Dodaj do ulubionych

Bitwa 2014

21.09.14, 19:14
Panie burmistrzu wielkie gratulacje za zorganizowanie dzisiejszej bitwy. Z przyjaciółmi wybawiliśmy się świetnie, dzieciaki były pod wrażeniem wybuchów, strzałów itp. Poza tym było co zjeść, gdzie zakupić pamiątki, posiedzieć ze znajomymi. Brawo!
Obserwuj wątek
    • 2lanser Re: Bitwa 2014 21.09.14, 20:05
      Tylko któremu burmistrzowi składasz gratulacje?
      Rusieckiemu, czy Dąbrowskiemu. Ten pierwszy zdaje się przejął stery rządów.
      Jakie pamiątki zakupiłeś? te po odchodzącej ekipie?
      • catalabamaa Re: Bitwa 2014 21.09.14, 20:39
        Mi sama inscenizacja się podobała, ale wg mnie cała impreza trwała za krótko jednak :/ Początek o 14h, koniec całej imprezy przed 18h już....
    • krasno-ludki Re: Bitwa 2014 21.09.14, 22:01
      A śliniaczek burmistrz miał też ci podać ?
      Na drugiej ulicy miałeś sklep Żabkę .
      Na drugi rok jak coś będziesz organizował , to ja poproszę jakąś fajną Laskę :):)
    • p_22 Re: Bitwa 2014 21.09.14, 22:24
      Każdy się bawi jak lubi:-) Rozumiem, że miałeś zaproszenie (od kogo???) i mogłeś wejść do cześci dla "elyty"? Nie musiałeś szukać miejsca jak reszta plebsu?

Impreza kiepska. Krótka.
      Niestety jesteśmy biednym krajem, w którym ludzi nie stać na kino, teatr, restarację. Więc tego typu badziewne imprezy będą miały wzięcie.
      • bonbon.ella Re: Bitwa 2014 22.09.14, 02:56
        no i mamy kolejnego trolla prusieckiego... panie maciekkoterski - my te wybuchy oglądamy już od 5 lat; ile można? nie wolałbyś chodnika, asfaltu czy latarni na swojej ulicy?
        • wolnelomianki2015 Re: Bitwa 2014 22.09.14, 14:48
          Od 5? - jednak to prawda, że nie umiecie policzyć do pięciu;-)
        • maciekkoterski Re: Bitwa 2014 22.09.14, 23:54
          Myślę, że argument typu "nie wolałbyś chodnika, asfaltu czy latarni na swojej ulicy?" jest jednak populistyczny. Dla człowieka nie są ważne tylko i wyłącznie inwestycje drogowe - ważne są także inwestycje, które integrują społeczeństwo i dają poczucie wspólnoty. Według oficjalnych danych na bitwie było 10 tys. ludzi, więc skoro takie tłumy przybyły do Wilczeńca, to chyba jest dla kogo organizować rekonstrukcje. Czyż nie?
          • maciekkoterski Re: Bitwa 2014 22.09.14, 23:56
            a to, że mam inne zdanie niż Ty, nie oznacza, że możesz mnie wyzywać od trolla. tylko człowiek słaby woli obrzucać się błotem niż stanąć do merytorycznej dyskusji
            • ani51 Re: Bitwa 2014 23.09.14, 18:02
              Nie jest to najszczęśliwszy wybór i nazwa widowiska. W skali kraju takimi inscenizacjami interesuje się tylko malutka grupka zapaleńców. Przebijanie się na Warszawę niedobitków armii Poznań i Pomorze, to seria mało skoordynowanych starć i porównywanie ich do bitwy pod Mławą, jak to robi urzędowy autor, jest co najmniej nadużyciem. Szarżą kawalerii pod Wólką Węglową, to czyn typowo straceńczy! Sama nazwa więc kluje historyka w uszy. A aspekt reklamowy wątpliwy. Trudno to też uznać za pokaz obrazujący siły obu stron w tej walce. Samolotów polskich już dawno w tej okolicy nie było. Czołgów też. Z większości artylerii też pozostało wspomnienie. Trudno więc uznać to za pokaz historyczny, raczej za taką sobie bajeczkę. Nie bardzo wiem więc czemu taki pokaz ma służyć. Ot taka sobie fałszywa bitewka, mocno fałszująca obraz historyczny i najgorsze ze taki przekaz dociera do lokalnej młodzieży szczególnie podatnej na takie manipulacje. A cała ta tak zwana bitwa, wydaje się być prywatnym pokazem burmistrza i ja to tak widzę. Ot nieudacznik nagina fakty historyczne do swoich potrzeb, dając pokaz swego zero wartego patriotyzmu. I nic tu nie można nic więcej powiedzieć, bo rzeczy które minęły nie można już zmienić, najwyżej można je zafałszować, tak jak to robi obecnie Putin w Rosji i organizatorzy "bitwy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka