29.07.12, 00:36
Mam info , że Marcpol przy Warszawskiej ma być zamknięty. Nowy ma być otwarty w budowanym obecnie centrum handlowym kilka kilometrów dalej w kierunku Gdańska. Ciekawe jaka przyszłość czeka ten budynek obecnie przez nich wynajmowany?
Obserwuj wątek
    • l-dam Re: Marcpol 29.07.12, 11:43
      Będzie chemiczna BIEDRONKA. Zostalismy osaczeni.
      Teraz po zakupy trzeba będzie jeździć do Auchan.
      • oj_tam_oj_tam Re: Marcpol 29.07.12, 21:14
        To są takie tematyczne Biedronki? Nie wiedziałem. Szkoda miałem nadzieję, że stanie się cud i coś co pomoże ucywilizować handel na bazarku.
        • veldon Re: Marcpol 30.07.12, 15:06
          >>miałem nadzieję, że stanie się cud i coś co pomoże ucywilizować handel na bazarku.<<

Wystarczy buldożer ;)
    • krzysiom1 Re: Marcpol 30.07.12, 20:51
      Lubię nasz Marcpol i bazarek.....
      • oj_tam_oj_tam Re: Marcpol 31.07.12, 09:38
        krzysiom1 napisał:

> Lubię nasz Marcpol i bazarek.....
        Trudno nic mi do tego. Miałem nadzieję, że może nadarza się okazja na uporządkowanie slumsowatej infrastruktury bazaru i okolicy. Czy tak powinno wyglądać centrum miasta ?
        • behemot.1 Re: Marcpol 31.07.12, 10:18
          Z doświadczenia - na bazarku warzywa i owoce są często nieświeże, jedyne, co tam kupuję, to mięso w sklepie. Ten sam problem jest w Marcpolu - tu też często towar jest nieświeży. A przede wszystkim jest drogo.

Dlatego jestem za tym, żeby ten teren uporządkować, ale żeby znów Biedronka? Masakra, jedna w Ł i druga obok Makro wystarczą. Rzeczywiście przyjdzie mi robić zakupy w Auchan. A to kiedy otwierają?
          • oj_tam_oj_tam Re: Marcpol 31.07.12, 10:49
            behemot.1 napisała:

> Z doświadczenia - na bazarku warzywa i owoce są często nieświeże, jedyne, co ta
            > m kupuję, to mięso w sklepie. Ten sam problem jest w Marcpolu - tu też często t
            > owar jest nieświeży. A przede wszystkim jest drogo.
            >
            > Dlatego jestem za tym, żeby ten teren uporządkować, ale żeby znów Biedronka? Ma
            > sakra, jedna w Ł i druga obok Makro wystarczą. Rzeczywiście przyjdzie mi robić
            > zakupy w Auchan. A to kiedy otwierają?
            Auchan w grudniu chyba.
            Otoczenie handlowe się zmienia i rynek bezwzględnie zweryfikuje ofertę bazarku. Nie wątpię, że z korzyścią dla kupujących.
        • esscort Re: Marcpol 03.08.12, 17:53
          oj_tam_oj_tam napisał: . Miałem nadzieję, że może nadarza się okazja na uporządko
          > wanie slumsowatej infrastruktury bazaru i okolicy. Czy tak powinno wyglądać cen
          > trum miasta ?

Ale co rozumiesz przez "uporządkowanie"? To znaczy kto, w jaki sposób i w jakim "kierunku" miałby to "uporządkować"?
          • oj_tam_oj_tam Re: Marcpol 03.08.12, 20:47
            esscort napisał:

> oj_tam_oj_tam napisał: . Miałem nadzieję, że może nadarza się okazja na uporząd
            > ko
            > > wanie slumsowatej infrastruktury bazaru i okolicy. Czy tak powinno wygląd
            > ać cen
            > > trum miasta ?
            >
            > Ale co rozumiesz przez "uporządkowanie"? To znaczy kto, w jaki sposób i w jakim
            > "kierunku" miałby to "uporządkować"?
            Miałem przez moment nadzieję, że skoro Marcpol się wyprowadza to zaświta włodarzom tego terenu mysl na pozyskanie jakiegoś inwestora, który miałby lepszy pomysł na zagospodarowanie całego terenu niż zwykłe handlowanie chemią w obskurnej hali otoczonej na prędce skleconymi "pawilonami handlowymi". Jeden z nich dziękować opatrzności się własnie wymeldował z "parkingu" przed bazarem. To z czym mamy teraz do czynienia było dobre na początku dziewięćdziesiątych lat. Chyba każdy to wie. Był czas przez 20 lat się zapoznać jak to się robi gdzie indziej :)
            • esscort Re: Marcpol 03.08.12, 21:36
              No tak, ale budynek nie jest własnością włodarzy. Poza tym nie sądzę, by sieci handlowe nie rozpatrywały ewentualności inwestowania w łomiankach, ale skoro tego nie robią, to znaczy, że nie widzą interesu. Nasycenie sklepów w łomiankach oraz perspektywa wielkiego auchana raczej nie sprzyja
              • oj_tam_oj_tam Re: Marcpol 03.08.12, 23:27
                Miałem na myśli włodarzy spółdzielni Samopomoc. Czy jakoś tak. Ale tam musiałaby zajść zmiana pokoleniowa, żeby pojawiło się inne myślenie. To już raczej jest science fiction. Słowem nic się nie da zrobić. Myślę, że nie jeden inwestor był zainteresowany inwestycją/kupnem tych terenów. Ale po sprzedaży Samopomoc straciłaby pewnie rację bytu. I jak tu być prezesem wtedy? :)
                • oj_tam_oj_tam Re: Marcpol 04.08.12, 14:33
                  Czyli jednak można:
                  stooq.pl/n/?f=634262
                  Opolskie - 6 gmin dostanie pieniądze na budowę lub remont targowisk
                  PAP - Biznes
                  4 Sie 2012, 14:16

04.08. Opole (PAP) - 6 gmin dostanie pieniądze na budowę lub przebudowę targowisk. Zarząd woj. opolskiego zatwierdził wnioski na łączną kwotę 4,7 mln zł w ramach programu "Mój rynek" - poinformował zespół prasowy urzędu marszałkowskiego. Kolejny nabór odbędzie się we wrześniu.

Targowiska w ramach programu "Mój rynek" Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostaną zbudowane lub wyremontowane w Głubczycach, Kolonowskiem, Prudniku, Ujeździe, Paczkowie i Głogówku - zadecydował zarząd województwa. W sumie złożonych zostało 9 wniosków. "Trzy nie spełniły warunków formalnych lub zawierały błędy" - wyjaśnił PAP powody odrzucenia pozostałych wniosków członek zarządu województwa opolskiego Antoni Konopka.

Łącznie województwo opolskie do rozdysponowania w ramach programu "Mój rynek" miało ok. 6,6 mln zł. Jak wyjaśniła Violetta Ruszczewska z zespołu prasowego urzędu marszałkowskiego o pozostałe po pierwszym naborze prawie 2 mln zł gminy będą się mogły ubiegać już na początku września. "Zarząd województwa postanowił ogłosić jeszcze jeden nabór. Ma to być szansa między innymi dla tych gmin, których wnioski z różnych powodów nie zakwalifikowały się do realizacji w pierwszym naborze" - zaznaczyła Ruszczewska.

O dofinansowanie w ramach programu "Mój rynek" mogły się starać gminy lub związki międzygminne do 50 tys. mieszkańców. Samorządy mogły wnioskować maksymalnie o 1 mln zł wsparcia, a kwota dofinansowania nie mogła być większa niż 75 proc. wartości całkowitej projektu.

Zgodnie z wymogami ministerstwa rolnictwa targowisko dofinansowane w ramach programu "Mój rynek" powinno być utwardzone, oświetlone, przyłączone do sieci wodociągowej, kanalizacyjnej i elektroenergetycznej. Musi być też wyposażone w odpływ wody deszczowej, mieć zadaszone pawilony na co najmniej połowie powierzchni handlowej, miejsca parkingowe oraz urządzenia sanitarno-higieniczne i połowę powierzchni przeznaczonej na sprzedaż produktów rolnych.

"Idea jest taka, by dzięki targowiskom skrócić łańcuch pomiędzy producentami żywności, czyli rolnikami, a konsumentami. Mamy też nadzieję, że targowiska bez łańcucha pośredników przyczynią się do obniżenia ceny" - powiedział Konopka.

Program "Mój rynek" jest dofinansowywany w ramach unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 r.

Według danych GUS, na koniec roku 2010 w województwie opolskim istniały 53 stałe targowiska i 415 sezonowych. W całej Polsce było 2235 targowisk stałych i ponad 6,9 tys. sezonowych.(PAP)

kat/ mki/ hes/
                  Oczywiście zaraz padną głosy, że to opolskie. A my to mazowieckie więc się nie dało:)
                  A gdzie nasi w tym czasie byli?
                  Pilnowali swoich stołków :(
                  • drabbu Re: Marcpol 04.08.12, 15:05
                    oj_tam_oj_tam napisał: > Program "Mój rynek" jest dofinansowywany w ramach unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 r.
                    > Oczywiście zaraz padną głosy, że to opolskie. A my to mazowieckie więc się nie
                    > dało:)

Nie, zasadnicza przeszkoda jest taka, że nie jesteśmy obszarem wiejskim, a to ma być program "wychodzący naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców wsi". Nie załapiemy się - czyli albo uporamy się z tym problemem we własnym, wewnętrznym zakresie, albo trzeba by poszukać ew. innego programu dofinansowania. Poza tym, targowiska z tego programu mają być dla lokalnych producentów - rolników. Bardzo wątpię, żeby w Łomiankach wielu ich pozostało :)
    • mmc_lomianki Re: Marcpol 31.07.12, 11:05
      Za dużo tych marketów - to zabija lokalnych sklepikarzy. Zburzyć i zrobić porządne rondo Warszawska / Wiślana - przejechanie tego skrzyżowania, zwłaszcza od strony Wiślanej to koszmar.
      • oj_tam_oj_tam Re: Marcpol 31.07.12, 11:21
        Problem w tym, że budynek i teren bazarku należy do spółdzielni Samopomoc i nie ma raczej widoków żeby chciała ona się tego pozbyć. ;)
        • boryska Re: Marcpol 02.08.12, 11:14
          Jeszcze nam tylko Lidla i Aldi brakuje i będzie można się poczuć jak w slumsach. Czy Łomiankowicze to tak biedne społeczeństwo, że tylko takie sklepy nam sie należą?
          • behemot.1 Re: Marcpol 02.08.12, 11:48
            Oj, w wielu dyskontach wcale tanio nie jest. Trzeba umieć czytać to, co jest drobnym druczkiem. Tania wędlina? Tania, bo cieniutkie plasterki. a CENA ZA KILOGRAM 40 ZŁ....
          • oj_tam_oj_tam Re: Marcpol 02.08.12, 15:18
            boryska napisała:

> Jeszcze nam tylko Lidla i Aldi brakuje i będzie można się poczuć jak w slumsach
            > . Czy Łomiankowicze to tak biedne społeczeństwo, że tylko takie sklepy nam sie
            > należą?
            "Piotr i Paweł" byłby wskazany :)
          • lomianki01 Re: Marcpol 02.08.12, 16:30
            :-D patrząć po ilości kupowanyc bliźniaków a nadmiar kasy ludzie nie narzekają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka