e_wolyn
22.06.12, 12:24
W ostatnim wydaniu gazety władzy o nazwie "łomianki" podano szereg nieprawdziwych informacji, w tym również o mnie Edwardzie Wołyńskim. Prawie cała gazeta była poświęcona kampanii antyreferendalnej. Zaskarżyłem do Sądu Okręgowego nieprawdziwe, fałszywe informacje w trybie art. 35 ustawy o referendum lokalnym. Sąd Okręgowy a następnie Apelacyjny nie zakwestionował zasadności złożonych przeze mnie wniosków o podaniu nieprawdy przez gazetę, ale uznał że należy je rozpatrywać w normalnym trybie z powództwa cywilnego. W uzasadnieniu Sądu czytamy między innymi "Wnioskodawca może szukać ochrony prawnej ..... na gruncie art. 81 ... ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, czy też ochrony dóbr osobistych uregulowanej w kodeksie cywilnym, a nie na gruncie ustawy o referendum lokalnym". Kłamliwa jest więc ulotka wydana przez grupę władzy w której napisano że Edward Wołyński przegrał w sądzie i to dwa razy. Ulotka nie dziwi - jest kolejną próbą zastraszenia, tak jak wulgarny anonim z pogróżkami otrzymany pocztą.