Dodaj do ulubionych

prostowanie Zachodniego

20.06.07, 09:01
Nie mam już za bardzo sił ciągle prostować głupoty wypisywane przez
Zachodniego, a większość dotyczy tras więc podlinkuję dla przypomnienia
sprostowanie GDDKiA do ulotki dystybuowanej nie dawno:)
www.lomianki.info/document.php?did=327

Chcę też zwrócić uwagę że Zachodni straszył po raz kolejny że z ul. Kolejowej
powstanie droga ekspresowa. Tym czasem na stronie nr. 2 wyraźnie napisano, że
ul. Kolejowa po wybudowaniu drogi ekspresowej zmieni parametry z drogi GP
(ruchu przyspieszonego) na G (głównej) a więc spadnie jej kategoria i łatwiej
będzie z niej korzystać.

Dla nie zorientowanych przypomnę:
A-autostrada
S-drogi ekspresowe
GP-główna ruchu przyspieszonego
G-główna
Z-zbiorcza
L-lokalna
D-dojazdowa

Wszelkie parametry i wymogi tych dróg określa rozporządzenie ministra
transportu z 1999 roku.
Obserwuj wątek
    • kowalik22 Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 10:51
      Papirus22 napisał:
      > na stronie nr. 2 wyraźnie napisano, że
      > ul. Kolejowa po wybudowaniu drogi ekspresowej zmieni parametry z drogi GP
      > (ruchu przyspieszonego) na G (głównej) a więc spadnie jej kategoria i łatwiej
      > będzie z niej korzystać.

Pozwolę sobie nieśmiało zabrać głos w tej sprawie.
      Ponieważ wielokrotnie mi tu wytykano, że piszę za dużo i za często – od razu
      uprzedzam – napiszę tylko raz w tej sprawie i w razie ewentualnej „burzy” nie
      oczekiwać, że odpowiem, i nie zarzucać mi, że nie odpowiadam.

Mnie się wydaje, że Kolejowa, poprzez samą zmianę kategorii i parametrów nie
      stanie się mniej uciążliwa, ani też nie będzie „łatwiej z niej korzystać”.
      Jakoś mało kto zauważa, że planowana pod puszczą trasa jest częscią
      OBWODNICY WARSZAWY, nie jest więc jej rolą ograniczenie ruchu przez Łomianki.
      Pozwolę sobie zacytować fragment postu ptasznika z innego wątku:
      „Trasa S 7 jest elementem układu kmomunikacyjnego kraju. Musi w logiczny i
      dogodny sposób dla Warszawy, województwsa mazowieckiego, oraz kraju łaczyć
      się z innymi drogami ekspresowymi i autostradami. Na tej mapie nie ma miejsca
      dla fantazji po wale- nie dlatego że Natura 2000, nie dlatego że wyburzenia-
      tylko dlatego , że jedyny logiczny korytarz wpisujący się w układ
      komunikacyjny kraju leży pod puszczą. Naprawdę nie trzeba wielkiej
      inteligencji by to dojrzeć. ”

Zapewne owa „S” zbierze, gdy już powstanie - część ruchu z Ł. (głównie
      tranzyt), ale moim zdaniem nie ma co oczekiwać, że w perspektywie czasowej
      Kolejową będzie „łatwiej” .
      Nie będzie, moim zdaniem, bo tereny wokół Warszawy będą się zabudowywać bardzo
      intensywnie (także te dalej, za Łomiankami), a lwia część owych nowych
      mieszkańców będzie jednak codziennie dojeżdzać do Warszawy. Którędy? Moim
      zdaniem – własnie Kolejową.
      Najprostsze i najkrótsze połączenie z Warszawą z tej strony. Wyobrażacie sobie,
      jakie będzie wówczas natężenie ruchu?
      Dlatego – moim zdaniem – należałoby pomyśleć już teraz o obwodnicy Łomianek.
      Gmina Łomianki jest jedyną znaną mi gminą leżącą przy trasie szybkiego ruchu
      (ale ja zapewne -oczywiście- mało ich znam), która nie myśli o obwodnicy.
      Może zatem obok dyskusji na temat zmniejszenia uciążliwości trasy pod puszczą
      podjąć jakieś działania w tej sprawie?
      Ja wiem, że trudno dyskutuje się w sprawach, które w ocenie części
      mieszkańców są dla nich krzywdzące.
      Ale może, gdyby tzw. trasa po wale nie musiała mieć parametrów drogi S, a np.
      GP, dałoby się tam jakoś mniej odczuwalnie dla mieszkających w tamtych rejonach
      mieszkańców przeprowadzić drogę, która w naturalny sposób byłaby właśnie
      obwodnicą Ł.?

Tu mapa, na której "widać wszystko":
      www.siskom.waw.pl/euro2012/warszawa.jpg
      www.siskom.waw.pl/euro2012.htm
      To tyle.

Pozdrawiam wszystkich i proszę o nieznęcanie się bardziej, niż zazwyczaj, nad
      Kowalik;)
      • papirus22 Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 11:18
        Kowalik rozumiem że kończysz na forum nowy kierunek po kpa i po ustawach
        samorządowych, teraz drogownictwo:)
        Zastanów się co napisałaś/eś a najlepiej po prostu zapytaj zamiast snuć chore
        wizje i podtrzymywac absurdy!

Bzdura 1-tranzyt. Nie wiesz to nie pisz, znowu zaczyna sią jatka o tranzyt,
        odsyłam do badań sa na stronie gddkia 90% samochodów jadących do w kierunku
        Warszawy cel podróży ma Warszawa lub okolice. Straszenie tranzytem to pomyłka,
        dla tranzytu są dwie drogi 50 i 62, ktróe są atrakcyjniejsze dla tych
        kierowców. Jak ktoś nie musi to nie wjeżdza do Warszawy- to chyba jest logiczne.

Bzdura 2 obwodnica -Jeżeli już piszesz o odwodnicy Łomianek to najlepszą będzie
        droga w wariancie 2, ona tak naprawdę obwodzi Łomianki, idzie zdala od
        zabudowań, poza ul. Zieloną i kawałkiem Sierakowskiej(tu odsyłam do pisma z
        1972 roku zamieszczonego w GŁ).
        Popatrz ma mapę widac wyraźnie,gdzie jest obwodnica zacznij patrzeć a nie
        słuchac ulotek, które zawieraja kłamstwa.

Bzdura 3. Trasa po wale na drodze G. W zasadzie im wyższa droga, a na pewno
        dotyczy to dróg klasy S i A, tym większe zabezpieczenia dla mieszkańców. Jezeli
        chciałbyś wybudować drogę w klasie G nie będzie ona posiadała takich norm i
        zabezpieczeń jak S, a wiec znacznie bardziej narażasz okolicznych mieszkańców
        na uciążliwość hałas i spaliny. Bardzo restrykcyjnie traktuje się drogi S i A-
        muszą spełniać normy.

Bzdura 4. Trasa w Naturze 2000. Życzę powodzenia, drogę przez taki teren można
        poprowadzić w wyjątkowej sytuacji gdy nie ma alterantywnej, a tutaj jest
        alternatywna ul. Kolejowa, która i tak będzie. Dlatego nalezy zmodernizować ul
        kolejową, na bezkolizyjną z ekranami, zabezieczyć intersy mieszkańcow, przy
        firmach mozna postawić ekrany z prześwitem itd.

Wg. szacunków gddkia trasa S7 zabierze ok. 2/3 ruchu, wtedy 1/3 pozostanie na
        Kolejowej.. Więc nie pisz kolejnych bzdur.

Nowa ekspresowa droga S7 będzie 3 pasmową drogą ekspresową między innymi po to
        aby być atrakcyjną z punktu widzenia kierwocy, aby była preferowana musi miec
        taką klasę, inaczej jej budowa nie ma wiekszego sesnu. Zdecydowanie na wartości
        straci ul. Koeljowa bo jej kategoria zostanie obniżona.

Kow
        proszę raz przyznałas się że nie wiesz o co chodzi z tymi dorgami i niech tak
        zostanie, zajmij się szydełkowaniem pewnie wyjdzie lepiej:)
        Dziś piszesz jak Rob58 - gapcio...
        • pencroff Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 11:38
          papirus22 napisał:

>nalezy zmodernizować ul.
          > kolejową, na bezkolizyjną z ekranami, ...
          > przy firmach mozna postawić ekrany z prześwitem itd.

Należy modernizować jak najszybciej. Ale ekrany z prześwitami przy firmach?
          czy nie byłoby to tak, jak gdybyś starannie ocieplił cały dom, ale pozostawił w
          ścianie sporą dziurę, po to żeby twój pies mógł swobodnie wchodzić i wychodzić?
          Modernizacja Kolejowej musi uwzględniać i "drogi opaskowe" - ich poszerzenie i
          ulepszenie. Założywszy, że znajdą się one (te drogi) poza ekranami - to i firmy
          będą z nich doskonale widoczne. Wreszcie, firmy niech same znajdą sposób na
          swoją reklamę i wcale nie wątpię, że skutecznie sobie z tym poradzą.

A poza tym muszę trochę wziąć w obronę Kowalik - przecież pisze ona o
          wzrastającym w przyszłości ruchu tylko łomiankowskim. A co, gdyby ruch ten rósł
          jeszcze szybciej, niż rośnie? A co, gdyby szacunki Gł. Dyrekcji okazały się
          niedoszacowane?
          • papirus22 Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 11:42
            Źle się wyraziłem, chodzi o ekrany pewnie poliwęglanowe, a nie z "dziurami" :)

Szacunki są z zasady szacunkowe, do 2025 czy 2030 może nie być juz paliwa i
            będą poruszały się tylko bezszelestne samochody napędzane zupełnie wodorem,
            słońcem albo "czymstam".
      • drabbu Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 11:20
        kowalik22 napisała:
        > Mnie się wydaje, że Kolejowa, poprzez samą zmianę kategorii i parametrów nie
        > stanie się mniej uciążliwa, ani też nie będzie „łatwiej z niej korzystać&

> Jakoś mało kto zauważa, że planowana pod puszczą trasa jest częscią
        > OBWODNICY WARSZAWY, nie jest więc jej rolą ograniczenie ruchu przez Łomianki.

Kowaliku, było to przynajmniej dwukrotnie podkreślone w inkryminowanej jako
        propaganda, ostatniej "Gazecie Łomiankowskiej" - że trasy mają służyć
        Warszawie, a nie Łomiankom. Może tylko trochę zabrakło jeszcze bardziej
        wyraźnego zaakcentowania, że na drogach klasy "S" wjazdy "z boku" są odległe od
        siebie, więc i pod tym względem S 7 nam mało się przysłuży.
        Było też w "GŁ" napisane o potrzebie modernizacji Kolejowej oraz Warszawskiej,
        W tym samym duchu pisał o tym wczoraj Esscort.
        Pewnie, że to jest bardzo ważne i pilne zadanie dyskutować i "programować"
        połączenia dla Łomianek, specjalnie pod naszym kątem widzenia.
        • papirus22 Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 11:31
          Drabbu masz rację. Dodam tylko że S7 w wariancie 2 przysłuży nam się bardziej,
          bo będziemy mieli dwa węzły którymi będzie można wjechac i zjechać z tej drogi.
          Wezęł Kolejowa i Kiełpin.
          W wariancie 5 nie będzie żadnego wezła, najbliższy byłby w okolicach mostu
          Grota Roweckiego, bo chyba w zakończynym wczoraj przetargu na projekt mostu
          pólnocnego nikt nie przewidywał wezła z STN i słusznie.
          • ptasznik11 Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 12:02
            Nie przewidzieli węzła dla trasy nadwiślańskiej ? Ot wojewoda gapcio,
            zauroczony brodatymi bajmotami, nawet nie zauważył że przed kamerami TVP 3
            poparł jawny absurd- trasę po wale jako S 7. Czasem zadaję sobie pytanie: czy
            leci z nami pilot ? Czy może nasi piloci latają wyłacznie nad kukułczym
            gniazedem.
          • drabbu Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 12:03
            Przy S7 możemy tylko usilnie dopilnować, żeby jej projekt (techniczny) był jak
            najbardziej nowoczesny, żeby możliwie najmocniej ograniczać uciążliwości takiej
            drogi.
            Inna jest sytuacja "wewnętrzna" - zawsze uważałem, że budowanie w Łomiankach
            nowych tras MUSI być poprzedzone, czy musi się zacząć od przebudowania
            Kolejowej i Warszawskiej i innych naszych dróg czy dróżek, właśnie dla potrzeb
            samochodowych Łomianek.
            Patrząc na to, co się dzieje, też mam obawy, czy "szacunkowe szacunki" GDDKiA
            nie są aby zaniżone, tak co do S7, jak i Kolejowej. Kładłbym nacisk nie tyle
            na "obwodnicę samych Łomianek", a przede wszystkim na polepszenie sposobów
            transportu publicznego, z ew. perspektywą szyn. Może się kiedyś uda zorganizować
            u nas jakiś swoisty "okrągły stół" dla dyskusji nad tymi problemami i zgodną
            grupę nacisku - kiedyś, bo w tej chwili to bardzo słabo to widzę. Taki ze mnie
            czemuś pesymista :(
            • kowalik22 Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 13:17
              drabbu napisał:
              > Kładłbym nacisk nie tyle
              > na "obwodnicę samych Łomianek", a przede wszystkim na polepszenie sposobów
              > transportu publicznego, z ew. perspektywą szyn.

Te "szyny" to generalnie dobry pomysł. Pytanie tylko, dokąd miałyby docierać?
              Bo jeżeli tylko do Ł. to rozwiązałyby problem komunkacyjny mieszkańców Ł. -
              zostawialiby samochody w garażach i wsiadali do pojazdu szynowego.
              [Choć osobiście nie wierzę, by większość zdecydowała się na taki sposób
              komunikacji (ciągle jeszcze wygodę własnego samochodu, choćby w korkach,
              przedkłada się nad komunikację zbiorową, i nie piszę tego w kontekcie Ł. a
              ogólnie obserwowanych podróżujących codziennie do pracy)].

Zatem by ograniczyć ewentualny przyszły duży ruch pojazdów przez Łomianki, a
              tym samym oszczędzić mieszkańcom Ł. korków, spalin i hałasu, owe szyny
              musiałyby dojeżdząć (o wiele) dalej, a i tak wcale nie jest pewne, czy ludzie
              dojeżdzający z miejscowości leżących dalej za początkiem tych szyn zechcieliby
              się do nich przesiąść, gdyby musieli w drodze do tych "szyn" korzystać z
              samochodu.
              Najlepszym tego przykładem jest parking przy Połczyńskiej w Warszawie, o którym
              tu już kiedyś pisaliśmy i nieżle naigrywała się prasa.
              Wszyscy, którzy muszą pokonać ileś kilometrów, by do Warszawy dojechać (stojąc
              w niezłych korkach w Ożarowie i potem przed Powstańców/Dżwigową), nie mają
              ochoty zostawiać samochodów na tym parkingu i przesiadać się do tramwajów (o
              autobusach nie wspominając). Pomimo tego, że dalej na trasie też czekają ich
              korki.

Moim zdaniem - szyny są MIESZKAŃCOM Ł. potrzebne, ale problemu przyszłych
              komunikacyjnych korków w Ł. i wszystkiego co się z tym wiąże, nie załatwią.
              Właśnie ze względu na ew. dojeżdzających z dalej od Warszawy położonych
              miejscowości.

Tak sobie dywaguję, bo przecież na parametrach, kategoriach i czego tam
              jeszcze, dotyczących dróg się nie znam;)
              Więc mogę nie mieć racji i bzdury pisać :)

PS. Papi, uprzejmie proszę: jestem rodzaju żeńskiego, o końcówkę -a/-aś
              poproszę...;)
              • drabbu Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 13:33
                kowalik22 napisała:
                > Moim zdaniem - szyny są MIESZKAŃCOM Ł. potrzebne, ale problemu przyszłych
                > komunikacyjnych korków w Ł. i wszystkiego co się z tym wiąże, nie załatwią.

Zgoda, zarówno co do pierwszego, jak i drugiego. Zgoda też (ale ograniczona),
                co do tego, że: >wcale nie jest pewne, czy ludzie dojeżdzający z miejscowości
                leżących dalej za początkiem tych szyn zechcieliby się do nich przesiąść, gdyby
                musieli w drodze do tych "szyn" korzystać z samochodu> - ograniczona o tyle, że
                trzeba by wymyśleć stosowne "zachęty" albo "nagrody" aby jednak zechcieli, a
                jak już inaczej się nie da - to i sankcje (chociaż dla mnie utkwienie w dusznym
                samochodzie w korku przesiąkniętym spalinami JUŻ jest sankcją aż zanadto). Ale
                nie umiem powiedzieć, jakie mogłyby to być zachęty.
                Wszystko razem świadczy, że jednego uniwersalnego rozwiązania komunikacyjnego
                w naszym położeniu określić się nie da. I że potrzeba takich rozwiązań więcej,
                różnych i uzupełniających się, czyli i szyny i drogi samochodowe.
                • kowalik22 Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 13:40
                  Drabbu nie mogę
                  - będąc Kowalikiem - nie dostrzec tego:
                  > a jak już inaczej się nie da - to i sankcje

:)))
                  Przecież jakiekolwiek, w jakiejkolwiek sprawie
                  sankcje to jedynie chore wymysły Kowalika;)

Nawet ewentualnie przytaknąć/zaprzeczyć(?) nie mogę zatem...
                  Pozdrawiam:)
              • esscort Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 13:40
                Szyny do samych łomianek to chyba sprawa zupełnie bez szans (pomijam kwestię
                trasy). Kto miałby to sfiansowac? My? Warszawa? Takie szyny musiałyby ciągnąć
                się jakieś 50 km (czyli gdzieś do Płońska). Wówczas byłaby szansa na
                sfinansowanie takiego przedsięwzięcia, bo ono by coś dużego załatwiało.
                Zbliżają się wakacje. Przy okazji jakichś podróży samochodem po europie
                zwróćcie uwagę, że "sypialnie" wszystkich stolic zaczynają się kilkadziesiąt
                kilometrów przed miastem. Dlaczego w Warszawie miałoby byc inaczej? Nie
                obserwowalem tego dokładnie w wielu miastach, ale np. w Madrycie jest super
                kolej podmiejska, która zbiera ludzi z promienia ok 50 km i dowozi do środka
                miasta do metra. Podobnie jest w Londynie. No i nasza przedwojenna WKD też się
                w to wpisuje (i świadczy o mądrości ówczesnych władz). Taki dojazd koleją jest
                niezwykle atrakcyjny. Bo człowiek wysiada w środku miasta, skąd metrem szybko
                przemieszcza się do pracy. Wielu osobom do głowy nie przychodzi pchać się do
                miasta samochodem. I jest to dla WSZYSTKICH (i Madrytu i miejscowości
                okolicznych) znakomite rozwiązanie. Przykład z parkingiemn na Połczyńskiej jest
                niebyt trafny. Bo faktycznie - jeżeli człowiek i tak wiadł do auta i pokonał
                najwiekszy korek, to wcale nie ma ochoty sie przesiadać (na końcówkę swojej
                podróży) do załadowanego autobusu. Ale gdyby ten czlowiek gdzieś w Ożarowie
                wyszedł z domu, wsiadł w klimatyzowany wagon kolejki, szybko dojechał nim do
                centrum, skąd metrem odbyłby dalszą trasę, to z pewnością nie przyszłoby mu do
                głowy wjeżdżać autem w korek.
                No ale takie kolejowe rozwiązania komunikacyjne to przedsięwzięcie dla władz
                Warszawy i województwa a nie miasta łomianki (chociaż pamietam, że burmistrz
                Sokołowski obiecywał, że nasza pracownia planowania zaprojektuje przedłużenie
                metra do łomianek :)
              • lolaxyz Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 13:42
                Powątpiewam czy szyny rozładowałyby korki. Gmina jest dość rozległa i większość
                mieszkańców musiałaby to tej "kolejki" dojechać swoim samochodem. Później
                przesiadka do metra i ew. jeszcze jakiś srodek lokomocji albo na piechotę bo
                statystycznie szacując mało prawdopodobne jest aby większość mieszkańców
                Łomianek pracowała w pobliżu linii metra. Ja mam ok kilometra i nie zamierzam
                na obcasach tego przemierzac a zimą to już nawet nie wspomnę. Jak dla mnie
                stanowczo za dużo zamieszania i wątpliwa oszczędność czasu.
                Bardzo liczę na podratowanie sytuacji przez S-7.
              • papirus22 Re: prostowanie Zachodniego 20.06.07, 13:46
                kowalik22 napisała:
                PS. Papi, uprzejmie proszę: jestem rodzaju żeńskiego, o końcówkę -a/-aś
                poproszę...;)

Kowalik, ja naprawde nie wiem jakiej jesteś płci, proponowałem spotkanie-nie
                chciałaś. Może bardziej odpowiedni byłby rodzaj nijaki? Chyba tak a więc
                Kowalik zamuliło? Czy dalej podtrzymujesz płeć żeńską?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka