Dodaj do ulubionych

bezpieczna szkoła?????

05.09.06, 19:46
szlag mnie trafia, jak tego słucham....pamiętam moje szkoły dwie w Gorzowie,
najnormalniejsze na świecie, podstawówkę i liceum. Normalnie się tam czułam.
Normalnie bezpiecznie. W ogóle do głowy by mi nie przyszło, ze może być
niebezpiecznie. Nie wiem, co się zmieniło, ale jak tego wszystkiego słucham
czuję się jakbym była z innej planety. Nie wiem, w końcu z prowincji jestem.
Może to o to chodzi. Nie wiem...
Dzieci mi rosną. Starszy za rok do szkoły. Chyba z nim pójdę :(
Obserwuj wątek
    • esscort Re: bezpieczna szkoła????? 05.09.06, 20:44
      E tem, media żerują na tragedii. Nie jest tak źle. Moje jedno dziecko przeszło
      przez wszystkie stopnie edukacji, drugie jest w liceum (wszystko normalne
      szkoły państwowe) i nie zetknely się z jakims szczególnym zagrożeniem. Wiadomo,
      że są jakieś kłótnie, chłopcy się czasem pobiją itp. ale tak zawsze przeciez
      było. Gdy sobie przypomnę siebie i swoją szkołę przed laty i porównam to z
      zachowaniem i szkołą wspołczesnych dzieciaków, to wydaje mi się, że oni żyja w
      pod klosezm. Oczywiście nie mozna uogolniać, bo w szkolach zawodowych, na
      wielkich osiedlach jest pewnie znacznie gorzej. Ale tam w ogole życie (także to
      poza szkołą) jest bardziej niebezpieczne i wszyscy są do tego przyzwyczajeni -
      po prostu wiedzą, jak sobie radzić
      Natomiast dramat tych dwojga młodych mógł sie zdarzyć zawsze i wszędzie. Nie
      jest to przecież codzienność. Jakis dramat miłosny, z ktorym szkola jako
      instytucja pewnie niewiele ma wspólnego - akurat tam sie to stało.

• iod Re: bezpieczna szkoła????? 05.09.06, 21:19
        dlatego tez zaczęłam, ze mnie szlag trafia jak słucham...
        mam nadzieję, że jednak jest dość normalnie ciągle. I nadal chciałabym wierzyć
        w instytucję woźnej - myślmy w ogólniaku się jej po prostu bali!!!! Wszyscy
        chyba!
        • krzysiom1 Re: bezpieczna szkoła????? 05.09.06, 22:46
          W lomiankowskim gimnazjun nr 1 woźne są pracownikami ICDSu, więc grożą dzieciom
          że pójdą na skargę do burmistrza......
          Wg. kuratorium jest to niezgodne z podstawowymi zasadami organizacji pracy
          szkoły, gdzie każdy pracownik szkoły poczynając od cioci/woźnej a kończąc na
          dyrektorze ma swoje zadania wychowawcze.
          Jednak jakos nikt sie tym nie przejmuje.
          Oświadczenia "jakieś" pani dyrektor z kuratorium nie robią wrażenia na naszych
          burmistrzach.
          Oni przecież wszystko wiedzą lepiej......
          -
          • papirus22 Re: bezpieczna szkoła????? 05.09.06, 22:58
            juz kiedys pisałem. Nie ma innego wyjścia jak mała szkoła, gdzie sie wszyscy
            znają, pilnuja wzajemnie, pomagają. Rozumieja to wszyscy, ale nie Sokołowski,
            ten wybudował mielki moloch nad którym nie ma żadnej kontroli, zamiast
            wzmacniac więzi miedzyludzie wybudował szkołę molocha, z bursami nie dla nas
            mieszkańców, ale dla obcych dzieci, z salą na która nikogo nie stać- 200zł za
            godzinę i basen który jest dwa razy droższy niż powinien być. Zadłużył przy tym
            gminę wsadził na szefa wsystkiego osobę wyjątkowo nieudolną i niemiła
            b.Grądzkiego.
            Pamietajmy, że głosując na Sokoła głosujemy na Grądzkiego, to jest
            wystraczający powód dla którego nalezy wywalić sokoła wraz z Grądzkim!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka