Dodaj do ulubionych

Pogotowie Ratunkowe

10.01.13, 04:16
Witam!
Mam takie dziwne pytanie?
Czy ktoś z Was orientuje się skąd przyjeżdża do naszej gminy pogotowie ratunkowe?
Pytam, ponieważ moja sąsiadka wzywała pogotowie do swojej mamy i czekała 28 minut.
Wydaje mi się, że to trochę długo.
Pogotowie przyjechało z Legionowa. Czy to normalne, że właśnie z tego rejonu zostało przysłane? Czy to pogotowie z Legionowa "obsługuje" naszą gminę?
Czy może po prostu zostało tak owe przysłane bo nic dyspozytor nie miał innego "bliżej wolnego"?
Czy ktoś coś wie na ten temat?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • przyjaciel_siara Re: Pogotowie Ratunkowe 10.01.13, 07:13
      xantia77 napisała:

Witam!
      Mam takie dziwne pytanie?
      Czy ktoś z Was orientuje się skąd przyjeżdża do naszej gminy pogotowie ratunkowe?
      Pogotowie przyjechało z Legionowa. Czy to normalne, że właśnie z tego rejonu zostało przysłane? Czy to pogotowie z Legionowa "obsługuje" naszą gminę?
      Czy może po prostu zostało tak owe przysłane bo nic dyspozytor nie miał innego
      "bliżej wolnego"?

Witaj!
      Odpowiedziałaś sobie w ostatnim zdaniu. A teoretycznie obowiązuje reguła, która decyduje o czasie przyjazdu...
      1. wywiad o stanie zdrowia;
      2. rejon;
      3. dyspozycyjność.

Twój Przyjaciel Siara
      • esscort Re: Pogotowie Ratunkowe 10.01.13, 13:07
        Ja słyszałem, że mamy "swoją" karetkę. Widziałem nawet coś takiego pod proszkami
    • rafalbula Re: Pogotowie Ratunkowe 12.01.13, 01:08
      Najbliższy zespół ratownictwa medycznego stacjonuje w Łomiankach, w budynku Polmo. Ponadto w powiecie są też w Babicach, Ożarowie i oczywiście w Błoniu. Kolejne zespoły są na Bielanach, w stacji Wrzeciono.

Tak jak napisał poprzednik - każde zgłoszenie jest traktowane indywidualnie i jest mu nadawany priorytet, stąd też nie do każdego zdarzenia karetka dojeżdża w tym samym czasie. Dużo zależy od tego ile takowych ma miejsce jednocześnie. Zdarzają się też sytuacje, że wiele zespołów jest zajętych innymi zdarzeniami. Ludzie często traktują karetkę jako taksówkę albo dzwonią pod 999 zamiast do swojego lekarza. Tym sposobem ZRM który powinien w tym czasie ratować życie, wyjeżdża do złamanego palca albo bólu gardła który trwa już tydzień a nagle ktoś postanowił zacząć się leczyć.
      • lobotomia-d Re: Pogotowie Ratunkowe 12.01.13, 12:01
        System ratownictwa jest systemem ogólno-krajowym. Jest tak pomyślany by zapewnić szybką reakcję niezależnie od miejsca zgłoszenia i miejsca postoju/oczekiwania pojazdów pogotowia. System ponadto inaczej reaguje na naprawdę wielkie zagrożenia życia, a inaczej na mniejsze i te zupełnie niewielkie. Nie jest pozbawiony wad, ale generalnie działa coraz lepiej i karetki w okolicach Warszawy są na miejscu wypadku zagrażającym życiu w czasie nie dłuższym niż 15 minut.
    • faflaming Re: Pogotowie Ratunkowe 31.01.13, 20:21
      Żadne dziwne pytanie - teraz się tyle zmienia, że można się przestać orientować ;P więc... z tego co ja wiem, to od 1 lipca w naszym rejonie jest nowy podział dyspozytorni i najbliższa nas, tak mi się zdaje, to grodzisk mazowiecki obsługiwany przez Falck - wszystko oczywiście w ramach systemu ratownictwa. Zerknij tutaj:www.mazowieckie.pl/palm/pl/2/11007/Od_1_lipca_nowy_system_ratownictwa_medycznego_na_Mazowszu.html no a co do czasu oczekiwania, to dyspozytor jak jest dużo wezwań, to bierze pod uwagę "kaliber" przypadku i wyznacza do kogo w pierwszej kolejności karetka ma jechać - to po pierwsze, no i po drugie może akurat wszystkie pobliskie karetki były w tym czasie w terenie, więc dlatego musiałaś czekać.
    • facet987 Re: Pogotowie Ratunkowe 09.02.13, 18:42
      www.tinyurl.pl?MZ0QDPNN
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka