Dodaj do ulubionych

Sadowa tonie.

• stefanprawo Re: Sadowa tonie. 03.05.11, 14:57
      podbijamy ważny problem
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 04.05.11, 10:55
      podbijamy ważne
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 06.05.11, 12:35
      a
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 10.05.11, 11:19
      d
    • frank.burns Re: Sadowa tonie. 10.05.11, 14:21
      Czy wie ktoś może, czy okolice ulicy Sielanki w Sadowej też są zagrożone 'podtopieniami'?
      • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 11.05.11, 16:15
        Wszystko jest możliwe...dopóki nie zostanie przeprowadzona melioracja w Sadowej...rozmiarów kataklizmu nikt nie jest w stanie przewidzieć a dobrze wiemy co było w tym roku....więc...WSZYSTKO JEST MOŻLIWE!!! Tych,którzy kupują nieruchomości na terenach podtapianych w Sadowej nazywam nie bez kozery ODWAŻNYMI LUDŹMI!!!
        • hund444 Re: Sadowa tonie. 11.05.11, 21:14
          M*A*S*H ? , podtapianie trwające tak długo , również mogło by doprowadzić do rozstroju nerwowego .Radzę przed podjęciem decyzji o budowie dobrze sprawdzić teren ,poznać opinię długoletnich mieszkańców .Może wreszcie referaty budownictwa też będą udzielały właściwych informacji .
          • roberto19633 Re: Sadowa tonie. 11.05.11, 21:41
            hund444 napisał:

> M*A*S*H ? , podtapianie trwające tak długo , również mogło by doprowadzić do ro
            > zstroju nerwowego .Radzę przed podjęciem decyzji o budowie dobrze sprawdzić ter
            > en ,poznać opinię długoletnich mieszkańców .Może wreszcie referaty budownictwa
            > też będą udzielały właściwych informacji .

Myślę że na pozwoleniu na budowę widnieje podpis osoby odpowiedzialnej.
            Także możesz założyć sprawę z powództwa cywilnego. Jeżeli nie wygrasz to i tak w przyszłości urzędnik mocno się zastanowi zanim wyda pozwolenie na budowę.
      • krzad Re: Sadowa tonie. 12.05.11, 10:32
        Tym razem woda doszła do połowy Wakacyjnej i do Zagórze.
        Może najprościej byłoby się przejechać na Sielanki i pogadać z mieszkańcami?
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 11.05.11, 16:13
      q
      • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 12.05.11, 10:31
        s
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 17.05.11, 11:16
      q
      • piotr_nowy2 Re: pora na drenaż ? 18.05.11, 21:59
        Sprawdzam ceny ,sposoby wykonania . Po lekturze wstępnego kosztorysu na budowę drenażu opaskowego z wymuszonym odpływem ,szukam tańszego rozwiązania .Czy jest sens np. stosować drogie rury w grubej geowłókninie z p.p. ,cz też dużo tańsze bez otuliny i obsypać je żwirem .
        • stefanprawo Re: pora na drenaż ? 19.05.11, 10:28
          JA bym zrobił w geowłókninie...,ale decyzję musisz podjąć sam. W budownictwie zazwyczaj oszczędności przekładają się niestety na jakość mieszkania...pomyśl o studniach chłonnych
          • piotr_nowy2 Re: pora na drenaż ? 19.05.11, 21:30
            Powoli zdobywam wiedzę o tych instalacjach .Jak np. ocenić czy w danym miejscu studnia chłonna zda egzamin ? .Może nie polegać na radach przyszłych wykonawców ,tylko zatrudnić najpierw geotechnika . Ciekawe ile taka ekspertyza będzie kosztowała ? .
            • stefanprawo Re: pora na drenaż ? 20.05.11, 11:48
              Badanie geotechniczne warto w takim wypadku zrobić koszt to około 1000zł - 1200zł

WARto zrobić i zrobić tez studnie chłonne polecam
              • krzad Re: pora na drenaż ? 25.05.11, 22:18
                Zeby drenaż spełniał swoją funkcję gdzies trzeba wodę odprowadzić. Studnia chłonna nie jest rozwiązaniem, jeśli poziom wód gruntowych jest wyższy niż poziom wody, podlegającej drenowaniu :-(
                Pozostaje jedynie zrzut do kanalizacji. Nie jestem pewien czy to jest legalne.
                A badania geotechniczne - obowiązkowo. Pozwoli to zaoszczędzić wiele kosztów i rozczarowań.

Dla stefanprawo - osobiste podziękowania za podgrzewanie wątku Sadowa tonie.
                • piotr_nowy2 Re: pora na drenaż ? 31.05.11, 21:59
                  Chyba wybiorę rozwiązanie podobne do zaprezentowanego na budowanym osiedlu Oaza Kampinos .Oczywiście w dużo mniejszym rozmiarze .Zbiornik retencyjny który gromadzi wodę z drenów i wymuszony pompą , zrzut rurociągiem do kanału melioracyjnego .Mimo przepowiadanej suszy nie rezygnuję z drenażu -na pewno kiedyś się przyda .
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 21.05.11, 12:36
      q
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 24.05.11, 09:52
      w
      • boryska Re: Sadowa tonie. 25.05.11, 19:43
        A my jesteśmy w szoku, bo od listopada mieliśmy wodę w piwnicy (Osiedle Kwiatowe w Łomiankach- miedzy Zachodnią a trasą), a od kilku dni sucho.
        • hund444 Re: Sadowa tonie. 25.05.11, 21:47
          Opada również ,, ciśnienie" na melioracje -budowę i utrzymanie .Zbliża się być może suche lato i radnym ubędzie jeden problem .Ale przyroda jest nieobliczalna , dlatego pamiętajmy o melioracji .
        • krzysiom1 Re: Sadowa tonie. 25.05.11, 21:57
          boryska napisała:

> A my jesteśmy w szoku, bo od listopada mieliśmy wodę w piwnicy (Osiedle Kwiatow
          > e w Łomiankach- miedzy Zachodnią a trasą), a od kilku dni sucho.

Wygląda na to, że zapowiada się "suchy" rok i nie da się utrzymać poziomu wód z ubiegłego roku. Wisła opada dramatycznie i wprost proporcjonalnie opadają jej dopływy. Poziom jeziorek w Dolinie Łomiankowskiej praktycznie już wrócił do stanu z przed dóch/trzech lat i cąły czas opada. Rozmawiałem z pracownikiem piaskarni, który twierdził, że Wisła opada w tempie 5cm/12h. Tak więc nie dziw się, że wody w piwnicy już nie masz.
        • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 26.05.11, 14:21
          woda opada,ale jak znów przyjdą deszcze to sytuacja się może powtórzyć...po prostu woda ściekała i będzie ściekać z kampinosu do tego gleba jest kiepska pod budowę bo są też iły i glina co utrudnia wchłanianie wód gruntowych..więc szykujcie się na kolejną wielką wodę ....kiedyś
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 26.05.11, 14:19
      q
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 31.05.11, 16:50
      q
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 05.06.11, 19:27
      f
    • mbalc Woda w studni 09.06.11, 12:25
      Witam wszystkich jestem nowy na tym forum.

Od niedawna jestem mieszkańcem Sadowej (okolica ul.Środkowej) dom budowałem 2-lata i na początku w studni (około 14 m głębokości) miałem idealną wodę krystalicznie przeźroczystą, smaczną i nie mająca żadnego zapachu. Teraz tzn po "wielkiej wodzie" w Sadowej woda jest mętna i śmierdzi, czy ktoś z Was ma też taki problem, zastanawiam się czy inwestować w odpowiednie filtry czy wywiercić głębszą studnie.

Podczas odwiertu panowie-fachowcy mówili mi iż na 14m jest dużo lepsza woda ciek z Puszczy Kampinowskiej niż na kolejnym głębszym złożu (na 20 paru metrach) gdyż jest to jakiś wsteczny ciek Wisły.

Jak głębokie macie swoje studnie w tej okolicy i co wykazują badania wody?

Pozdrawiam
      • hund444 Re: Woda w studni 09.06.11, 21:35
        Również zauważyłem zmianę jakości wody studziennej . Studnia 12 m + filtr .Nie wykonałem jeszcze badań .
      • libr90 Re: Woda w studni 09.06.11, 22:13
        mbalc napisał:

> Witam wszystkich jestem nowy na tym forum.
        >
        > Od niedawna jestem mieszkańcem Sadowej (okolica ul.Środkowej) dom budowałem 2-l
        > ata i na początku w studni (około 14 m głębokości) miałem idealną wodę krystali
        > cznie przeźroczystą, smaczną i nie mająca żadnego zapachu. Teraz tzn po "wielki
        > ej wodzie" w Sadowej woda jest mętna i śmierdzi, czy ktoś z Was ma też taki pro
        > blem, zastanawiam się czy inwestować w odpowiednie filtry czy wywiercić głębszą
        > studnie.
        >
        > Podczas odwiertu panowie-fachowcy mówili mi iż na 14m jest dużo lepsza woda cie
        > k z Puszczy Kampinowskiej niż na kolejnym głębszym złożu (na 20 paru metrach) g
        > dyż jest to jakiś wsteczny ciek Wisły.
        >
        > Jak głębokie macie swoje studnie w tej okolicy i co wykazują badania wody?
        >
        > Pozdrawiam

Budowałeś dom 2 lata plus pewnie ok 2 lat mieszkasz. Nie łatwiej spytać osobiście sąsiadów jak u nich wygląda sprawa jakości wody ?
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 13.06.11, 15:51
      q
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 14.06.11, 17:19
      w
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 15.06.11, 18:36
      podbijamy do następnej wielkiej wody
      • hund444 Re: Sadowa tonie. 15.06.11, 21:47
        Ponieważ Sadowa jest też zależna od stosunków wodnych w KPN zacytuję stwierdzenie kierownika WZMiUW : A Park się na to wypina . Zainteresowanych dalszą częścią tej wypowiedzi odsyłam do 23 nr Gazety Nowodworskiej . Powinniśmy przyjrzeć się bliżej bezczynności odpowiednich instytucji .
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 17.06.11, 11:07
      eee
      • mbalc Re: Sadowa tonie. 17.06.11, 11:17
        stefanprawo w jakim celu systematycznie śmiecisz na tym forum ???
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 18.06.11, 10:43
      ffffff
      • ojciecrydz Re: Sadowa tonie. 18.06.11, 11:55
        stefanprawo napisał:

> ffffff
        Przedpiśca [przedpisca?] (cóż za przepiękny wynalazek etymologiczny) to kretyn.

www.etymologia.org/wiki
        Nie ma definicji? Napisz.
      • elfkabezhaltera No i jak tam? 20.06.11, 08:28
        Tonie dalej?
        • krzad Re: No i jak tam? 20.06.11, 22:36
          Jak będzie długo padać lub śniegi stopnieją po kolejnej zimie przy braku prac melioracyjnych to znowu popłynie.
          Wyciaganie wniosków z sytuacji minionych nie jest najmocniejsza "naszą" stroną :-(

• ftalowa Re: No i jak tam? 20.06.11, 22:42
            > Skoro rząd nie umie sobie poradzić z kibolami, cenami, płacami, służbą zdrowia,
            > drogami, przestępstwami, zabezpieczeniem powodziowym, emigracją, bezrobociem t
            > o nasuwają mi się pytania: OD CZEGO MAMY W POLSCE RZĄD? ZA CO ONI POBIERAJĄ PEN
            > SJE?

To proste pytanie.
            Odpowiedź jest równie prosta.
            Do dupy.
          • stefanprawo Re: No i jak tam? 21.06.11, 12:11
            Do czasu pełnej melioracji terenu wsi Sadowa sytuacja opisana w niniejszym wątku będzie się powtarzać...CO na to BURMISTRZ DĄBROWSKI?
            • hund444 Re: aspekt społeczny 29.06.11, 22:51
              Widok rozlewiska Wilczej Strugi w okolicy Mogilnego Mostku budzi uznanie dla projektu renaturyzacji cieków wodnych w KPN .Ale jaki jest aspekt społeczny w odniesieniu do Sadowy ? www.kampinoski-pn.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=277&Itemid=1.
              • boziewicz Re: aspekt społeczny 30.06.11, 18:29
                Chyba tylko krajobrazowy a nie społeczny:
                Podczas wysokiej wody Sadowa Wenecją Łomianek :-(
                • hund444 Re: aspekt społeczny 30.06.11, 23:08
                  Burmistrz otrzymał wystarczające informacje na temat projektu realizowanego przez KPN .www.kampinoski-pn.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=274&Itemid=1
    • elfkabezhaltera I jak tam, tonie nadal? 06.07.11, 11:12
      Jak sytuacja po deszczach?
      • hund444 Re: I jak tam, tonie nadal? 10.07.11, 20:52
        Dobrze ,że przestało padać .Do max . poziomu wody gruntowej odnotowanego w grudniowe święta 2010 r . ,zabrakło ok . 20 cm . Kanał Łasica bez zmian ,w początkowym biegu nadal niedrożny . Wilcza Struga podtapia las i pobliskie osiedla , nie znajdując dostatecznego ujścia w kanale .
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 15.07.11, 22:02
      rr
    • krzysiom1 Re: Sadowa tonie. 17.07.11, 21:28
      Pomalutku wracamy do normalności.
      Po katastrofalnej wiosennej suszy, łomiankowskie jeziorka wypełniają się wodą i wracają do normalnego stanu.
      • hund444 Re: Sadowa tonie. 18.07.11, 21:02
        krzysiom1 napisał:

> Pomalutku wracamy do normalności.
        > Po katastrofalnej wiosennej suszy, łomiankowskie jeziorka wypełniają się wodą
        > i wracają do normalnego stanu.
        W Parku susza już nie straszna .Ostatecznie wodę można doprowadzić z Wisły - tak jak według tego projektu .kampinos.sggw.pl/assets/export/katalog.dzialan.technicznych.pdf
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 23.07.11, 20:25
      dc
      • neptun6666 Re: Sadowa tonie. 24.07.11, 14:51
        Stefku, wczoraj byłem w Sadowej rowerem. Niestety ,,Sadowa tonie,, jest na dzień dzisiejszy mocno zdezaktualizowane./brak stojącej wody/
        Faktem jest że >> Stan<< wyciągnął to grzęzawisko za uszy i teraz jest to całkiem miła dzielnica naszej gminy.
        • hund444 Re: Sadowa tonie. 24.07.11, 16:56
          Poziom wody gruntowej jest wysoki ,a co może przez to dokonać ,zobaczysz na zdjęciach w sąsiednim forum .Betonowy zbiornik został wypchnięty z ziemi .
          • hund444 Re: Sadowa tonie. 24.07.11, 17:33
            Sorry , nie podałem linku .forum.gazeta.pl/forum/w,26090,120390416,127044114,Re_Szambo_gmina_czosnow.html
        • tgserwis Re: Sadowa tonie. 25.07.11, 22:29
          neptun6666 napisał:

> Stefku, wczoraj byłem w Sadowej rowerem. Niestety ,,Sadowa tonie,, jes
          > t na dzień dzisiejszy mocno zdezaktualizowane./brak stojącej wody/
          > Faktem jest że >> Stan<< wyciągnął to grzęzawisko za usz
          > y i teraz jest to całkiem miła dzielnica naszej gminy.
          Neptunie, to rzeczywiście jest całkiem miła dzielnica gminy Łomianki. Ale chyba patrzyłeś tam gdzie nie powinieneś. W wielu miejscach Sadowej widać tereny zalane lub podtopione. Byłem dziś, widziałem. Wystarczy zjechać z asfaltu i popatrzeć na uliczki gruntowe. Na przykład te równoległe do terenu DPS, w kierunku trasy gdańskiej. Woda stoi na wierzchu i straszy starych mieszkańców zalaniem.
          • krzad Re: Sadowa tonie. 26.07.11, 00:32
            Temat wcale się nie zdezaktualizował.
            W puszczy znowu wysoka woda przelewa się przez groblę na skraju lasu w strone niżej położonych pól Sadowej i Izabelina Dziekanówka. Byłem w niedzielę. Widziałem.
            Ułożenie kilku worków z piaskiem na tych starych, co od stycznia tam leżą, choć niewątpliwie jest działaniem bardzo pożytecznym i podziękować wykonawcom należy - nie jest rozwiązaniem systemowym.
            Na Starym Torze zrobili inwentaryzację drzew od pętli w Sadowej do Izabelina Dziekanówka. Jeśli tego efektem będzie ich wycinka, to chyba złożę donos w prokuraturze za sprowadzenie zagrożenia i klęski ekologicznej, bo wtedy jak nic nasyp Starego Toru zostanie rozmyty.

W sąsiedniej gminie coś usiłują zrobić.
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2809301,2,1,DSC00828.html
            U nas nic. Burmistrz nawet nie raczy odpowiedzieć na zadane pisemnie pytania dotyczące podjętych działań.

Artykuł ciekawy;
            geo-art.pl/artykuly-startowe/54-problem-wysokich-stanow-wod-gruntowych-w-otulinie-puszczy-kampinoskiej
            • piotr_nowy2 Re: Sąsiednia gmina 26.07.11, 21:11
              Rzeczywiście ,mieszkańcy doliny Łasicy /kanału melioracyjnego / otrzymali pomoc od gminy . Jest to dobra rada , abyśmy założyli spółkę wodną . Dobrze . Należy odtworzyć przydrożną meliorację ,która przez ostatnich kilka lat została zastąpiona chodnikami ,drogami rowerowymi .Oczywiście ,nie dostaniemy na to zezwolenia .To może oczyścimy kanał Łasica ,ale jest on na terenie KPN -również nie dostaniemy zgody . Za czyszczenie kanału grozi obecnie kara do kilku tysięcy zł. Wybudujemy kanał przez własne działki ? .Tylko dokąd ,jedyne cieki wodne do których można robić zrzut ,są niedrożne w KPN . Na podłączenie się do niedrożnego cieku, starosta nie wyda zresztą pozwolenia wodno-prawnego .Ale również starosta nie jest pewny swoich uprawnień ,o wójcie już nie wspomnę . Na co my płacimy podatki ?
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 26.07.11, 09:53
      • neptun6666 Re: Sadowa tonie. 26.07.11, 17:14
        Skoro nie wiadomo od czego mamy Rząd, to trzeba iść do wyborów i zagłosować na,, P.O,,
        Przecież chcą dobrze . Podnieśli podatki, wzrosły dochody POlaków. Nikt nie emigruje za ,,chlebem,, jesteśmy oazą szczęśliwości - patrząc się na statystyki w Niemczech , Austrii Włoszech. Przecie to ich dopadł kryzys , nie nas. Nie wspomnę już o cenach Franka które ździebełko skoczyły. No to idźmy głosujmy na Platformę.
        W końcu, nie ma kryzysu i każdemu żyje się w Polsce dostatnio i wedle potrzeb. Amen.
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 27.07.11, 12:27
      padają deszcze stan wód się podnosi czy gmina od czasów "wielkiej wody" coś z tym problemem zrobiła? bez melioracji Sadowej koszmar na pewno się pojawi...pytanie tylko KIEDY...Ehhhh uwaga!!!
      • piotr_nowy2 Re: Sadowa tonie. 27.07.11, 20:39
        Stefan ,nasze gminy po wspólnych naradach wydały z siebie następujący komunikat: Z uwagi na wysoki stan wód gruntowych nie możliwe było w ostatnim okresie podjęcie jakichkolwiek działań projektowych i modernizacyjnych - w odniesieniu do sytuacji w Izabelinie -Dziekanówku i Sadowej . Jesteś przewidujący ,więc napisz jakie będzie stanowisko władz jak wody gruntowe opadną .
    • stefanprawo Re: Sadowa tonie. 27.07.11, 16:34
      yyy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka