Dodaj do ulubionych

Zmiany na stołkach?

27.05.11, 12:04
Wróble ćwierkają że będą jednak zmiany na stołkach w urzędzie ze stanowiska wice burmistrza zostanie odwołany p. Rusiecki a jego stanowisko obejmie radny Grądzki.
Natomiast P. Rusiecki zostanie powołany na dyrektora ICDS. Pelniący obowiązki dyrektora P. Brach znakomity fachowiec został wykorzystany tylko do zrobienia czystek w ICDS a szkoda.
Mózgiem całej operacji jest Pani sekretarz urzędu.
Robi się ciekawie, prawda?
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Zmiany na stołkach? 27.05.11, 12:47
      No to może w tej sytuacji zrobić tak:
      Sokołowski na komunikację, Perlik na dom kultury, Grądzki na wodociąg, Kłódkiewicz na koszenie wałów, Wołyński na bibliotekę, Dąbrowski na księdza, Nastula na burmistrza, a Podolska na wiceburmistrzynię (bo jedno milczy a drugie gada).
      Albo też jakoś inaczej
      • hornet-lom Re: Zmiany na stołkach? 27.05.11, 13:18
        O, esscort. Zdaje się że kandydujesz na obiektywnego mędrca. Widzę że to raczej pic na wodę.
        Jeszcze się nic nie dzieje, pani ,, eteryczna,, raczej chciałaby , lecz nie może.
        A neptun , jak to neptun rozsiewa miodowe ploty.
        Proponuję by poszedł jutro do ,,Rollsona ,, na kiełbaskę i pivko.
        • neptun666 Re: Zmiany na stołkach? 27.05.11, 15:18
          hornet-lom napisała:

A neptun , jak to neptun rozsiewa miodowe ploty.
          > Proponuję by poszedł jutro do ,,Rollsona ,, na kiełbaskę i pivko.

hornet, ja się kiedyś ujawnię i wtedy się zdziwisz, zobaczymy czy moje wiadomości się sprawdzają, mówisz że mam iść na piwo? zastanowię się co prawda na imprezie z okazji dnia samorządowca ma piwa i żadnego alkoholu ma nie być, to po kilku godzinach spędzonych z samą świętością jutro będę potrzebował wsparcia, przemyślę to:)
          • hornet-lom Re: Zmiany na stołkach? 27.05.11, 16:28
            neptun666 napisał:

> hornet-lom napisała:
            >
            > A neptun , jak to neptun rozsiewa miodowe ploty.
            > > Proponuję by poszedł jutro do ,,Rollsona ,, na kiełbaskę i pivko.
            >
            > hornet, ja się kiedyś ujawnię i wtedy się zdziwisz, zobaczymy czy moje wiadomoś
            > ci się sprawdzają, mówisz że mam iść na piwo? zastanowię się co prawda na impre
            > zie z okazji dnia samorządowca ma piwa i żadnego alkoholu ma nie być, to po kil
            > ku godzinach spędzonych z samą świętością jutro będę potrzebował wsparcia, prze
            > myślę to:)

Myślę neptunie, że nie potrafisz żartować z własnej osoby. Śmiertelna powaga może doprowadzić Cię do zawału. Piwo działa rozluźniająco ,również na drogi moczowe.Możesz się ujawnić, wszak O,Bamą nie jesteś i z całą pewnością nie zemdlałabym na twój widok.
            Po drugie jak mogłabym traktować poważnie kogoś , kto wypisuje wyssane z palca historie nie poparte dowodami.
            Zanim podasz do wiadomości taką sensacje, poczekaj aż ukarze się w dzienniku ustaw ,lub na BiP-ie.
    • phalena Re: Zmiany na stołkach? 27.05.11, 13:45
      neptun666 napisał: > Robi się ciekawie, prawda?

Dziwne to wszystko w nie-pozytywnym znaczeniu. Zasadniczo mówi o tym, że ekipa przejmująca władzę nie była przygotowana, nie miała upatrzonej grupy ludzi dysponujących fachowym przygotowaniem do objęcia gminnych "stołków". Te dymisje na początku kariery robiły wrażenie panicznych i najprędzej - podporządkowanych jakiemuś tam wyrównywaniu rachunków. A teraz widać, że były przedwczesne. Nie należało się spieszyć, pośpiech jest złym doradcą, należało poczekać, znaleźć odpowiednich fachowców - to nie jest takie trudne - i dać im stanowiska na stałe.
      "Pobrano" ludzi z Rady na urzędnicze funkcje, pojawiły się jakieś zastrzeżenia, to odbywa się poszukiwanie dla nich innych funkcji urzędniczych, i odpowiednio dobrze płatnych, żeby nie stracili, na których też nie wiadomo, jak się sprawią. To nie jest ciekawe. Czemu p. Brach, jako fachowiec, nie może pozostać dyrektorem?
      • kasia.buczkie Re: Zmiany na stołkach? 27.05.11, 14:00
        "Sokołowski na komunikację, Perlik na dom kultury, Grądzki na wodociąg, Kłódkiewicz na koszenie wałów, Wołyński na bibliotekę, Dąbrowski na księdza, Nastula na burmistrza, a Podolska na wiceburmistrzynię " Coś mi to przypomina, chyba jakiś stary dobry film ))).
        • drabbu Re: Zmiany na stołkach? 27.05.11, 14:29
          Redaktor Tadek na p.o. kierownika bazaru.
          • neptun666 Dzień samorządowca w Łomiankach 28.05.11, 22:43
            No cóż jednak miałem rację,od wielu lat nie było takiego dnia samorządowca, dowiedziałem się z przemówienia naszego świątobliwego burmistrza,że w dniu dzisiejszym ksiądz dziekan Kiliszek w swojej łaskawości dał odpust zupełny i możemy jeść mięso, uf ulżyło nam.
            O wódeczce nie wspomniał więc wychyliliśmy parę lufeczek, boże odpuść nam.
            Świątobliwy był z nami około godzinki i pojechał, natomiast Pani sekretarz nie dojechała wcale.
            Miałem wrażenie że jestem na stypie, pora umierać nic tu po nas:)
            • roberto19633 Re: Dzień samorządowca w Łomiankach 29.05.11, 14:38
              Neptun może powinieneś pomyśleć o emeryturze. Gdybyś tak wybrał wcześniejszą w gminie zrobiłoby się normalniej. Przynajmniej by nikt nie robił kreciej roboty.
              Zresztą żaden odpust ci nie pomoże. Jak to się mówi kto się urodził wróblem orłem nie umrze.
              • neptun666 Zmian ciąg dalszy.... 12.06.11, 23:35
                Podobno zbliża się kres działalności wice Rusieckiego, znudziło mu się idzie na urlop i nie wraca, znaczy wraca do ICDS. ( Co z konkursem i po.P. Brachem?
                Pytanie kto zastąpi Rusieckiego?
                • neptun666 Przyszedł czas na GKRPA 13.06.11, 11:22
                  Jednak się zdecydował, rozwiązuje komisję do spraw alkoholu.
                  To chyba ostatni ludzie związani z poprzednim burmistrzem?
                  Brawo św. Tomaszu jeszcze burmistrzu , jak tak dalej będą Panem dyrygować to na bazarku
                  się pan dowie ze Pana tez odwołali.
                  • 2hestia Re: Przyszedł czas na GKRPA 13.06.11, 13:41
                    Czyżby była to kara za odmówienie przyznania koncesji na sprzedaż alkoholu p. Majdalani właścicielce Tawerny w Łomiankach, której sprawa znalazła bieg w sądzie za sprzedaż alkoholu nieletnim czy może, dlatego, że w Łomiankach nie potrzebna jest już GKRPA bo nie ma problemu osób uzależnionych ani stykających się z zagrożeniami spowodowanymi nadużywaniem alkoholu bądź narkotyków.
              • neptun666 Do roberta 13.06.11, 11:26
                roberto, zapewniam Cię że gdybym był w wieku emerytalnym to już dawno z tego bałaganu
                bym zrezygnował, ale niestety ktoś musi utrzymać rodzinę.
                Pilnie za to obserwuję i będę przekazywał mieszkańcom komu oddali władzę,na pewno nie Dąbrowskiemu.
                • roberto19633 Re: Do neptuna.. 13.06.11, 16:39
                  neptun666 napisał:

> roberto, zapewniam Cię że gdybym był w wieku emerytalnym to już dawno z tego ba
                  > łaganu
                  > bym zrezygnował, ale niestety ktoś musi utrzymać rodzinę.
                  > Pilnie za to obserwuję i będę przekazywał mieszkańcom komu oddali władzę,na pew
                  > no nie Dąbrowskiemu.

>> A komu? czyżby UFO wylądowało i przejęło ster rządów.?
                  Wybacz mieszkańcy wybrali Burmistrza w wyborach bezpośrednich, dlatego jest demokratycznie wybraną władzą WŁADZĄ MIESZKAŃCÓW,OBYWATELI,, Wiem że jesteś przyzwyczajony do wręcz uzurpatorskiego sprawowania rządów przez W.P. .
                  Ale jak zauważyłeś /nawet Radni z P.O/ przekonali się że coś mogą zrobić w Łomiankach. Takie są zasady demokracji . Władza autorytarna w Łomiankach odeszła wraz z rokiem 2010.
                  REFERENDUM ? -NEPTUN-ZAPOMNIJ !!!!!

P.S ale miło że zszedłeś na ziemię i zacząłeś normalnie dyskutować
                  • esscort Re: Do neptuna.. 13.06.11, 17:36
                    roberto19633 napisał:

Wiem
                    > że jesteś przyzwyczajony do wręcz uzurpatorskiego sprawowania rządów
                    > przez W.P. .

Sugerujesz, że poprzedni burmistrz nie był wybrany w wyborach demokratycznych? Co znaczy uzurpatorskich?
                    Uzurpator to ktos, kto bezprawnie przejął władze. Z tego co pamietam, to poprzedni burmistrz wygrał w I turze
                    • roberto19633 Re: Do neptuna.. 13.06.11, 18:45
                      esscort napisał:

> roberto19633 napisał:
                      >
                      > Wiem
                      > > że jesteś przyzwyczajony do wręcz uzurpatorskiego sprawowania rz
                      > ądów
                      > > przez W.P. .
                      >
                      > Sugerujesz, że poprzedni burmistrz nie był wybrany w wyborach demokratycznych?
                      > Co znaczy uzurpatorskich?
                      > Uzurpator to ktos, kto bezprawnie przejął władze. Z tego co pamietam, to poprze
                      > dni burmistrz wygrał w I turze

,,Uzurpator,, to również ten który uzurpuje sobie prawo do ściskania w ręku władzy wykonawczej i ustawodawczej. Chyba nawet kiedyś opisałem wpływ W.P. na radnych, którzy z wojskową wręcz dyscypliną poddawali się nieograniczonej pod koniec kadencji mono-władzy Wiesława. Teraz następuje tęsknota za silną scentralizowaną władzą Burmistrza/przynajmniej u jego wiernego wyznawcy ,neptuna/.
                      Nie mówię że jest idealnie, ale o wiele lepiej niż za poprzedniej ekipy , mniej więcej w podobnym przedziale czasowym/czyli 6 miesięcy po objęciu władzy/
                      • roberto19633 Re: Do neptuna.. 13.06.11, 18:53
                        ess , nie napisałem że wybory były uzurpatorskie. Ciąg do władzy rozwijał się wprost proporcjonalnie do upływu czasu jej trwania. W.P. był wybrany demokratycznie , ale czy do końca kadencji był demokratą? Chyba też zadawałeś sobie kiedyś te pytanie .Wtedy gdy odsuwał od siebie swoich Pretorian , wiernie stojących u jego boku podczas zeszłych wyborów.
                        • esscort Re: Do neptuna.. 13.06.11, 19:11
                          roberto19633 napisał:

ale czy do końca kadencji był demokratą? Chyba też zadawałeś sobie kiedyś te pytanie .Wtedy gdy odsuwał od siebie swoich Pretorian , wiernie stojących u jego boku podczas zeszłych wyborów.

Nie wiem pewnie wszystkiego, bo jedynie z boku to obserwowałem. Zarzucano Pszczółkowskiemu różne rzeczy (mnie też wiele się nie podobało), ale nie słyszałem, żeby jakieś niezgodne z zasadmi demokracji decyzje podejmował. Można się więc czepiać słuszności jakichś decyzji, ale raczej nie trybu ich podejmowania. O jakimś niedemokratycznym odsuwaniu pretorian też nic nie wiem. W ogóle nie wiedziałem, że miał jakichś pretorian. Ale -jak mówię - ja patrzę z boku
                      • esscort Re: Do neptuna.. 13.06.11, 19:04
                        roberto19633 napisał:
                        > Nie mówię że jest idealnie, ale o wiele lepiej niż za poprzedniej
                        > ekipy , mniej więcej w podobnym przedziale czasowym/czyli 6 miesięcy
                        > po objęciu władzy/

Nie sprzeczam się, bo nie prowadzę jakiegoś kalendarium wydarzeń, żeby ustalić, jak było 6 miesięcy po poprzednich wyborach. Ale przyznam, że obecnie w żadnej dziedzinie nie widzę jakiegoś ruchu do przodu. Raczej łomiankowski bezruch, do którego przez 20 lat zycia tutaj przywykłem. Myślę oczywiście o jakichś kluczowych dla łomianek sprawach a nie o festynie czy czymś w tym rodzaju. Ale też patrząc na dokonania wcześniejsze i w ogóle "całkoształt" obecnego burmistrza, to nie mam wielkich złudzeń. No ale 6 miesięcy to niedużo, więc niech się rozwija. Miejmy nadzieję, że ten rozwój nie będzie polegał jedynie na zatrudnianiu w urzędzie kolejnych radnych i w ogóle restytuowaniu składu, który 5 lat temu z taką ulgą żegnaliśmy jako ekipę, która się do niczego nie nadawała.

Moim zdaniem uzurpator to jednak ktoś, kto bezprawnie przywłaszcza sobie władzę. Można oceniać różnie Pszółkowskiego, ale uzurpatorem na pewno nie był. Wybrano go w wyborach, nie było żadnych protestów. Więc po co szafować słowami?
                        • roberto19633 Re: Do neptuna.. 13.06.11, 19:18
                          Ess, ja swoje , ty swoje.
                          - Wiesław był demokratycznie wybrany.
                          - niestety, pod koniec urzędowania uzurpował sobie prawo do niedemokratycznej monoteizacji
                          burmistrzowskiej władzy.
                          Ale jak to się mówi co było ,a nie jest ,nie pisze się w rejestr.
                          Dajmy mu spokojnie dojść do siebie . Nie był w końcu ,,Kaligulą,, z Łomianek
                          Powiedziałbym ,że był dobrym gospodarzem jak na swoje czasy
                          Ale było i się stało , trzeba żyć dalej..
                          • drabbu Re: Do neptuna.. 13.06.11, 20:21
                            roberto19633 napisał:>

> - Wiesław był demokratycznie wybrany.
                            > - niestety, pod koniec urzędowania uzurpował sobie prawo do niedemokrat
                            > ycznej monoteizacji
                            > burmistrzowskiej władzy.
                            > Ale jak to się mówi co było ,a nie jest ,nie pisze się w rejestr
                            > .
                            > Dajmy mu spokojnie dojść do siebie . Nie był w końcu ,,Kaligulą,,

Roberto, co to jest "niedemokratyczna monoteizacja burmistrzowskiej władzy"?

Cesarz Kaligula, o którym trafnie wspomniałeś, zasłynął m.in. z tego, że ustanowił senatorem swego konia. Jego imię - Incitatus - też przeszło do annałów. Wyposażył go cesarz bardzo chojnie, wręcz nad stan (nie z prywatnej szkatuły, tylko z budżetu, a budżet Rzymu wcale nie olśniewał wtedy bogactwem), a na pewno bardzo ponad potrzeby. Dał mu marmurową stajnię i obsypywał złotem. Gdy tak się obecnie patrzę na niektóre nominacje (niedawne jak i zapowiadane) w naszym mieście, to rzeczywiście... jakieś żywe analogie by się nasuwały.

Dopiero następny cesarz - Klaudiusz (ten od Messaliny) usunął rumaka ze stanu senatorskiego
                            i przeniósł do zwykłej stajni. Kroniki nie odnotowały, by koń się skarżył.
                            • roberto19633 Re: Do drabbu 13.06.11, 20:57
                              Wbrew temu co napisano wcześniejsza nazwa konia to był Porcellus, drogi drabbu.
                              • drabbu Re: Do drabbu 13.06.11, 21:28
                                Owszem, masz rację. Wcześniejsza. Imię "Incitatus" nadał szkapie Kaligula.
                                A jak tam z "monoteizacją"?

• roberto19633 Re: Do drabbu 15.06.11, 19:38
                                  drabbu napisał:

> Owszem, masz rację. Wcześniejsza. Imię "Incitatus" nadał szkapie Kaligul
                                  > a.
                                  > A jak tam z "monoteizacją"?
                                  >
                                  monoteizm jak wiesz
                                  to zaprzeczenie hedonizmu. Poza jednym jedynie słusznym kierunkiem i nakazem wiary w swą ,, boską,, nieomylność nasz ,, były,, nie uznawał wielości poglądów , rozwiązań, ani też jak każdy tyran nie tolerował konkurencji - dlatego otaczał się ludźmi pokroju amigo- Asiński. Pewność i wiara w boskość jego istoty doprowadziła ,,towarzystwo,, do klęski. Kto o takiej lekcji nie pamięta ten jest skazany na przegraną w następnych wyborach.
                                  • drabbu Re: Do drabbu 15.06.11, 19:44
                                    roberto19633 napisał: > monoteizm jak wiesz
                                    > to zaprzeczenie hedonizmu.

Nie, nie wiem. Pierwsze słyszę. O całej reszcie też, tym bardziej.
                                    • roberto19633 Re: Do drabbu 15.06.11, 21:17
                                      Cóż każdy człowiek uczy się przez całe życie. Zarówno ja, jak i ty. Rzeczywistość która nas otacza uczy nas zawsze czegoś nowego. Nie chcę cię obrażać ale poprzednie parę lat nauczyło nas . Zasady fizyki-prawo Newtona ,, akcji towarzyszy reakcja,, .Ta prosta zasada fizyki okazała się zasadna nawet w tak małym światku jak nasz Łomiankowski. Była akcja urzędu , pro pszczelego środowiska , mocno naciskano . I co się stało? Nastąpiła reakcja - odwrócenie się części wyborców od Pszczoły.
                                      Jak napisałem - był zdecydowanie lepszy od duetu Grądzio - Sokół . , Ale był nazbyt pewny swej siły i nie wiedział co dzieje się na dole, nie zwracał uwagi na rzeczywistość. I ta rzeczywistość go pokonała. Osobiście jestem pozytywnie nastawiony do W.P, ale jeżeli chodzi o sprawy gminne , mocno się mijamy. Co nie znaczy że nie podaję mu ręki i nie mówię - dzień dobry. Ale nie kryje się ze swoimi poglądami
                                      nawet gdy rozmawiamy, face to face. Chyba jest to bardziej / drabbu/ moralne niż szeptać komuś za plecami i tym samym nie okazywać adwersarzowi szacunku.
                                      A skoro jemu, to również sobie samemu.
                                      I tym o to optymistycznym akcentem kończę dyskusję /swoją/ na temat W.P.
                                      Idę napić się winka i życzę ci tego samego -miłego wieczoru w gronie rodziny i przyjaciół. Pa , drabbu.
                                      • drabbu Re: Do drabbu 15.06.11, 21:57
                                        Roberto, szkoda czasu na spory o słowa i o minioną kadencję.
                                        Realnie: wielu nominatów obecnej kadencji tak się nadaje na swoje funkcje jak koń na senatora. Cóż, zobaczymy dokąd swoje towarzystwo zaprowadzi pan burmistrz Obiadowski. Proste zasady fizyki znowu mogą się sprawdzić. Wzajemnie, miłego wieczoru życzę.
                                        • roberto19633 Re: Do drabbu 15.06.11, 23:05
                                          Drabbu , co do nominantów to niestety w dużej mierze masz rację.
                                          Mam nadzieję że również T.D. to zauważy i po pary miesiącach spuści ich sporą część na zielona trawkę.Przy każdej władzy wypływają ,,męty,, . Rozsądek i rozum jest po to by , odsiać ziarno od plew. Niestety boję się Grądzia - to szczwany lis i gdzie tylko może targuje pozycje dla swoich oddanych sponsorów.
                                          Mam nadzieję że T.D to wkrótce zauważy z korzyścią dla ogółu.
                                          Głupi bym był gdybym bezkrytycznie podchodził do wszystkiego. Niestety opozycyjna większość P.O wpycha Burmistrza w objęcia Pisogrądzia. To polityka, na którą nie bez pośredniego wpływu jest łomiankowska Platforka.
                                          Jak mawiał klasyk są plusy i minusy.
                                          Mam nadzieję że minusy w.g klasyka będą dodatnie. Pzdr.
                                          • drabbu Re: Do drabbu 15.06.11, 23:29
                                            Roberto, poważnie, chyba zdecydowanie za dużą wagę przykładasz do polityki "partyjnej" na tak małym terenie jak nasz (pod tym względem trafia mi do przekonania zdanie p. radnego Mazana w innym wątku). Tak mi się wydaje. Nie bardzo wyobrażam sobie (nawet jako hipotezę), po co miałaby "Platforka wpychać burmistrza w objęcia Pisogrądzia". Ale oczywiście, masz rację, życzmy sobie jak najwięcej dodatnich plusów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka