Dodaj do ulubionych

I znowu Łomianki po raz 1-ewszy

18.07.12, 08:47
Z tego co czytałam w latach poprzednich to Łomianki były laureatem rankingów samorządów w kategorii "Najlepsza gmina miejska" za lata 2008 i 2010 a tymczasem w najnowszym rankingu Rzeczpospolitej za 2011 rok (Rzeczpospolita z 17 lipca 2012 roku) w kategorii Gminy miejskie i wiejsko-miejski Łomianki po raz pierwszy w historii spadły na 70 miejsce. I znowu sukces obłudników Dąbrorusieckokrysteckich. Błonie na 40 miejscu a Ożarów Maz na 18 miejscu. Myślę, że należy się kolejny dodatek do GŁ o naszym 1-ewszym w historii sukcesie.
Obserwuj wątek
    • neptun666 Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 18.07.12, 08:56
      Czym teraz na najbliższej sesji pochwali się Piotruś?????
      A brycezion nadal będzie twierdził że jeszcze nic poważnego się nie stało.
      • mikomiko5 Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 18.07.12, 10:47
        Podejrzewam, że powie iż w chwili obecnej miejsce na liście im dalsze tym bliższe podium ;) Oczywiście zasada dotyczy tylko Łomianek - tj. w referendum 80% mieszkańców jest za burmistrzem ponieważ nie poszło głosować!
    • lomiankowska Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 18.07.12, 10:58
      Mniej kaski na reklamę w rzepie to i miejsce dalsze, co wy dzieci jesteście:-)?
      • samly Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 18.07.12, 17:28
        A co, cała kasa poszła na reklamy, biuletyny i prezentacje przed referendum? A kto ją wydawał?
    • 2hestia Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 18.07.12, 20:41
      No proszę. Znowu po raz pierwszy w historii Łomianek. Gratuluję zarządzania w nowym stylu.
      • racjo987 Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 18.07.12, 21:53
        Panowie i panie, zanim coś napiszecie to sprawdzie tę informację. Tak na szybko udało mi się sprawdzić w rankingu Rzepy za 2008 Łomianek nie ma w 100 najlepszych gmin miejsko-wiejskich. Za rok 2009 miejsce 79 . Jako ciekawostka w 2009 Łomianki pozyskały 6 zł na mieszkańca środków UE, a za 2011r. - 125zł na osobę. Te kłamstwa tak Wam weszły w krew,że bez nich nie możecie normalnie funkcjonować.
        • prochownia2 Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 19.07.12, 07:25
          racjo987 napisał:

> Panowie i panie, zanim coś napiszecie to sprawdzie tę informację. Tak na szybko
          > udało mi się sprawdzić w rankingu Rzepy za 2008 Łomianek nie ma w 100 najlepsz
          > ych gmin miejsko-wiejskich. Za rok 2009 miejsce 79 . Jako ciekawostka w 2009 Ło
          > mianki pozyskały 6 zł na mieszkańca środków UE, a za 2011r. - 125zł na osobę. T
          > e kłamstwa tak Wam weszły w krew,że bez nich nie możecie normalnie funkcjonowa
          > ć.

Co tu wymagać od bezradnych - prawdy? Najwyżej projektu podniesienia sobie diet, bo trwają wakacje:-)
          • labes Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 19.07.12, 09:59
            prochownia2 napisał(a):

> racjo987 napisał:
            >
            > > Panowie i panie, zanim coś napiszecie to sprawdzie tę informację. Tak na
            > szybko
            > > udało mi się sprawdzić w rankingu Rzepy za 2008 Łomianek nie ma w 100 na
            > jlepsz
            > > ych gmin miejsko-wiejskich. Za rok 2009 miejsce 79 . Jako ciekawostka w 2
            > 009 Ło
            > > mianki pozyskały 6 zł na mieszkańca środków UE, a za 2011r. - 125zł na os
            > obę. T
            > > e kłamstwa tak Wam weszły w krew,że bez nich nie możecie normalnie funkc
            > jonowa
            > > ć.
            >
            > Co tu wymagać od bezradnych - prawdy? Najwyżej projektu podniesienia sobie diet
            > , bo trwają wakacje:-)

Co najwyżej to projektu nowych obligacji bo taki jest na najbliższą sesję.
            Kogo żeście i czym kupili bo nikt mądry nie powinien zagłosować "za", kto ma oczywiście odrobinę honoru. Wracając do statystyk pismo Wspólnota podało w 2010 roku:
            w kategorii sukcesu finansowego Łomianki z 248 miejsca w latach 2002-2006 przesunęły się na miejsce 17. W kategorii sukcesu infrastrukturalnego z miejsca 50 w altach 2002-2006 na miejsce 28. No i chyba Łomianki były laureatem rankingu samorządów :Rzeczypospolitej" w kategorii najlepsza gmina miejska za lata 2008 i 2010. Należy także tylko wspomnieć o II miejscu w miesięczniku "Forbes" dla miast najatrakcyjniejszych dla biznesu w kategorii gmin miejsko-wiejskich w Polsce. Zresztą co mnie to obchodzi, nie mam czasu szukać gdy dzieciom trzeba dać jeść.
            • brycezion Re: Zależy jaka gazeta 19.07.12, 14:55
              Oceny gazet są dość względne, zależy wg. jakiego klucza dokonywana jest ocena.
              Np. wg. Rzepy oceniającej gminy miejsko-wiejskie, biorąc pod uwagę wyniki finansowe z MF, a potem wg. odpowiedzi na rozesłane ankiety, w roku 2008 (za rok 2007 i poprzednie 4 lata) Łomianki zajęły 25 miejsce.
              Ale wg. Gazety Prawnej -ranking "Europejskie Miasto" oceniającej wykorzystanie dotacji UE za ten sam okres, na 314 gmin Łomianki zajęły 195 miejsce.

Porównania za 2010 nie udało mi się znaleźć.

Bardziej przemawiające byłyby wyniki w roku 2014 (za rok 2013 i poprzednie 4 lata).
              Bo za rok 2011 i poprzednie 4 lata to nie wiadomo, czy przez 2011 burmistrz tak się źle się rządził, czy zastał taki bałagan po poprzedniku.
              • 2hestia Re: Zależy jaka gazeta 19.07.12, 15:09
                Wielce prawdo podobne, że burmistrz źle rządził. Wyburzmy zatem rozbudowany Dom Kultury, przychodnię zdrowia, budynek komunalny, drogi, przywróćmy stan pierwotny ul. Warszawskiej, na parkingach niech rośnie pesz. Szkoda pisać względnie oceniający brycezionie, Twój klucz dokonywania oceny niewątpliwie jest jedynie słuszny. Były Łomianki w zastoju teraz są w rozbudowie.
                • brycezion Re: Zależy jaka gazeta 19.07.12, 15:18
                  Rzeczywiście, od roku mam wod-kan., a ul. Sasanki sam się przejedź. Zobaczysz jak powinna wyglądać ulica.
                  • brycezion Re: Zależy jaka gazeta 19.07.12, 15:27
                    I -2hestio- zapominasz, że na te "osiągnięcia" poprzednika zaciągnięte zostały kredyty = 20 mln zł.
                    • 2hestia Re: Zależy jaka gazeta 19.07.12, 15:42
                      Wypędzić poprzednika z miasta a o 20 mil zł się nie martwię wszak p. Dąbrowski w obietnicach przedwyborczych oraz na debacie powiedział, że co roku 20 mln na kanalizacje przeznaczy. Ma facet gest.
                      • brycezion Re: Zależy jaka gazeta 19.07.12, 16:14
                        2hestio - czytaj i staraj się zrozumieć, a jeśli problem - to zapytaj. Nie musisz się martwić o 20 mln kredytu, bo już został wydany przez poprzednika.
                        • 2hestia Re: Zależy jaka gazeta 19.07.12, 19:50
                          Facet! ja się nie martwię o 20 mln kredytu, które poprzednik wydał na inwestycje, martwię się natomiast o 20 mln, którego co roku miały być wygospodarowane z budżetu przez b. Dąbrowskiego na inwestycje wod-kan. Minęło 1,5 roku i nic !!! Wziął natomiast 6,9 obligacji, które przeznaczył na przejedzenie a w najbliższy wtorek planuje pozyskać kolejne 3 mln. Tobie też proponuję czytaj i staraj sie zrozumieć.
                    • drabbu Re: Zależy jaka gazeta 19.07.12, 17:06
                      brycezion napisał:>- zapominasz, że na te "osiągnięcia" poprzednika zaciągnięte zostały
                      > kredyty = 20 mln zł

Uprzejmie przypominam po raz któryś, że za te kredyty są m.in. nowe autobusy.
                      Dzięki temu zaś, że są, to obecnie można na nich oszczędzać, skracając trasę do Młocin :)
                      Równocześnie poprzednik spłacił w swojej kadencji prawie 35 milionów kredytów przedpoprzednika.

Niedawno przejechałem się ul. Sasanki. Owszem, owszem. Bardzo chciałbym, żeby
                      chociaż tak wyglądała też ul. Warszawska na odcinku o d Wiślanej do ronda. To też jest ulica, która ma duże znaczenie dla Łomianek.
                      • j.urek Re: Zależy jaka gazeta 19.07.12, 18:48
                        drabbu napisał: Bardzo chciałbym, żeby
                        > chociaż tak wyglądała też ul. Warszawska na odcinku o d Wiślanej do ronda. To t
                        > eż jest ulica, która ma duże znaczenie dla Łomianek.

Nie po to Brycek pisał białe księgi dla Sokołowskiego,potem zakładał KOŁka i wciskał nam Pszczółkowskiego, a potem wychwalał Dąbrowskiego żeby jakieś inne ulice zamiast Sasanki były robione.Zapracował na to by akurat ta peryferyjna ulica była elegancka. Trzeba umieć żyć z władzą. Miłej kąpieli
                        • brycezion Re: J.urek 19.07.12, 20:01
                          Trzeba umieć żyć z władzą ??? Czy to dotyczy Pszczółkowskiego, który mieszka przy ul. Szczęśliwej ? Jest tak samo pięknie wykonana jak ul. Sasanki. Z małą różnicą. Ul. Sasanki była drogą gruntową pełną dziur, a Szczęśliwa (przed remontem) miała w bardzo dobrym stanie asfalt.
                          • 2hestia Re: J.urek 19.07.12, 20:04
                            Facet! ja się nie martwię o 20 mln kredytu, które poprzednik wydał na inwestycje, martwię się natomiast o 20 mln, którego co roku miały być wygospodarowane z budżetu przez b. Dąbrowskiego na inwestycje wod-kan. Minęło 1,5 roku i nic !!! Wziął natomiast 6,9 obligacji, które przeznaczył na przejedzenie a w najbliższy wtorek planuje pozyskać kolejne 3 mln. Tobie też proponuję czytaj i staraj sie zrozumieć.
                          • j.urek Re: J.urek 19.07.12, 20:14
                            Bryc, nie odwracaj kota ogonem. Możemy pogadać o Pszczólkowskim, ale rozmawialiśmy na temat Sasanki
                          • 2hestia Re: J.urek 19.07.12, 20:19
                            brycezionie czy Pszczółkowski sam sobie wyremontował ul.Szczęśliwą, czy Dąbrowski wyremonyował Pszczółkowskiemu ul Szczęśliwą, która twój cytat: (przed remontem miała w bardzo dobrym stanie asfalt).Jeśli to prawda to powinienes podać Dąbrowskiego do prokuratury za trwonienie publicznych pieniędzy.
                            • brycezion Re: 2.hestia 19.07.12, 20:44
                              Ustal najpierw z Metaplos "Rada zmusiła burmistrza" 29.5.2012, czy to prawda, że do remontu ul.Szczęśliwej zmusiła burmistrza Rada zmieniając budżet.
                              • drabbu Re: 2.hestia 19.07.12, 21:05
                                Pisałem już długo i zawzięcie w tamtym wątku, że pieniądze na remont Szczęśliwej (i Sasanki)
                                były przewidziane od początku - to znaczy, były w projekcie budżetu (tym projekcie, który burmistrz przedkłada Radzie), jak i w finalnym budżecie. Rada to zaakceptowała. I Pan sam i kto tylko chce, może to sprawdzić na tej samej gminnej stronie. W tym przypadku Rada niczego nie zmieniła i absolutnie nie zmuszała obecnego burmistrza do tak nietrafnych i karygodnych posunięć, jak remont ulicy przy której mieszka poprzedni burmistrz. Jak rozumiem, pańskim zdaniem, powinien on wyprowadzić się teraz na jakąś uliczkę gruntową, pełną dziur, wybojów i kałuż? A co z innymi mieszkańcami tej ulicy?
                                • 2hestia Re: 2.hestia 19.07.12, 21:17
                                  Już pisałam przepędzić Pszczółkowskiego z Łomianek za wydanie 100 mln na inwestycje. Mam rację brycek, mam rację kszysiom
                                  • brycezion Re: 2.hestia 19.07.12, 21:25
                                    To znaczy, że Metaplos kłamie ?
                                    • be-cacy Re: 2.hestia 19.07.12, 21:39
                                      Panie brycezion proszę nie mieszać ludziom w głowach i zostawić p.Pszczółkowskiego w spokoju.
                                      Dla mnie i wielu-wielu mieszkańców był to burmistrz przygotowany do pracy w samorządzie,burmistrz z inicjatywą.
                                      • brycezion Re: Be-cacy 19.07.12, 21:51
                                        Panie Be-cacy ! Przeczytaj wątek i zapytaj się j.urek'a "co to znaczy żyć dobrze z władzą" i dlaczego remontowano ul.Szczęśliwą, na której był bardzo dobry asfalt.
                                        • brycezion Re: Be-cacy 19.07.12, 22:08
                                          A poza tym trzeba umieć odróżnić co to znaczy "kogoś wychwalać", a uznawać, że nie ma do tej pory "zasadniczych" wpadek. Takich, które by uzasadniały referendum o odwołanie burmistrza, a jak się ono zakończyło - wiadomo.
                                          Że ma "drobne" wpadki - to fakt, ale do naprawienia.
                                          Prochownia - można to jeszcze odkręcić, a kupno działki na Dąbrowie - nie znaczy, że zaraz musi być zaczęta budowa szkoły, dopiero po budowie wod-kan.
                                  • krzysiom1 Re: 2.hestia 19.07.12, 21:39
                                    Pszczoła przebimbał kadencję i zmarnował wszystkie otrzymane od losu szanse:
                                    - duże społeczne poparcie
                                    - ogromny budżet- przez wiele lat nie doczekamy się takiego
                                    - możliwość uzyskania dla gminy środków unijnych.
                                    Można by jeszcze tak długo ale po co?
                                    Wyborcy ocenili jego rządy i rządy jego śmiesznych klakierów....
                                    Wstyd mi, że dałem się oszukać takim małym ludziom i swoim nazwiskiem popierałem jego kandydaturę.
                                    • be-cacy Re: do krzysiom 19.07.12, 22:01
                                      P.Krzysiom bimbanie to jest teraz.
                                      P.Pszczółkowski budował gminę - nie rujnował.
                                      Ja się cieszę ,że głosowałem na p.Pszczółkowskiego.Był to Burmistrz z prawdziwego zdarzenia.Szkoda,że nie jest teraz burmistrzem Łomianek.Wyborcy teraz żałują i głośno o tym mówią.
                                    • 90procent Re: 2.hestia 20.07.12, 17:01
                                      krzysiom1 napisał:

> Pszczoła przebimbał kadencję i zmarnował wszystkie otrzymane od losu szanse:
                                      > - duże społeczne poparcie
                                      > - ogromny budżet- przez wiele lat nie doczekamy się takiego
                                      > - możliwość uzyskania dla gminy środków unijnych.
                                      > Można by jeszcze tak długo ale po co?
                                      > Wyborcy ocenili jego rządy i rządy jego śmiesznych klakierów....
                                      > Wstyd mi, że dałem się oszukać takim małym ludziom i swoim nazwiskiem popierałe
                                      > m jego kandydaturę.

>>można skomentować :
                                      Titanic szedł na dno, a orkiestra przepięknie grała/to do poprzedniej kadencji/
                                      • samly Re: 90procent 20.07.12, 17:21
                                        > Titanic szedł na dno, a orkiestra przepięknie grała/to do poprzedniej
                                        > kadencji/

w tej kadencji nie ma nawet orkiestry, bo już zwiała z pokładu
                                        • 90procent Re: 90procent 20.07.12, 18:34

samly napisał:

> > Titanic szedł na dno, a orkiestra przepięknie grała/to do poprzedniej
                                          > > kadencji/
                                          >
                                          > w tej kadencji nie ma nawet orkiestry, bo już zwiała z pokładu

>>zizazu zizazaj, zizazu zizazaj./ Słowa z piosenki Nikosia Dyzmy/.
                                          Wasza orkiestra nie osiągnęła 10%.
                  • be-cacy Re: do bryceziona 19.07.12, 21:51
                    brycezion napisał:

> Rzeczywiście, od roku mam wod-kan., a ul. Sasanki sam się przejedź. Zobaczysz j
                    > ak powinna wyglądać ulica.
                    Panie Brycezion!
                    Ciekawe,kto zlecił przygotowanie inwestycji . Jest to długi proces wymagający uzgodnień.
                    Ten "niedobry"p. Pszczółkowski,czy wychwalany przez bryceziona p. Dąbrowski?
    • hycek1 Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 20.07.12, 09:56
      Brycesion nie nadepnie na aktualną władzę, tak już ma
      • 2hestia Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 20.07.12, 10:26
        Judaizm reformowany w Polsce. Swój ciągnie do swojego.
      • brycezion Re: Hycek1 20.07.12, 10:32
        Hycek , pojawiłeś się na tym forum w kwietniu b.r. jako kolejny "dyżurny - naganiacz". Daj spokój. Już jest po referendum. Twój głos nie jest już potrzebny.
        • kasia.buczkie Re: Hycek1 20.07.12, 19:22
          Hycek zadał ci Brycku pytanie, kto przygotował inwestycje na twojej ulikcy ? Dąbek czy Pszczoła ? Jakbyś mógł odpowiedzieć merytorycznie...
          • nasze.lomianki Re: Hycek1 20.07.12, 21:37
            kasia.buczkie napisała:

> Hycek zadał ci Brycku pytanie, kto przygotował inwestycje na twojej ulikcy ? Dą
            > bek czy Pszczoła ? Jakbyś mógł odpowiedzieć merytorycznie...

Odpowiedz bryc, pamiętając o maksymie/nie mylić z SMW/,
            -nie ważne kto rozpoczął ważne kto realizuje oraz kto zakończy/ciągłość władzy trutnie/.
            Oraz
            -prawdziwego mężczyznę poznaje się po tym jak kończy.

Poza konkursem pytanie:
            kto wkłada łapy w tryby przeszkadzając w finansowaniu inwestycji?
            a) pszczoły?
            b) mrówki?
            c) Gregory Porowski z SMW i MW?
            • be-cacy Re: nasze.lomianki 20.07.12, 22:36
              nasze.lomianki napisał(a):

Odpowiedz bryc, pamiętając o maksymie/nie mylić z SMW/,
              > -nie ważne kto rozpoczął ważne kto realizuje oraz kto zakończy/ciąg
              > łość władzy trutnie/.
              > Oraz
              > -prawdziwego mężczyznę poznaje się po tym jak kończy.
              >
              > Poza konkursem pytanie:
              > kto wkłada łapy w tryby przeszkadzając w finansowaniu inwestycji?
              > a) pszczoły?
              > b) mrówki?
              > c) Gregory Porowski z SMW i MW?

Który to taki prawdziwy mężczyzna ?Z tych 3 rządzących i TK ????????????????????/Śmiechu warte!
              Ciekawe czy potrafią skończyć, to co rozpoczął poprzednik WP.?
              Nasze. lomianki , ja odpowiem na Twoje pytanie.
              Oni nie przeszkadzają , oni wiedzą jak powinno przebiegać finansowanie inwestycji i gdzie takie inwestycje są potrzebne.
              • nasze.lomianki Re: nasze.lomianki 21.07.12, 13:04
                be-cacy napisał:

> nasze.lomianki napisał(a):
                >
                > Odpowiedz bryc, pamiętając o maksymie/nie mylić z SMW/,
                > > -nie ważne kto rozpoczął ważne kto realizuje oraz kto zakończy/ciąg
                > > łość władzy trutnie/.
                > > Oraz
                > > -prawdziwego mężczyznę poznaje się po tym jak kończy.
                > >
                > > Poza konkursem pytanie:
                > > kto wkłada łapy w tryby przeszkadzając w finansowaniu inwestycji?
                > > a) pszczoły?
                > > b) mrówki?
                > > c) Gregory Porowski z SMW i MW?
                >
                > Który to taki prawdziwy mężczyzna ?Z tych 3 rządzących i TK ???????????????????
                > ?/Śmiechu warte!
                > Ciekawe czy potrafią skończyć, to co rozpoczął poprzednik WP.?
                > Nasze. lomianki , ja odpowiem na Twoje pytanie.
                > Oni nie przeszkadzają , oni wiedzą jak powinno przebiegać finansowanie inwesty
                > cji i gdzie takie inwestycje są potrzebne.

Tylko u jednego z onych wiedzących , głowa służy tylko / niczym Halszce / do rozgniatania orzechów. Co do Pań nie mam zdania gdyż chowają się za szerokimi plecami ,, onego,, od orzechów.
                Ale skoro wiedzą dlaczego? Pomimo zasiadania w Radzie Gminy oraz Powiatu , tego nie zrobią. Czyżby kwadratura koła?
                Wiedzą ale nie powiedzą, jak w piaskownicy.
                Koniec urlopów, do roboty, to nie zakład pracy że niby urlop przysługuje
                Diety biorą, biorą, potrącają za dni wolne? NIE. Niby dla czego nie, proszę o zwroty nadpłaconych diet. Bycie Radnymi to podobno służba /chciałoby się powiedzieć,, non profit,,/
                • be-cacy Re: nasze.lomianki 22.07.12, 23:29
                  Nasze.lomianki przeczytaj sobie uchwałę o dietach i uwolnij swoją głowę.Uchwała jest w BIP-ie Urzędu.Co tak bardzo przeszkadzają Tobie radni i diety.Daj spokój.Zostali wybrani tak,jak burmistrz w wyborach powszechnych.
                  Wysokość diet jest określona ustawowo i Ty nie kręć ludziom w głowach.Skąd wiesz jakie są potracenia od diet i czy potrącają ,czy nie potrącają.
                  Pracownik w Urzędzie sporządza listy diet i na pewno wylicza prawidłowo.
                  Jak ja czytałem poprzednie wpisy lomianki.live i teraz Twoje,to piszecie pokrętnie,niegrzecznie,nieprawdziwie,że nie chce się czytać tych Waszych bzdur.
                • siemasz.1 Re: nasze.lomianki 23.07.12, 07:48
                  nasze.lomianki napisał(a): > Tylko u jednego z onych wiedzących , głowa służy tylko / niczym Hal
                  > szce / do rozgniatania orzechów.

Orzechy rozgniatała Jagienka ze Zgorzelic. Co z twoją głową, że tak wszystko ci się
                  pieprzy?

Pewnie rozbijasz nią cegły, zamiast użyć do myślenia.

www.youtube.com/watch?v=Amp82kpUDX0
                  • nasze.lomianki Re: nasze.lomianki 23.07.12, 15:27
                    siemasz.1 napisał:

> nasze.lomianki napisał(a): > Tylko u jednego z onych wiedzących , głowa słu
                    > ży tylko / niczym Hal
                    > > szce / do rozgniatania orzechów.
                    >
                    >
                    > Orzechy rozgniatała Jagienka ze Zgorzelic. Co z twoją głową, że tak wsz
                    > ystko ci się
                    > pieprzy?
                    >
                    > Pewnie rozbijasz nią cegły, zamiast użyć do myślenia.
                    >
                    > www.youtube.com/watch?v=Amp82kpUDX0

Tumanie, mało czytasz. Orzechy przede wszystkim zadeczkiem rozgniatała żona Skrzetuskiego.
                    Zanim coś napiszesz pomyśl.
                    • el-nino-lom Re: nasze.lomianki 23.07.12, 21:53
                      I zaczyna się stara śpiewka, a gdy się przegrywa to zaczyna się pasać o d-maryny. Jednak fakty są jednoznaczne. Sasanki zaczęto za czasów Pszczółkowskiego. Nie dokończył bo się skończyła kadencja, owszem były tam jakieś perturbacje jak zwykle brycek wie najlepiej jakie i dlaczego. Szczęśliwa została przed remontem zryta w czasie budowy kanalizacji. Można było zalatać dziury Lub zmodernizować i zrobiono to drugie, tak samo jak na okolicznych ulicach po zbudowaniu wodociągu, na przykład na ul Włościańskiej. A z kredytami to temat woda. Kredyt to w gminie normalność od lat. Problemem jest wielkość zadłużenia w stosunku do budżetu. I tu faktem jest że poprzednik mocno ten poziom zadłużenia obniżył. I chwała mu, bo przy tym potrafił zrobić wiele inwestycji dla Łomianek na lata. Obecny się mota jak …i dalej do rymu! Oszczędności zrobić nie potrafi, a te co robi i zrobi, zapewne po kilku latach odbiją się czkawką. Można każdą szkapę mocnej obciążyć, można też ująć jej jedzenia, pełen efekt tego będzie odczuwalny za kilka lat i będzie fatalny. Ten panek usiłuje sam rządzić gminą a nie ma do tego prawa. Nie potrafi wypracować nawet najmniejszego kompromisu, nic więc dziwnego że musiał ograniczyć inwestycje do minimum. Można mu pisać peany, można wznosić pod niebiosa, robić z niego niemalże świętego. Można być jego gorącym orędownikiem i skazywać gminę na błyskawiczny awans w dół aż do samego dna.
                      • nasze.lomianki Re: el nino lom 24.07.12, 15:22
                        Pewnie, rozwiązanie mogłoby być tak proste. Wystarczy dać rodzino, Radnych to co miały w zeszłej kadencji/stanowiska/ . Byłby spokój , ręce w górze totalne braterstwo.
                        Niestety dla chętnych, Burmistrz jest nie przekupny.

Poprzedni utrzymywał zatrudnienie swojaków , wszyscy mu klaskali, klakierów było wielu.
                        • 2hestia Re: el nino lom 24.07.12, 15:45
                          Których Radnych rodziny zatrudnione były na stanowiskach (jakich) w UM? Podaj przykłady lub przestań bredzić. Takiej anarchii jeszcze nie było. Jest to niewątpliwie pierwszy w historii Łomianek przypadek.
                          • nasze.lomianki Re: el nino lom 24.07.12, 17:00
                            2hestia napisała:

> Których Radnych rodziny zatrudnione były na stanowiskach (jakich) w UM? Podaj p
                            > rzykłady lub przestań bredzić. Takiej anarchii jeszcze nie było. Jest to niewąt
                            > pliwie pierwszy w historii Łomianek przypadek.

Podaje przykłady byłych korzystających.
                            Radna Sidorzak, mam dalej
                            Radny Wolanin, proszę bardzo
                            Radny Rusinek , mogę dalej
                            Jeszce mogę kilka nazwisk ale poproszę TK by opublikował je w gazecie .
                            Byś je mógł hestio wyraźnie przeczytać. Kto, co jak i kiedy zawładnął rękoma i życiowymi racjami powyższych byłych i obecnych klakierów Jolki i Wieśka.
                            • 2hestia Re: el nino lom 24.07.12, 21:02
                              Mało przekonywująca odpowiedź:
                              Pan Sidorzak pracował w Urzędzie od 15 lat. Zatrudnił Go Burmistrz Belka. Jego matka wybrana została większością głosów w uczciwych demokratycznych wyborach. Historii Radnego Wolanina nie znam. Żonę Pana Rusinka zatrudnił KŁM na polecenie burmistrza Dąbrowskiego. Liczył żetym samym kupi sobie głosy Radnego. Gdy sie okazało, że niepokorny Radny Rusinek głosuje zgodnie ze swoim przekonaniem to natychmiast zwolnił żonę. Roli Jolki i Wieśka tu się nie dopatruję. Ale ty na pewno wiesz swoje.
                            • labes Re: el nino lom 25.07.12, 09:14

> Podaje przykłady byłych korzystających.
                              > Radna Sidorzak, mam dalej
                              > Radny Wolanin, proszę bardzo
                              > Radny Rusinek , mogę dalej
                              > Jeszce mogę kilka nazwisk ale poproszę TK by opublikował je w ga
                              > zecie .
                              > Byś je mógł hestio wyraźnie przeczytać. Kto, co jak i kiedy zawład
                              > nął rękoma i życiowymi racjami powyższych byłych i obecnych klaki
                              > erów Jolki i Wieśka.
                              Coś się chyba porypało koledze:

1. Wolanin jest od tej kadencji w radzie Miejskiej,
                              2. pani Rusinek zatrudniona przez Dąbrowskiego,
                              3. Sidorzak od 15 lat był w Urzędzie.
                              Proszę dalej a ja zacznę od Nowego Dworu....
                              • 11chwilka Paranoja i obłęd 25.07.12, 14:37
                                Doprawdy paranoja ogarnia niektórych. Winne PO tak jakby całe spektrum polityczne nie było identyczne. Trudno więc z tym dyskutować. Poczynając od Kaczyńskiego i jego Bratanicy. Ale to jak wszystkim wiadomo że lokalnie jest to bazą do uzyskiwania odpowiedniej liczby głosów. Ale logika nakazuje by określić granice tego co jest dozwolone i tego co zakazane. Układy rodzinne, kolesiostwo, a nawet płacenie za posady, ma jednak gdzieś kres. Jak gębko można posunąć się w spekulacja nie rozpoznając podstawowych faktów takich jak płaca i kwalifikacje. Cytowane w tym wątku przypadki to przykłady prawdziwej paranoi. Sam fakt, że ktoś jest członkiem jakiejś partii nie może być podstawą do eliminowania go z prawa do ubiegania się o dane stanowiska. Tak samo jak nie może być traktowane jako nadużycie by wyremontowano pod domem ulicę po licznych przekopach wzdłuż i wszerz jakie wykonano w trakcie prac przy wodociągach i kanalizacji. Poszukiwacze uczciwości zaczynają się zapędzać wzorem niektórych zbyt daleko. Tak samo jak nie uchroni nas wstrzymanie sprzedaży alkoholu choćby na stacjach benzynowych od jego spożywania. To było dobre za socjalizmu a wszystkim wiadomo że jedynym skutkiem zakazów były meliny i pokątna sprzedaż. Zapewne przydał by się w tym zakresie jakiś kodeks, byle by był przestrzegany. Ale w kraju takiego kodeksu barak, brak też określenia jakie stanowiska urzędowe są stanowiskami politycznymi a jakie merytorycznymi a elity w tym również z lewicy jak i prawicy nie są nim zainteresowane. A w gminie na bezczelnego promuje się na burmistrza człowieka bez kwalifikacji, a jego zastępcami zostają kolesie o równie wątpliwych kwalifikacja i to jest dobre. Złe jest natomiast wszystko co nie jest związane z tym klanem. Oni mogą wsadzać do KMŁ znajomków, o innych stanowiska nie mówiąc. Oni mogą bo są bardziej przebiegi i cwani niż ich poprzednicy, którzy przynajmniej mieli jakąś przyzwoitość i wstyd, nie tylko cynizm i obłudę.
                                • brycezion Re: Paranoja i obłęd 25.07.12, 14:54
                                  Gazeta Wyborcza wpadła w paranoję i obłęd ? 11chwilka, poczytaj Gadomskiego. Co za czasy, że trzeba cytować GW...
                                  • samly Re: Paranoja i obłęd 25.07.12, 15:10
                                    Do każdego medium trzeba podchodzić z ograniczonym zaufaniem, tak jak na drodze.
                                    I mieć własne zdanie. Okazuje się według samego Gadomskiego, że partyjnych zatrudnionych w Mazowieckiej Jednostce jest "aż" niecałe 10 procent. Czyli "afera" dziś jest znacznie, znacznie mniejsza niż jeszcze wczoraj była w tej samej gazecie.
                                    • brycezion Re: Samly 25.07.12, 15:29
                                      "To czubek góry lodowej" - niemiecka prasa o nepotyzmie w polskiej koalicji (Deutsche Welle).
                                      Afera jest jeszcze większa, to są tylko niektóre fakty.
                                      I dlatego pilnujmy własnych interesów, nie szukajmy ratunku w W-wie. Nikt o nas nie zadba lepiej, niż my sami. Nauczmy się rządzić bez niczyjej "pomocy".
                                      • samly Re: Samly 25.07.12, 15:40
                                        Moim zdaniem nie widać najmniejszego związku pomiędzy zatrudnieniem w Mazowieckiej Jednostce a tym jak pilnujemy własnych interesów. Interesy idą nam nie najlepiej wcale nie przez partyjny personel w tej jednostce. Jednostka to przecież nie Warszawa i nie wyciągamy ręki do jednostki. Z naszą dbałością o nas samych też wątpliwie bywa.
                                        • brycezion Re: Samly 25.07.12, 15:50
                                          To po co "harmonogram działań przyłączenia do W-wy jest w przygotowaniu" ? Esscort robi to z własnej inicjatywy ? Bez uzgodnień z PO ?
                                          • samly Re: Samly 25.07.12, 18:17
                                            ????
                                            • 11chwilka Re: Samly 25.07.12, 20:32
                                              otrafią. Przyłączenie do Warszawy to nie impreza ani jednorazowe wybory. To niemal małżeństwo kościelne. To deprecjacja obecnych i przyszłych władców tej gminy. To bezpowrotna utrata wpływów, a nadzorca istnie w pobliżu i potrafi trzymać rękę na pulsie. To niedopuszczalność rządów obecnego burmistrza wbrew woli rady.
                                              To sprawa wyboru i to nie partyjnego, tylko zwykłego ludzkiego, naszego prywatnego. Pamiętajmy Warszawa dziś rządzi ta partia, jutro inna, pojutrze jeszcze inna. To chęć uczestnictwa w aktywnym życiu Warszawy ze wszystkimi obowiązkami i przywilejami z tego tytułu płynącymi. To tańsza taryfa na wodę, ścieki, autobusy. To możliwość realizacji większych i długoplanowych inwestycji, jak modernizacja Łomiankowskiego systemu drogowego i wielu innych, no choćby rozwiązanie problemu kanalizacji! To nasz wybór i dlatego może niech demagodzy lepiej zamilkną.
                                              A odpowiadając bryckowi to paranoja w sposób oczywisty dotknęła jego, nie kogoś innego. Kompromitujesz się lokalny mędrku!
                                              • brycezion Re: 11chwilka 25.07.12, 21:33
                                                Pleciesz głupstwa, a obietnice możesz prawić dzieciom. Referendum niczego Was nie nauczyło ?
                                                Próbujcie, zobaczymy co z tego Wam wyjdzie.
                                                • 11chwilka Re: 11chwilka 27.07.12, 14:51
                                                  Kto mówi, że komuś się spieszy??????? Mnie nie. A sprawa przyłączenia do Warszawy to może problem dla działaczy takich jak ty, ale zwykły obywatel??? Urząd pozostanie tam gdzie był. Glosować też będzie, więc i przedstawicieli mieć będzie. A wpływ na to co się dziej w gminie jak wszyscy doskonale wiemy mamy jest żaden. Że byc nie napisze kolejnej księgi tez nie ma czego żałować, bo po co to komu? Nie wywalczy latarni czy nowej szkoły! Nawet wybrukowania ulicy, no chyba że kolejność na jej brukowanie już nadeszła.
                                                  Taka decyzja jest zbyt poważna by się z nią spieszyć. Trzeba robić to spokojnie i stopniowo. To nie referendum i nie miejsce dla demagogów. Tu trzeba dokładnie ocenić sytuację.Dla mnie jest jasna zwłaszcza gdy popatrzę na tempo i szybkość układania wielkiej rury kanalizacyjnej pod Pułkową i Wójcickiego. Dla Łomianek inwestycja na kilkadziesiąt milionów to kres możliwości dla Warszawy jeden z wielu drobiazgów.
                                                  • ania.ortodox Re: 11chwilka 27.07.12, 21:36
                                                    Chciałabym zwrócić uwagę że Mania Wójcicka ani też przemądrrzała żona synalka nie mają swojej nazwy ulicy.
                                                    Nie istnieje w okolicy ulica Wójcickiej, lub Wójcickiego.
                                                    Od wielu lat sz.p. nosi nazwę Wóycickiego.
                                                    A już myślałaś że zjadłaś wszystkie rozumy.
                                                    Gdyby głupota mogła latać wzbiłabyś się do stratosfery.
                                                • samly Re: 11chwilka 27.07.12, 16:22
                                                  brycezion napisał: > Pleciesz głupstwa, a obietnice możesz prawić dzieciom. Referendum niczego Was n ie nauczyło ?

Obietnic naskładała nam nasza władza w okresie przedwyborczym. Z realizacją tylko jakby nie
                                                  za dobrze. Powiększa się obdłużenie budżetu. Referendum a przyłączenie się do Warszawy to dwie kompletnie różne i odrębne sprawy. Na twoim miejscu brycezionie zastanowiłbym się, kto większe i częściej głupstwa prawi.
                                                  • brycezion Re: Samly 27.07.12, 19:19
                                                    Przyłączenie do W-wy zaczyna się od referendum. Mało Wam było jednego ?
                                                  • samly Re: Samly 27.07.12, 20:49
                                                    Mało. Jeżeli nie widzisz (czy nie chcesz zobaczyć), że po pierwsze: mieszkańcy mają prawo
                                                    do referendum w dowolnej sprawie, jakaby ich interesowała, że po drugie: jedno referendum
                                                    z drugim nie ma nic wspólnego, że po trzecie: nie wszyscy muszą być zadowoleni z władzy
                                                    i myśleć tak jak ty, że niby "jak dotychczas nie ma znaczących wpadek" (akurat!), że po czwarte:
                                                    nie musimy się kryć ze swoim zdaniem, że po piąte: wbrew temu co ty uważasz, zmiana wladzy
                                                    nie jest dla Łomianek żadnym zagrożeniem, itd. - to już nie wiem, jak mamy rozmawiać.
                                                  • ania.ortodox Re: 11chwilka 27.07.12, 21:42
                                                    samly napisał:

> brycezion napisał: > Pleciesz głupstwa, a obietnice możesz prawić dzieciom.
                                                    > Referendum niczego Was n ie nauczyło ?
                                                    >
                                                    > Obietnic naskładała nam nasza władza w okresie przedwyborczym. Z realizacją tyl
                                                    > ko jakby nie
                                                    > za dobrze. Powiększa się obdłużenie budżetu. Referendum a przyłączenie się do W
                                                    > arszawy to dwie kompletnie różne i odrębne sprawy. Na twoim miejscu brycezionie
                                                    > zastanowiłbym się, kto większe i częściej głupstwa prawi.

Proszę wyjaśnić pojęcie /// obdłużenie///. Obdłużyć to możesz samly swojego malucha.
                                                    Głupstwa były prawione w poprzedniej kadencji oraz obecnej nagonce bojowników spod znaku prochowni przed błażniącym organizatorów referendum.
                                                    Pamiętam hasła ,,zwolnimy ciebie ,, jutro już cię nie będzie,, i inne głupoty.
                                                    A teraz autorów przyznających się do napisania onych bzdur można szukać ze świeczką po mysich norkach.
      • 11chwilka Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 29.07.12, 21:43
        Kocham te wasze dyskusje! Bry stale oportunistyczny i wszędzie będzie widział sposób podkopywania władzy którą chwilowo popiera. Tak było już od wielu burmistrzów. Historia zaczyna się chyba od Belki! Teraz broni tej, widocznie pisze kolejną POparaną księgę! A sprawa przyłączenia do Warszawy to narzazie taka sobie wolna dyskusja, a on już znalazł gdzie bufetową i usadził ją na wysokim stołku. Szkoda że naszego pomazańca nie jest w stanie podźwignąć wyżej, mielibyśmy może spokój. Może by mu kupił jak to niegdyś bywało stolec no może nie stolec z tiarą, ale może karmazynowy birecik!
        • 90procent Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 29.07.12, 22:08
          11chwilka napisała:

> Kocham te wasze dyskusje! Bry stale oportunistyczny i wszędzie będzie widział s
          > posób podkopywania władzy którą chwilowo popiera. Tak było już od wielu burmist
          > rzów. Historia zaczyna się chyba od Belki! Teraz broni tej, widocznie pisze kol
          > ejną POparaną księgę! A sprawa przyłączenia do Warszawy to narzazie taka sobie
          > wolna dyskusja, a on już znalazł gdzie bufetową i usadził ją na wysokim stołku.
          > Szkoda że naszego pomazańca nie jest w stanie podźwignąć wyżej, mielibyśmy moż
          > e spokój. Może by mu kupił jak to niegdyś bywało stolec no może nie stolec z ti
          > arą, ale może karmazynowy birecik!

Karmazynowy to może być przypływ. Pusty łbie, nie karmazynowy lecz purpurowy.
          Ksiązęta kościoła zawsze przywdziewali purpurę.
          Karmazynowe to ty masz co najwyżej stringi.
          Pseudo intelektualista zrobiony wibratorem w 11chwilek.
          • brycezion Re: 11chwilka 30.07.12, 00:53
            Słuchaj bezmózgu, bo trudno cię nazwać inaczej. Nie tylko jesteś beznadziejnie głupi, bo nie umiesz kojarzyć oczywistych dla normalnych ludzi faktów, ale w dodatku zawiść twoja o parę złotych za zlecone przez UM opracowanie zalewa ci oczy i resztę mózgu.

Więc żeby uspokoić twoją chorobliwą ciekawość i podejrzenia (i podobnych tobie osobników)- oświadczam, że ani nie miałem, ani nie spodziewam się żadnego zlecenia płatnego ze strony UM, ani innych związanych z nim spółek. A jeżeli nawet miałoby do tego dojść, to nie przyjmę, bo doświadczenie uczy, że nic z tego później pozytywnego dla gminy nie wynika.

Natomiast co do kolejnych burmistrzów, to przypomnę ci bezmózgu, po raz ostatni.
            Belkę krytykowałem za to, że w planach budowy wod-kan. ograniczył się do sieci centralnych, a zapomniał, że ludzi interesują rury w ich ulicach, a poza tym zapłacił przeszło milion zł PRO-EKO za inwestorstwo zastępcze polegające jedynie na podpisywaniu faktur.
            Sokołowskiego i Pszczółkowskiego popierałem tak długo, aż popełnili kardynalne błędy.
            Sokołowski, wbrew opinii v-burmistrza Raczka, podpisał umowę z Mitexem i w dodatku dał się wmanewrować w propagowanie "drogi po wale", co opóźniło budowę S-7.
            Pszczółkowski pod wpływem "swego otoczenia" nie złożył w końcu 2009 wniosku o dotacje UE, co uniemożliwiło ubieganie się o 57 mln dofinansowania.
          • 11chwilka Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 30.07.12, 20:21
            pl.wikipedia.org/wiki/Karmazyn - wszak nie pisałem dokładnie co mam na myśli. A że jesteś ignorantem i nic o tym nie wiesz to twa głupku sprawa! Golnij sobie te 90% i przestań mędrkować!
            • 90procent Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 30.07.12, 21:08
              11chwilka napisała:

> pl.wikipedia.org/wiki/Karmazyn - wszak nie pisałem dokładnie co mam na myśli. A że jesteś ignorantem i nic o tym nie wiesz to twa głupku sprawa! Golnij sobie te 90% i przestań mędrkować!

Jeśli wikipedia jest twym żródłem wiedzy, należy pogratulować.
              Szkoda że jesteś idiotką, gdyby nie to mogłoby być nawet śmiesznie .
              • 2hestia Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 31.07.12, 22:13
                No to żeście sobie pogadali.
                • 11chwilka Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 04.08.12, 20:56
                  On koniecznie chce iść ze mną do sadu. Nie tędy droga zlana na 90% pało!
                  • 90procent Re: I znowu Łomianki po raz 1-ewszy 05.08.12, 09:50
                    11chwilka napisała:

> On koniecznie chce iść ze mną do sadu. Nie tędy droga zlana na 90% pało!

>>proszę bardzo podaj swoje nazwisko i adres. O ile będzie to możliwe powalę w ciebie inwektywami byś mogła spotkać się ze mną w sądzie.
                    Straszyć to możesz debila na swoim poziomie.
                    Drogi bezmózgu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka