Dodaj do ulubionych

Odpady segregowane - co pięć tygodni

29.01.14, 11:13
Kalendarz wywozów odpadów segregowanych łaskawy nigdy nie był, ale teraz to jeszcze większa porażka - wygląda na to, że między wywozem styczniowym a lutowym mija nie cztery, a pięć tygodni (przynajmniej dla rejonów od 5 wzwyż).

Ten system nie ma sensu! Co dwa tygodnie wywożone są odpady "mokre", których przy segregacji jest co najwyżej 50% (w moim przypadku może i 20%). Wystarczyłoby zamienić jedne z drugimi!

Oczywiście nie rozwiąże to problemu dla tych, którzy decydują się nie segregować odpadów. Ale trudno się pogodzić z tym, że to właśnie takie osoby są promowane...

Ja wiem, że jutro są konsultacje, i bardzo dobrze! Tylko szkoda, że jedyna forma zgłoszenia uwag to "osobiście w formie ustnej podczas spotkania" - nie każdy niestety może o 18:00 w dzień roboczy pojawić się w Łomiankach. Wystarczyłoby otworzyć portal www.lomianki.pl na wnioski mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • behemot.1 Re: Odpady segregowane - co pięć tygodni 29.01.14, 12:39
      A czy można odpady segregowane oddać razem z niesegregowanymi? Jak postawię worek z posegregowanymi podczas innego przyjazdu to wezmą?
      • olla1660 Re: Odpady segregowane - co pięć tygodni 30.01.14, 09:27
        behemot.1 napisała:

> A czy można odpady segregowane oddać razem z niesegregowanymi? Jak postawię wor
        > ek z posegregowanymi podczas innego przyjazdu to wezmą?

Nie sądzę.
        Znajomi mają wystawione worki ze śmieciami segregowanymi i worki z niesegregowanymi przed dom. Przyjechała Sita, zabrała wszystko nie patrząc co bierze, a potem znajomi dostali pismo z urzędu, że nie wywiązują się z segregowania ;)
        • behemot.1 Re: Odpady segregowane - co pięć tygodni 30.01.14, 09:49
          Dzięki za info. Rekordowo doszliśmy do 6 worków segregowanych, i elegancko zalegały na podwórku:-( Jak człowiek ma segregować, to nagle się okazuje, że jest tego znacznie więcej...
          • olla1660 Re: Odpady segregowane - co pięć tygodni 30.01.14, 09:59
            Ojo, dużo tego macie. U mnie tylko dwa worki.
            • kmsanczia Re: Odpady segregowane - co pięć tygodni 30.01.14, 11:50
              U mnie zależy jak zgniotę. ;)
    • esscort Re: Odpady segregowane - co pięć tygodni 29.01.14, 13:52
      To chyba nie jest dobry pomysł, by zamienić segregowane z "mokrymi". Segregowane nie sierdzą, nie psują się itp. Teraz, gdy jest zimno, to nie ma problemu, ale pomyśl sobie, jak by to wszystko latem cuchnęło, gdyby raz na miesiąc śmieci mokre wywozono
    • esscort Re: Odpady segregowane - co pięć tygodni 29.01.14, 13:58
      bondi76 napisała:

> Kalendarz wywozów odpadów segregowanych łaskawy nigdy nie był, ale teraz to jes
      > zcze większa porażka - wygląda na to, że między wywozem styczniowym a lutowym m
      > ija nie cztery, a pięć tygodni (przynajmniej dla rejonów od 5 wzwyż).

Ciekawe, czy w przyszłych miesiącach ten tydzień zostanie "oddany", czy też firma wywożąca w ten sposób będzie chciała zaoszczędzić - przecież 4 takie wydłużenia o tydzień w skali roku to w sumie 1 miesiąc do przodu
    • nani1916 Re: Odpady segregowane - co pięć tygodni 29.01.14, 16:16
      Masz na lomianki.pl "zadaj pytanie burmistrzowi" legenda głosi, że kiedyś odpowiedział...
      • bondi76 Re: Odpady segregowane - co pięć tygodni 30.01.14, 23:12
        To tylko plotki. Spójrz tutaj: www.lomianki.info/document.php?did=2278

Ja tam wolę rozmawiać konkretnie. A na to, żeby pisać w tzw. komin albo wysłuchiwać wyzwisk typu "towarzysze partyjni", jestem za młody i za bogaty :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka