Dodaj do ulubionych

Uwaga! PiS

30.09.11, 11:54
Ponownie grozi nam PiS u władzy. Czymże on jest. Jedni uważają, że prawicą inni że socjalistami. Ja myślę, że ideowo najbliżej im do narodowego socjalizmu. A tak naprawdę wg. mnie oni są PARTIĄ BRZEGOWĄ. PiS jest wypełniony homofobami, nieudacznikami, frustratami z manią prześladowczą, pseudo patriotami i oszołomami wszelkiej maści - PO BRZEGI.
Obserwuj wątek
    • lomek2 Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 14:07
      Ja myślę, że jednak większość narodu zmanipulowanego Smoleńskiem i kłamstwami na temat katastrofy gospodarczej Polski, nawet w ostatniej chwili zacznie myśleć logicznie i do niezwykle niebezpiecznego dla kraju zwycięstwa PiS zdecydowanie nie dojdzie. Oczywiście nie ma co liczyć na rozsądek twardego elektoratu - słuchaczy RM którzy mają kisiel zamiast mózgu i niewykształconych i niezaradnych ludzi którzy zawsze i wszędzie są ofiarami własnej niemocy.

Ludzie maja krótka pamięć, ale chyba 5-6 lat wstecz główne rzeczy pamiętają. Między innymi to, że ten mały facet który szykuje się na premiera, już raz premierem był i jak to wszystko wtedy się kręciło. A raczej jak zupełnie nic się nie działo, pełen zastój. Przecież on wtedy doprowadził z bratem-Prezydentem RP do przyspieszonych wyborów, żeby oddać władzę z które sobie nie potrafił poradzić, zanim wszystkie winy spadną na niego i będzie koniec PiS i koniec władzy. I co, nagle teraz znowu jest gotowy? Nie - on rozpęta "wojnę o Smoleńsk" i wykorzysta narzędzia władzy aby eliminować tych którzy mu stanęli na drodze. Zawistny, mściwy i bezwzględny Jaruś. I na dodatek pójdzie na wojnę z instytucjami UE, co się krajowi i jego mieszkańcom odbije niestrawnością i wyjdzie bokiem.
      • dr_sztrosmajer1 Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 14:42
        Nadzieja w rozsądnych niegłosujących. Może ruszą tyłki w obliczu podsłuchów, prowokacji, inwigilacji i wiecznej martyrologicznej wojny ze wszystkimi w Polsce i Europie.
    • uprl Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 17:56
      tfoje_lom napisał:

> Ponownie grozi nam PiS u władzy. Czymże on jest. Jedni uważają, że prawicą inni
      > że socjalistami. Ja myślę, że ideowo najbliżej im do narodowego socjalizmu. A
      > tak naprawdę wg. mnie oni są PARTIĄ BRZEGOWĄ. PiS jest wypełniony homofobami, n
      > ieudacznikami, frustratami z manią prześladowczą, pseudo patriotami i oszołomam
      > i wszelkiej maści - PO BRZEGI.

tytuł powinien być rozszerzony : UWAGA ! PiS, PO, SLD, PSL ponownie grożą nam ich rządy !
      • lomek2 Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 20:25
        Daj spokój z upr i jego liderem. Mimo całej sympatii do niego, facet jest lekko "nie teges". Zaczyna wypowiedź normalnie i sensownie ale już po chwili zaczyna się podniecać sytuacją, toczyć ślinę i pieprzyć trzy po trzy mieszając proamerykańskie hasła i skrajny nacjonalizm z ideami Lenina. A wszytko to razem do kupy jest takie "realne" jak sen wariata na prochach.
        • uprl Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 21:46
          lomek2 napisał:

> Daj spokój z upr i jego liderem. Mimo całej sympatii do niego, facet jest lekko
          > "nie teges". Zaczyna wypowiedź normalnie i sensownie ale już po chwili zaczyna
          > się podniecać sytuacją, toczyć ślinę i pieprzyć trzy po trzy mieszając proame
          > rykańskie hasła i skrajny nacjonalizm z ideami Lenina. A wszytko to razem do ku
          > py jest takie "realne" jak sen wariata na prochach.
          >
          A Wy dajcie spokój z tym straszeniem PIS-em, jego Smoleńskiem, pochodniami, podsłuchami, oszołomami itp. To już staje się nudne, jałowe i tak naprawdę zastępcze, ale rozumiem, że to ostatnia deska ratunku dla PO, które nie ma nic sensownego do zaproponowania i celowa strategia, że niby Polacy mogą tylko wybrać albo PO albo PIS.

Podaj proszę jakieś konkretne przykłady, w których Korwin gada kompletnie od rzeczy
          • lomek2 Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 22:23
            A co byś chciał? Myślisz że dysponuję nagraniami tego co oglądam w TV? Albo ze mam taka pamięć, żeby cytować Korwina słowo w słowo? To się ewentualnie da zrobić, jeśli cała wypowiedź się klei i da się zapamiętać sens tego wszystkiego.

Pomysły Korwina mają tę podstawową słabość, że zupełnie nie przystają do rzeczywistości w której się znajdujemy. Więc są nierealizowalne w Polsce. Zresztą na przestrzeni ostatnich lat część wzięła w łeb, bo to USA swoją nierozwagą wywołały kryzys światowy i to USA stosują w gospodarce wewnętrznej zabiegi na miarę porządnego socjalistycznego kraju, pompując miliardy dolarów w ratowanie nierentownych przedsiębiorstw i wykupując ich akcję, a więc UPAŃSTWAWIAJĄC je.
            • kocham-kocham Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 22:35
              Pomysły Korwina (i Palikota zresztą też) jak najbardziej przystają do rzeczywistości, w której znajdujemy się.

W 1968r. roku Milton Friedman przeczytał program przygotowany w 1920r. przez Amerykańską Partię Komunistyczną. Okazało się, że wszystkie postulaty amerykańskich komunistów zostały zrealizowane. Pomimo tego USA nadal nazywane są krajem kapitalistycznym.

A twierdzenia Tuska, że reform nie robi się w kryzysie, to jakiś bełkocik dla półmózgów. Kiedy reformować Państwo ? Jak jest wszystko ok i nie ma czego reformować ?
              • lomek2 Re: Uwaga! PiS 01.10.11, 00:19
                Chwyt dla naiwnych.
                Amerykańcy komuniści nigdy nie mieli nic wspólnego z komunizmem sowieckim. W USA socjaliści są bardziej kapitalistyczni od europejskiej prawicy. Trudno żeby największa potęga gospodarcza nie zapewniała bezpłatnej oświaty podstawowej, służby zdrowia i systemu zasiłków społecznych. Cały cywilizowany świat to zapewnia albo stara się. Na tym polega między innymi postęp społeczny, że nie wszystko rządzi się prawami dżungli, i kto nie ma rąk, ten nie je.
                • mezar73 Re: Uwaga! PiS 01.10.11, 14:54
                  Zapewniam Cię, że nie ma bezpłatnej oświaty, służby zdrowia, zasiłków, obiadów i śniadań do łóżka w hotelu. Za wszystko płacisz: jeśli pracujesz, to płacisz w podatkach, jeśli jesteś bezrobotny - to płacisz tym, że przedsiębiorcy nie stać na zatrudnienie Cię. Organizacje pozarządowe 100 razy efektywniej zajęłyby się / zajmują się likwidacją analfabetyzmu, stypendiami dla biednych zdolnych, finansowaniem leczenia dla tych, których na to nie stać - niż urzędy i urzędnicy państwowi.
                  • lomek2 Re: Uwaga! PiS 01.10.11, 15:37
                    Ojezunazareński, mezar, przecież skrót myślowy. Bo ja nie wiem że wszystko z moich podatków?
                    Przecież wiadomo o co chodzi, o finansowanie ze wspólnej kasy. A często nawet przymus skorzystania z tego, jak jest w przypadku szkolnictwa i ubezpieczeń społecznych. Bo to się państwu OPŁACA. Koszty budżetowe puszczenia wszystkiego na żywioł, jak chciałby na przykład JKM, byłyby wyższe.
                    Są rzeczy do których organizacje pozarządowe świetnie się nadają, ale nie do wszystkiego. Na przykład szkolnictwo podstawowe powinno być kontrolowane przez państwo. I w każdym cywilizowanym kraju tak właśnie jest i się sprawdza. Nie reformuje się niczego, co reformy nie wymaga.
                    • mezar73 Re: Uwaga! PiS 01.10.11, 20:46
                      Ależ wprost przeciwnie ! Gdyby państwo nie kontrolowałoby szkolnictwa podstawowego, koszty jego funkcjonowania byłyby niższe. Niezależnie od tego, co twierdzi JKM, Palikot, czy też Tusk. :-) Nawet wiadomo o jaką kwotę były by niższe. Dokładnie o taką, jaką państwo pobiera jako prowizję za świadczenie usług, czyli koszty funkcjonowania kuratoriów, MinEdu, wydziałów oświaty, etc.
                      • lomek2 Re: Uwaga! PiS 01.10.11, 21:04
                        Ale w takich przypadkach wcale nie chodzi o redukcję kosztów do minimum. Nie wszystko może być w rękach prywatnych albo organizowane przez instytucje pozarządowe. Od tego właśnie jest państwo, żeby podstawowe zadania dzierżyć w swoich rękach.
                        A poza tym, sądzisz że jeśli urzędnicy zatrudnienie w ministerstwach pójdą do pracy w instytucjach pozarządowych, to z tego powodu będą mniej zarabiać? Co najmniej tyle samo, i tez będą zużywali prąd, ciepło i zajmowali miejsca w budynkach biurowych.
                        Skutki częściowej "prywatyzacji" w pewnym sensie oświaty właśnie można obecnie odczuć. Kiedyś były wyłącznie podręczniki ministerialne w szkołach. Wszędzie takie same. Jeśli uczeń zmieniał szkołę, to podręczników nie zmieniał. Teraz nawet w jednej szkole masz czasami różne podręczniki w równoległych klasach. A ich producenci drenują każdego roku kieszenie rodziców na kilkaset złotych od pociechy, stosując proste zabiegi pod postacią jednorazowych ćwiczeń albo modyfikując układ podręcznika po którym nie zgadzają się numery stron, ćwiczeń itp.
                        Tak samo system ubezpieczeń społecznych powinien być państwowy, tylko głębiej zreformowany i szczelniejszy. Ale to już kwestia dobrej woli ludzi, którzy tam pracują i tym zarządzają. No i mniejszej rozrzutności rządzących.
            • uprl Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 23:05
              lomek2 napisał:

> A co byś chciał? Myślisz że dysponuję nagraniami tego co oglądam w TV? Albo ze
              > mam taka pamięć, żeby cytować Korwina słowo w słowo? To się ewentualnie da zrob
              > ić, jeśli cała wypowiedź się klei i da się zapamiętać sens tego wszystkiego.
              >
              > Pomysły Korwina mają tę podstawową słabość, że zupełnie nie przystają do rzeczy
              > wistości w której się znajdujemy. Więc są nierealizowalne w Polsce. Zresztą na
              > przestrzeni ostatnich lat część wzięła w łeb, bo to USA swoją nierozwagą wywoł
              > ały kryzys światowy i to USA stosują w gospodarce wewnętrznej zabiegi na miarę
              > porządnego socjalistycznego kraju, pompując miliardy dolarów w ratowanie nieren
              > townych przedsiębiorstw i wykupując ich akcję, a więc UPAŃSTWAWIAJĄC je.
              >
              No właśnie, jak chodzi o podanie jakieś konkretu, to już rodzi sie problem, zasłaniamy się niepamięcią, w skrajnych przypadkach inwektywami, epitetami.
              I znów ogólniki i brak argumentów... Które pomysły Korwiny mają podstawową słabość ?? Jaką mamy obecnie rzeczywistość, że idee wolnościowe nie mają racji bytu ? Jak nie teraz, to kiedy będzie czas na GłĘBOKIE reformy finansów państwa, redukcję biurokracji, zmiejszenia obciążeń ciążących na podatnikach, ukrócenia rozdawnictwa naszych pięniedzy, ?????? Bez tego, za parę lat będziemy bankrutami, jak cała UE i Stany, które pożera rak socjalizmu, a Ty twierdzisz, że kapitalizm jest be.
              I nie próbuj wmawiać, że Korwin chce się wzorować obecnej sytuacji w USA, bo to nieprawda.
              Amerykanie są silnym narodem, o głęboko zakorzenionym poczuciu poszanowania własności prywatnej i myślę, że w dłuższej perspektywnie, po dojściu do władzy gospodarczych liberałów, wyjdą z kryzysu, otrząsną się z oparów socjalizmu i znów powrócą na kapitalistyczną ścieżkę...
              • lomek2 Re: Uwaga! PiS 01.10.11, 00:15
                Nie zasłaniam się niepamięcią, tylko żądasz niemożliwego. Nawet gdybym pamiętał tytuł audycji, kanał na którym to szło i o której godzinie, to co ci by z tego przyszło?
                Nie dawno widziałem go 2 razy, to znaczy raz widziałem a drugi raz tylko słyszałem fonię bo byłem zajęty czymś innym.
                Akurat raz miał rację, z tą rejestracją. Ale urzędnicy też mają swoje racje - przepisy które są obowiązani przestrzegać. Nie oni tworzą przepisy, tylko Sejm.

Już Ci mówię, które jego pomysły są nierealizowalne. WSZYSTKIE te najważniejsze o których się kwieciście wypowiada. Da się uprościć system podatkowy, ale nie da się go łatwo zmienić, bo to są naczynia połączone i do tego powiązane ze strukturą społeczną. Korwin ma takie pomysły jak młody gniewny tuż po szkole, który by chciał płacić tylko za i na siebie. A jakby ktoś nie chciał, to by wcale nie płacił ubezpieczeń. Żeby coś takiego wprowadzić, to pomijając ten drobiazg, że trzeba by całkowicie zmienić Konstytucje i wystąpić z UE (ach, jakie to proste!), to na dodatek wymyślić co zrobić z milionami emerytów i rencistów na których natychmiast zabrakłoby pieniędzy. Chyba uśpić!
                Jeszcze nie tak dawno, nie wiem jak teraz, chciał stowarzyszenia Polski z USA. Piękna idea :)
                USA cały czas się po UPR kołacze echem, bo w programie jest napisane, żeby sądy miały regionalnie różne przepisy prawne, na wzór stanów w USA. Tylko po kiego...?
                Ogólnie poglądy Korwina dalecy wykraczają poza program UPR, który jest dość standardowy i bezpłciowy, zupełnie nie odbiega od innych.

Zmiany można i trzeba wprowadzać. ale systematycznie i POWOLI. Bo w przeciwnym razie można dostać zawału. A nie "hop, siup, wiśta wio", jak specjaliści od "genialnie prostych" rozwiązań w stylu Korwina.
          • zielona_dabrowa Re: Uwaga! PiS 05.10.11, 11:55
            1) że służba zdrowia powinna być finansowana tak jak weterynarze, czyli w 100% z własnej kieszeni
            2) że kobiety nie powinny pracować
            3) że każdy powinien mieć broń...
            • uprl Re: Uwaga! PiS 05.10.11, 14:06
              zielona_dabrowa napisał:

> 1) że służba zdrowia powinna być finansowana tak jak weterynarze, czyli w 100%
              > z własnej kieszeni
              > 2) że kobiety nie powinny pracować
              > 3) że każdy powinien mieć broń...

Ad. 1 A teraz to nasza chora służba zdrowia jest za darmo ??? To kto jak nie podatnicy finansują ją w całości i gdy już zajdzie potrzeba, czekają upokorzeni miesiącami na wizytę u specjalisty czy na konkretne badanie ? A i tak często bez łapówki sie da się obejść.
              Ad. 2 Wystarczy nieco dobrej woli i inteligencji, by zrozumieć o co chodziło Korwinowi z kobietami, a poza tym to jest jego prywatna opinia, a nie punkt programu wyborczego.
              • kmsanczia Re: Uwaga! PiS 05.10.11, 14:52
                "c) Nie dopuścimy, by zrównano małżeństwa z innymi związkami seksualnymi i semiseksualnymi. Ten status prawny przyznawany może być wyłącznie związkom mogącym płodzić dzieci."

Program Korwina

Czy przy zawieraniu małżeństw badana będzie płodność? ;)
                • uprl Re: Uwaga! PiS 05.10.11, 17:18
                  kmsanczia napisała:

> "c) Nie dopuścimy, by zrównano małżeństwa z innymi związkami seksualnymi i s
                  > emiseksualnymi. Ten status prawny przyznawany może być wyłącznie związkom mo
                  > gącym płodzić dzieci
                  ."

>
                  > Program Korwina
                  >
                  > Czy przy zawieraniu małżeństw badana będzie płodność? ;)

Zapewne się domyślasz, że chodzi o kontekst, że tylko kobieta i mężczyzna mają teoretyczną, naturalną możliwość wspólnie do spłodzenia dziecka, aczkolwiek można przyznać rację o braku uściślenia w tym punkcie programu KNP. Na pewno nikt nie będzie wkraczać w intymną sferę obojga dorosłych ludzi z pytaniem o płodność.
                  • lomek2 Re: Uwaga! PiS 05.10.11, 20:08
                    Na pewno nie będzie, bo UPR tradycyjnie nie wejdzie do Sejmu. I dobrze.
                    No, chyba że PiS.

A'propos, dziś Jarek stwierdził, ze od Donalda różni go 7 centymetrów. Teraz rozumiem, dlaczego nie ma czegoś na kształt żony. Kot jest bezpieczniejszy ;)
                    Co mam na myśli? Wiem, ale nie powiem :)
        • mezar73 Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 22:12
          zupełnie jakbyś opisywał Niesiołowskiego... :-)
          • lomek2 Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 22:16
            Częściowo tak, przy czym Niesiołowski nie traci kontekstu od początku do końca :)
    • stefanprawo Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 22:54
      Hmm na pewno nie jest to partia liberalna, biorąc pod uwagę hasła socjalistyczne, marsze z pochodniami....hmm sam nie wiem,ale na pewno część haseł jest socjalistyczna a część,że tak się wyrażę narodowa....w moim prywatnym odczuciu oczywiście... na pewno retoryka PiS jest mi obca i nigdy nie oddam głosu na partię PiS i Pana Kaczyńskiego...STEFANPRAWO NIE ZAGŁOSUJE NA PiS
      • kocham-kocham Re: Uwaga! PiS 30.09.11, 23:04
        stefan - jesteś wyrocznią dla 99% osób z biernym prawem wyborczym w Polsce. Po takiej deklaracji w zasadzie można odwołać wybory. Będąc twoim wyznawcą też nie będę głosował na PiS.
      • vox.populi666 Re: to na kogo? 30.09.11, 23:05
        Już po dzienniku ,a ty nie śpisz?
        Ciekawa jestem na kogo zagłosujesz?
        Bo skoro nie na PiS to na P.O. na zasadzie mniejszego zła.
        Dokąd to prowadzi? Dokąd zmierzasz skoro chcesz zagłosować na mniejsze oszołomstwo?

Ja pójdę wykreślić wszystkich. Wiedząc że i tak nic się nie zmieni. Pozostanie taki porządek ,jaki wynegocjowano przy okrągłym stole. Pewnie znów nawiedzone panie na bazarku obdarują mnie ulotkami i frazesami. Że też można co 4 lata powtarzać te same błędy .
        • uprl Re: to na kogo? 30.09.11, 23:14
          vox.populi666 napisała:

Ja pójdę wykreślić wszystkich. Wiedząc że i tak nic się nie zmieni. Pozostanie taki porządek, jaki wynegocjowano przy okrągłym stole. Pewnie znów nawiedzone panie na bazarku obdarują mnie ulotkami i frazesami. Że też można co 4 lata powtarzać te same błędy.
          Podzielam opinię, też bym pewnie całą bandę socjalistów powykreślał, gdyby nie furtka... Wezmę zaświadczenie z urzędu gminy i pojadę zagłosować w okręgu, w którym będzie na liście partia KNP Korwina-Mikke.
          • kmsanczia Re: to na kogo? 01.10.11, 12:10
            Naprawdę wierzysz, że ktokolwiek - w tym wypadku Korwin - nas zbawi? Przecież państwo, gospodarka to jest cały system niuansów i złożoności, jak jeden człowiek może mieć na to wpływ? Pomijając, że takie zapatrzenie w jedynego nieomylnego może przysłonić nawet najbardziej racjonalne myślenie.
            • mezar73 Re: to na kogo? 01.10.11, 15:02
              Akurat u nas będzie lista nr 9, czyli Nowa Prawica Korwina. Nie będzie jej prawdopodobnie w Warszawie.
              KM, argumentacja, że nikt nas nie zbaw prowadzi do wniosku, że nie warto głosować na kogokolwiek... Zgadzam się z takim podejściem tylko wypadku, gdy naprawdę nie wiesz, na którą partię oddać głos. Wtedy lepiej rzeczywiście odpuścić głosowanie, niż głosować na przypadkową osobę z przypadkowej listy. A jeśli po prostu wahasz się, czy PO, czy Palikot, albo, czy Jurek, czy KNP Korwina, to uważam, że lepiej pójść i głosować, a przy urnie rzucić kostką lub monetą :-)
              • kmsanczia Re: to na kogo? 01.10.11, 15:24
                Nie chodzi mi o to czy głosować czy nie, tylko dziwi mnie jak można być tak zapatrzonym w jakiegoś bądź co bądź obcego faceta. ;)
                • uprl Re: to na kogo? 02.10.11, 00:05
                  kmsanczia napisała:

> Nie chodzi mi o to czy głosować czy nie, tylko dziwi mnie jak można być tak zap
                  > atrzonym w jakiegoś bądź co bądź obcego faceta. ;)

To można zapytać przewrotnie jak można być zapatrzonym w Tuska, Kaczyńskiego, Napieralskiego, Pawlaka czy Palikota ? Ludzie obudźcie się, póki jeszcze nie za późno, okręt tonie, a Wy dalej chcecie balować !
                  Polityka wszystkich dotychczasowych rządów prowadzi nasz kraj w kierunku bankructwa, ZUS bez radykalnych za parę lat stanie się nie wypłacalny, dług publiczny osiąga monstrualne rozmiary, biurokracja rośnie jak na drożdżach (takiej armii urzędników nie było za komuny !), kieszeń podatnika jest drążona do czerwoności, kradną nasze oszczędności nawet z II filara, za progiem czeka kolejny nowy podatek katastralny, kolejne kary za emisję CO2 nakładane przez panującą nam miłościwie UE, ale co tam, Tusk jest taki sympatyczny, "trendy", więc trzeba głosować na PO. Masakra....
              • lomek2 Re: to na kogo? 01.10.11, 15:42
                Przy rzucaniu kostka to nie wiem, ale jeśli ktoś przymierza się żeby rzucać monetą, to może od razu sobie darować i zagłosować na PO, bo dla finansów państwa i osobistych to jest wybór najlepszy.
                Spokojne rozważne planowe działanie, a nie łubudubu-rewolucja we wszystkim albo krzyże, śpiewy , znicze a na zapleczu - szykany.
                • uprl Re: to na kogo? 03.10.11, 12:35
                  lomek2 napisał:

Przy rzucaniu kostka to nie wiem, ale jeśli ktoś przymierza się żeby rzucać monetą, to może od razu sobie darować i zagłosować na PO, bo dla finansów państwa i osobistych to jest wybór najlepszy.
                  Spokojne rozważne planowe działanie, a nie łubudubu-rewolucja we wszystkim albo krzyże, śpiewy , znicze a na zapleczu - szykany.

Fakty mówią, że finanse państwa leżą i są w coraz gorszym stanie z roku na rok wskutek rządów PO jak i poprzedników, a Ty dalej stręczysz na rzecz Tuska i twierdzisz, że jest to najlepszy wybór. Przecież to się kupy nie trzyma, ale widać jak musisz być mocno nafaszerowany prorządową propagandą.
                  PO podążając tą samą drogą co dotychczas, prowadzi niestety spokojnie, rozważnie i planowo do ...ruiny finansowej.
                  • lomek2 Re: to na kogo? 03.10.11, 21:12
                    Pierniczysz 3 po 3 nie zastanawiając się nad tym co piszesz albo nie rozumiesz podstawowych spraw.
                    Polska otrzymała od UE potężny zastrzyk finansowy na inwestycje. Działa to w ten sposób, że jeśli się nie wykorzysta, kasa przepada, czyli trzeba ją zwrócić konkretnie. Dotacje unijne wymagają wkładu własnego państwa. Mniej więcej 4:6. Żeby wykorzystać unijne fundusze, trzeba wydać dziś 4 jednostki, albo zrobić potem wszystko za 10 jednostek własnych.
                    Niech się tak zwana "opozycja" w końcu zdecyduje, czy chce krytykować rząd za nie wykorzystywanie funduszy, czy za ich wykorzystywanie co wiąże się niestety ściśle z większymi wydatkami budżetu państwa. Gdybyśmy byli bogatym kraje to byśmy tych pieniędzy z UE ani nie potrzebowali ani nie dostali. To jest bardzo duża kasa przyznana przez UE jeszcze wtedy, kiedy UE nie stała w obliczu kryzysu. Zapewniam Ciebie, że UE wcale by się nie zmartwiła gdyby Polska stwierdziła że nie będzie inwestować i w związku z tym nie potrzebuje funduszy UE.
                    Oczywiście można olać dotacje i nie inwestować w infrastrukturę. Jakoś byśmy przetrwali gdyby nam FIFA zabrała organizowanie Euro z powodu braku czegokolwiek. Pytanie jak długo przetrwałaby gospodarka bez modernizacji sieci drogowej i, w najbliższych latach, kolejowej.

Może Korwin i inni malkontenci ma na to sposób o którym nikt nie wie?
                    • neptun6666 Re: to na kogo? 04.10.11, 07:14
                      lomek2 napisał:
                      > Polska otrzymała od UE potężny zastrzyk finansowy na inwestycje. Działa to w te
                      > n sposób, że jeśli się nie wykorzysta, kasa przepada, czyli trzeba ją zwrócić k
                      > onkretnie. Dotacje unijne wymagają wkładu własnego państwa. Mniej więcej 4:6. Ż
                      > eby wykorzystać unijne fundusze, trzeba wydać dziś 4 jednostki, albo zrobić pot
                      > em wszystko za 10 jednostek własnych.
                      > Niech się tak zwana "opozycja" w końcu zdecyduje, czy chce krytykować rząd za n
                      > ie wykorzystywanie funduszy, czy za ich wykorzystywanie co wiąże się niestety ś
                      > ciśle z większymi wydatkami budżetu państwa. Gdybyśmy byli bogatym kraje to byś
                      > my tych pieniędzy z UE ani nie potrzebowali ani nie dostali. To jest bardzo duż
                      > a kasa przyznana przez UE jeszcze wtedy, kiedy UE nie stała w obliczu kryzysu.
                      > Zapewniam Ciebie, że UE wcale by się nie zmartwiła gdyby Polska stwierdziła że
                      > nie będzie inwestować i w związku z tym nie potrzebuje funduszy UE.
                      > Oczywiście można olać dotacje i nie inwestować w infrastrukturę.
                      >>>>>>>>>>>>czy to aby nie o łomiankoskich obligacjach oraz postawie pana Tar...........
                    • uprl Re: to na kogo? 05.10.11, 00:33
                      lomek2 napisał:

> Pierniczysz 3 po 3 nie zastanawiając się nad tym co piszesz albo nie rozumiesz
                      > podstawowych spraw.
                      > Polska otrzymała od UE potężny zastrzyk finansowy na inwestycje.
                      > Niech się tak zwana "opozycja" w końcu zdecyduje, czy chce krytykować rząd za n
                      > ie wykorzystywanie funduszy, czy za ich wykorzystywanie co wiąże się niestety ś
                      > ciśle z większymi wydatkami budżetu państwa. Gdybyśmy byli bogatym kraje to byś
                      > my tych pieniędzy z UE ani nie potrzebowali ani nie dostali. To jest bardzo duż
                      > a kasa przyznana przez UE jeszcze wtedy, kiedy UE nie stała w obliczu kryzysu.
                      > Zapewniam Ciebie, że UE wcale by się nie zmartwiła gdyby Polska stwierdziła że
                      > nie będzie inwestować i w związku z tym nie potrzebuje funduszy UE.
                      > Pytanie jak długo przetrwałaby gospodarka bez modernizacji sieci drogowej i, w
                      > najbliższych latach, kolejowej.
                      >
                      > Może Korwin i inni malkontenci ma na to sposób o którym nikt nie wie?

Raczej Ty nie rozumiesz podstawowych spraw i elementarnej ekonomii. Nic nie ma za darmo i nie bądź naiwny, że UE (czyt. Niemcy rozdające główne karty) jest taka hojna i nam dotuje infrastrukturę nie mając nic w zamian... Trwały dobrobyt państwa nie rodzi od nie wiadomo jak dużych, zastrzyków w infrastrukturę drogową czy kolejową, które sztucznie, wycinkowo, stwarzają pozory rozwoju, lecz z ciężkiej pracy, która u nas jest przez państwo karana i przede wszystkim konsumpcji. To jest możliwe, gdy będzie się obniżać podatki i obciążenia okołopłacowe równocześnie z ograniczaniem do niezbędnego minimum monstrualnej biurokracji, likwidacji wielu urzędów, ministerstw, okołobudżetowych agencji czy funduszy, likwidować koncesje, zezwolenia, licencje, upraszczać prawo i szanować własność prywatną.
                      Ja zadam inne pytanie, jak długo to nasze biedne państwo przetrwa, gdy kolejne rządy okradają obywateli zadłużając i przy tym również przyszłe pokolenia w imię swoich doraźnych celów !?? I Tobie jest z tym wszystko jedno !?
            • uprl Re: to na kogo? 01.10.11, 23:39
              kmsanczia napisała:

> Naprawdę wierzysz, że ktokolwiek - w tym wypadku Korwin - nas zbawi? Przecież p
              > aństwo, gospodarka to jest cały system niuansów i złożoności, jak jeden człowie
              > k może mieć na to wpływ? Pomijając, że takie zapatrzenie w jedynego nieomylnego
              > może przysłonić nawet najbardziej racjonalne myślenie.

To nie jest kwestia wiary i tego, że ktoś ma nas zbawić !
              Masz całkowitą rację, że gospodarka to cały system naczyń połączonych i dlatego KNP Korwina-Mikke jako jedyna partia dąży do tego, by mogła normalnie fukcjonować i chce wywierać na nią właśnie jak NAJMNIEJSZY wpływ. Czy uważasz, że kapitalizm, wolny rynek, poszanowanie własności prywatnej, sprawiedliwość prowadzi do czegoś irracjonalnego ??
              • lobotomia-d Re: to na kogo? 03.10.11, 14:16
                Na patriotę i Polaka: www.youtube.com/watch?v=u1d9iRgyMJw&feature=related
              • neptun6666 Re: to na kogo? 03.10.11, 20:48
                uprl napisał:

> kmsanczia napisała:
                >
                > > Naprawdę wierzysz, że ktokolwiek - w tym wypadku Korwin - nas zbawi? Prze
                > cież p
                > > aństwo, gospodarka to jest cały system niuansów i złożoności, jak jeden c
                > złowie
                > > k może mieć na to wpływ? Pomijając, że takie zapatrzenie w jedynego nieom
                > ylnego
                > > może przysłonić nawet najbardziej racjonalne myślenie.
                >
                > To nie jest kwestia wiary i tego, że ktoś ma nas zbawić !
                > Masz całkowitą rację, że gospodarka to cały system naczyń połączonych i dlatego
                > KNP Korwina-Mikke jako jedyna partia dąży do tego, by mogła normalnie fukcjono
                > wać i chce wywierać na nią właśnie jak NAJMNIEJSZY wpływ. Czy uważasz, że kapit
                > alizm, wolny rynek, poszanowanie własności prywatnej, sprawiedliwość prowadzi d
                > o czegoś irracjonalnego ??
                Halicki na fotel premiera, Pitera na ministra finansów.............oj będzie się działo,
                szybka jazda bez POtrzymanki.
    • lomek2 Re: Uwaga! PiS 04.10.11, 15:01
      Jak Wam się podoba wyborcze oblicze Jarosława, dobrotliwego wujka i Ojca Narodu, przyjaźnie spoglądające na nas w tym tygodniu z reklam wielkoformatowych?
      Czy nie budzi ciepłych prądów w Waszych serduszkach? I myśli: "oto jest prawdziwy patryJota i uĆciwy człowiek, rozumiejący Prawdziwych Polaków, zagłosuje na niego"?
      • kmsanczia Re: Uwaga! PiS 04.10.11, 18:36
        lomek2 napisał:
        > Jak Wam się podoba wyborcze oblicze Jarosława, dobrotliwego wujka i Ojca Narodu

Oglądałam kawałek Lisa. Depresję po stracie bliskich można leczyć.
        Teraz się okazuje, że samolot spadł po tym jak marszałek rzucił klątwę. Wcześniej klątwę rzucał o. Dyrektor, ale po niej samolot nie spadł.
        A kandydatki z pisu są na pierwszych miejscach list wyborczych. Tzn są najwyżej na 4 miejscu, ale jako damy są na pierwszym. :?
        • lomek2 Re: Uwaga! PiS 04.10.11, 18:47
          Ale trzeba też przyznać że Jarosław to jest twardy zawodnik do dyskusji i Lis popełnił błąd bagatelizując go i dając się parę razy wpuścić w maliny (zadając przewidywalne pytania na które Jarosław miał gotową odpowiedź).
          Jeśli rozpatrywać te rozmowę w kategoriach debaty-pojedynku, to Lisowi udało się parę razy oświetlić prawdziwe oblicze chorego z nienawiści karła, ale Lis też wyszedł z tej potyczki lekko poobijany.
          Całości nie widziałem.
          • lomianki_live Re: Uwaga! PiS 04.10.11, 18:51
            Nie głosuje na PiS, ale wczorajsza debata mnie zaskoczyła. Kaczyński był formie, Lis słabiutki.
            • kmsanczia Re: Uwaga! PiS 04.10.11, 18:56
              Lis jest słabiutki (i stronniczy, a nie na tym polega dziennikarstwo - chyba;)), ale Jaro było mi prawie szkoda. Nie wiem gdzie ta forma.
          • esscort Re: Uwaga! PiS 04.10.11, 19:00
            Ja nie przepadam za Lisem, wcale nie uważam go za gwiazdę dziennikarstwa, ale muszę przyznać, ze nie miał łatwego zadania, bo jak rozmawiać z człowiekiem, który w każdej chwili może powiedzieć: nie powiem. nie , bo nie. Jak kandydat na premiera może nie podać nazwisk swoich ministrów (choćby najważniejszych)? My się juz przyzwyczailiśmy do takiej skundlonej polityki i do kaczyńskiego, ale myślę, że w normalnym kraju po takiej rozmowie, takich argumentach kaczyński by mógł liczyć na niszowe poparcie.
            • lomek2 Re: Uwaga! PiS 04.10.11, 20:03
              Ale w żadnym normalnym kraju ludzie nie włączają masowo radia lub telewizora żeby z wypiekami na twarzach (o ile starzy ludzie mogą mieć wypieki) słuchać nawiedzonego księdza i gapić się w niego jak w święty obrazek.
              Nie oszukujmy się, elektorat PiS to w znacznej mierze ciemna masa skupiona wokół twardogłowego betonu z Kościoła Katolickiego. Takich jak Rydzyk, włodarze Jasnej Góry czy nasz rodzimy Kiliszek.
              Ten elektorat to są ludzie którzy w większości nawet w minimalnym stopniu nie myślą samodzielnie, bo po prostu nie są w stanie.
              • neptun666 Re: Uwaga! Kościół! 04.10.11, 20:37
                lomek2 napisał:

> Ale w żadnym normalnym kraju ludzie nie włączają masowo radia lub telewizora że
                > by z wypiekami na twarzach (o ile starzy ludzie mogą mieć wypieki) słuchać nawi
                > edzonego księdza i gapić się w niego jak w święty obrazek.
                > Nie oszukujmy się, elektorat PiS to w znacznej mierze ciemna masa skupiona wokó
                > ł twardogłowego betonu z Kościoła Katolickiego. Takich jak Rydzyk, włodarze Jas
                > nej Góry czy nasz rodzimy Kiliszek.
                > Ten elektorat to są ludzie którzy w większości nawet w minimalnym stopniu nie m
                > yślą samodzielnie, bo po prostu nie są w stanie.

W niedzielę na mszach w Łomiankach księża już dali instrukcję jak trzeba głosować:
                nie należy głosować na partię która dopuszcza in vitro,aborcję,związki partnerskie itd.

>
                • behemot.1 Re: Uwaga! Kościół! 05.10.11, 08:44
                  Polski KK to wynaturzenie idei chrześcijaństwa. Ciąża z gwałtu - ok, pogrzeb płodu po poronieniu - nie ok. A zresztą, my się teraz emocjonujemy aborcją, a spytajcie własnych matek i babć - kilkadziesiąt lat temu to był środek antykoncepcyjny i korzystało z niego bardzo wiele kobiet, aż trudno uwierzyć, biorąc pod uwagę dzisiejszą dyskusję. Teraz o tym głosno nie mówią, bo nie wolno, ale duża część z tych świętojebliwych babć ma za sobą usunięcie ciąży, i to nie jedno.

A in vitro? Co powiedzieć 25% małżeństw, nie mówiąc o parach, które w Polsce bezskutecznie starają się o dziecko? Natchnieni przez szatana? Ludzie, opamiętajcie się, wiara ma pomagać w życiu, a nie za Was żyć, wskazywać, a nie rozkazywać. Tyle, że do tego trzeba choć trochę rozumu. A ktoś, kto zarzuca Angeli Merkel tajne układy, raczej rozumu nie posiada.

Pozdrawiam
                  • lobotomia-d Re: Uwaga! Kościół! 05.10.11, 20:35
                    A pokażcie gdzie chowano przed mniej więcej 50 laty szczątki noworodków nie mówiąc o płodach? Gdzie te kwatery, o ile jeszcze istnieją. Ano chowane były w moich rodzinnych okolicach na ziemi niepoświęconej za murem cmentarza.
                    Podobnie z wielkim wodzem którego rodzina dostała lokum na Żoliborzu willowym. Tam można było dostać jedna izbę na nie niej niż 5 osób. A z jaką on szykuje sie do kolejnej rozróby już zaczyna choćby z Merkel. Odpoczął przez 4 lata i teraz chce znów pomanipulować. Ile odwiertów geotermalnych zapewni zakonnikowi grzybiastemu z Torunia? A ile kasy włoży w kk, a ile zmarnuje przez pogorszenie stosunków z sąsiadami?
                    Czy będzie sprawdzał listy obecności w Kościele?
      • kmsanczia Re: Uwaga! PiS 05.10.11, 11:27
        www.polskamasens.pl/www/images/pics/drawings/norm_75_4_03cdc6b8.jpg
        • lobotomia-d Re: Uwaga! PiS 05.10.11, 20:58
          www.fakt.pl/Szok-Kaczynski-nie-zdal-z-klasy-do-klasy-Kto-uznal-mu-mature-,artykuly,132705,1.html
          • lomek2 Re: Uwaga! PiS 05.10.11, 21:21
            Eeee.
            Ale - to fakt - jest profesorem a nie mówi w żadnym obcym języku. Ża-ło-sne. Może ciemnej pisdecji to nie przeszkadza, bo sam nie mówi, więc po co prezes ma mówić. Ale niestety, matołki PiS-owe, tytuł naukowy zobowiązuje! Nie szkodzi ze został nadany przez władze komunistyczne "z automatu". Skoro jet ważny w nowej Polsce, to musi do nowej Polski pasować. Niestety Jarosław nie poczynił wysiłku, żeby się choć trochę nauczyć. Ziobro uczy się za niego :)

Podobnie zresztą Zyta. Jak do cholery można być w dzisiejszych czasach ekonomistą i chwalić się tytułem profesorskim i nie mówić po angielsku??? Przecież cała poważna literatura ekonomiczna występuje WYŁĄCZNIE po angielsku! Co ona czyta? "Ekonomię Polityczną Socjalizmu" po rosyjsku? Z kim ona się kontaktuje na płaszczyźnie naukowej i w jakim języku?
            :)
            Pytanie było retoryczne, oczywiście. Zyta - urażona duma. Miłość do PO która zamieniła się w nienawiść po tym jak ja usunięto z partii. Pasuje do swojego nowego patrona.
            Zyta kiedyś sama powiedziała (wtedy o Kaczyńskim), że tytuł profesorski nie powinien być dany raz na zawsze. Zgadzam się! Ale Zyty tez to dotyczy.
            • neptun6666 Re: Uwaga! PiS 05.10.11, 23:18
              lomek2 napisał:

> Eeee.
              > Ale - to fakt - jest profesorem a nie mówi w żadnym obcym języku. Ża-ło-sne. Mo
              > że ciemnej pisdecji to nie przeszkadza, bo sam nie mówi, więc po co prezes ma
              > mówić. Ale niestety, matołki PiS-owe, tytuł naukowy zobowiązuje! Nie szkodzi ze
              > został nadany przez władze komunistyczne "z automatu". Skoro jet ważny w nowej
              > Polsce, to musi do nowej Polski pasować. Niestety Jarosław nie poczynił wysiłk
              > u, żeby się choć trochę nauczyć. Ziobro uczy się za niego :)
              >
              > Podobnie zresztą Zyta. Jak do cholery można być w dzisiejszych czasach ekonomis
              > tą i chwalić się tytułem profesorskim i nie mówić po angielsku??? Przecież cała
              > poważna literatura ekonomiczna występuje WYŁĄCZNIE po angielsku! Co ona czyta?
              > "Ekonomię Polityczną Socjalizmu" po rosyjsku? Z kim ona się kontaktuje na płas
              > zczyźnie naukowej i w jakim języku?

E,tam trochę zbytnio się nakręcasz. Językiem dyplomatycznym , drogi lomku jest le france.
              Owszem ,Angielski jest językiem uniwersalnym , lecz nie jedynym.
              Prezes potrafi się porozumieć niczym modem wi-fi , patrząc swoim wyborcom w oczy. Przykład Jan.G , też wystarczy jego spojrzenie , by zdyscyplinować swój klub ŁNŁ
              Ciekaw jestem jakie klub/były PiS/ ,ma preferencje/oczywiście wyborcze/
    • prawda_online Re: Uwaga! PiS 06.10.11, 18:36
      Ja się PIS-u nie boję, Platforma też mi jest obojętna, najgorzej obawiam się tego poparańca Palikota, który łapie się brzytwy żeby tylko dostać się do Parlamentu. A takich debili jak on trzeba się pozbyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka