Dodaj do ulubionych

Nowa strona www

27.05.11, 16:50
W sieci pojawił się nowa wersja oficjalnej witryny naszej Gminy.... Co Państwo na to?
Obserwuj wątek
    • roberto19633 Re: Nowa strona www 27.05.11, 16:54
      ulfednir napisał:

> W sieci pojawił się nowa wersja oficjalnej witryny naszej Gminy.... Co Państwo
      > na to?

Nowa? Pod jakim względem. Może jakaś ezoteryka? Chodzi mi o ,,uduchowienie,.
      >
      >
    • esscort Re: Nowa strona www 27.05.11, 17:15
      Na pewno jest znaaaacznie lepsza niż poprzednia.
      W kalendarium powinno być nie "4 czerwiec" tylko "4 czerwca" (zresztą czasem jest). Ale to drobiazg
    • drabbu Re: Nowa strona www 27.05.11, 17:44
      Wizualnie o wiele lepsza od poprzedniej.
      • wardecka78 Re: Nowa strona www 27.05.11, 17:53
        wizualnie ok, ale menu beznadziejne...
    • mieszkaniec1021 Re: Nowa strona www 27.05.11, 18:20
      ładna nawet, może by dodać więcej zdjęć.
      • superprzygodny Re: Nowa strona www 27.05.11, 19:20
        "Przystanek Łomianki" kojarzy mi się z przystankiem Alaska, Przystankiem Woodstock i jeszcze jednym... z innej opcji.
        Ze strony widać, że imprezujemy - imprez ci u nas dostatek. Kryzysu nie widać :)
        • tessoro79 Re: Nowa strona www 27.05.11, 19:26
          Piękna jest wersja dla niedowidzących, ma taki swój urok - polecam, że i ktoś pomyślał, że i proste czarno-białe wersje mogą mieć taki urok.
          • roberto19633 Re: Nowa strona www 27.05.11, 20:03
            Nie no przyjrzałem się . No i tak jak zadeklarowano można wysyłać pocztę do Burmistrza.
            • esscort Re: Nowa strona www 27.05.11, 20:21
              To akurat zawsze było możliwe i nie nastręczało żadnego problemu. Również osobiste spotkanie z burmistrzem nie było nigdy w Łomiankach niczym kłopotliwym.
    • staryy666 Re: Nowa strona www 27.05.11, 20:55
      Znając życie znowu rusiecki maczał paluchy, gminny spec od PRu:(
      Tylko co zmieni taaka nowa strona?
      • tuzimka Re: Nowa strona www 27.05.11, 21:02
        Może pomówmy o stronie, nie o tym, kto co maczał. Nowa strona robi niezłe wrażenie,
        z pewnością lepsze od dawnej.
        • staryy666 Re: Nowa strona www 27.05.11, 23:15
          sory ale to ma znaczenie. Co jeszcze wymyślą? Ja się nie dam nabrać na PRowe sztuczki.
          Janek yłny lepszy
    • esscort Re: Nowa strona www 27.05.11, 23:50
      gdyby się chcieć do czegoś czepiać, to:
      - chyba nie ma słowa "teleadres",
      - jeśli ktos by szukał kontaktu do którejś parafii, to na pewno nie wpadłby na to, żeby szukać w zakładce Gmina/Nasza gmina. Raczej w tych nieszczęsnych teleadresach

Mieszkańcom przydałaby się informacja, gdzie i jak załatwiać typowe sprawy: meldunek, ślub, rejestracja samochodu, wyrobienie dowodu itp - gdzie trzeba pójść, jakie przynieść dokumenty
    • m3j Re: Nowa strona www 28.05.11, 07:48
      A gdzie jest link do planowanych wyłączeń prądu?
    • wardecka78 czy ktoś namierzył gdzie są: 28.05.11, 08:04
      - mapa ewidencyjna gminy
      - mapa gminy

no i te kalendarium po lewej stronie jest całkiem " z dupy" po co te ikony?

Czy to strona dla dzieci do lat 3?

przystanek łomianki - kto wymyslił tą durną nazwe?
      a co ja mieszkam na peronie albo dworcu?

wezcie sie puknijcie w te lby i poprawcie tą strone.

jeszcze jedna konkluzja po obejrzeniu tej strony:
      dokumentów o których pisałam brak, ale jedno z bardziej widocznych miejsc zajmuje foto z kosciołem.
      Faktycznie od grudnia jestesmy gminą wyznaniową...

proponuje jeszcze dodać podkład muzyczny do strony - rano"kiedy ranne wstają zorze", w południe anioł pański

tu jest próbka:
      lukkkm.wrzuta.pl/audio/38dcN7EIHJ7/kiedy_ranne_wstaja_zorze

• phalena Re: czy ktoś namierzył gdzie są: 29.05.11, 00:14
        wardecka78 napisała: > no i te kalendarium po lewej stronie jest całkiem " z dupy" po co te ikony?

Ikony jak ikony. Mogą być, nawet zostały dopasowane do poszczególnych zapowiedzi. Tylko zwróćmy uwagę, że w zapowiedziach nie ma nic innego jak festyny, pikniki, turnieje tańca albo mecze.
        Czy tak-ci już szczęśliwy i beztroski u nas naród, że pragnie tylko chodzić z jednego parafialnego festynu na drugi, z turnieju tańca na mecz, a po meczu - na trening "nordic-walking"?
        Tylko rozrywki Łomianki oczekują, tylko imprezkami żyją?

Czy nie przydałoby się na okrasę parę wiadomości np. takiego typu:
        ... przekazanie do użytku wodociągu pomiędzy ...
        ... początek remontu ...
        ... ukończenie budowy chodnika i oświetlenia przy ...
        ... likiwidacja dziur w nawierzchni ulicy ...
        ... oddanie nowego odcinka ścieżki rowerowej ...
        ...
        ...
    • hiuppo Drobne uwagi 28.05.11, 10:57
      ulfednir napisał:

> W sieci pojawił się nowa wersja oficjalnej witryny naszej Gminy.... Co Państwo
      > na to?
      >
      Wczoraj przed południem była jeszcze stara.

Co do wyglądu nie mam uwag, tyle czy wersja dla niedowidzących jako biały tekst na czarnym tle to najlepszy pomysł? Wg mnie to powinna być zmiana wielkości czcionki.

Natomiast nadal nie podoba mi się redakcja - zmienił się wygląd ale nie teksty. Wg mnie takie rzeczy powinno się zmieniać jednocześnie. Warto by się zastanowić nad przejrzystością serwisu.

Dobry pomysł z tym kalendarium, ale za dużo miejsca zajmują poszczególne moduły. No te ikonki - wzornictwo powiedzmy z połowy lat 90.ych.

W rozwijanym menu powinno być zaznaczenie, że istnieje jeszcze jakieś submenu w danym temacie. Bo klika się na ślepo. I czy linki html muszą być koniecznie zielone? Standardowe niebieskie też by się zbytnio nie gryzły, anie trzeba by się zastanawiać co jest linkiem a co nie.

Nie podoba mi się galeria zdjęć. Dla mnie jest niezjadliwa. Są różne sposoby prezentacji zdjęć, jest całą masa ciekawych apletów poza typowym dodaniem ramki.

• esscort Re: Drobne uwagi 28.05.11, 11:27
        hiuppo napisał:

I czy linki html muszą być koniecznie zielone? Standardowe niebieskie też by się zbytnio nie gryzły, anie trzeba by się zastanawiać co jest linkiem a co nie.

W ogóle mieszanie zielonego z niebieskim na jednej stronie jest niezręczne, źle wygląda to połączenie, a wielokolorowość robi wrażenie "festynowe"
        • fregata10 Re: Drobne uwagi 28.05.11, 17:46
          ciekawe za ile pln powstała ta nowa stronka ;-)) może znacie cennik ?
          • tessoro79 Re: Drobne uwagi 29.05.11, 01:56

fregata10 napisał:

> ciekawe za ile pln powstała ta nowa stronka ;-)) może znacie cennik ?

A ile kosztowała poprzednia?
            • phalena Re: Drobne uwagi 29.05.11, 10:59
              A właśnie, że tu nie cena jest najważniejsza. Ważny jest dobry, interesujący wygląd witryny
              miejscowości, firmy czy instytucji, jako forma promocji. To powszechny obyczaj, że witryny
              modyfikuje się co jakiś czas.
              • jeser Re: Drobne uwagi 29.05.11, 20:12
                phalena napisała:

> A właśnie, że tu nie cena jest najważniejsza. Ważny jest dobry, interesujący wy
                > gląd witryny
                > ... jako forma promocji. To powszechny obyczaj...
                Jeżeli chodzi już o promocję to obyczajem też powinno być zawieszane nowej trony
                po jej dokładnym oszlifowaniu. Kolory i ikonki można określić jako odczucia subiektywne ale wypisywane cyferki nie przystające do siebie można określić jako specyficzną formę promocji.
                Dla przykładu numery telefonów wypisywane są w wielu miejscach w najróżniejszy sposób.
                Niżej powklejam różne skopiowane ze strony telefony: 1. Urząd Miejski w Łomiankach, 05-092 Łomianki;ul. Warszawska 115 ; tel (22) 768 63 24
                2. Urząd Miejski w Łomiankach; ul. Warszawska 115; Burmistrz Łomianek Tomasz Dąbrowski
                tel. 22 768 63 01
                3. Referat Gospodarki Przestrzennej; tel. 22751-65-59
                4. Straż Miejska w Łomiankach; tel/fax. 022 751 35 03
                5. Dom Kultury w Łomiankach; ul.Wiejska 12a, 05-092 Łomianki; tel./fax 22 751 35 02e-mail
                6. CARITAS Oddział Łomianki; ul. Warszawska 121, Łomianki; tel. ???751-48-05

Takich kwiatków można mnożyć.
                Nawet druk firmowy, na którym napisano i wysłano zaproszenie do Szanownego Pana Prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obama, ma nieprawidłowo wpisany numer telefonu do Urzędu. A to już zakrawa na skandal międzynarodowy.
                lomianki.info/document.php?did=2203
                • esscort Re: Drobne uwagi 29.05.11, 22:48
                  jeser napisał: Nawet druk firmowy, na którym napisano i wysłano zaproszenie do Szanownego Pana Prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obama, ma nieprawidłowo wpisany numer telefonu do Urzędu. A to już zakrawa na skandal międzynarodowy.

:)))
                  Przesada. Obawiam się, że burmistrz łomianek (ktokolwiek by nim był) nie jest w stanie wywołać skandalu międzynarodowego (cokolwiek by zrobił, nie tylko formą zapisu nr telefonu, bo nikogo poza łomiankami ani ten numer, ani forma jego zapisu w żadnym stopniu nie interesuje ), a myślę, że nawet by miał problem z wywołaniem skandalu na skalę województwa, bo kogo obchodzi, co zrobi burmistrz takiego miasteczka jak Łomianki
                • tessoro79 Re: Drobne uwagi 30.05.11, 08:29
                  Oj widzę, ze niektórych boli, że coś w Łomiankach się zmienia i nie jest to PO-lactwo.
    • gahana Re: Nowa strona www 30.05.11, 11:22
      ulfednir napisał:

> na to?
      >
      >
      Panie Radny Janie .Mazan
      Jest lepsza od wcześniejszej szaro burej
      ale do www.lomianki.info jeszcze jej dużo brakuje.

Ale nie to jest najważniejsze. Ważne jest to aby imprezy i nowa witryna i rozdmuchany biuletyn urzędowy nie były jedynym osiągnięciem Pana Dąbrowskiego.
      Podczas debaty www.lomianki.info/document.php?did=1990 słyszałem o końcu działań pozornych. Tym mnie Pan Dąbrowski do siebie przekonał.

Proszę tego przypilnować.

• 2hestia Re: Nowa strona www 30.05.11, 14:17
        Jeśli po wysłuchaniu debaty Pan Dąbrowski Pana do siebie przekonał to ja Panu powiem, że właśnie po tej debacie Pan Dąbrowski mnie i wielu znanych mi ludzi do siebie zraził.
        • roberto19633 Re: Nowa strona www 30.05.11, 14:28
          2hestia napisała:

> Jeśli po wysłuchaniu debaty Pan Dąbrowski Pana do siebie przekonał to ja Panu
          > powiem, że właśnie po tej debacie Pan Dąbrowski mnie i wielu znanych mi ludzi d
          > o siebie zraził.

A jaki jest skutek ,że większość wyborców,,jak sugeruje hestia ,zraził.
          Pojawiły się UFO-ludki i na niego zagłosowały.
          Strasznie chcesz kreować hest-uniuniu rzeczywistość. Niestety matematyka jest jedna-co zresztą było widać po wynikach podanych przez niezależną komisję wyborczą.
          Już mi się nie chce hestia odpisywać na twoje,, pie...menty,,.
          • roberto19633 Re: Nowa strona www 30.05.11, 14:30
            roberto19633 napisał:

> 2hestia napisała:
            >
            > > Jeśli po wysłuchaniu debaty Pan Dąbrowski Pana do siebie przekonał to ja
            > Panu
            > > powiem, że właśnie po tej debacie Pan Dąbrowski mnie i wielu znanych mi l
            > udzi d
            > > o siebie zraził.
            >
            >
            > A jaki jest skutek ,że większość wyborców,,jak sugeruje hestia ,zraził
            > .
            > Pojawiły się UFO-ludki i na niego zagłosowały.
            > Strasznie chcesz kreować hest-uniuniu rzeczywistość. Niestety matematyka
            > jest jedna-co zresztą było widać po wynikach podanych przez niezależn
            > ą komisję wyborczą.
            > Już mi się nie chce hestia odpisywać na twoje,, pie...menty,,.

No i ktoś mi ocenzurował , napisałem pie...menty a słowo pochodne od słowa popopierdułki.
            • 2hestia Re: Nowa strona www 30.05.11, 15:11
              Nie napisałam robert-uniuniu większość wyborców tylko wielu znanych mi ludzi a to jest różnica, czytaj proszę ze zrozumieniem. Widocznie ja przebywam w takiej grupie ludzi, która zauważyła tę subtelną różnicę miedzy poziomem wiedzy uczestniczących w debacie panów. Ty nie musisz. Wysłuchaj jeszcze raz debaty i żyj w przekonaniu, że dokonałeś słusznego wyboru.
              • tessoro79 Re: Nowa strona www 30.05.11, 16:46
                2hestia napisała:

> Nie napisałam robert-uniuniu większość wyborców tylko wielu znanych m
                > i ludzi
                a to jest różnica, czytaj proszę ze zrozumieniem. Widocznie ja prze
                > bywam w takiej grupie ludzi, która zauważyła tę subtelną różnicę miedzy poziom
                > em wiedzy uczestniczących w debacie panów. Ty nie musisz. Wysłuchaj jeszcze raz
                > debaty i żyj w przekonaniu, że dokonałeś słusznego wyboru.

Bo jak nie to ABW wpadnie i wyprostuje Ci poglądy:-)
    • pierwszy_selekcjoner Re: Nowa strona www 30.05.11, 22:59
      A gdzie jest herb Łomianek? Czy to strona gminna czy reklama firmy komunikacyjnej?
      • labes Re: Nowa strona www 31.05.11, 08:25
        pierwszy_selekcjoner napisał:

> A gdzie jest herb Łomianek? Czy to strona gminna czy reklama firmy komunikacyjn
        > ej?
        Dla mnie wyraźnie ściągneli pomysł z lomianki info. Nic nowego. Sama szarość i smutek. Zresztą co może zrobić facet od sprzedaży kabli
        • 2hestia Re: Nowa strona www 31.05.11, 09:04
          Mnie się strona lomianki info podoba. Nie ma w niej szarości ani smutku. Jest za to prawda, obiektywizm i dużo błękitu.
        • hornet-lom Re: Nowa strona www 31.05.11, 15:53
          labes napisał:

> pierwszy_selekcjoner napisał:
          >
          > > A gdzie jest herb Łomianek? Czy to strona gminna czy reklama firmy komuni
          > kacyjn
          > > ej?
          > Dla mnie wyraźnie ściągneli pomysł z lomianki info. Nic nowego. Sama szarość i
          > smutek. Zresztą co może zrobić facet od sprzedaży kabli
          >>>>>>>>>>>> Wszystko zależy od przekroju kabla. Pełen bon ton i już wszyscy wiedzą że chodzi o
          wyroby elektryczne. Skoro pierwszy ,,elektryk,, skakał przez mur stoczni i został Prezydentem. Czemu dystrybutor kabli nie miałby być vice Łomianek?.
          A mówią że tańcząca z rurami ma być posłem. Zawód w niczym nie uwłacza .
          Czyli wszystkie stanowiska mają być według ciebie dziedziczne?. Bardzo specyficzny punkt widzenia . Powiedziałabym klaustrofobicznie polski.
        • urszulkka Re: Nowa strona www 01.06.11, 17:48
          labes napisał:

> pierwszy_selekcjoner napisał:
          >
          > > A gdzie jest herb Łomianek? Czy to strona gminna czy reklama firmy komuni
          > kacyjn
          > > ej?
          > Dla mnie wyraźnie ściągneli pomysł z lomianki info. Nic nowego.

Widać że w urzędzie nie mają pomysłów . Nieudolne kopiowanie pomysłów z info łomianki połączone z wiejską manierą . Nic ciekawego.
          Strona urzędu ma informować a nie wsią zalatywać
          • esscort Re: Nowa strona www 01.06.11, 17:55
            ale przecież od wsiowości nie uciekniemy. Łomianki są, jakie są
    • lomek2 Re: Nowa strona www 31.05.11, 11:07
      Dobry początek, szczególnie że wcześniej było takie gó..o, ze szkoda gadać.
      Ale niestety są braki.
      Zastanów się, co jest ważne dla mieszkańców i społeczności, a czego nie ma albo nie można albo trudno znaleźć.
      A więc, standardowo nie znalazłem od razu pierwszej ważnej rzeczy: co zrobić z elektrośmieciami, śmieciami wielkogabarytowymi, tekturą itp.
      Brak jest na pierwszej stronie telefonów "alarmowych", których nie ma czasu szukać w razie pilnej potrzeby, np do SM.
      Brak jest zebranych kontaktów do firm prywatnych, z których korzystanie jest OBOWIĄZKOWE lub a więc firm śmieciowych, asenizacyjnych.
      • kiix Re: Nowa strona www 02.06.11, 12:18
        lomek2 napisał: .
        > Zastanów się, co jest ważne dla mieszkańców i społeczności, a czego nie ma albo
        > nie można albo trudno znaleźć.

A ja w swojej prostocie nie mogę znaleźć numerów telefonów do radnych miejskich i powiatowych.

• ginger_winds Re: Nowa strona www 02.06.11, 18:19
          kiix napisał:
          > A ja w swojej prostocie nie mogę znaleźć numerów telefonów do radnych miejs
          > kich i powiatowych.
          >

Strona gminna jest zbyt infantylna > > > > ... Numery telefonów są prezentowane na lomianki.info na pierwszej stronie . Czytelnie i dostępne bez szukania .Czy urząd nie może korzystać ze sprawdzonych i doświadczonych projektów ?

I pewnie za chwilę skopiują to rozwiązanie :)))))))))))))))))) A może najprościej niech się dogadają z lomianki.info i korzystają z tego portalu .Nie będą musieli nikogo naśladować :))))))))))))))))))))

• libr90 Re: Nowa strona www 02.06.11, 18:47
            Etam mnie jakoś lomianki info nie leżą i pod względem wizualnym i pod względem treści. Moim zdaniem drobne poprawki na nowej stronie może i by się przydały ale i tak jest dobrze... jestem pod ogromnym wrażeniem nowej strony :)
            • 2hestia Re: Nowa strona www 02.06.11, 19:03
              jestem pod ogromnym wrażeniem nowej strony :)
              A ja jestem pod ogromnym wrażeniem, że Ty jesteś pod wrażeniem.
            • ginger_winds Re: Nowa strona www 02.06.11, 19:13
              Nie chodzi o to czy się podoba > > > > > czy nie podoba to już kwestia gustu . Na lomianki.info znajdziesz w 2 sekundy telefon do straży miejskiej a na czy do biblioteki a na stronie gminnej nawet nie wiadomo od czego zacząć .kulturalne czy oświatowe czy może jednostki organizacyjne . Nie wiem pod czego jesteś wrażeniem może rysunków ? Strona gmina powinna zawierać czytelne informacje podstawowe i BIP a nie jakieś rysuneczki i nieczytelne menu Piaskownia czy co ?
              • jeser Re: Nowa strona www 02.06.11, 20:47
                jeser napisał:
                > Nawet druk firmowy, na którym napisano i wysłano zaproszenie do Szanownego Pa
                > na Prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obama, ma nieprawidłowo wpisany nu
                > mer telefonu do Urzędu.

tessoro79 napisała:
                > Oj widzę, ze niektórych boli, że coś w Łomiankach się zmienia i nie jest to PO-
                > lactwo.
                Tessero, co ma piernik do wiatraka. Elementarne zasady uczciwości i szacunku dla własnej osoby nakazują zło i knoty nazywać po imieniu lub w sytuacjach nieistotnych przemilczeć temat. Ten druk firmowy, od czasów wprowadzenia nowego zapisu kodu miasta, trzymało w rękach pewnie setki osób, a wypisane zaproszenie do Baracka pewnie co najmniej kilkanaście i co i nic, rutynowy stempel, podpis i szagom wpieriod.
                Wysublimowane usprawiedliwianie nieudacznictwa, manipulacja faktami czy chroniczne szukanie drugiego dna, nie wystawia dobrego świadectwa autorowi takich tekstów.
                • neptun666 Re: Nowa strona www 02.06.11, 20:59
                  jeser napisał:

Ten druk firmowy, od czasów wprowadzenia nowego za
                  > pisu kodu miasta, trzymało w rękach pewnie setki osób, a wypisane zaproszenie
                  > do Baracka pewnie co najmniej kilkanaście i co i nic, rutynowy stempel, podpis
                  > i szagom wpieriod.

jeser żartujesz czy o drogę pytasz?
                  Zaproszenie wymyślił świątobliwy Tomasz i na pewno go z nikim nie konsultował o przepraszam, konsultował z Panem Bogiem.
                  • esscort Re: Nowa strona www 02.06.11, 22:00
                    Ale w ten sposób wdarł się przebojem do wielkiej polityki światowej i może teraz powiedzieć, że negocjował przyjazd Obamy do Łomianek ;)
                    • lomek2 Re: Nowa strona www 02.06.11, 22:33
                      I była jakaś odpowiedź?
                      Choćby tradycyjne konserwatywno-katolickie "spieprzaj dziadu"?
                  • lomek2 Re: Nowa strona www 02.06.11, 22:36
                    Zaświtała mi pewna hipoteza, dlaczego skład cegieł zarządzany przez Tomasza zbankrutował.
                    Może (zaznaczam - hipoteza) na reklamach składu był inny adres niż właściwy? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka