Dodaj do ulubionych

alternatywa dla neostrady

07.09.06, 10:24
Witam . Jako nowa mieszkanaka Łomianek proszę o pomooc . Nie mam możliwości
założenia neostrady ( nie mam telefonu analogowego). Plecie mi coś względnie
dobrego co by funkcjonowało w Łomiankach Górnych. Może internet radiowy, a
może ktoś ma Sferię - jak ona się spisuje .
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: alternatywa dla neostrady 07.09.06, 22:51

był chyba armasan chwalony na forum.
      --
      Nasze Forum Łomianki
      OIOM-Leć Sokole
      Sokołowski musi ODEJŚĆ !
    • amma6 Re: alternatywa dla neostrady 08.09.06, 08:03
      Co to jest armasan, bo mnie się to kojarzy ze sklepem z art. hydraulicznymi na
      Warszawskiej?
      • papirus22 Re: alternatywa dla neostrady 08.09.06, 08:06
        dobrze Ci się kojarzy, świdczą tez usługi internetowe.
        beta.armasan.pl/
        • ma.cinak Re: alternatywa dla neostrady 10.09.06, 12:41
          Jeżeli chodzi o armasan, to ja właśnie poważnie zastanawiam się czy nie
          poszukać czegoś innego. U mnie od jakiegoś czasu przychodzą rachunki po ok. 130
          zł miesięcznie. Jak na mój gust to jednak trochę dużo. Czy jest w Łomiankach
          jakaś alternatywa dla Armasanu :-)?
          • edoma Re: alternatywa dla neostrady 10.09.06, 13:05
            Papirus przemilcza świadomoe lub nie (co jest jednak mało prawdopodobne lecz
            możliwe), firmę Bajm dostarczającą dobry internet.
            • ptasznik11 Re: alternatywa dla neostrady 10.09.06, 15:20
              Z braku neostrady korzystam z armasan. Jest całkiem dobry.
            • krzysiom1 Re: alternatywa dla neostrady 10.09.06, 20:38
              Edomo!
              Chyba kpisz?
              Wg mnie niestety nie ma alternatywy dla neostrady.
              Wszelkie dostępy radiowe w wykonaniu róznych firm nie są w stanie zastąpić
              neostrady.
              • edoma Re: alternatywa dla neostrady 10.09.06, 22:39
                Na technice się nie znam nazbyt dobrze. Moja znajoma (właściwie jej mąż) ma
                dostęp do internety poprzez bajm od kilku lat i nie jest to dostęp radiowy -
                specjalnie się pytałam - tylko poprzez światłowód.
                Nie pytajcie mnie o szczegóły bo się nie wyznaję na nich ale to działa b dobrze.

• iod Re: alternatywa dla neostrady 10.09.06, 23:12
      Sferię odradzam. Znajomi męczyli się czas jakiś. Zrezygnowali.
      Co do kontrowersyjnej firmy wymienianej w postach wyżej, sama sobie poczytaj:
      www.bajm.com.pl, zakładka Internet. I tyle.
      • krzad Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 02:22
        Witam,
        Czy zna ktoś ceny za internet w Bajmie, bo na ich stronie nie znalazłem?
        Pozdrawiam
    • amma6 Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 08:00
      Czy ktoś wogóle korzystał z bajmu. Bo z ichstrony niewiele można się
      dowiedzieć. ASMASAN ma ceny porównywalne z ERĄ i PLUSEM.
      • krzysiom1 Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 13:37
        Oni chyba w detal sie nie bawią.
        Moja rada jest taka.
        Wszystko zależy do czego chcemy łącza uzywać.
        Zakładając że tylko do obsługi poczty, pogrzebania trochę np. po forach czy
        pogrzebania w necie-można opędzić to telefonem GSM jako modemem przy
        minimalnych kosztach.
        Jeżeli ktoś chce łącza umozliwiającego gry sieciowe, ściąganie z sensowną
        prędkością duzych plików, np. filmów-nie ma alternatywy dla neostrady.
        Oczywiście mówię o porównywalnych kosztach!
        Szkoda kasy na wszelkie dostępy radiowe typu Sferia i inne rzeźby, które w
        umowach gwarantują prędkość łącza "max do..." i nigdy tego niespełniają.
        www.lomianki.abc.pl/
        www.lecsokole.pl/
        • amma6 Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 13:43
          Ja też wpadłam na ten pomysł....... tylko dlaczego TPSA nie che założyć mi
          analogowego telefonu???????????
          • krzysiom1 Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 14:25
            Bo aktualni marketingowcy z TPSA uczyli się na swych płatnych sudiach
            licencjackich, że sprzedaż marchewki i np. usługi takiej jak telefon to to samo!
            Poważnie.
            Przeniesiono na polski grunt politykę France Telecom, tylko tam w momencie
            rezygnacji z "kabla" pewnie 100% domów go miało.
            Zaniechanie przez TPSA z inwestycji w kabel przy takim nienasyceniu rynku to
            absurd- kiedyś pewnie na to wpadną.
            Jak narazie FT spłaca własne długi kasą wypracowywaną przez TPSA i jest bardzo
            szczęśliwy.
            Prywatyzację TPSA uważam za jeden z większych błędów prywatyzacyjnych.
            • amma6 Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 14:35
              Zgadzam się z tobą . A do tego te codzienne telefony by zrezygnować z paketu
              standardowego na rzecz "tańszych" i "ekonomiczniejszych", ale nikt nie
              wspomina , że samo wykrecenie numeru to od razu 0,20 gr do ich kieszeni.
        • lolaxyz Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 15:13
          krzysiom1 napisał:

> Wszystko zależy do czego chcemy łącza uzywać.
          > Zakładając że tylko do obsługi poczty, pogrzebania trochę np. po forach czy
          > pogrzebania w necie-można opędzić to telefonem GSM jako modemem przy
          > minimalnych kosztach.

Tradycyjnie zapytam - a jak to sie robi?
          • randolff Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 15:29
            To proste. Włączasz przeglądarkę www. Wpisujesz w górnej belce adres np.
            www.lomianki.abc.pl i wyświetla ci się forum Łomianek. Jak chcesz poczytac
            jakieś wiadomości to wpisz www.onet.pl Łatwe, nie? Z mailem jest trochę więcej
            roboty, więc może niech jakiś spec ci napisze :)
            • lolaxyz Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 16:13
              randolff napisał:

> To proste. Włączasz przeglądarkę www. Wpisujesz w górnej belce adres np.

W telefonie? Ja chyba tego nie mam :(( trzeba chyba jakoś altywowac w plusie?
              • randolff Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 16:31
                Aaa... w telefonie.... to nie wiem. Myślałem że chodzi ci o komputer ;)
                • jaco2001 Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 17:14
                  lola - możesz to zrobić dwojako - albo twój telefon - mający gprs ustawiasz do
                  łączności z kompem (bloo czy podczerwień) i przez niego łączysz się z netem
                  (komp-telefon-net) albo też kupujesz niby telefon np. blue connect (czyli kartę
                  sim) wraz z modemem do kompa (najczęściej chodzi to w laptopach bo stacjonarne
                  mogą nie mieć takich kieszeni) i się łączysz (via karta sim w modemie) z netem.
                  chyba prosto opisałem:)
                  • krzysiom1 Re: alternatywa dla neostrady 12.09.06, 17:46
                    Lola. Jak będziesz potrzebowała to zrobić to coś wymyslimy.
                    Generalnie po podłączeniu telefonu do kompa (przez bluetooth lub podczerwień)
                    powinień zainstalować się nowy modem( w Win XP automatycznie)
                    Jak komp widzi juz modem, należy utworzyć w Ustawienia/Połączenia sieciowe-nowe
                    połaczenie. Potrzebna jest do tego wiedza jaki numer u danego operatora trzeba
                    tam wklepać. W przypadku Polkomtela jest to np. *99#. Można sprawdzić to na
                    stronie operatora lub zadzwonić do Biura Obsługi.
                    I powinno hulać....
                    Jeżeli używamy tego niby telefonu(karta PCMCIA) należy stosować się do
                    instrukcji dołączonej do niej.
                    Sloty dla PCMCIA do stacjonarnych kompów są bez problemu osiągalne i nie są
                    drogie.
    • whartman Re: alternatywa dla neostrady 13.09.06, 17:45
      Do mnie też kabel nie dotarł. Przez 3 lata męczyłem się ze Sferią, której
      zdecydowanie nie polecam. Udawało się wysłanie i odebranie maila bez
      załączników, lecz już przelew bankowy przez Internet był wyzwaniem dla mojej
      cierpliwości. Wszelkie pliki powyżej pół megabajta były strasznie bolesne.
      Używanie bezprzewodowego aparatu telefonicznego też okazało się niemożliwe -
      szumy i trzaski uniemożliwiające rozmowę. Ogólna porażka. Zdecydowanie
      odradzam, chyba już lepiej kombinować przez GSM.

W tej chwili założyłem ArmaNet 160/64 i wszystko działa bardzo dobrze, jestem
      jeszcze w szoku po Sferii. Rozmowy przez Skype'a z drugim końcem świata
      sprawdziłem z doskonałym skutkiem, tylko używanie kamery jest praktycznie
      niemożliwe przy tej prędkości (albo dźwięk, albo obraz), ale to kwestia kasy.
      Wczoraj ściągałem plik 266 MB, trwało to mniej ok. 3 godzin. Oglądam też
      telewizję w niskiej rozdzielczości - prawie dobrze. Wszystkie komputery w domu
      połączone są w sieć bezprzewodową, a maszyneria (niewielka) znajduje się na
      strychu. Wrunkiem jest umieszczenie dość wysokiej (w zależności od lokalizacji)
      anteny na dachu - można bezpłatnie umówić się na wizję lokalną.

Armasan oferuje też telefon, który chyba założę w listopadzie, jak mi wygaśnie
      umowa ze Sferią.

Pzdr,
      Wojtek H.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka