Dodaj do ulubionych

nowe określenia językowe

12.05.06, 19:45
To jest wątek apolityczny, nie obmawiać, nie atakować "władzy", bardzo proszę
choć nie tutaj.
Odstresujcie się zabawą słowną.

Już podałam : określenie "wdeptać w glebę" usłyszałam lat temu kilka w
odniesieniu do akcji słownej szefa wobec kolegi bumelanta i bęcwała.

Kto coś doda ?

Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: nowe określenia językowe 12.05.06, 20:01
      neologizmów jest wiele jeżeli chodzi o najpopularniejsze to np. lecsokole:)
      Wystarczy pójśc o gimnazjum i połowę z tekstów niezrozumiesz:)
      • edoma Re: nowe określenia językowe 12.05.06, 20:38
        Chciałeś abym przypomiała kiedy byłam anty - odpowiadam, że zawsze, tylko te
        metody i przypominam to samo co j46 :
        Re: do iod i grupy anty
        edoma 01.05.06, 20:42 + odpowiedz

Drabbu, ja jestem daleka od zadowolenia z b.
        Nie o to chodzi, czy ja w ogóle kiedyś głaskałam po głowie b. i viceb ??
        Chodzi o to, że odpowiedziałam iod bo mnie sumienie gryzło, że zamilkłam a dla
        niej ważnym zagadnieniej jest czy jesteście małą grupką ludzi o podobnych
        poglądach czy nie , czy przeciwnie jesteście "głosem 'większości mieszkańców.
        Ja nawet nie chcę do końca oceniać was ilościowo, chodzi o metody działalności
        na forum i jak przekłada się to na życie społeczne w Łomiankach.
        Oto twierdzę, że jestem przeciwko "nakręcaniu" nastrojów wokół populistycznych
        plotek, jak np właśnie ta o obcym kapitale , który z pewnością b. chce
        wprowadzić do wodkan.
        Może uda mi się namówić moją koleżankę mec do zabrania głosu na temat aktu
        notarialnego. Obawiam się jednak, że obsmieje autorów "cudownych" enuncjacji.
        Tak, mnie bardzo przeszkadza, że mam złe drogi. Ale nie oznacza to, że jestem
        przeciwko inwestycji ICDS.
        Nie zgadzam się z jakimiś pomysłami na centrum rowerowe ale nie oznacza to, że
        będę robiła zarzuty ponad miarę.
        Na koniec powiem, że nie zgadzam się z postawieniem pomnika Śp Jana Pawła II
        przed ICDSem, tak właśnie jako stara katoliczka się na to zgodzić nie mogę.
        Tak więc - moi drodzy i nieznani (sami znacie się wszak pomiędzy sobą w
        większości, jak można na forum przeczytać)forumowicze, proszę nie iść na skróty
        i na tanie argumenty personalne. Nie pod moim adresem.

Twierdzę nadal, że na tym forum dominuje populizm, straszenie ludzi "obcym
        kapitałem", opowiadanie bzdur na temat konkretnych osób wymienianych z
        nazwiska, w tym napaści personalne na b. i vceb.

Drabbu, czy Ty do prawdy nie zauważyłeś na forum ataków na kogoś, kto chce coś
        dobrego zrobić ??
        Daj spokój, ja nie mam aż takiej sklerozy i świetnie to pamiętam.
        Liczę , że sobie przypomnisz i mi przyznasz rację.
        Chyba, że zachodzi przypadek zadziałania wszechmogącej plotki i nadanej
        zbiorowo niechęci - w takim razie ja mam rację, uwierzyłeś w złe chęci każdego
        kto się uaktywnił społecznie w Łomiankach.
        Reasumując, jak w starym kawale : Cyryl , jak Cyryl ale te metody ?.
        (Dla młodychwyjaśnienie: w b dawnych latach komenda MO i UB była na Cyryla i
        Metodego na Pradze. Do tej pory tam jest policja. Jak się zaczęli
        popisywać "metodami" to warszawska ulica odpowiedziała takim kawałem. Ale może
        to nie zainteresuje dziekanowszczaka, dla którego jestem stara ..... )

• papirus22 Re: nowe określenia językowe 12.05.06, 20:50
          No tak edoma się zacieła. Dziwię się że wierzysz w to co mówi lub pisze
          burmistrz bo to znany łomiankowski pinokio jest:))
          Burmistrz jest szefem PPP partnerstwo publiczno-prywatne(organizacji
          wspierającej uczestnictwo kapitału prywatnego w inwestycjach publicznych).
          Ciekawi mnie dlaczego burmistrz nie chciał KOŁ udostępnić dokumentów na temt
          tej spółki przez pół roku. Ciekawe wydają się równiez różnice w
          usprawiedliwaianiu się dlaczego w akcie notaralnym widnieje podpis tłumacza.
          W sadowej, że pani notariusz miała uprawnienia tłumacza, dzień później w
          dziekowie, że nie wie dlaczego. A teraz w artykułach, że to pomyłka. Której
          wersji mamy wierzyć.
          Totalnym niezrozumieniem jest dla mnie zapis w akcie załozycielskim o budowie
          dróg szynowych, budowie domów, schodów ruchomych i badnaich ankietowych. Jak to
          jest typowa działalnosć spólki wod-kan to ja sie poddaję. No i na koniec
          działalnośc na terenie całej polski. Przecież w Dziekanowie Sokół mówił, że im
          wodociag wybuduje wójt Czosnowa, to co my będziemy budować w Szczecienie.
          Edoma Tobie się pomylił popuzlizm z faktami. Populizm to jest to co sokołwsoki
          robi od 8 lat w łomainakach.
    • kmsanczia Re: nowe określenia językowe 12.05.06, 20:22
      Jakoś w powiedzeniu "wdeptać w glebę" nie widzę nic nowatorskiego. ;)
      Ale jeśli ktoś chce się dokształcić, to proszę:
      www.joemonster.org/article.php?sid=2690
      • j46 Re: nowe określenia językowe 12.05.06, 21:19
        Edomo. Twoja ignorancja mnie przeraża, a w dodatku polewasz to świetoszkowatym
        sosem obłudy. Weż i przeczytaj w końcu status naszej spólki wod-kan i powiedz z
        czego wynikaja twoje dyrdymałki. A jeżeli nie umiesz cztać to gdzie się pchasz.
        Pokaż w akcie spólki choć jedzno słowo o kontroli jej przez gminę, o tym że mimo
        utraty kontroli kapitałowej, społka bedzie nadal kontrowala przez gminę. A
        jeżeli tego nie ma to są pełne podstawy do stwierdzenia że burmistrz lekceważy
        tak istotną sprawę i przygotowuje spólkę do sprzedaży. Może wyślij twoją kumę
        liczalską, może ona chwyci istotę problemu.
        • edoma Re: nowe określenia językowe 12.05.06, 21:41
          j46 napisał:

> A jeżeli nie umiesz cztać to gdzie się pchasz.

No jak to gdzie , na "forum łomiankorum" !!

No cóż, moja Babcia staruszka dzielna w roku chyba 1974 spotkała w autobusie
          nieco zatłoczonym kliku "kacapów" jak ich określiła staroświecko.
          Autobus szarnął, Babcia upadła na jednego , a on się odezwał : "Koda priosz !".
          A Babcia, kształcona jeszcze 'za moskali" odpaliła ; 'Ja nie priu no my
          tolknuli's a wy nie bud'tie grubym".
          No i tak po tylu latach nasza uprzejma forumowiczka wywołała reminiscencję
          babciną o kacapach i kulturze ogólnej.
          • j46 Re: nowe określenia językowe 13.05.06, 21:49
            No teraz już wiecie co oznacz odedomić. Wystarczy przeczytać mój wcześniejszy
            post i następujący po nim post edomy. Edomo twoja babcia rzekła by ci również "
            jesli nie potrafisz nie pchaj się na afisz" a może "gdzie Rzym gdzie Krym a
            gdzie kompetencje edomy w sprawch na temat których się wypowiada. Dodała by
            pewnie że jesteś sliska jak.. nasz lokalny świętoszek.
            • papirus22 Re: nowe określenia językowe 13.05.06, 23:45
              szkoda gadac edoma ma swoją misję i jest słabiutka merytorycznie, o bardzo
              słabiutka i nie dokszrałcona bo każdy lepszy lekarz wyjeżdza na zachód:)))
              • robert_58 Re: nowe określenia językowe 14.05.06, 00:04
                Cześć Edoma,
                czytam, że już Ciebie ocenili bez spotkania z Tobą, po wpisach na forum. Myślę
                nawet, że są niektórzy przekonani iz jesteś kobietą - ocena jakże miarodajna na
                otwartym forum osadzona na nicku itp.

papirus22 napisał:

> szkoda gadac edoma ma swoją misję i jest słabiutka merytorycznie, o bardzo
                > słabiutka i nie dokszrałcona bo każdy lepszy lekarz wyjeżdza na zachód:)))

A to skąd Papi wywnioskowałeś w tym wątku?

J46,
                wcielasz się w postać babci Edomy wraz jej ocena świata i postaw? Czyżbyś na
                zbyt dużo sobie nie pozwalał?
                • j46 Re: nowe określenia językowe 14.05.06, 12:16
                  Nie poprostu oczekuje choc raz jednoznacznej odpowiedzi, a nie mieszania w kólko
                  o tym samym czyli edomowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka