Dodaj do ulubionych

Luźna mysl

26.11.10, 10:53
Po krótkiej chwili zastanowienia, dlaczego TD znowu faktycznie zrejterował przed debatą publiczną dochodzę do wniosku, że on już nie chce wygrać.
Komitet TŁ zdobył już co miał do ugrania - kilka głosów w radzie tej i owej. Można powiedzieć, że główny plan został zrealizowany bo najważniejsi działacze osiągnęli cele. Skazani na przegraną, którzy zapełniali tyły list zrobili zwoje, podobnie jak twarz komitetu. No właśnie - twarz. Jak zając na zawodach lekkoatletycznych w biegach. Jego zadaniem jest pociągnąć całość, ale sam wygrać może tylko przez przypadek.

Prawdziwy problem TD miałby dopiero, gdyby rzeczywiście wygrał. W nowej sytuacji, w mało niesprzyjającym otoczeniu, z kontraktem tylko na 4 lata i co dalej? Kto potem zatrudni byłego burmistrza bez wsparcia politycznego wyżej? Jeśli będzie miał duży fart, dostawią mu fikcyjne biurko w powiecie i dadzą parę złotych. Ale pod warunkiem, że ktokolwiek go zaadoptuje. Wróci do fabryki cegieł? Już ktoś inny dawno zajmie jego miejsce. Tak więc myślę sobie, że TD wolałby zostać tam gdzie jest i wieść spokojny żywot. A problem leży gdzie indziej - jak wycofać się bez zbytniej skazy na honorze. Stąd ruch z wycofaniem się z debaty: "jeśli jednak mimo wszystko mnie wybiorą, o znaczy ze mam bardzo duże poparcie, wystarczające żeby jakoś tam było".
Tak to widzę.
Ale możliwe, że przeceniam zdolności analizy, i to wycofanie się z debaty to zwykły głupi pomysł, albo strach przed konfrontacją z kimś innym niż grupka wiernych zablokował rozsądek.

Przed I tura rozważałem możliwość zagłosowania na TD, jeśli dobrze się zaprezentuje. Ale nie był prezentacji. Mocno mnie to zirytowało, bo nie lubię udzielać poparcia, nawet hipotetycznego komuś, kto mnie nabija w butelkę. Ale jeszcze była szansa. Niestety kandydat DT znowu się pogrążył, tym razem ostatecznie. W tym układzie pójdę zagłosować. Nie na WP, tylko przeciw TD.
Obserwuj wątek
    • roberto16933 Re: Luźna mysl 26.11.10, 11:13
      lomek2 napisał:

> Przed I tura rozważałem możliwość zagłosowania na TD, jeśli dobrze się zaprezen
      > tuje. Ale nie był prezentacji. Mocno mnie to zirytowało, bo nie lubię udzielać
      > poparcia, nawet hipotetycznego komuś, kto mnie nabija w butelkę. Ale jeszcze by
      > ła szansa. Niestety kandydat DT znowu się pogrążył, tym razem ostatecznie. W ty
      > m układzie pójdę zagłosować. Nie na WP, tylko przeciw TD.
      >

Również jestem zniesmaczony. Tym bardziej to przykre, że - swoim środowiskiem. Ustalenia z Tomkiem i Piotrkiem były inne. Mieliśmy zrobić debatę. Ale towarzystwo powoli się wykrusza. Rozmawiałem dzisiaj z Edwardem oraz Tadeuszem i oni już nie chcą popierać Tomka. Zagłosują tak jak Ty, przeciw Tomkowi.
      • marmit1 Re: Luźna mysl 26.11.10, 11:21
        roberto16933 napisał:
        >
        > Również jestem zniesmaczony. Tym bardziej to przykre, że - swoim środowiskiem.
        > Ustalenia z Tomkiem i Piotrkiem były inne. Mieliśmy zrobić debatę. Ale towarzys
        > two powoli się wykrusza. Rozmawiałem dzisiaj z Edwardem oraz Tadeuszem i oni ju
        > ż nie chcą popierać Tomka. Zagłosują tak jak Ty, przeciw Tomkowi.

Aha, a z kim trzyma Zbysio i Miro ?
      • wosabi Pszczółkowski chce bijatyki politycznej? 26.11.10, 11:28
        A ja rozmawiałem z Romkiem i Wiesławem. Powiedzieli, że obóz Pszczółkowskiego pęka i ludzie przestają go popierać. Według moich rozmówców debata w ICDS miała być nie merytoryczną manifestacją zwolenników Pszczółkowskiego. Buczeniem i gwizdami chcieli wywołać wrażanie sprzeciwu wobec Dąbrowskiego. Uważam, że w takim przypadku debata nie ma sensu. Równie dobrze Pszczółkowski mógłby zaproponować tzw. ustawkę po meczu i ręczne wyłożenie argumentów. Jeżeli tak miałaby wyglądać debata, to lepiej, żeby jej nie było. Na awanturze politycznej zyska jedynie Pszczółkowski
        • esscort Re: Pszczółkowski chce bijatyki politycznej? 26.11.10, 11:34
          No pewnie, masz rację - oczywiście Pszczółkowski szykował się do publicznego aktu samobójstwa.
        • kmsanczia Re: Pszczółkowski chce bijatyki politycznej? 26.11.10, 11:44
          Oczywiście, debata wg nowej definicji to awantura polityczna. :D Super, nawet Jaro tego nie wymyślił.
          Ale nie powiem, genialnie to obmyśliliście, tuż przed ciszą wyborczą, bez awanturniczej publiki, nikt się nie dowie co kto mówił, bo nie będzie szans tego opublikować w necie...
          Rozumiem, że TD ma plan jak w przypadku ewentualnej wygranej usadzić co bardziej pyskatych mieszkańców?
          • lomek2 Re: Pszczółkowski chce bijatyki politycznej? 26.11.10, 11:58
            Dałoby się opublikować strumień video w necie niemal w czasie rzeczywistym. Tyle że co niby? To co kandydat wyczyta z karteczki? Po co?

Jeśli kandydat stawia warunki, które czynią debatę pozbawioną sensu, to trzeba jasno powiedzieć, że zrezygnował z debaty a nie ze postawił jakieś nowe warunki. Bo to go oczyszcza, co jest zamierzoną manipulacją.
            • qaz2510 Re: Pszczółkowski chce bijatyki politycznej? 26.11.10, 12:03
              a co z ludzmi ktorzy nie maja dostępu do netu, albo maja ograniczony np poprzez niską szybkosc lacza, gdzie obraz nie poleci...

Dąbrowski to sobie niezle wykombinował, dotrzec do jak najwęższej grupy ludzi...

kiedyś ktoś spiewał tak:
              aj aj aj chłop bez jaj...

• esscort Re: Luźna mysl 26.11.10, 11:27
      A ja to widzę inaczej. Niestety, moja wizja jest bardziej pesymistyczna
      TD nie za bardzo zdaje sobie sprawę z całej zadymy, jaka się wokół niego dzieje. Jest zajęty staniem w korku w Jankach, kombinowaniem, jak uniknąć płatności w sklepie z cegłami i rozmyślaniach o sprawach wyższych. Kręci wszystkim komitet, który uważa, ze ciemny wsiowy lud każdy bajer kupi. Komitet panicznie boi się pokazać TD ludziom, bo wie, że TD jest nie tylko słaby merytorycznie (nie jest dużym problemem przygotowanie mu odpowiedzi na pytania), ale przede wszystkim kompletnie nieprzewidywalny i z wyraźną tendencją do dzielenia się ze słuchaczami swoimi przemyśleniami natury ideologiczno-filozoficznej, które są prawdopodobnie skrajne, wywołujące panikę nawet wśród członków komitetu. Trudno pryncypialnemu TD powiedzieć, żeby się nie wychylał ze swoimi dziwnymi przemyśleniami, prawdopodobnie TD szykował się na przedstawienie podczas debaty jakichś swoich rewelacyjnych pomysłów na Łomianki, które musiały tak przerazić sztabowców, że zdecydowali za wszelką cenę nie pokazywać kandydata. Inaczej nie da się wytłumaczyć tego panicznego strachu. Przecież komitet TŁ doskonale wie, jak dużo na takiej akcji olania mieszkańców traci, jaki obciach sobie robi. A mimo tego zdecydowali się ponieść te koszty
      • qaz2510 Re: Luźna mysl 26.11.10, 11:48
        ESS to wszysto co piszesz jest prawdą, ale ile osob czyta forum, ile osob wie o debacie i o tym ze ze TD zdezerterował, bo merytoryki u niego za grosz.
        Moim zdaniem NIEWIELE, ja dziś drukuje. to co napisane jest na lomianki.info i ide w miasto.

To ze olal naszą społecznosć ewidentnie widać i ludzie muszą się o tym dowiedzieć.
        • lomek2 Re: Luźna mysl 26.11.10, 11:52
          No właśnie - małe straty. Ale gdyby była debata i był czas na rozejście się informacji, straty byłyby potężne. A tak - dymem po oczach: "chcem, ale nie mogem". I zawsze część to kupi.
          • kmsanczia Re: Luźna mysl 26.11.10, 11:59
            Ale przecież miała być reklama w eŁce, więc parę osób poza forum się dowie.
        • roberto19633 Re: Luźna mysl 26.11.10, 18:30
          qaz2510 napisał:

> ESS to wszysto co piszesz jest prawdą, ale ile osob czyta forum, ile osob wie o
          > debacie i o tym ze ze TD zdezerterował, bo merytoryki u niego za grosz.
          > Moim zdaniem NIEWIELE, ja dziś drukuje. to co napisane jest na lomianki.info i
          > ide w miasto.
          >
          > To ze olal naszą społecznosć ewidentnie widać i ludzie muszą się o tym dowiedzi
          > eć.

>>Jeżeli idziesz na miasto/ z moim klonem pod rękę/ to zapraszam do siebie.
          Psami nie poszczuję, być może któryś z kotów Cie oleje-bywa. Natomiast pokażesz mi jak wyglądają coyones w twoim worku z bredniami. Być może mnie ,,przekonasz,, .
          No proszę wszak jesteś ,,odważny,, /nad wyraz/. I nad wyraz wielką populację wyborców reprezentujesz.
      • lomek2 Re: Luźna mysl 26.11.10, 11:50
        Kolejna możliwa wersja. Jednak zakładasz ze TD jest gotów na samozniszczenie i tylko komitet go ratuje. A ja myślę, że ma instynkt samozachowawczy i kalkuluje swoją przyszłość, kiedy po 4 latach przyszedłby czas na zmiany w Łomiankach. Gdyby nie miał, nie dochrapał by się dyrektorskiego stołka.
        Poza tym nie sądzę żeby komitetowi zależało na zwycięstwie TD. W opozycji jest nieporównanie wygodniej a w razie zwycięstwa TD i jego późniejszych porażek, cień spadłby na ich głowy.
        • j.urek Re: Luźna mysl 26.11.10, 11:57
          lomek2 napisał:

> Gdyby nie miał, nie dochrapał by się dyrektorskiego stołka.

W składzie cegieł we wsi Radziejowice?
          • lomek2 Re: Luźna mysl 26.11.10, 12:00
            Cegła nie śmierdzi. I Łomianki też nie aglomeracja.
            • j.urek Re: Luźna mysl 26.11.10, 12:18
              Pewnie, że nie. Ale idź do składu cegieł w łomiankach, to się przekonasz, że nie trzeba być wielkim strategiem, by zostać tam dyrektorem
              • lomek2 Re: Luźna mysl 26.11.10, 12:39
                Z pewnością. Nie zmienia to faktu, ze składów cegieł jest mniej niż chętnych być ich dyrektorami.
        • esscort Re: Luźna mysl 26.11.10, 12:45
          lomek2 napisał:

> Kolejna możliwa wersja. Jednak zakładasz ze TD jest gotów na samozniszczenie i
          > tylko komitet go ratuje.

Sądzę, że Tede jest oderwany od rzeczywistość i nie umie racjonalnie oceniać sytuacji

> Poza tym nie sądzę żeby komitetowi zależało na zwycięstwie TD. W opozycji jest
          > nieporównanie wygodniej a w razie zwycięstwa TD i jego późniejszych porażek, cień spadłby na ich głowy.

Chyba jednak im zależy, gdyby nie zależało, to by sobie odpuścili. Komitet TŁ może wcale nie jest jednorodnym ciałem. Być może jednym zależy na byciu radnym najlepiej w opozycji, a innym wręcz przeciwnie - na wpływie na konkretne decyzje urzędowe. Nikt ot tak sobie, żeby byc w opozycji większej kasy nie wydaje
          >
          • lomek2 Re: Luźna mysl 26.11.10, 12:48
            Fakt. Jednorodny to on nie jest na pewno.
      • bolo889 Re: Luźna mysl 26.11.10, 12:38
        Esscort takiego steku bzdur dawno nie czytałem.
        PO PIERWSZE KOMITET TŁ CHCE DEBATY! napisał o tym, co konsekwetnie przemilczasz.

więc to co piszesz to zwykłe przeinaczenie rzeczywistości. Nikt nie musi realizować prywatnych pomysłów, bo komuś kto sprzyja obecnemu burmistrzowi wydaje się, że tak będzie najlepiej. Najlepiej dla kogo? Dla niego samego, czy najlepiej dla obecnych władz?

Nie znasz człowieka, ale go "świetnie" i merytorycznie oceniłeś:

Pewnie te uwagi są tak celne jak typy sprzed I tury

"Ja na razie (patrząc na "kampanię" wyborczą) nie zmieniłem zdania, że że obecny burmistrz wygra w pierwszej turze. Jakieś drobne zakłady mogę przyjmować "

Holender mogłem się założyć;)

• lomek2 Re: Luźna mysl 26.11.10, 12:52
          Chce debaty która nie będzie debatą, i na dodatek za późno, czyli nie chce debaty. Udajesz głupa czy usiłujesz zrobić z innych idiotów?

Przecież właśnie o tym rozmawiamy, że debata nie jest na rękę TŁ.
          Gdyby była, to by się zgodzili.
          Oczywiste jak dzień i noc.
        • esscort Re: Luźna mysl 26.11.10, 12:58
          bolo889 napisał:
          > PO PIERWSZE KOMITET TŁ CHCE DEBATY! napisał o tym, co konsekwetnie przemilczasz

Nie. z tym się nie zgadzam. Komitet tyllko ściemnia, że chce debaty. Komitet TŁ zrobił wszystko, żeby nie było debaty. Bo nazywanie rozmowy dwóch panów beż świadków i w takim terminie, żeby nikt tego nie mógł usłyszeć nie można nazwać debatą. Sorry, ale nikt tego nie kupi

> Nie znasz człowieka, ale go "świetnie" i merytorycznie oceniłeś:

Nie znam, bo nie miałem okazji poznać. Nie raczył wyjść z kryjówki. Dlatego napisałem, że to jedynie moje przypuszczenia, wizja. Po prostu wydaje mi się, że musi być jakiś WAŻNY powód ukrywania kandydata nawet tak dużym kosztem, jak kompletny obciach związany z unikaniem debaty. Niestety nie miałem okazji do poznania kandydata, więc zostały mi tylko przypuszczenia. A szkoda
          >
          > Pewnie te uwagi są tak celne jak typy sprzed I tury

No i uwagi się nie sprawdziły. Zresztą były one na długo przed I turą. Przed samą pierwszą turą wynik Pszczółkowskiego wytypowałem już znacznie celniej. Dąbrowskiego nie doszacowałem, a raczej przeszacowałem wpływy Grądzkiego. . Ale ja przecież ja nigdy nie twierdziłem, że umiem przepowiadać przyszłość. Naprawdę nie mam takich ambicji. Raczej wręcz przeciwnie.
          • lomlive Re: Luźna mysl 26.11.10, 18:57
            Moja luźna myśl jest taka, że TŁ nie chcą debaty. dlaczego? a dlatego, że po wynikach I tury chcą pojechać dalej na tej fali. A nie pozwolą na to żeby debata sie odbyła, bo boją sie, że ich kandydat polegnie, pokaże swoje słabe strony i przegra konfrontacje. A w taki sposób będą trzymać to w takiej formie jak do tej pory byleby tylko dotrwać do wyborów i fartem wygrać - co dla Łomianek w skutkach będzie czarnym scenariuszem....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka