hiuppo 25.05.06, 10:48 pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81omianki#Linki_zewn.C4.99trzne Zobaczcie sami. Czy nikt z lokalnych patriotów nie potrafi sklecić własnego tekstu o Ł.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kmsanczia Re: Łomianki na Wikipedii 25.05.06, 10:51 Trochę męczące jest to, że każdy może tam wejść i pozmieniać. Wczoraj dopisywałam swoje linki a dziś są już zmienione. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Łomianki na Wikipedii 25.05.06, 10:59 Można podejrzeć poprzednie wersje i przywrócić ;) Anyway sam tekst o Łomiankach to kalka. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Łomianki na Wikipedii 25.05.06, 11:09 Można, tylko po co grzebać w cudzych wpisach. Równie dobrze można wykasować "konkurencję", tylko chyba nie o to chodzi, to ma być rzetelna informacja o Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Łomianki na Wikipedii 25.05.06, 12:33 Jak dla mnie za dużo wodolejstwa. Polecam wpis Grudziądza: pl.wikipedia.org/wiki/Grudzi%C4%85dz Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Zawstydzam was ;) 25.05.06, 17:39 Wkurzyłem się i postanowiłem hasło Łomianki na Wikipedii zredagować po ludzku ;) Zwłaszcza, że wszystkie opisy historii Ł. w sieci zawierają mniejsze lub większe nieścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 17:46 :) że Butenko to nie wiedziałam... dla mnie kultowy niemal "Gucio i Cezar" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 17:50 Łał Hiuppo, postarałeś się. :)) pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81omianki Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 21:56 Hiuppo świetna robota, tylko mam drobne uwagi. Nie jestem pewnien, ale na 31.12.2004 licza ludności była bliska 20,000-poszukam. Warto napisac, że Łomianki należały przed wojna do gminy Młociny, a zgrupowanie wojsk do ataku na lotnisko w Młocinach rozpoczeło sie 31.07.1944. Jak odszukam wyslę Tobie artykuł uczestnika walk. Chyba warto równiez dopisać, że przed wojną Łomianki były miastem wielkulturowym, zamieszkiwali tu Polacy ok. 50%, Żydzi ok. 30%, Niemcy 20%-to sa szacunki. W związku z tym były tu synagoga, kościół ewangielicki, i Kosciół katolicki (ten wyburzony). Oprócz cemntarza w Kiełpinie są 3 cmentarze ewangielickie, Żydzi byli chowani na Woli. A w ogóle to nie wiem czy nie warto zastanowic się nad pomysłem który mi chodzi po głowie. Otwarcie muzeum Łomianek-dziedzictwo przodków. Jednak byłoby wiele ciekawych eksponatów, zdjęć, i znam kilka osób które pomysł na pewno poprą!!! To droga tranzytowa i Wisła przede wszystkim stanowiły oś rozwoju łomianek i przyciagały zarówno Żydów (handel i usługi) jak i Niemców okolice Wisły i w związku z tym żyznych gruntów nadwiślańskich-jeszcze tych śladów trochę zostało. Jakbys chciał to kiedys mozemy zrobić wspólny objazd po śladach przeszłości, zabiorę dziadka to nam poopowiada:) Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:20 Dzięki, postaram się uzupełnić :) Też się zastsnawiałem nad tymi cmentarzami. No bo w końcu jakie miasto tej wielkości w Polsce może się poszczycić 3-ma cmentarzami ewangelickimi i jednym katolickim? Co do demografii to była juz ta liczba wpisana, jeszcze jej nie ruszałem. Mam informator z 1997 r. Ludność: miasto: 11665 wieś: 3711 ogółem: 15376 wg GUS w 2003 r.: ogółem: 20639 Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:28 czytam to 3 raz i dlaej jestem zauroczony, naprawde ładnie. Mozna dopisac jeszcze zamanę.jeszcze tylko jedna uwaga, dopisałem jez. Wiejskie, ale chodzi mi tez o nowy podział administracyjny, mamy 23 osiedla sa na stronie reżimowej, w tym roku 15 lat KMŁ-to tez wydarzenie, no już nie czepiam się-sorry za uwagi, ale i tak jest świetna, przypominam o muzeum-może kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:36 Uzupełniaj jak możesz ;) W końcu mieszkam tu dopiero trochę ponad 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:38 wiesz naprawdę dużo i co najważniejsze się z tym utożsamiasz, niektórzy potrzebują 7-10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:34 Co do muzeum, to wydaje mi się, że w Ł. brakuje sprzyjającego ducha ku temu. Jeśli chodzi o zwiedzanie to się piszę - jak na razie jak najlepsze wrażenie zrobili na mnie mieszkańcy Kępy Kiełpińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:36 a którzy:) no dobra kiedys sie wybierzemy Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:09 Hiuppo, mnie zawstydziłeś. Gratuluję! Jestem pelen uznania Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:40 Dzięki :) Aczkolwiek nie mam książki o Historii Łomianek (nie mogę się zebrać do KOBiDZu w Łazienkach w dzień powszedni), więc pewnie jeszcze coś można uzupełnić. Myślałem też nad kategorią przemysł: POLMO, Wytwórnia Domków, Venture Industries, Witchen, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:42 poczatki infor, marcpol, americanos, no i pewnie jeszcze pare marek i firm. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:44 No i sklepów piekarni Czubaka coraz więcej widzę na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:48 Łomianki są ciekawe tylko brak jest odpowiedniej promocji, juz kiedys pisałem. Centrum propagandy zamiast o b. powinno wiecej poswiecac miejsca promocji samej miejscowości, ale chyba od nich za duzo wymagam... Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:45 hiuppo napisał: > Myślałem też nad kategorią przemysł Napisz że byliśmy zagłębiem blacharzy i wulkanizatorów. ;-) No i coś o miłościwie panujących przez wieki, od chlebków po ptaszki. ;) Słuchajcie, a może by pojechac po całości i zrobic statystykę, ile cukierni, szkół, piekarni, kwiaciarni itp? :) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 22:56 warsztatów jest troche i to samo z wulkanizacja, ale miało byc o znanych, a Maria Kownacka-miała tu domek, a Słomiński, no i co tam jeszcze było. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:03 No właśnie, klepali nam do głowy w podstawówce, że Plastusiowa M. Kownacka gdzieś przycupnęła w Ł. ale czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:04 nie klepli tylko były wycieczki, ul, szpitalna, dwa trzy domki przed roninem... Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:06 Widocznie wycieczka była dla starszaków. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:09 ty mnie nie postarzaj, ja dalej mam 19 lat:)) Młody jeszcze jestem, no cóz, może ktoś uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:11 Papi, ja wieże ... we fszytko ... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:15 jak wpadasz od razu mi Sokół przed oczami staje. Może o tych chodnikach teraz na warszawskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:11 A czy nie sądzicie,że przydałby się informator łomiankowski,firmy,placówki kulturalne + aktualna książka telefoniczna ? Trudno ze sobą nosić laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:13 brycezion napisał: > A czy nie sądzicie,że przydałby się informator łomiankowski,firmy,placówki > kulturalne + aktualna książka telefoniczna ? Trudno ze sobą nosić laptopa. Sądzicie. Przydałby się. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:17 Po co nosić laptopa. Wkrótce na każdym rogu staną budki z dostępem do netu. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:08 Papi...Słomiński czy Słonimski? Pytam, bo nie wiem. Jak Antoni to to drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:11 no włąsnie dlatego jestem za reformą, nigdy nie wiem jak sie co pisze, ale chodzi o tego co proza nie pisał:) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:12 Papi, to ja już nie wiemo kogo chodzi ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:14 no ten co pisał o Łomiankach wiersz... ten no, no, ten, no wiesz-nie odważe sie napisać Sło... Ty powinnas wiedzieć mnie na studiach głupot uczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:18 to napisz prawidło raz, moze zapamietam,choc watpie, ja tylko znam w Ł. jednego Sokołowski sie nazywa. TO taka persona non grata, ale za długo by pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:23 papirus22 napisał: > ja tylko znam w Ł. jednego > Sokołowski sie nazywa. TO taka persona non grata, ale za długo by pisac. Persona non grata czyli obywatel bez mebli. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:31 Ioda nie myl, nie Tosiek ino Antek.:) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:34 a może Tonio????? :) Też pieknie przecież Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:42 oni to "tylko we Lwowie" a o Łomiankach miało być ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:21 A czy byłoby na miejscu aby dopisać w tym artykule, np. że: "Łomianki znane są też z bardzo aktywnego forum internetowego. Uczestnicy forum skupiają się nie tylko na krytyce obecnych władz miasta i gminy; ich zaintersowania (by wymienić tylko niektóre) sięgają również ortografii języka polskiego, najlepszych sposobów przepędzania kretów, aż po najnowsze filmy i literaturę" (bo o wątkach "wyskokowych" może lepiej nie wspominać)? Tylko w jakiej kategorii? bo do "przemysłu" nie bardzo pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:23 38 tysięcy postów to już prawie przemysł. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Zawstydzam was ;) 25.05.06, 23:26 a ja bym jednak napisał ze forum ma swoje osiagniecia polityczne w walce z dyktatorem Sokołowskim-taki akcent w końcu o nim było najwięcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Łomianki na Wikipedii 27.05.06, 15:05 Zobaczcie jaką Hiuppo robi Łomiankom reklamę, statuetka sokoła łomiankowskiego mu się słusznie należy! :) £omianki Wikipedia Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Łomianki na Wikipedii 28.05.06, 09:33 Dzięki KM za twoje uzupełnienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Łomianki na Wikipedii 28.05.06, 14:51 Nie mogłam sobie odmówić pogrzebania. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Łomianki na Wikipedii 05.06.06, 12:36 Ja się tylko pochwalę malutką aktualizacją. Nie każdy wie, że przez Łomianki przez 6 lat biegła granica. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Łomianki na Wikipedii 05.06.06, 13:26 tak mówiło sie wtedy na to waha, ale mi sie wydawało, ze to było troche dalej, pewnie biegła wzłuz kpn, bo sa w lesie miejsca z budkami. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Łomianki na Wikipedii 05.06.06, 22:52 To znaczy są 2 miejsca podejrzane. ul. Graniczka w Kiełpinie -> granica równoległa do Kolejowej W-E ul. Graniczna w Dąbrowie Leśnej N-S Z tej mapy www.sierpc.com.pl/galeria/zdjecia/mapasichelberg.jpg dokładnie trudno coś ustalić. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Łomianki na Wikipedii 05.06.06, 22:56 Coś mi się kołacze po głowie, że ul. Graniczna w Dąbrowie pochodzi z czasów, gdy tereny te zamieszkiwali cudzoziemscy protestanci i w tym miejscu była jakaś granica ich "terenów". Nie pamietam, gdzie o tym czytałem (czy nie w cyklu tekstow historycznych w "Naszych Lomiankach"?). Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Łomianki na Wikipedii 05.06.06, 23:01 mi podobnie z graniczka w kiełpinie, nie pamietam, musze podpytac:) Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Był most w Łomiankach 06.06.06, 07:32 Za: www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=148308 "Taka ciekawostka saperska, raczej pozostałości nie ma Niemcy mieli most przez Wisłę, nie wiem jednak czy pontonowy czy stały, pomiędzy Burakowem a Kępą Tarchomińską. Zniszczyli go w X 1944, podczas odwrotu na Legionowo. Kolejny zbudowali dalej na płn, pomiędzy Cegielnią a Kępą Kiełpińską. Ciekawe czy zostały ślady tych przepraw..." Odpowiedz Link Zgłoś