lomark1 04.09.11, 23:58 czy jest szansa (czy ktoś może próbował) aby przestali dzwonić w kościeli codziennie o 6:30? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
veldon Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 05:49 W całym, czy tylko u nas? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sztrosmajer1 Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 09:12 Próbowałem ok. rok temu. Zadzwoniłem na plebanię i spytałem, czy muszą tak hałasować z samego rana? Oburzona siostra powiedziała, że to już po ciszy nocnej i żebym się nie czepiał. Na moją uwagę o dobrym sąsiedztwie i tym, że natężenie dźwięku dzwonów przekracza dop. normy hałasu i może być uznane za zakłócanie porządku publicznego, siostra krzyknęła, że chyba mojego porządku i rzuciła słuchawkę. Bez komentarza. Przecież dziekan jest tu wszechmogący. Sokół z Grądziem przed nim klęczał, Pszczoła też, a obecny? Sam wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
2hestia Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 09:34 Sokół z Grądziem przed nim klęczał, Pszczoła też, a obecny? Sam wiesz. Piotruś to może Ty będziesz skuteczniejszy od wymienionych wyżej panów i coś zrobisz z tymi dzwonami. Mnie też przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
mmc_lomianki Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 10:55 Wystaw glosniki przez okno i pusc tego to... Darskiego. A jak siostra zadzwoni, ze puszczasz sataniczna muzyke to powiedz, ze juz po ciszy nocnej ;-) Znajac mozliwosci nowoczesnego sprzetu + "extra bass boost" zagluszysz dzwony jak zloto. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 11:16 lomark1 napisał: czy jest szansa (czy ktoś może próbował) aby przestali dzwonić w kościeli codzi > ennie o 6:30? Nie narzekaj. W krajach muzułmańskich muezin 5 razy na dobę głośno wzywa do modlitwy. Allahu akbar słychać w całej okolicy, przy czym pierwszy raz przed świtem. Gdy przychodzi świt, muzułmanin jest już po pierwszej modlitwie. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 12:35 Jedno ale - kraje arabskie to w znakomitej większości kraje wyznanione. A Polska jest Państwem świeckim. Subtelna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 13:08 Ja się nie kłócę, to taka refleksja tylko. A muezin pewnie wszędzie woła. No może czasem bez głośników ;) Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 19:06 esscort napisał: > lomark1 napisał: czy jest szansa (czy ktoś może próbował) aby przestali dzwonić > w kościeli codzi > > ennie o 6:30? > > Nie narzekaj. W krajach muzułmańskich muezin 5 razy na dobę głośno wzywa do mod > litwy. Allahu akbar słychać w całej okolicy, przy czym pierwszy raz prze > d świtem. Gdy przychodzi świt, muzułmanin jest już po pierwszej modlitwie. >>>tylko mój drogi escorcie muezin robi to z więksżą gracją i poczuciem rytmu niżli łomiankowski dzwon. Pozatym recytuje Koran , także jest też czas na przemyślenia nie tylko na wkładanie stoperów do uszu. Pozytywem jest to że dzielny Dziekan nie wystawia jeszcze głośników w niedzielę i nie robi transmisji wzmacniając ją na całą swoją plebanię. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 21:09 Niczego raczej nie recytuje, zawodzi, żeby ludzie przyszli sie modlić. Ale Ok, nie wypowiadam sie na temat dzwonów, bo mam daleko. Rozumiem, że to może być męćzące Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 15:29 poczekaj do Wielkanocy, wtedy dopiero "się dzieje". Ciekawa jestem, czy to pod zakłócanie ciszy nocnej nie podpada. Co roku skutecznie o koszmarze wielkiej nocy zapominam, i co roku jest mi owo przypominane.... Generalnie popieram, Lomark. Kiedyś tu na forum o owe dzwony pytałam, wtedy także skończyło się porównaniami z krajami arabskimi, z konkluzją, ze u nas lepiej. Ja owe dzwony poranne uważam za prowincjonalne, żeby nie powiedzieć, że barbarzynskie. Zwyczaj "dzwonny" zakazany został kościołom w Irlandii i Australii. I pewnie nie tylko tam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.buczkie Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 15:38 Cudza wolność (w tym i wyznaniowa) kończy sie tam, gdzie zaczyna się mój bębenek, błednik i trąbka słuchowa. Odpowiedź zakonnnicy na interwencję forumowicza świadczy o pysze reprezentowanej przez nią instytucji , a to chyba grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 15:48 Mnie się muezin gorzej kojarzy, bo dwa razy mieszkałem niedaleko meczetu i to wołanie na modlitwę za pierwszym razem było fajne, ale następne razy mniej. Więc po powrocie dźwięęk naszgo dzwonu był bardzo miły, tym bardziej ze u mnie trzeba się wsłuchać, żeby usłyszeć :)) Tu jest przepis prawny, na który mój kolega z wielkopolski się powołał i coś zwojował. forumprawne.org/prawo-cywilne/87019-dzwony-koscielne.html Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 21:15 esscort napisał: > Mnie się muezin gorzej kojarzy, bo dwa razy mieszkałem niedaleko meczetu i to w > ołanie na modlitwę za pierwszym razem było fajne, ale następne razy mniej. Więc > po powrocie dźwięęk naszgo dzwonu był bardzo miły, tym bardziej ze u mnie trze > ba się wsłuchać, żeby usłyszeć :)) > Tu jest przepis prawny, na który mój kolega z wielkopolski się powołał i coś zw > ojował. > forumprawne.org/prawo-cywilne/87019-dzwony-koscielne.html Szkoda esscorciuniu że nie mieszkasz przy Armii Poznań lub Rolniczej wtedy dodałbyś jeszcze niesamowite odgłosy z przejeżdżających ciężarówek np 4.30 rano. Staliśmy się miastem nie tylko wyznaniowym ale też tranzytowym . Przez kilka ulic prowadzi tranzyt omijający elektroniczne bramki na E-7 . Tak apropos , widziałem dziś cud- S.M. z fotoradarem na Armii Poznań. Ciekaw jestem czy mogą zatrzymywać ,czy tylko mogą klientowi ,,pogrozić palcem,,? . Cóż jak pewnie zechcą to może coś mogą, ale wtedy gdy zechcą ,,łaskawcy,, za gminno budżetowe pieniądze. TIR -y pewnie mają schodki i trochę za wysoko do szoferki więc zostawiają ciężarowych dewastatorów dróg na później/ może kiedyś będą mogli doskoczyć/. Ciekaw jestem za czyją kasę będzie robiony remont niedostosowanych do ruchu pojazdów ciężkich ulic?. Podejrzewam że raczej nie Strażniczo Miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
lomark1 Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 05.09.11, 23:21 No to w takim razie jeszcze w tym tygodniu wyślę pismo do burmistrza a drugie bezpośrednio w kościele. zobaczymy co z tego wyjdzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 06.09.11, 00:07 Pod tymi adresami to chyba niewiele zdziałasz ;) Burmistrz - jeśli odpowie - zapewne stwierdzi, że on nie ma wpływu na kościół. I słusznie by zresztą zrobił, bo skoro wymagamy, by był władzą świecką, to powinniśmy byc konsekwentni. Szczerz mówiąc to wątpię, by coś dało się wskórać. Może ktoś upierdliwy, gdyby wzywał straż miejską i prosił o interwencję na podstawie wspomnianego wyżej aktu prawnego? SM powinna takiemu zgłoszeniu nadać jakiś oficjalny bieg (swoją drogą ciekawe, jaki), możesz dowiadywać się, co w twojej sprawie zrobiono, domagać się odpowiedzi i załatwienia sprawy. A może skuteczniejszy by była jakaś próba negocjacji z księdzem - np. gdyby zebrac trochę podpisów osób mieszkających w zasięgu dzwonu, to może ksiąądz by trochę "przyciszył" poranne dzwonienie?. No, ale nie sądzę, by wiele osób się podpisało taki protest. Wiesz jak jest ;) Mogłoby sie okazać, że ksiądz będzie miał znacznie dłuższą liste osób protestujących przeciw takiemu protestowi ;) Napisz kiedyś, jak ci poszło Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 06.09.11, 22:13 litości.... Czy Ty wiesz co piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 10.09.11, 22:59 Czyli jutro dwa razy głośniej. Wszak niedziela, to i wielebny postara się umilić czas swoim sąsiadom.Wszak wszyscy jutro będą w domach i niewielu wybiera się do pracy. Hulaj dusza piekła nie ma . Za to są wspaniałe dzwony, i wspaniała nastrojowa niedzielna cisza, niosąca piękny dżwięk dzwonów. 6.30 !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sztrosmajer1 Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 10.09.11, 23:06 To naprawdę przestaje być śmieszne. Dzisiaj też mnie obudził. Może zawiąrzemy komitet społeczny i aresztujemy dzwonnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: Dzwony codziennie o 6:30.... 10.09.11, 23:20 dr_sztrosmajer1 napisał: > To naprawdę przestaje być śmieszne. Dzisiaj też mnie obudził. Może zawiąrzemy k > omitet społeczny i aresztujemy dzwonnicę? Nie dottore . Mamy od egzekwowania prawa do spokojnej niedzieli i poranka Straż Miejską. Niech się biorą do roboty i bronią prawa do spokojnej niedzieli. No właśnie, po czyjej stronie stanie Straż miejska? Po stronie obywatela, płatnika podatku/czyt pensji dla Strażników/ czy po stronie instytucji /zupełnie nie dochodowej dla Gminy/ jaką jest K.K.? No chyba że S.M pracuje od poniedziałku do soboty od 8.00 do 16.00 no to inna inszość. I nie zauważa niewygodnych problemów czyli dzwonów 6.30 i omijających bramki nocą, ciężarówek. Alle luja i do przodu Mój adres e-mail słuchacz@radio.maryja.com Odpowiedz Link Zgłoś