atos55 10.04.07, 15:16 Czy w Łomiankach można ją gdzieś oddać? Ja tak serio - nie myślę o niszczarkach w urzędzie gminy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olla1660 Re: makulatura 10.04.07, 16:15 Dobre pytanie. Też jestem zainteresowana oddaniem makulatury w Łomiankach, ale obawiam się, że nie ma takiego miejsca. Natomiast w Markach, przy sklepie Ikea stoi sobie taki domek drewniany zielono- czerwono-żółto... i tam przyjmują makulaturę i plastiki i szkło. Tyle, że to dość daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: makulatura 10.04.07, 20:57 olla1660 napisała: > Natomiast w Markach, przy sklepie Ikea stoi sobie taki domek drewniany zielono- > czerwono-żółto... i tam przyjmują makulaturę i plastiki i szkło. Tyle, że to > dość daleko. No daleko, ale jak się wybuduję to mam twarde postanowienie SORTOWAĆ. Są jakieś chętne babki do wożenia tego czasem hurtem do Ikei? Można dostać od nich drzewka w zamian i posadzić w naszej wsi, co by było ładniej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: makulatura 10.04.07, 21:01 Nie ma. Sortowałam dość długo. Ostatnio przeszła mi ochota. Powiedzmy tak...wyedukowałam się ekologicznie, sprawnie dość, sortowałam dla idei... i już mi przeszło...Nie wiem czemu w Polsce mija ochota na wszystko - nawet na ekologię :( a może ja tak tylko mam. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: makulatura 10.04.07, 21:03 Spoko, wystarczy się wzajemnie nakręcać. I zrobić z tego cuś trendi, tak żeby nie wypadało nie sortować. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: makulatura 10.04.07, 21:11 ok Sanczis, ja poczekam, posortuj 2-3 lata i pogadamy ;) jakby trzeba było wsparcia to ja zawsze!!! coś działasz w kwestii biletów???? tylko nie ten weekend, please... Odpowiedz Link Zgłoś
kiix Re: makulatura 10.04.07, 22:22 olla1660 napisała: > w Łomiankach, > ale obawiam się, że nie ma takiego miejsca. > > Natomiast w Markach, przy sklepie > > Skupy surowców wtórnych w najbliższej okolicy: -ul.Powązkowska, na tyłach CPN i magazynu chemicznego -Radiowo, przy wysypisku śmieci -Babice Stare,przy trasie do Leszna Był kiedyś na Chomiczówce, przy Stołecznej, na Tatarskiej... Tak na zdrowy rozum i logikę to pewnie biorą taki towar na bazie "BYSIA", a to jest gdzieś w Młocinach. ' > > > Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: makulatura 10.04.07, 19:53 Nasze gimnazja uczestniczą w konkursie zbiórki makulatury. Wystarczy przechwycić jakiegoś gimnazjalistę- na pewno skorzysta. Można spróbować podjechać np.do gimnazjum nr 1 i spytać o zbiórkę-powinni przyjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
maaciejkaa Re: makulatura 10.04.07, 21:49 W Gminnej Bibliotece w Czosnowie mozna zostawic makulature za free. Dochod z jej sprzeadzy jest przeznaczny na jakis szczytny cel. Na przyklad na wykup koni przeznaczonych na eksport do włoskich rzeźni lub na organizację Mikołajek dla dzieci z biednych rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
atos55 Re: makulatura 11.04.07, 00:28 Dzięki za wszystkie wskazówki. Spróbuję na Powązkowskiej. W gimnazjum już kiedyś próbowałem: brak dobrego podjazdu, a potem 15 minut szukania osoby z kluczem do magazynu, czy innego miejsca, gdzie papiery zbierano. W końcu sobie poszedłem. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: makulatura 11.04.07, 01:34 Zbieranie surowców wtórnych i niebezpiecznych to w Polsce fikcja. Apteki nie przyjmują przeterminowanych farmaceutyków w płynie. Baterii nie ma gdzie wyrzucać. Pod Globi butelki do kontenera nie wrzucisz, bo są zwykle zapchane po dach. Szkoły prowadzą szczytne akcje zbierania makulatury a potem jest ból co z tym zrobić, bo koszt zawiezienia do skupu przekracza wartośc surowca... Tymczasem elektrociepłownie kupują za każde pieniądze i spalaja drewno budowlane, żebyśmy mogli wykazać się produkcją energii ze źródeł odnawialnych w odpowiednim procencie, bo UE wymaga... Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: makulatura 11.04.07, 09:29 W ramach nieustającego programu "oszczędna gmina" surowce wtórne można podrzucić Warszawie. Tu lokalizacja pojemników (darmowych, bo opłacanych przez podatników z Warszawy): www.zom.waw.pl/utrzymanie0.html :) Jestem zdecydowaną zwolenniczką segregacji odpadów i od wielu lat to robię. (to tak na marginesie - żeby nie było, że mój post jest w opozycji do czego/kogokolwiek) Dzień dobry wszystkim:) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: makulatura 11.04.07, 10:21 dzień dobry. Kow u Was w Warszawie jest inaczej nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: makulatura 11.04.07, 10:36 wariat. Chciałabym, żeby było, jak w Warszawie. Żeby moi nowi sąsiedzi, a jakże - z Warszawy, budujący dom nie przerzucali na moją działkę swoich śmieci. Niech je zabierają do Warszawy, skoro nie mają pojemników na działce, a gmina nie egzekwuje obowiązku posiadania umowy na wywóz nieczystości już na etapie budowy. Albo niech zabierają przynajmniej te śmieci, które nie ulegają szybkiej biodegradacji. Mogłoby być jeszcze jedno albo... ale - AKCJA "O". Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: makulatura 11.04.07, 10:52 starczy zamulania... tu jest o makulaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: makulatura 11.04.07, 10:55 No popatrz... O makulaturze. I Lomek tylko o niej pisał, i Ty, pytając o Warszawę. Tylko Kowalik zamula, pisząc o śmiecących sąsiadach;] Znasz ich, czy jak...? Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: makulatura 11.04.07, 12:40 > nie mieszka w Łomiankach:( Nie mów! On też? ;) Odpowiedz Link Zgłoś