Dodaj do ulubionych

STOP deweloperce w Łomiankach

21.05.13, 09:46
Łomianki dojrzały a ich mieszkancy zasługują na potężną dyskusję na temat przyszłości Łomianek.
Trójca burmistrzów dogaduje się za naszymi plecami z deweloperami i z grupami mieszkańców, którzy chcą odrolnić i sprzedać swoje działki deweloperom.
STOP. W ŁOMIANKACH JEST 900 DOMÓW DO SPRZEDNIA. KTO CHCE TU MIESZKAĆ MA W CZYM WYBIERAĆ. NIE POTRZEBA NOWYCH (właszcza bloków).
Należy przyjść na najbliższą sesje Rady miejskiej i wyrazić swój punkt widzenia.
Uporządkujmy plany zagospodarowania przestrzennego zgodne z wolą mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • stefanprawo Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 10:34
      Każdy ma prawo robić na swojej ziemi co chce w ramach prawa. Ci, którzy mają ziemie rolne nie chcę tam uprawiać roli też chcą mieć te same możliwości jak Ci których działki są budowlane. Ludzka zawiść jest bezgraniczna. Ludzie ze swoimi działkami mogą robić co chcą i tyle. Chcesz zakazać ludziom możliwości dysponowania swoją działką? Wykup ją od właścicieli gruntów jeżeli chcesz żeby te stojące odłogiem zasyfione działki zostały nadal rolnymi...
      Boisz się zapewne że twój dom lub działka straci na wartości gdy odrolnią się inne? Jak będzie więcej działek budowlanych to ziemia będzie tańsza więc jest to lepsze dla mieszkańców.
      • num.ero Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 10:46
        stefanprawo napisał:

> Każdy ma prawo robić na swojej ziemi co chce w ramach prawa. Ci, którzy mają zi
        > emie rolne nie chcę tam uprawiać roli też chcą mieć te same możliwości jak Ci k
        > tórych działki są budowlane. Ludzka zawiść jest bezgraniczna. Ludzie ze swoimi
        > działkami mogą robić co chcą i tyle. Chcesz zakazać ludziom możliwości dysponow
        > ania swoją działką? Wykup ją od właścicieli gruntów jeżeli chcesz żeby te stoją
        > ce odłogiem zasyfione działki zostały nadal rolnymi...
        > Boisz się zapewne że twój dom lub działka straci na wartości gdy odrolnią się i
        > nne? Jak będzie więcej działek budowlanych to ziemia będzie tańsza więc jest to
        > lepsze dla mieszkańców.

Stefan czyśty zgłupiał, zapomniałeś już jak ujadałeś przeciw Ronsonowi. Co się z tobą dzieje ?
        Może jesteś takim urzędowym pajacem wypuszczanym do harców na forum w zależności od zapotrzeboawnia Rusieckiego ?
        • kurkatek Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 14:57
          Sorry, ale nie można robić z gruntem co się chce, bo na szczęście jest prawo i jednego znanego producenta wędlin już przymknęli za wywalanie resztek krów i świń w dużej ilości, nie można tez na przykład palić plastików w piecu przydomowym ani mieć nieszczelnego szamba i pare innych rzeczy.

Też uważam, że niektóre zapisy planów gmina mogłaby odpuścić i co można to odrolnić, a tylko to co na prawdę nie można, to nie. Ale nie tu jest pies pogrzebany, przede wszystkim chodzi jednak o to, żeby budowanie w gminie miało ręce i nogi i żeby budować tam gdzie prawo przewiduje to co prawo przewiduje, bo inaczej wszyscy staną w korkach, a dziecko do szkoły będzie chodzić na druga zmianę jak na Tarchominie.

Większość ludzi jeździ codziennie w korkach do W-wy i będzie jeszcze więcej jeździła. I ta większość może by wolała, żeby były zatwierdzone w gminie plany, które chronią przed dziką zabudową na zasadach Ronsona, żebyśmy byli kiedyś dzielnica willową Warszawy a nie Markami (nie obrażając mieszkańców bo tam mam znajomych). W tej chwili to co się dzieje to dramat budowlany. Zapraszam na Chopina i Kościelna Drogę, gdzie przez lata było bezchołowie i brak planów miejscowych. Widać efekty: Zoliborz oficerski to nie jest. Na Chopina już są na szczęście zatwierdzone plany, to teraz się deweloperzy rzucili na niezabudowaną Kępę Kiełpińską i Łomianki Dolne, bo jest szansa że teraz tam będą mogli sprawdzona metodą zagęszczać zabudowę jak plany zablokują. Gratuluję gminie!
        • stefanprawo Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 15:31
          Twoje inwektywy mnie nie ruszają. Pięknie Cię matka wychowała...Per "pajacu" możesz mówić do swej rodziny a nie do mnie...Na ty również nie jesteśmy...
          Jestem za równością dla wszystkich...Ujadają i żółcią zieją DEWELOPERZY,którzy boją się,że ich domeczki,których dużo nabudowali znowu straca na wartości gdy ziemia się odrolni...i dobrze niech będzie konkurencja...Ujadają ci którzy mają działki budowlane i boją się,że ich ziemia straci na wartości gdy innym się odrolni i tyle..Dlaczego jedni mają budowlane działki a drugim się odrolnienia odmawia? jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o mamonę im więcej budowlanych działek tym niższe ceny czego boją się deweloperzy i próbują straszyć....deweloperami...
          • 90procent Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 15:40
            stefanprawo napisał:

> Twoje inwektywy mnie nie ruszają. Pięknie Cię matka wychowała...Per "pajacu" mo
            > żesz mówić do swej rodziny a nie do mnie...Na ty również nie jesteśmy...
            > Jestem za równością dla wszystkich...Ujadają i żółcią zieją DEWELOPERZY,którzy
            > boją się,że ich domeczki,których dużo nabudowali znowu straca na wartości gdy z
            > iemia się odrolni...i dobrze niech będzie konkurencja...Ujadają ci którzy mają
            > działki budowlane i boją się,że ich ziemia straci na wartości gdy innym się od
            > rolni i tyle..Dlaczego jedni mają budowlane działki a drugim się odrolnienia od
            > mawia? jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o mamonę im więcej budowlanych dzi
            > ałek tym niższe ceny czego boją się deweloperzy i próbują straszyć....deweloper
            > ami...

zgadzam się ze stefanem. Na swojej własności każdy robi co chce w granicach prawa.

Niższych cen bi się deweloperka i handlarze.
            • ostrekolo_smiech Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 15:44
              boi sie też ich "koncesjonowana" obsługa sportu !
            • l-dam Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 15:58
              Mam prawo się bać, że moj dom straci na wartości - to też moje prawo! W Stanach wlaściciele wokól decyduja, czy można budować to co che kolejny mieszkaniec. Wlasnie po to, by wartosc domow nie spadala. U nas kazdy sam na zagrodzie. Nic w tym kraju nie będzie. Moj głos byl w imieniu mieszkańcow a zostalem posadzony o zawiść - wstyd.
              Prosze tez wziac pod uwage, ze to teren tuz pod walem. I jak przyjdzie powodz to beda najbardziej poszkodowani. I wtedy reke wyciagna do gminy. Bo nikt sie nie ubezpieczy, bo mu bedzie szkoda kilkuset zlotych. A byc może o wiele więcej. Ja na miejscu dowolnego ubezpieczyciela zadalbym przynajmniej ze 2 tys.. I nie jest dla mnie argument, ze cale Lomianki sa zagrozone powodzia. Wiekszości grozi dopiero powodz tysiaclecia, a tam piećdziesieciolecia.
              • ostrekolo_smiech Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 16:23
                Poniewaz zmieniono już przeznaczenie gruntów z tego obszaru dla obszaru 4.2a gdzie pod wałem dozwolono zabudowę mieszkaniową w 2011 - wpisano do studium opinie władz wojewódzkich, ze zagożenie powodziowe nie wyklucza zabudowy mieszkaniowej na terenie 4.2a - prosze prześledzić zmiany studium - są na BIPIe. Zagoeżenie powodziowe dotyczy wielkich obszarów Łomianek. Akurat jestem optymistyczny i mam nadzieję, że w Łomiankach będzie zrównoważona zabudowa i pluralizm usług.

• 90procent Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 20:15
                i-dam , zostałeś posądzony o głupotę i wsadzanie nosa w nie swoją własność!!!!!!
    • stefanprawo Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 19:25
      Boją się ci którzy wybudowali domki i ci którzy mają grunty budowlane i myślą,że ceny jeszcze spadną gdy odrolnią sie tereny Kępy i Łomianek dolnych widać to po poście -dama..przebiera nóżkami bo mieszkańcy chcą RÓWNEGO PLANU DLA WSZYSTKICH A NIE TYLKO DLA WYBRAŃCÓW...nie pamiętacie i nie ujadaliście wtedy gdy zmieniano studium dla terenu na którym buduje obecnie osiedle ronson a skąd wydzielono ten obszar właśnie ze studium doliny łomiankowskiej zmian było więćej ale dla WYBRANYCH więc mieszkańcy wreszcie powiedzieli NIE Chcą równego traktowania i wcale się im nie dziwię...heh zawiśc i zazdrość przemawia przez was moim zdaniem...co może zazdrościcie że za dużo się wzbogacą właściciele gruntów? a może właśnie to deweloperzy się paradoksalnie boją spadku cen swoich wybudowanych i niesprzedanych domków gdy więcej terenów się odrolni? Hmm ciekawe...Ciekawe też dlaczego jeden z właścicieli nie może dostać warunków na korty tenisowe kryte i centrum sportowe i dlaczego jego działka w projekcie planu określona jest jako ROLNA skoro studium przewiduje i dopuszcza tam zabudowę rekreacyjną i funkcje spportowe? Komu zależy na blokowaniu i dawaniu odmowy wydania warunków zavbudowy na te korty?> jak myslicie? Zmiana studium rozwiązałaby takie problemy,kontrowersje wątpliwości...JEDEN PLAN DLA WSZYSTKICH STOP ZMIANOM DLA WYBRANYCH...PRZEBIERACIE NÓŻKAMI BO KTOŚ CHCE UPORZĄDKOWAĆ TERAZ TE SPRAWY HEHEH PANIKA CO?
      • stefanprawo Re: STOP deweloperce w Łomiankach 21.05.13, 21:01
        Pamiętajcie jak grunty pozostaną rolne to ktoś je za grosze wykupi a wtedy mogą w cudowny sposób stać się budowlanymi i ktoś może na takim obrocie zarobić... DLACZEGO GRUNTY ROLNE STOJĄCE ODŁOGIEM MAJĄ POZOSTAĆ ROLNYMI BEZ PRAWA ZABUDOWY DOMAMI JEDNORODZINNYMI skoro ze studium już wydzielano dla wybranych ze studium Łomianek DOlnych kolejne strefy pod zabudowę? Zróbmy dla wszystkich taki sam PLAN!!! RÓWNY!! Straszenie blokami to ściema gdyż mieszkańcy właśnie nie chcą bloków i gęstej zabudowy więc o co chodzim a na WZ-kę nikt bloku nie dostanie więc o co chodzi? MOŻE OTO.ŻE CZYJEŚ GRUNTY STRAĆ NA WARTOŚCI SKORO INNE SIĘ ODROLNIĄ"? MOŻE DLATEGO TAKA PANIKA NA TYM FORUM? TRZE?BA TRAKTOWAĆ WSZYSTKICH RÓWNO, SKORO WYDZIELONO JUŻ ZE STUDIUM OBSZARY DOLINY ŁOMIANKOWSKIEJ POD ZABUDOWĘ DLA WYBRANYCH OBSZARÓW to dlaczego inni mają zostac poszkodowani? Przez zawiść ludzką? Czy przez strach deweloperów,którzy nabudowali domów i nie moga ich teraz sprzedać i na myśl,że kolejne działki mają się odrolnić wpadają w panikę bo ceny ich domów jeszcze spadną?
        Straszenie blokami nie przejdzie gdyż mieszkańcy/właściciele gruntów nie chcą bloków?
        Komu zależy na tym żeby na Brzegowej nie powstało centrum sportowe z prawdziwymi krytymi kortami tenisowymi kto blokuje warunki dla tego przedsięwzięcia? PLAN MIEJSCOWY JEDNAKOWY DLA WSZYSTKICH UCIĄŁ BY SPEKULACJE/PLOTKI i nikt bloku by nie wybudował...DAJCIE LUDZIOM RÓWNE SZANSE....KILKUSET MIESZKAŃCÓW/WŁAŚCICIELI GRUNTÓW CHCE ODROLNIENIA ICH WŁASNOŚCI I NIE CHCE BLOKÓW...PANIKA WŚRÓD DEWELOPERÓW jest oczywista..spadną ceny gruntów budowlanych ale dla tego powodu nie wolno nierówno traktować właścicieli gruntów i dzielić ich...DLA KAŻDEGO RÓWNY PLAN MIEJSCOWY Z PRAWEM ZABUDOWY EKSTENSYWNEJ...
        • anna_wislana Re: STOP deweloperce w Łomiankach 22.05.13, 07:00
          Celne słowa Stefanie, celne....
        • l-dam Re: STOP deweloperce w Łomiankach 22.05.13, 12:46
          O to chodzi, że mieszkańcy moga sobie chciec lub nie chciec bloków. To nie ma znaczenia. Sprawa sie rozgrywa miedzy inwestorem a burmistrzem, za naszymi plecami.
          Zeby postawic kolejne centrum handlowe na Prochowni wciskajac je w glab 300 m w osiedle, zatrudniono holenderska firme (40 000 wzięla) do opracowania wyrywkowego planu jak ma wygladac ul. Warszawska. I wymyslono slowo klucz "centrotwórcze", ktory wg. burmistrza uzasadnia postawienie ludziom pod nosem parkingu na 400 samochodów.
          TRÓJCA BURMISTRZÓW - TRZYMA Z DEWELOPERAMI
          O nas sobie przypominaja raz na 4 lata.
          • stefanprawo do i-dam 19.07.13, 19:04
            Hmm ale kto i-dami twoim zdaniem wydał Wz-kę dla bloków galmaru obecnie ronson? Czy był to Burmistrz Dąbrowski?
            Kto wprowadził do studium a później w konsekwencji do planów obszazru 5.2 (osiedle Chopina) możliwość zabudowy tylko kilu działek blokami, które to działki obecnie wystawione są na sprzedaż?
            Kto stworzył obszar 4.2a ; 4.3 kto wprowadził możliwość zabudowy blokami na kilku działkach w Dziekanowie Polskim? Kto?
            Przecież jeszcze wtedy Pan Dąbrowski nie był Burmistrzem zdaje mi się....więc poszperaj i podaj nam te informacje kto i na czyje polecenie to zrobił...to są ważne pytania...
    • jerzes Re: STOP deweloperce w Łomiankach 18.07.13, 21:37
      siech zrobią S7 , oczyszczalnie , szkołę ...i wtedy dadza pozwolenia na 100 bloków.
      bez tego grozi mały paraliż
    • stefanprawo Re: STOP deweloperce w Łomiankach 19.07.13, 19:07
      Potrzebna jest trasa S-7 przez Dąbrowę więc czytajcie Łomianki razem facebook
      Co się tyczy wyjazdów to moim zdaniem lokalizacja bloków ronsona bez poszerzenia i zmodernizowania Wiślanej to pomyłka już teraz samochody nielicznych mieszkańców zastawiają pobocze Wiślanej na wysokości zamieszkałych bloków...czy deweloper zadbał o zrobienie parkingu na wiele miejsc dla samochodów i każdy z mieszkańców dostał lub kupił je od dewelopera czy nie? miriam sprzedawco odpowiedz? Jak wprowadzą się wszystkie z 500 rodzin to będzie dla mnie i dla nich komunikacyjna makabra...1000 dodatkowych samochodów pomknie Wiślaną...czy ktoś o tym pomyślał przed budową czy nie?
    • prochownia2 Re: STOP deweloperce w Łomiankach 19.07.13, 20:31
      Zapytaj bezradniaku gorbaczowa skąd wziął na nowy apartamencik i nowe autko, to ci wyjaśni dlaczego ludzie odsunęli spółdzielnię bezradniaków od złoba.
      • ericson25 Re: STOP deweloperce w Łomiankach 25.07.13, 11:06
        jak ktoś kopił działkę rolna i juz nie chce nic oprawiać( wiedział co kupuje),to jego sprawa,moze ja przecież sprzedać temo co by chciał cos zasadzić. Cwaniaków chetnych na tym zarobić jest pełno,a co maja powiedzieć ci co sumiennie zapłacili za budowlaną,powinno im sie teraz w ramach rekompensaty oddać parę złotych,bo rolne byly tansze
    • lomek2 Re: STOP deweloperce w Łomiankach 20.07.13, 01:32
      Głupoty...
      Co Most Północny zmienił w kwestii korków w Łomiankach???
    • lomek2 Re: STOP deweloperce w Łomiankach 20.07.13, 01:41
      Jeszcze większe jest zainteresowanie Ronsona miejscami na reklamę :)

Bloczki ładnie wyglądają i wizualnie na pewno są alternatywą dla blokowisk okołowarszawskich. Pomijam skażenie gleby, bo to głównie problem dżdżownic oraz sąsiadów którzy mają studnie.
      Ale na urodzie budynków zalety się kończą. Trzeba mieć mocno ograniczony rozsądek i spore pokłady wiary w przyszłość, żeby przy takiej zadupiastej drodze bez-dojazdowej, w miejscu gdzie wrony zawracają, kupić mieszkanie w blokach, z których w godzinach szczytu wyroi się kilkaset osób w samochodach na raz.
      • 90procent Re: STOP deweloperce w Łomiankach 20.07.13, 12:50
        lomek2 napisał:

> Jeszcze większe jest zainteresowanie Ronsona miejscami na reklamę :)
        >
        > Bloczki ładnie wyglądają i wizualnie na pewno są alternatywą dla blokowisk okoł
        > owarszawskich. Pomijam skażenie gleby, bo to głównie problem dżdżownic oraz sąs
        > iadów którzy mają studnie.
        > Ale na urodzie budynków zalety się kończą. Trzeba mieć mocno ograniczony rozsąd
        > ek i spore pokłady wiary w przyszłość, żeby przy takiej zadupiastej drodze bez-
        > dojazdowej, w miejscu gdzie wrony zawracają, kupić mieszkanie w blokach, z któr
        > ych w godzinach szczytu wyroi się kilkaset osób w samochodach na raz.

Ale z drugiej strony, niewiele jest osób w młodym wieku którzy dostaną kredyt na zakup działki i postawienie domu.
        Trzeba rozumieć, tak mi się wydaje, obie strony.
        No ale to już wątek na nową dyskusje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka