Dodaj do ulubionych

bloki w łomiankach

02.01.07, 11:03
Dzwoniłem do tej firmy i faktycznie maja postawic bloki, choć wcześniej
planowali kameralna osiedle domów jednorodzinnych. Ciekawe jak ulica Wiślana
i Fabryczna przeżyja takie natęzenie ruchu. Ciekwe w, którym dokładnie
miejscu?

Szczegóły:
www.buwmat.com.pl/buw_main.php?a=tok&nr=4
Obserwuj wątek
    • grzybowaa Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 11:13
      Moze dlatego właśnie Sokołowski i Gradzki tak uparcie dążyli do wpisania do
      studium możłiwości budowy na terenie gminy czteropiętrowych bloków!!! Jak widać
      ta firma planuje stawiać czteropietrowe bloki. A kiedy podpisano pozwolenie na
      budowę????

• kowalik22 Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 11:20
        Pozwolenie na budowę to nie zadanie gminy.
        To zadanie powiatu.
        • krzysiom1 Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 11:24
          kowalik22 napisała:

> Pozwolenie na budowę to nie zadanie gminy.
          > To zadanie powiatu

Wszystko jedno!
          Data jakaś przecież powinna być?
        • lolaxyz Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 11:27
          Czepiasz się słówek Kowaliku.
          Decydujący głos "w temacie" czy staną te bloki miała gmina poprzez wydanie
          decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania przestrzennego. Owszem starosta
          wydaje pozwolenie na budowę ale w ramach swojego postępowania sprawdza tylko
          czy projekt jest opracowany zgodnie ze sztuką budowlaną, czy nie zawiera jakiś
          braków formalnych i czy jest zgodny z decyzją o wzizp.
          • kowalik22 Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 11:38
            Pewnie, ze się czepiam Lolka, jak większość piszących na tym forum;)
            Co do owego "decydującego głosu gminy" to powiem tak:
            zadzwoniłam (przed chwilą ) do tej formy i usłyszałam, że są w trakcie zmiany
            pozwolenia na budowę.
            Mieli już dwcyzję na to osiedle domków jednorodzinnych, ale postanowili
            postawić bloki.
            Pani z którą rozmawiałam, powiedziała, że nie wie, jakiej wysokości,
            bo "prezesi jej jeszcze nic nie powiedzieli", bo czekają na pozwolenie.
            To tyle w temacie "daty podpisania decyzji".
            Do powiatu niech dzwoni ktoś inny, mnie się nie chce...:)
            • lolaxyz Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 11:59
              Uściślijmy, "decydujący głos gminy" jest to głos burmistrza wydany w formie
              decyzji o wzizp.
              Ponieważ, jak ustaliłaś, firma zmienia teraz projekt to musi się to dziać na
              szczeblu starostwa - mają prawo, o ile projekt będzie zgodny z decyzją o
              warunkach zabudowy.
              Do powiatu nie ma po co dzwonic, wynika z tej rozmowy że decyzje o warunkach
              zabudowy dostali na bloki. Można zadzwonić do gminy i zapytac czy na tych
              terenach (podobno skażonych i podmokłych) można stawiac bloki bo jeżeli jakieś
              przepisy stoją temu na przeszkodzie to można unieważnić taką decyzję.

• kowalik22 Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 12:02
                I tu się Lola, mylisz. Z tym sprawdzaniem.

Ktoś w gminie powinien sprawdzić, co napisano w wzt.
                Może niekoniecznie to, co myślisz?
                Wówczas jeszcze można jakoś "zadziałać".
                • lolaxyz Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 12:22
                  Ja myśle, że napisano "dopuszczona budowa do 4-kondygnacji", musiało być tak
                  napisane bo w przeciwnym razie nie byłoby o czym gadać w starostwie.
                  A co do gminy to miałam na mysli zapytanie czy przypadkiem (niechcący
                  oczywiście) nie wydali decyzji sprzecznej z przepisami i czy nie chcieliby
                  jakoś naprawić tego błędu :))
                  • kowalik22 Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 12:29
                    Lola, nie wiem, co jest napisane w tej decyzji. wiem jednak, jak architektura w
                    starostwie pracuje. Wydali mojemu sądiadowi pozwolenie na budowę, bez wymaganej
                    prawem decyzji o wzt. W ten sposób pozbawili mnie (tzn. chcieli pozbawić )
                    udziału w postępowaniu na prawach strony.
                    Nie będę tu przytaczać argumentów Pana kieronika, bo żenujące były:)
            • ciuciubabka3 Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 12:39
              kowalik22 napisała:

> Pewnie, ze się czepiam Lolka, jak większość piszących na tym forum;)
              > Co do owego "decydującego głosu gminy" to powiem tak:
              > zadzwoniłam (przed chwilą ) do tej formy i usłyszałam, że są w trakcie zmiany
              > pozwolenia na budowę.
              > Mieli już dwcyzję na to osiedle domków jednorodzinnych, ale postanowili
              > postawić bloki.
              > Pani z którą rozmawiałam, powiedziała, że nie wie, jakiej wysokości,
              > bo "prezesi jej jeszcze nic nie powiedzieli", bo czekają na pozwolenie.
              > To tyle w temacie "daty podpisania decyzji".
              > Do powiatu niech dzwoni ktoś inny, mnie się nie chce...:)

Obstawiam,że zmieniają pozwolenie na budowę, bo po odejście sokoła nie będzie
              już Kościelnej Drogi o 30 m. szerokości i tym samym mogą wykorzystać rezerwę
              pod drogę ,którą musieli mieć na terenie osiedla.
              Postawią o jeden blok więcej:)
      • ciuciubabka3 Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 11:34
        grzybowaa napisała:

> Moze dlatego właśnie Sokołowski i Gradzki tak uparcie dążyli do wpisania do
        > studium możłiwości budowy na terenie gminy czteropiętrowych bloków!!! Jak
        widać
        >
        > ta firma planuje stawiać czteropietrowe bloki. A kiedy podpisano pozwolenie
        na
        > budowę????

Z budową osiedla w tym miejscu sprawa ciągnie się od czasów Belki i firmy
        Gallmar i ile perypetii było po drodze. Belka sprzedał teren ,na którym miały
        też powstać mieszkania komunalne, firma się wypięła, nic nie wybudowała, sokół
        oddał sprawę do sądu, była ugoda, bo firma udostępniła kawał działki pod cd.
        Kościelnej drogi o szer.
        30 m. i dostała zielone światło na budowę, a że w międzyczasie zmienił się
        plan to deweloper jeszcze na tym skorzystał.
        • mw1382 Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 11:52
          A wiecie może w którym to ma być dokładnie miejscu, bo jedyny wolny teren
          pomiędzy wiślana a fabryczną zaczyna sie od wysokości ulicy Kościelna Droga,
          ewentualnie zabuduja takie chyba dzikie boisko, które jest przed Kościelną
          Droga. Faktycznie są w trakcie zmiany planu i czekają na decyzje w urzędzie.
          • ciuciubabka3 Re: bloki w łomiankach 02.01.07, 12:06
            Na wysokości Kościelnej Drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka