k.jurek
06.01.18, 21:07
Z wielką radością przyjąłem fakt, że w nasza gmina ma monitoring powietrza w systemie Airly. Wszyscy teraz mamy możliwość podglądu jakości powietrza na stronie: map.airly.eu/pl/#latitude=52.35002&longitude=20.79506
Na teranie gminy zainstalowane zostało 13 czujników, które non-stop ślą raporty o stężeniu pyłków zawieszonych PM10 i PM2,5 Te substancje pochodzą głównie z kominów. Złej jakości paliwa stałe emitują bardzo dużo tych niebezpiecznych substancji.
Mamy teraz taką sytuacje, że wiemy jakim powietrzem oddychamy, ale nie mamy żadnych remediów w przypadku złej jakości powietrza. Nie chodzi mi tutaj o to, aby karać ludzi za palenie np. oponami, starymi olejami, czy papą tylko o jakiś system kontroli, aby obudzić świadomość ludzką i ewentualnie skierowanie pomocy dla biednych (pomoc w zakupieniu opału), nie wiem. Uważam, że same pomiary to dopiero połowa drogi i nie stanowi żadnego rozwiązania. W chwili, kiedy piszę ten post większość czujników Airly alarmuje i śle komunikaty o bardzo złym powietrzu. Są rejony, gdzie jest znośne powietrze, ale są i takie gdzie system alarmuje. Np. czujnik umieszczony na Szkole Podstawowej w Łomiankach informuje o bardzo złej jakości powietrza tzn. przekroczenie normy pyłków PM2,5 o 584% a pyłków PM10 o 452%. Szkoła ma kotłownię gazową i nie emituje tych zanieczyszczeń, więc może lokalizację tego czujnika należy zmienić i szukać miejsca, które zanieczyszcza ten rejon.
Proszę Państwa to są moje luźne sugestie. Co Państwo o tym sądzicie bo to jest nasza wspólna i bardzo istotna sprawa????
Serdecznie pozdrawiam