Dodaj do ulubionych

Uwagi do studium-ważne

26.11.05, 08:40
Wczoraj widziełem uwagi wniesione do studium, w 90% zostały odrzucone,
odrzuca je autor studium p. Korpanty, choc pewnie do tego sie nie przyzna. W
duzej części wnisków znalazły się zapisy typu "wnosze o wykreslenie trasy
szybkiego ruchu po wale- odrzucono- nie ma takiego typu trasy". Trzeba
dokładnie zwrócić uwagę na słownictwo, nie ma pojęcia trasa szybkiego ruchu,
nalezy wpisac a w zasadzie dokładnie zacytować studium. To samo w sprawie
Koscielnej Drogi, nie trasa czteropasmowa, bo odrzucą , planowana ulica
zbiorcza Brukowa-ślad Kościelna Droga-część Ogrodowej-wnoszę o zmianę
parametrów z ulicy zbiorczej na lokalną. Nie chcę Was zniechęcać pewnie i tak
odrzucą, bo taki mają stosunek do nas czyli "chołoty", ale warto wnieść swoje
zastrzeżenia. No i tym bardziej zbierac wspólnie siły na wybory, wtedy jak
rada będzie normalna to zmienią te zapisy. Termin do 8.12.2005
Obserwuj wątek
    • randolff Re: Uwagi do studium-ważne 26.11.05, 19:29
      Ja już swoje uwagi złożyłem. Obawiam się, że ja również mogłem wyrazić się
      niezgodnie z gminną nomenklaturą. Sugerujesz, żeby złożyć jeszcze raz te
      wnioski? Czy można sprawdzic w gminie czy moje uwagi zostały przyjęte czy
      odrzucone?
      • krzysiom1 Re: Uwagi do studium-ważne 26.11.05, 20:30
        Wydaje się że jest normą informowanie autora uwag o ich odrzuceniu.
        W tym przypadku chyba nie możemy tego oczekiwać.
        Przyzanam że powinniśmy się spodziewać takich działań w wydaniu naszej gminy.
        • randolff Re: Uwagi do studium-ważne 26.11.05, 20:58
          Taa, w normalym układzie szczegółowe informacje na temat wniosku z uwagami
          powinny być opublikowane w Gazecie Łomiankowskiej. Ale o czym tu marzyć. Po
          pierwsze przedstawiając miszkańcom tak ważny projekt dla miasta GŁ powininna
          zamieścić rysunki studium na rozkładówce.
      • joan3 Re: Uwagi do studium-ważne 26.11.05, 23:01
        Złóz jeszcze raz.Przy swoim nazwisku i adresie napisz numer swojej działki
        zgodnie z ewidencja gruntów.
        Korpanty to sobie może odrzucać ziemniaki. Zgodnie z Ustawą to Rada Miejska
        rozstrzyga o tym czy uwagę odrzucic czy nie.Wiec nie ma co pękac tylko trzeba
        pisać. Wazne zeby mieć kopię podstemplowaną z datą że złożyliśmy pismo. To
        Studium jest niezgodne z wymogami formalnymi i ma masę błędów i logicznych i
        merytorycznych. Nie można dopuscić do jego uchwalenia. Sokół po trupach prze do
        uchwalenia tego gniota bo ma w tym interes. Może cisną go jacyś Developerzy
        którym naobiecywał że zbudują tu drugi Ursynów i nową siedzibę Radia Maryja.
        To z czym się nie zgadzasz zacytuj i podaj stronę. pamietajcie też zeby napisac
        na poczatku że jest to uwaga do projektu zmiany Studium Uwarunkowań i kierunków
        zagospodarowania przestrzennego Miasta i Gminy Łomianki.
    • brycezion Re: Uwagi do studium-ważne 26.11.05, 22:48
      1.To bardzo ważna informacja o odrzucaniu uwag do studium.W poniedziałek
      28.11.05 Komitet Obywatelski Łomianek złoży wizytę inż.Korfantemu i poprosimy o
      uzasadnienia.Nie można sobie robić kpin z mieszkańców i z prawa.Mieszkańcy nie
      muszą -tak uważam- formułować swoje uwagi dokładnie wg. nazewnictwa inż.Korfantego.
      Jeżeli burmistrz i inż.Korfanty chcą koniecznie mieć kolejną sprawę w sądzie -
      będą ją mieli jak w banku.
      2.Proszę o pomoc internautów.Nie mam zarządzenia ministra infrastruktury w/s
      opracowywania studium /z 2004 r./Prosiłbym o przesłanie na moją skrzynkę gazetową.
      • krzysiom1 Re: Uwagi do studium-ważne 26.11.05, 23:09
        Tak dla porządku.
        inż Korpanty.
        Śmieje się póżniej że nazwisko przeręcają- to jak mają sensowne uwagi zgłaszać.
      • kmsanczia Re: Uwagi do studium-ważne 26.11.05, 23:15
        Coś takiego znalazłam:
        www.ronet.pl/a_prawo/ustawy/2004_1233.htm
        • brycezion Re: Uwagi do studium-ważne 26.11.05, 23:37
          Dziękuję kmsanczia.Mam zajęcie na 2 godziny.Może jeszcze trzeba będzie sięgnąć
          do samej ustawy.Zobaczymy jakie sankcje prrzewiduje ona za ignorowanie prawa.
        • kmsanczia Re: Uwagi do studium-ważne 26.11.05, 23:48
          I jeszcze Dzienniki Ustaw:
          www.abc.com.pl/serwis/akty_prawne.php
          • krzysiom1 Re: Uwagi do studium-ważne 27.11.05, 00:03
            Każda uwaga nawet słabo pismiennej babci powinna byc brana pod uwagę.
            Nawet w stylu "kury się przez tą planowaną drogę przestaną nieść".
            Wymagając stosowania sformułowań i nazewnictwa jak w studium Pan Korpanty
            odbiera większości mieszkańców mozliwość zgłoszenia uwag.
    • mazowianka Re: Uwagi do studium-ważne 27.11.05, 01:08
      Witam wszystkich,ciężko tyrałam na niwie społecznej,
      i dopiero teraz czytam,kochani nie oszukujmy się,
      to nie Pan Korpanty odrzuca wnioski,my mamy w naszej,
      Gminie jeszcze jednego geniusza P.radnego Sternickego,
      ten to jest agregat,wczoraj na zebraniu Łomianek Starych,
      z satysfakcją oświadczył że komisja techniczna rozpatrywała
      wnioski było ich 39 i wszystkie odrzucone.
      Ot i mamy kto Nami rządzi.
      Wczoraj przylazł na zebranie i biedak zagalopował się,
      myślał że jest na komisji Technicznej lub na Sesji,
      i chciał rządzić na zebraniu i tylko dzięki stanowczości,
      Przewodniczącej Rady Osiedla,kiedy rwał się do głosu,
      powiedziała że jak będzie nam zakłócał zebranie,to wezwie
      Policję żeby go wyprowadziła,i jak myślicie co wtedy zrobił?
      ano obraził się na wszystkich zabrał swoje zabawki i poszedł
      do innej piaskownicy,Co o tym sądzicie............
      • kmsanczia Re: Uwagi do studium-ważne 27.11.05, 01:19
        Postuluję, żeby na zebrania wypożyczać Mazowiance kamerę - nie każdy ma
        możliwość bywać, a szkoda marnować takie przedstawienia. A jakby jeszcze
        puszczać niektóre kwiatki w internecie, to by dopiero była zabawa. Może wreszcie
        niedowiarki przejrzałyby na oczy.
      • krzysiom1 Re: Uwagi do studium-ważne 27.11.05, 06:12
        Przyznam że mam problem z rozróznianiem naszych Radnych.
        Kojarzę tylko 3 nazwiska z twarzami.
        Mozna gdzieś ich zdjęcia zobaczyć?
      • mwsylwia Re: Uwagi do studium-ważne 28.11.05, 11:13
        Komisja jeszcze niczego nie odrzucila bowiem uwagi rozpatruje Rada gminy na
        sesji. Nie pamiętam, żeby Rada podjęła uchwałe o przekazaniu decyzji w sprawie
        uwag mieszkańców Komisji Technicznej. A moze ktoś pamięta coś takiego?

Art. 12. Ustawy o Zagospodarowaniu Przestrzennym mówi:
        1. Studium uchwala rada gminy, rozstrzygając jednocześnie o SPOSOBIE
        ROZPATRZENIA UWAG, o których mowa w art. 11 pkt 12. (...)

Jak nie wiedzą czego sie przyczepić to czepiają się stylistyki i sformułowań.
    • lolaxyz Re: Uwagi do studium-ważne 28.11.05, 09:42
      Jestem w szoku, co za matoł z tego Korpantego czy jak mu tam. Przecież organ
      administracji ma OBOWIAZEK udzielac wszelkiej niezbędnej informacji tak aby
      strona czy jakikolwiek uczestnik postępowania nie poniesli szkody z powodu
      nieznajomości przepisów a kwestia błędnego określenia żądania jest sztandarowym
      przykładem tej zasady w teori prawa administracyjnego. Brak stosownego
      pouczenia ze strony organu jest przesłanką do uchylenia jego decyzji, jeżeli
      nie uwzględnia ona wniosku obywatela. Już nie wspomnę o zasadzie dążenia do
      ustalenia prawdy obiektywnej, uwzględnienia interesu społecznego czy słusznego
      interesu stron, o europekskim kodeksie dobrej administracji ... jestem w szoku.
      • papirus22 Re: Uwagi do studium-ważne 28.11.05, 09:56
        no wiesz ja juz dawno pisałem, że B. łamię prawo, swoimi rękami albo za sprawa
        zatrudnionych przez siebie, a p. Korpanty to przypadek taki jak z radnymi. Nasz
        B. zatrudnił mu prawie całą rodzinę to musi go słuchać.
      • frags Re: Uwagi do studium-ważne 29.11.05, 16:15
        Może ja się na tym nie znam, co bez bicia przyznaję, bo nie jestem architektem,
        ale czytać umiem. (chyba) No i przeczytałem caały ten inkryminowany dokument, a
        na dokładkę plan zagospodarowania jednej strony Jeziornej, co powinno ze sobą
        korelować. No i koreluje ale zrozumiałem to tak:

1. Autostrada wałem to pieśń chorych. Nie ma takiego pomysłu, ale gdyby był, to
        łomianki mają ewentualne miejsce w miarę z punktu widzenia Łomianek
        ambiwalentne.

2. Będzie się budować, oj będzie - głównie rezydencje, wille i segmenty, ale
        dopuszczamy możliwośc i osiebli wielorodzinnych. Jednak wieżowców nam nie
        postawią, max 4 piętra, czyli fajnie.

3. Rozbudowuje się nam miasto, korkuje Warszawska. Długo tak nie pociągnie,
        trzeba zbudować nową arterię między Warszawską, a Wisłą. Pasuje do tego
        Kościelna Droga, ponieważ na jej wysokości w kierunku Warszawy jest
        oczyszczalnia ścieków trzeba by tę arterię przedłużyć i połączyć z Brukową.

4. Trzeba zmienić wygląd Łomianek bo teraz tak z trasy gdańskiej, jak z
        Warszawskiej to wiocha zapyziała, zatem trzeba pomyśleć o czymś w rodzaju
        centrum i placach zabaw.

5. Z tymi trasami szybkiego ruchu to hola hola, bo mamy tu Park Narodowy i
        ekodolinę Wisły, więc tej autostrady, co niby by kawałek mogła iść wałem, to i
        tak się zrobić nie da.

6. Będzie zielono i fajnie, trochę nowocześniej i mniej korków. Tylko kiedy?
        Plan to plan, ale forsy na niego nie ma...

Bardzo się mylę?
        • krzysiom1 Re: Uwagi do studium-ważne 29.11.05, 19:09
          frags napisał:

> Może ja się na tym nie znam, co bez bicia przyznaję, bo nie jestem
          architektem,
          >
          > ale czytać umiem. (chyba) No i przeczytałem caały ten inkryminowany dokument,
          a
          >
          > na dokładkę plan zagospodarowania jednej strony Jeziornej, co powinno ze sobą
          > korelować. No i koreluje ale zrozumiałem to tak:
          >
          > 1. Autostrada wałem to pieśń chorych. Nie ma takiego pomysłu, ale gdyby był,
          to
          >
          > łomianki mają ewentualne miejsce w miarę z punktu widzenia Łomianek
          > ambiwalentne.
          A po co pchać się przed orkiestrę i zaznaczać jakąś fikcje w Studium?
          Co rozumiesz pod pojęciem miejce ambiwalentne?
          Że ten pomysł odcina zupałnie Łomianki od Wisły?Pod nie przejdziesz bo to ma
          być wał- bezie zbiorowa nauka latania dla mieszkańców?
          > 2. Będzie się budować, oj będzie - głównie rezydencje, wille i segmenty, ale
          > dopuszczamy możliwośc i osiebli wielorodzinnych. Jednak wieżowców nam nie
          > postawią, max 4 piętra, czyli fajnie.
          Cztery piętra? Cieszy Cię to?
          Mieszkasz w Łomiankach i marzy Ci się miasteczko czteropiętrowych blokasów?
          Większość nowych mieszkańców właśnie z takich blokasów uciekła do Łomianek.
          Pojedż i zobacz jak wygląda Tarchomin i Białołęka-to jest Twój ideał miasta
          ogrodu?
          >
          > 3. Rozbudowuje się nam miasto, korkuje Warszawska. Długo tak nie pociągnie,
          > trzeba zbudować nową arterię między Warszawską, a Wisłą. Pasuje do tego
          > Kościelna Droga, ponieważ na jej wysokości w kierunku Warszawy jest
          > oczyszczalnia ścieków trzeba by tę arterię przedłużyć i połączyć z Brukową.
          Kompletny idiotyzm co da droga łącząca sie z zakorkowaną Brukową.
          Powalczcie lepiej o odkorkowanie Kolejowej a Warszawska się automatycznie
          odkorkuje i nie będzie trzeba kolejnego autostradopodobnego koszmaru dzielącego
          Łomianki
          > 4. Trzeba zmienić wygląd Łomianek bo teraz tak z trasy gdańskiej, jak z
          > Warszawskiej to wiocha zapyziała, zatem trzeba pomyśleć o czymś w rodzaju
          > centrum i placach zabaw.
          Święte słowa! Więcej słupków na obleśnych nibytrawnikach!
          > 5. Z tymi trasami szybkiego ruchu to hola hola, bo mamy tu Park Narodowy i
          > ekodolinę Wisły, więc tej autostrady, co niby by kawałek mogła iść wałem, to
          i tak się zrobić nie da.
          Wygląda że masz rację- ale wróg nie śpi! Trzeba być czujnym.
          > 6. Będzie zielono i fajnie, trochę nowocześniej i mniej korków. Tylko kiedy?
          > Plan to plan, ale forsy na niego nie ma...
          Bo nasz burmistrz wywala kase na wszystko tylko nie na to co jest ważne dla
          mieszkańców.
          > Bardzo się mylę?
          Bardzo!
          • mazowianka Re: Uwagi do studium-ważne 29.11.05, 22:33
            I znowu nie chcem ale muszę,podobno w czwartek
            jest jakaś komisja jeszcze nie wiem jaka, bo u
            nas jest jak w zgaduj-zgaduli,więc idę w końcu
            ktoś musi ich pilnować-prawda.Może się dowiem
            co było brane pod uwagę przy odrzucaniu,wniosków
            do studium.Podobno sesja rady ma być 20 grudnia,
            szkoda że nie w wigilię,podzielilibyśmy się opłatkiem.
        • papirus22 Re: Uwagi do studium-ważne 30.11.05, 10:49
          Każdy może się na forum wypowiedzieć i to jest plus, ale jak ktoś pisze głupoty
          i jeszcze tego nie rozumie. Ahhh, no cóż...Zapomniałeś jeszcze napisac, że mamy
          fajnego Burmistrza i 10 radnych, no ale to może następnym razem.
          1. Autostrada to pomysł chory od początku, ale wyraźnie zauważalna jest
          tendencja grupy trzymającej władzę GTW, do wycofywania się z tego pomysłu. No
          ale dzisiątki tysięcy zł poszły...
          2. Jak to "dopuszczamy", Wy tak- mieszkańcy nie. Poczytaj sobie o koncepcji
          zielonego miasteczka, było na forum. To jest ewidentny ukłon w stronę
          deweloperów, mieszkańcy tego nie chcą, ale GTW jest najmądrzejsza, co z tego,że
          się na tym nie zna, burmistrz kazał to jest -ot co.
          3. Kościelna Droga to kolejna mrzonka, żadna rada osiedlowa, żaden mieszkaniec
          tego nie chce, to jest zwykły szantaż, jak właściciele nie zgodza się na KD, to
          nie odrolnimy terenów, padło to wprost na jednym ze spotkań. A komunikacja -nie
          ma tu nic do tego, bo nie widzę róznicy w staniu korku na Warszawskiej, a na KD
          i tak wszystko stanie prz ul. Brukowej, no tylko trzeba chwile pomyśleć a to
          dla nie których radnych jest wysiłkem totalnym. Problem komunikacyjny Łomianek
          to ul. Wójcickiego, planowany supermarket i brak rozjazdu w kierunku wólki.
          Jeżeli tego nie rozwiążemy to dalej będa korki, a jak tak to nikt nie będzie
          stał nawet na Warszawskiej. Kd to jest jeszcze problem przebiegu przez tereny
          cenne przyrodniczo, stary park przy ul. Fabrycznej oraz przez jez. Fabryczne,
          no ale co tam jezioro, trzeba zasypać, bo po co nam.
          4. Jeżeli trzeba to jak, pewnie rynek by chcieli wszyscy tylko gdzie? Poza tym
          mamy ważniejsze problemy, bo rynek to centrum miasta, a tak się składa, że my
          nawet wsią nie jesteśmy bo wsie w Polsce sa w pełni skanalizowane i
          zwodociągowane, najczęściej przy pomocy funduszy unijnych, a u nas ani jednego,
          ani drugiego. Plac zabaw, no tak tylko gdzie gmina wybudowała jakis plac zabaw,
          wszystkie to inicjatywa mieszkańców, ew. rad osiedlowych, co więcej takie typy
          jak b. to nawet w tym przeszkadzają!
          5. No w końcu ktos przejrzał na oczy, dostrzegł KPN i Wisłę, szkoda, że tak
          późno, to podpowiem sa jeszcze jeziorka, rezerwaty, pominiki przyrody, dolina
          Łomiankowska, w sąsiedztwie park młosciński, i wiele innych ciekawych
          przyrodniczo miejsc. No ale jak się wszytsko wie o się nic nie widzi
          6. Nic nie będzie jak nie zostanie zmieniona cała koncepcja studium oparta na
          chorych pomysłach architektów-urbanistów. Jedna z pobliskich gmina robi studium
          i plany zagosp. w 2 firmach po 100 tyś razem 200tyś, i w warunkach konkurencji
          są to b.dobre projekty akceptowane przez mieszkańców, specjalistów i władze, a
          u nas utrzymanie tych miernot kosztuje rocznie 100-300 tyś złotych. Pracują nad
          tym kilka lat łatwo policzyć ponad 1 mln, efekt mierny. Co tu duzo gadać nie
          będzie zielono, i nie będzie fajnie, nie będzie nowocześnie i nie będzie mniej
          korków, natomiast wiem kiedy! Jak wywalimy stąd b. wraz z całą sitwą
          pseudoarchitektów!!! A tego wszystkiego nie będzie bo miało być 7 lat temu jak
          przyszedł mitoman do gminy i co jest?

• esscort Re: Uwagi do studium-ważne 30.11.05, 11:32
            Ja też nie mam co do monopolisty żadnych złudzeń i staram się kontakty z pocztą
            ograniczać do minimum (zlecenia stałe, płatności przez internet itp.). Gdy
            poczują na plecach oddech konkurencji, to nie tylko nie bedą wrzucać listów w
            błoto, ale jeszcze każdemu elegancka skrzynkę przyniosą.
            • esscort Re: Uwagi do studium-ważne 30.11.05, 11:34
              to miało być do wątku pocztowego. Dlaczego tutaj wskoczyło? Jakieś macki
              monopolisty?
          • brycezion Re: Uwagi do studium-ważne 01.12.05, 00:13
            Papirus oczywiście ma rację i powtarza jeszcze raz innymi słowami to,co
            uprzednio wszyscy trzeźwo myślący mieszkańcy Łomianek mówili,pisali.
            Uważam,że obecnie,do czasu wymiany burmistrza i rady,są cztery kluczowe problemy
            dotyczące WSZYSTKICH mieszkańców Łomianek.
            1.Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania.Jest podstawą do planów
            zagospodarowania i różnych decyzji administracyjnych łącznie z
            umowami,pozwoleniami na budowę dla deweloperów itp.Wygląda na to,że burmistrz
            dąży za wszelką cenę postawić nowe władze Łomianek wobec faktów dokonanych,które
            odkręcić będzie bardzo trudno.
            To jest sprawa bardzo pilna,termin składania uwag mija 8.12.05.
            I choć nawet poprawnie składane uwagi są nieuwzględniane jak np:"obniżenie klasy
            ul.Kościelna Droga ze zbiorczej na lokalną" -odpowiedź: "zmiana wymaga
            opracowania nowego studium", to trzeba je składać starając się,o ile ma się
            dostęp do projektu studium,używać precyzyjnych określeń zgodnie z nomenklaturą
            studium.
            Wg.posiadanego wykazu uwag na 39 uwag większość (tych istotnych) będzie
            odrzucona.Oczywiście,decyzję podejmuje burmistrz a uchwala rada miasta,ale nie
            łudźmy się,rozstrzygnięcia wg.tego wykazu nie będą zmienione.
            Tym niemniej uwagi trzeba składać koniecznie i to szybko!Będą potrzebne przy
            dalszych naszych działaniach.
            Co prawda burmistrz liczy zapewne na art.7 ustawy z 2003 r. o planowaniu i
            zagospodarowaniu przestrzennym,który mówi ,że rozstrzygnięcia burmistrza nie
            podlegają zaskarżeniu do sądu administracyjnego,ale są jeszcze inne drogi prawne.
            2.Zagrożenie powodziowe.Powinniśmy zmusić burmistrza,żeby zaczął wreszcie
            współpracować konstruktywnie z Wojewódzkim Zarządem Melioracji i Urządzeń
            Wodnych w Warszawie,zamiast mydlić oczy mieszkańcom (szczególnie Dąbrowy) iluzją
            "drogi po wale"która miałaby ich zabezpieczyć od powodzi.Teraz zresztą ma być to
            "droga obok wału"która z punktu zagrożenia powodziowego niczego nie rozwiązuje.
            Zamiast napisać jedno pismo !! przez 7 lat o zagrożeniu powodziowym powinien
            przeznaczyć 150 tys.zł na
            partycypację w opracowaniu poprzez WMiUW projektu technicznego wzmocnienia wałów
            wiślanych,co mu proponowano!!!
            3.Hipermarket.Wg.badań burmistrza połowa mieszkańców Łomianek jest za budową
            hipermarketu.Na zebraniach z mieszkańcami osiedli Dąbrowa Leśna,Szopena,Łomianki
            Górne (na których byłem) przeszło 90% zebranych opowiedziało się w jawnym
            głosowaniu przeciw budowie hipermarketu.
            Burmistrz jednak prze do niej.Hipermarket nie będzie działał jeśli nie powstanie
            podczyszczalnia wód deszczowych (z terenów hipermarketu) i kolektor
            odprowadzający.Ta podczyszczalnia nie jest potrzebna Łomiankom!!!
            Burmistrz załatwił najpierw decyzję wojewody o budowie podczyszczalni jako
            obiektu pożytku publicznego ??? a potem,ponieważ mieszkańcy Burakowa nie chcieli
            się zgodzić na budowę kolektora poprzez ich tereny,wyciągnął ustawę z 1963 r!!!i
            na jej podstawie założył spółkę przymusową narzucając jej w statucie obowiązek
            budowy kolektora.Sprawa jeszcze nie jest przegrana.Statut można zmienić.Musimy
            pomóc Burakowowi w ich walce.
            Hipermarket zakorkuje bowiem dodatkowo wyjazd z Łomianek w kierunku
            Warszawy,albo ulice Dąbrowy.
            4.Drugi wylot trasy szybkiego ruchu w kierunku Warszawy.
            Ul.Kolejowa pozostanie drogą krajową E-7.Jej modernizacja (wiadukty nad
            nią,kładki dla pieszych,poprawa dróg opaskowych) jedynie poprawią komunikację
            Łomianki-Dąbrowa.Nie rozwiąże natomiast problemu dojazdu do Warszawy.Wiadukt na
            Wójcickiego poprawiłby trochę przepustowość,ale nie całkowicie.
            Musi być drugi wylot do W-wy.
            KOŁ wypowiadał się od początku,że czy S-7 (trasa mszczonowska) czy "droga po
            wale" zdecydować muszą drogowcy i ekolodzy.I to jak najszybciej!!!
            Przedłużająca się debata na temat przebiegu drugiej trasy nam szkodzi!!!
            S-7. Teren jest zarezerwowany,jest zgoda KPN,pewien dyskomfort dla domów
            najbliżej usytuowanych,dojazd do Kampinosu możliwy gdy powstaną wiadukty nad S-7.
            Droga po lub obok wału.Problemy z terenem,problem z Natura-2000,wyburzania domów
            na trasie,a wlot na Wisłostradę i tam korek.Już teraz Wisłostrada w godzinach
            szczytu korkuje się.
            Sądzę,że S-7 jest nieuniknione.
            Narazie KOŁ wystąpił do GDDKiA o przyśpieszenie modernizacji
            ul.Kolejowej,szczególnie chodzi nam o wiadukty,które można już budować,jeśli
            będzie tylko współpraca z burmistrzem.O odpowiedzi na nasze pismo - poinformujemy.
            • papirus22 Re: Uwagi do studium-ważne 01.12.05, 11:53
              Ja bym do tego dodał zadłużenie miasta kredytami, spłata tych kredytów-
              kredytami i informowanie opinii publicznej, że jest to korzystne dla Łomianek.
              To właśnie zadłużenie jest czynnikiem powodującym zastój inwestycyjny.
      • lolaxyz Re: Uwagi do studium-ważne 01.12.05, 09:34
        lolaxyz napisała:

> Jestem w szoku, co za matoł z tego Korpantego czy jak mu tam. Przecież
        organ ...

Ponieważ zapanowała już chyba przedświąteczna atmosfera zgody i pojednania,
        poruszona wyrzutami sumienia pragnę wyrazić ubolewanie z powodu nazwania p.
        Korpantego per matoł. Wiadomo, że człowiek wykonuje polecenia szefa i pewnie
        już sam ten fakt mu wystarczy żeby mieć poczucie dyskomfortu psychicznego.
        Zresztą pewnie już przyjął "należność" od burmistrza za zdradę przed
        mieszkańcami kiedy to był nękany przez nich za rozwiązania godzące w interes
        lokalnej społeczności przyjęte w studium i informował bez ogrudek ("ogródek"
        jak ktoś woli) "rozkaz burmistrza". Chyba jestem nikczemna :((
        • papirus22 Re: Uwagi do studium-ważne 01.12.05, 11:08
          Nazwa dekwatna do sytuacji. Nie martw się, aby dokonac zmian trzeba stawić
          czoła obecnemu układowi rządzącemu. Nie będzie to łatwe, bo najtrudniej
          rozstwać się z aktulnymi przyilejami, więc i ataki będa coraz ostrzejsze. Aby
          zmienić zło trzeba być złym. Inaczej się znichęcimy i zło będzie trwało dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka