Dodaj do ulubionych

urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i diety...

21.10.11, 10:52
już czas kryzys nas dotknął więc czas obniżyć pensje i diety i zrestrukturyzować urząd i dopiero wtedy pomyśleć nad opcjami finansowania takimi jak nieszczęsne obligacje...jak jest kryzys to trzeba oszczędzać a nie się zapożyczać...prosta reguła biznesowa panie Burmistrzu,ale o tym Pan przecież doskonale wie..
Obserwuj wątek
    • neptun666 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 11:24
      stefanprawo napisał:

> już czas kryzys nas dotknął więc czas obniżyć pensje i diety i zrestrukturyzowa
      > ć urząd i dopiero wtedy pomyśleć nad opcjami finansowania takimi jak nieszczęsn
      > e obligacje...jak jest kryzys to trzeba oszczędzać a nie się zapożyczać...prost
      > a reguła biznesowa panie Burmistrzu,ale o tym Pan przecież doskonale wie..

O czym Pan burmistrz wie? bo chyba nie o tym jak rządzić gminą.
      W tej chwili trwa gorączkowa narada u burmistrza gdzie główny doradca radny Krystecki
      przekonuje burmistrza jak dokopać radnym w szczególności tym którzy są za uczciwym przedstawieniem na co tak naprawdę są potrzebne te nieszczęsne obligacje.
      Przerwa w obradach trwa do poniedziałku do godz. 16.00 teraz ciekawe czy burmistrz w końcu zrozumiał że nie można grać z radnymi w ciuciubabkę, tylko trzeba usiąść i uczciwie
      przedstawić problem, a nie zwoływać na kolejna sesję już nie tylko urzędników.
      Na wczorajszej sesji byli przedstawiciele " klubu seniora, radia Maryja,akcji katolickiej jakieś matki z dziećmi i jedna zakonnica czemu ma to służyć?
      Szkoda tylko było wczoraj radnego Kaczyńskiego który został prawie zlinczowany przez rozjuszone kobiety.Czego chciały nie bardzo można było zrozumieć.
      Pytanie przez kogo zostały zaproszone? odpowiedzcie sobie sami, dodam tylko że po zakończeniu wicek Rusiecki zapowiadał że na poniedziałkową sesję przybędzie 1000 osób.
      To ja mam propozycję może od razu zebrać podpisy niezbędne do przeprowadzenia referendum.
      • behemot.1 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 12:45
        To jest sprawa dla prasy z kategorii ciekawostki lokalne. Burmistrz zastrasza radnych i przyprowadza na sesję mieszkańców i pracowników, żeby wymóc korzystną dla siebie decyzję. Gdyby Rusiecki potrafił jak człowiek cywilizowany usiąść i powiedzieć - mamy takie a takie potrzeby, tyle oszczędności możemy przeprowadzić, obligacje są potrzebne na..., pewnie byłoby inaczej. A on myśli, że takie zachowanie będzie skuteczne. Może i skuteczne, ale jakże nieetyczne.
        • obserwatorka1947 Re: redukcja etatów 21.10.11, 13:19
          Samozachwyt ,zawziętość, zastraszanie, nie umiejetność negocjacji oto cechy rządzącej ekipy.
          Redukcja potrzebna na szczeblu v-ce - sekretarz.Po co te dwie osoby.Byłyby spore oszczędności.
      • neptun6666 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 13:33
        neptun666 napis
        > O czym Pan burmistrz wie? bo chyba nie o tym jak rządzić gminą.
        > W tej chwili trwa gorączkowa narada u burmistrza gdzie główny doradca radny Kry
        > stecki
        > przekonuje burmistrza jak dokopać radnym w szczególności tym którzy są za uczci
        > wym przedstawieniem na co tak naprawdę są potrzebne te nieszczęsne obligacje.
        > Przerwa w obradach trwa do poniedziałku do godz. 16.00 teraz ciekawe czy burmis
        > trz w końcu zrozumiał że nie można grać z radnymi w ciuciubabkę, tylko trzeba u
        > siąść i uczciwie
        > przedstawić problem, a nie zwoływać na kolejna sesję już nie tylko urzędników.
        > Pytanie przez kogo zostały zaproszone? odpowiedzcie sobie sami, dodam tylko że
        > po zakończeniu wicek Rusiecki zapowiadał że na poniedziałkową sesję przybędzie
        > 1000 osób.
        > To ja mam propozycję może od razu zebrać podpisy niezbędne do przeprowadzenia r
        > eferendum.

Drogi oryginale. Napisz proszę ,skoro tak Burmistrz ci nie pasuje,
        kogo proponujesz na to stanowisko?. Tylko proszę by kandydatura była poważna/jeżeli zaproponujesz W.P. , większość wyborców powie ,,ale to już było,, /
        Zastanów się nad tym co dalej,za rok, za dwa. Jeżeli to tylko pusty populizm-to sobie odpuść.
        Potrzebna są konkretne propozycje. Można powiedzieć, że czasem nawet stefan mądrze pisze. Ty w kółko to samo ,bez pokazania realnych wyjść z sytuacji.
        • neptun666 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 13:53

> Drogi oryginale. Napisz proszę ,skoro tak Burmistrz ci nie pasuje,
          > kogo proponujesz na to stanowisko?. Tylko proszę by kandydatura była
          > poważna/jeżeli zaproponujesz W.P. , większość wyborców powie ,,ale to
          > już było,, /
          > Zastanów się nad tym co dalej,za rok, za dwa. Jeżeli to tylko pust
          > y populizm-to sobie odpuść.
          > Potrzebna są konkretne propozycje. Można powiedzieć, że czasem nawet s
          > tefan mądrze pisze. Ty w kółko to samo ,bez pokazania realnych wyjść
          z sytuacji.

Drogi klonie,ale to nie ja jestem od podpowiadania kto na miejsce Dąbrowskiego
          skoro Dąbrowski szedł do wyborów jako specjalista to niech teraz znajdzie wyjście z sytuacji do której sam doprowadził. Podobno był wybitnym specjalistą:)
          Piszesz tylko nie Pszczółkowski, a niby dlaczego nie,pracownicy w urzędzie dali by wiele
          aby wrócił a i mieszkańcy też czekają na jego powrót wyjdż na ulicę ze swojej zagrody i posłuchaj ludzi sam będziesz wiedział.
          • drabbu Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 14:16
            Neptun6666 napisał:> Potrzebna są konkretne propozycje. Można powiedzieć, że czasem nawet stefan mądrze pisze. Ty w kółko to samo ,bez pokazania realnych wyjść
            > z sytuacji.

A Ty sam, Neptunie, jakie zaproponowałbyś konkretne i realne wyjście z sytuacji?
            Bo nie ulega już wątpliwości, że sytuacja dobra nie jest i istotnie wymaga pilnych
            rozwiązań. Więc bardzo proszę Cię o jasną odpowiedź i bez pustego populizmu.
            • neptun6666 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 14:19
              drabbu napisał:

> Neptun6666 napisał:> Potrzebna są konkretne propozycje. Można powied
              > zieć, że czasem nawet stefan mądrze pisze. Ty w kółko to samo ,bez pokazania re
              > alnych wyjść
              > > z sytuacji.
              >
              > A Ty sam, Neptunie, jakie zaproponowałbyś konkretne i realne wyjście z sytuacji
              > ?
              > Bo nie ulega już wątpliwości, że sytuacja dobra nie jest i istotnie wymaga piln
              > ych
              > rozwiązań. Więc bardzo proszę Cię o jasną odpowiedź i bez pustego populizmu.

Cóż ,drabbu dobrze wiesz co będzie gdy nie przejdą obligacje, a później budżet.
              Może Komisarz pogodzi dwa obozy.
              • drabbu Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 14:36
                neptun6666 napisał: > Cóż ,drabbu dobrze wiesz co będzie gdy nie przejdą obligacje, a późn
                > iej budżet.

Wiem, ale przecież prosiłem Cię o Twoje zdanie, a nie o moje własne :)
                Poza tym, sprawa wcale nie ogranicza się jedynie do obligacji.
                • stefanprawo Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 19:39
                  Może tak radni i Burmistrz zamiast debatować o obligacjach powinni sie zając najpierw swoimi pensjami i dietami , redukcją i restrukturyzacją urzędu gminy a potem ewentualnie szukać innych oszczxędności i środków. Emisja obligacji to kolejne zadłużanie gminy. W dobie kryzysu tak się nie robi to może być szkodliwe dla gminy... W dobie kryzysu robi się cięcia a nie zadłuża...jest to prosta reguła biznesowa i ostrzegam przed negatywnymi skutkami zadłużania kolejnego gminy czyli nas wszystkich NIE DLA OBLIGACJI czyli zadłużania gminy w dobie kryzysu!!!
                  • jwc3 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 20:06
                    Stefanie!
                    wreszcie konkretne stanowisko. Brawo!!!
                    Na stronie www.lomianki ukazała się dzisiaj najpierw informacja o przerwaniu sesji, a potem jeszcze tabelka. Większośc pieniędzy z emisji obligacji ma byc przeznaczone dla ZWiKu. Wszedłem na informację zamieszczoną w dniu 13.09.2011 na stronie www.lomianki - "ZWiK wychodzi na prostą". W informacjach i wyjaśnieniach ZWiK (zał. w pdf) jest dużo ciekawych informacji. W tabeli wyraźnie stoi, że właściciel Spółki uchwalił dopłatę w wysokości 5,1 mln zł dla niej. Mogło się to stac tylko podczas ostatniego Walnego Zgromadzenia, które zgodnie z KSH powinno się odbyc do 30 czerwca 2011 r. Czyżby burmistrz Łomianek uchwalił dopłatę do Spółki nie mając na to środków? Jak widac z materiałów Spółki, ZWiK na 30 sierpnia miał się całkiem dobrze. Z działalności bieżącej miał spory zysk. Mam jednak poważne wątpliwości, czy ZWiK jest w stanie wykonac tak dużo do końca roku. Zostanie mu więc trochę środków na inwestycje w roku 2012. Wszystko wskazuje na to, że w przyszłym roku kontynuowanie inwestycji wod.kan. w Łomiankach na poziomie deklarowanym przez burmistrza Dąbrowskiego będzie mało realne.
                    Zgadzam się z Tobą całkowicie, że aby doszło do dialogu i konsensusu potrzebne jest działanie obecnych władz. Tego jednak na razie przynajmniej nie widac.
                    POzdrowienia.
    • cnz66 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 20:58
      Ogólnie się zgadzam co do zmniejszenia wynagrodzeń, diet, zgadzam się tez jeżeli chodzi o restrukturyzację. Obligacje są wynikiem kolejnych kadencji i przeszłych decyzji, trudno akurat za to obarczać obecnego burmistrza. Radni zrobią co uważają, ale oni także odpowiadają za decyzje polityczne, wbrew temu co mówią,cmieszkańcy widzą co sie dzieje po obu stronach barykady.
      • 2hestia Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 21:16
        Ja nie rozumiem o co te spory. Przeglądam archiwum Twoje Łomianki i niemal w każdym numerze jest napisane, że TD bez problemu znajdzie 20 mil. zł na inwestycje w tym wod-kan. Ja mu wierzę i domniemam, że tak jak zapewniał (nie kłamał mam nadzieję) to te 20 milionów ma. Po co zatem obligacje. Drodzy Radni kasa jest nie stresujmy się.
        • elba10 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 21:59
          2hestia napisała:
          >Ja mu wierzę i domniemam, że tak jak zapewniał (nie kłamał ma
          > m nadzieję) to te 20 milionów ma.
          >
          Ma tak samo jak cegielnia Jopka jest kwitnącym zakładem.
          Cegielnia w upadłości
          http://www.google.pl/#hl=pl&sugexp=kjrmc&cp=9&gs_id=10&xhr=t&q=krs+jopek&pf=p&sclient=psy-ab&source=hp&pbx=1&oq=krs+jopek&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=564a2312d67cbb6f&biw=1280&bih=633

to jeszcze jak cię mogę, a widać wyraźnie i coraz wyraźniej że historia lubi się powtarzać.
          Gminę w 3 kwartały doprowadzić na granicę upadłości to jest majstersztyk.

• elba10 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 21.10.11, 22:15
            elba10 napisała:
            > >2hestia napisała:
            > >Ja mu wierzę i domniemam, że tak jak zapewniał (nie kłamał ma m nadzieję)
            > >
            Ja mu też wierzę tak samo jak TY co nie zmienia faktu, że
            > Cegielnia w upadłości
            www.krs-online.com.pl/fabryka-ceramiki-budowlanej-waclaw-jopek-krs-75479.html
            a mówili, że tam to śliweczki, marmolada i konfitury.
            • stefanprawo czas na roztropne a nie pochopne działania... 22.10.11, 11:00
              2hestia i eba nie demonizujmy aż tak Burmistrza... oczywiście trochę racji ma cnz66 i oczywiście 2hestia, ale bez przesady oto moja Stefanaprawo recepta ( a uwierzcie mam duże doświadczenie zarządzania zasobami ludzkimi) :
              1. Obniżenie pensji urzędnikom począwszy od Burmistrza skończywszy na sprzątaczce
              2. Restrukturyzacja urzędu poprzez:
              - niestety - zwolnienia pracowników ( uzasadnione złym stanem finansów gminy)
              - połączenie niektórych referatów
              - likwidacja jednej z siedzib urzędu np: tej na Warszawskiej 71 i wystawienie na sprzedaż nieruchomości gminnej w przetargu
              - likwidacja przynajmniej czasowa struktur ZWiK i zmniejszenie drastyczne zatrudnienia czyli przekształcenie w referat nadzorujący oczyszczalnię ścieków oraz prace wykonywane na zlecenia referatu przez firmy prywatne wyłonione w przetargach
              -zrobienie przetargów na konserwacje sieci etc
              - wstrzymanie się z emisją obligacji
              dalsze rady w dalszych postach
              • lomianki_live Re: czas na roztropne a nie pochopne działania... 22.10.11, 12:15
                stefanprawo napisał:

> 2hestia i eba nie demonizujmy aż tak Burmistrza... oczywiście trochę racji ma c
                > nz66 i oczywiście 2hestia, ale bez przesady oto moja Stefanaprawo recepta ( a u
                > wierzcie mam duże doświadczenie zarządzania zasobami ludzkimi) :
                > 1. Obniżenie pensji urzędnikom począwszy od Burmistrza skończywszy na sprzątacz
                > ce
                > 2. Restrukturyzacja urzędu poprzez:
                > - niestety - zwolnienia pracowników ( uzasadnione złym stanem finansów gminy)
                > - połączenie niektórych referatów
                > - likwidacja jednej z siedzib urzędu np: tej na Warszawskiej 71 i wystawienie n
                > a sprzedaż nieruchomości gminnej w przetargu
                > - likwidacja przynajmniej czasowa struktur ZWiK i zmniejszenie drastyczne zatru
                > dnienia czyli przekształcenie w referat nadzorujący oczyszczalnię ścieków oraz
                > prace wykonywane na zlecenia referatu przez firmy prywatne wyłonione w przetarg
                > ach
                > -zrobienie przetargów na konserwacje sieci etc
                > - wstrzymanie się z emisją obligacji
                > dalsze rady w dalszych postach

Mały Jasio ze swoim małym rozumkiem kombinuje, nawet śmieszne to jest:-)
                • stefanprawo do lomiankilive 22.10.11, 12:45
                  a co boisz się o swoją kogoś z rodziny czy znajomych ciepłą posadkę,którą mogliby lub mógłbyś stracić? Buahaaahhhahahhaha
    • stefanprawo Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 24.10.11, 17:51
      cccc
    • stefanprawo Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 25.10.11, 10:30
      mmmmm
      • neptun6666 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 25.10.11, 15:34
        stefanprawo napisał:

> mmmmm
        Czy łączy cię stefanie cóś z ,,Phalenką,, proszę o krótki opis.
        • stefanprawo Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 25.10.11, 19:23
          pruk
          • neptun6666 Re: urzędnicy i radni obniżcie sobie pensje i die 25.10.11, 19:27
            stefanprawo napisał:

> pruk
            Mam rozumieć=pełna intymność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka