navajo1 07.07.09, 17:19 czy ktoś już testował nową włoską knajpkę, która właśnie tam się była otworzyła? I kolejna chyba włoska powstaje na drugim końcu ulicy. Ale nam obrodziło;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wian_2006 Re: knajpa przy staszica/kolejowej 08.07.09, 14:09 Testowałam w niedzielę.Jadłam pyszną,prawdziwą włoską pizzę (właściciel jest Włochem).Knajpka nieduża,ale sympatyczna.Bardzo miła obsługa.W ofercie oprócz pizzy są jeszcze inne włoskie dania- makarony itp.Po powrocie z wakacji z pewnością przetestuję resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr1977.net Re: knajpa przy staszica/kolejowej 08.07.09, 17:33 Potwierdzam opinie poprzedniczki, wspaniała oryginalna pizza włoska oraz inne pyszne dania. Naprawdę niepowtarzalny klimat, miła rodzinna atmosfera, przemiła obsługa. Gorąco polecam, kto spróbuje na pewno wróci do tej restauracji nie raz. Przy tak kapryśnej pogodzie, idealne miejsce na spędzenie czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: knajpa przy staszica/kolejowej 09.07.09, 13:28 Bardzo klimatycznie wygląda. :) Odpowiedz Link Zgłoś
navajo1 Re: knajpa przy staszica/kolejowej 09.07.09, 16:03 no właśnie widziałam tylko przelotem, ale sprawia miłe wrażenie. Wreszcie ktoś nie boi się położyć obrusów. Koniecznie muszę przetestować. Odpowiedz Link Zgłoś
baraska Re: knajpa przy staszica/kolejowej 09.07.09, 18:32 A ja do stopki. ;) " Błąd jest przywilejem filozofów, tylko głupcy nie mylą się nigdy " Papież jest nieomylny no i I Sekretarz PZPR bywał (czasami). ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kundziuk Re: knajpa przy staszica/kolejowej 09.07.09, 21:48 Polazłam. Byliśmy we czwórkę, każdy miał inną pizzę, wszystkie pycha. Ponoć prawdziwe otwarcie w sobotę, póki co są same pizze, od soboty mają być kluchy, sałatki, ryby i mięsa chyba też, nie pamiętam karty. Atmosfera rodzinna, obrusy na stołach (swoją drogą, dlaczego niby te obrusy takie fajne?), obsługa miła. Właścicielem jest Włoch, bardzo miły. Mają mieć też jedzenie na wynos. No nic, w przyszłym tygodniu trzeba iść na kluchy. Po siłce, bo z icdsu blisko;) Odpowiedz Link Zgłoś
77tamek1 Re: knajpa przy staszica/kolejowej 10.07.09, 13:22 A nie lepiej zasilić kasę babskiej "Moja wyspa"? Jeszcze bliżej?;) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_magdusi Re: knajpa przy staszica/kolejowej 11.07.09, 23:41 Dzisiaj było chyba oficjalne otwarcie, mnóstwo ludzi w środku i wielu znajomych właścicieli. Zjedliśmy dwie pizze, obie rewelacyjne. Dosyć duże, ale nie olbrzymie, na cienkim, pysznym cieście. Mniam! Zdecydowanie najlepsza pizza jaką ostatnio jadłam, w poniedziałek wybieram się tam na makaronowy obiad :) Odpowiedz Link Zgłoś
navajo1 Re: knajpa przy staszica/kolejowej 12.07.09, 14:49 w sobotę tłumy, a zważywszy że jest 5 stolików nie trudno zgadnąć że wszystkie były zajęte. Stoliki na zewnątrz nie wchodzą w grę więc pewnie trzeba będzie rezerwować, bo może być trudno o miejsca w porze obiadu. No chyba że to taki boom na początku, a potem oklapną. Oby nie, bo dobrych knajp nigdy za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
mmc_lomianki Re: knajpa przy staszica/kolejowej 12.07.09, 18:24 Knajpa jest prowadzona przez moich boskich Ex-Sasiadów:) Jest super i pewnie ten stan się utrzyma o ile oni fizycznie wytrzymają taki duży ruch... Wytrzymają. Ja trzymam kciuki za sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
grizzli-1 Re: knajpa przy staszica/kolejowej 21.07.09, 13:55 Byliśmy tam wczoraj całą rodzinką i faktycznie - super!Jedzenie pyszne, atmosfera przemiła i obsługa też/Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
a.zablocka Namiary na knajpę przy staszica/kolejowej 22.07.09, 09:42 A czy ktos może podać nazwę i jakieś namiary np. telefon lub e-mail do tej knajpki? ślinka mi cieknie, ale dla mnie to większa wyprawa więc wolałabym nie jechac na darmo :-) Z góry dziękuję AZ Odpowiedz Link Zgłoś
marg44 Re: knajpa przy staszica/kolejowej 22.07.09, 11:39 Myślę, że ta knajpa będzie przyciągała do Łomianek przyjezdnych z okolicznych miejscowości. W Warszawie nie uświadczysz takiej pizzerii (pizeria dosyć sławna na Ochocie nie umywa się jakością). A własciciel to niezły jajcarz, swoją drogą takie otwarcie na klientów rzadko zdarza się w tej szerokości geograficznej. Odpowiedz Link Zgłoś
a.zablocka Re: knajpa przy staszica/kolejowej 24.07.09, 14:08 Wszyscy o knajpce piszą ale jakoś nikt namiarów nie chce podac... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
sparrow.jack Re: knajpa przy staszica/kolejowej 24.07.09, 15:02 Nie ma ich jeszcze w internecie, ale wystarczy iść do knajpy i wziąć ulotkę:-)Pizza zajebista. Odpowiedz Link Zgłoś
buondi Re: knajpa przy staszica/kolejowej 28.07.09, 19:01 ul.kolejowa 144 róg staszica Odpowiedz Link Zgłoś
aggy6 Pizzeria w Łomiankach przy staszica/kolejowej 13.07.09, 21:28 Miałam okazję jeść tam w sobotę. Pizza jest przepyszna!!!!! Lubię takie jedzenie i muszę uczciwie powiedzieć, że tak rewelacyjnej pizzy nie jadłam jeszcze w życiu!!!! Super ciasto, zjadłam nawet brzegi choć zwykle tego nie robię;) Wszystkie dodatki świeże i pyszne!!! Chcę się też tam wybrać na owoce morza i carpaccio. Mimo, że nie mieszkam w Łomiankach, na pewno będę stałą klientką tej knajpki. Miła atmosfera, fajny wystrój i muzyka, czyściutko i przyjemnie!!! Tylko wracać i zajadać się pysznościami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ojojstefan Re: Pizzeria a stefanprawo 13.07.09, 21:49 Uważajcie jest tu na forum tropiciel wszelkiej reklamy. Ostatnio zwymyślał od najgorszych sprzedawcę domku. Zaraz przyjdzie na Was kolej. A przecież pamiętamy, iż wywozi śmiecie nad Wisłę i połowa tam istniejących śmietnisk to zasługa stefanaprawo! Odpowiedz Link Zgłoś
boryska Re: Pizzeria a stefanprawo 24.07.09, 18:30 Pizza super, ale mam wrażenie, że napoje podawane w karafkach są mocno rozwodnione. Odpowiedz Link Zgłoś
buondi Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 18:59 dobrze, że masz tylko wrażenie, że napoje są rozwadniane. Na własne oczy widziałam jak kelner otwierał olbrzymią butlę i nalewał do karafki. Jakby taka butla wyglądała na stole? :)Byłam, jadłam i oglądałam:) pizza wspaniała i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 19:09 jest i małe "ale": calzone bardzo przeciętne, żeby nie powiedzieć, że po prostu złe. Makaron może być, ale nie zachwycił. Nadal zwykła pizza najlepsza - cztery sery SUPER. Odpowiedz Link Zgłoś
buondi Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 19:44 a ty to specjalistka rodem z Włoch?:) Odpowiedz Link Zgłoś
buondi Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 21:03 nic... mieszkałam 20 lat na południu Włoch i uwierz mi dania tu przygotowane są identyczne, które jadłam tam. Bardzo się starają i to im się chwali. Być może tobie nie smakują, a to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 21:30 nic...calzone było przypalone i bardzo wodniste (zbyt) w środku. Być może na południu Włoch tak właśnie je podają. Makaron miał za dużo czosnku, nie dostałam świeżego parmezanu do posypania, świeżo mielonego pieprzu też nikt nie zaproponował. Wymagamzbyt wiele? Być może. Nie chciałam krytykować, naprawdę, bo atmosfera w knajpce jest bardzo ok, pizza też - myślę, że najlepsza w Ł. I cieszyć się, że bardzo się starają. Wierzę, że się opłaci. Zakładanie,że tylko prawo do wypowiadania się na temat włoskich potraw mają Włosi jest błędem. Aha, rodowity Polak też potrafi zespsuć bigos, rosół czy zwykłego schabowego. Uwierz! :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 22:08 i_bella napisała: > Aha, rodowity Polak też potrafi zespsuć bigos, rosół czy zwykłego > schabowego. > Uwierz! :) Pokaż mi miejsce gdzie można zjeść te dania- takie "jak u mamy"? Przecież bigos i schabowy w każdym domu i knajpie smakuje innaczej:) Rosół ma chyba najmniej wariacji z tej trójki którą wybrałaś. Strasznie nie lubię szufladkowania kuchni. Większość potraw smakuje codziennie innaczej, w zalezności od tego jakich składników w danym dniu użyliśmy, czy kucharz mił kaca a może miał dzisiaj dobry humor lub fantazję. I to jest w kuchni najfajniejsze. Przypalenizna lub wodnistość dyskwalifikuje danie bez względu na to jak się nazywa. Przecież nawet kleik ryżowy musi być odpowiednio kleikowaty. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 22:35 trochę o to mi chodziło, a dowiedziałam się, że skoro nie jestem Włoszką to zapewne nie umiem rozpoznać przypalonego i wodnistego calzone. A rosół robię o niebo lepszy,niż moja mama :) ale nie bierz tego poważnie, bo to może być zwykły,opisany w literaturze konflikt między matką a córką, ukryty w...rosole ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kundziuk Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 23:03 Zgadzam się z Bellą, że makaron przeciętny. Nie bijcie, od razu zaznaczę, we Włoszech zaledwie kilka razy byłam, w najlepszych lokalach się nie stołowałam, być może jestem ćmondakiem bez pojęcia, ale makaron mnie nie zachwycił. O calzone sie nie wypowiadam, bo nie jadłam, o karafce też nie, bo nie piłam. Pizza, jak już pisałam wcześniej, przepyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
boryska Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 21:04 Wyglądałaby sobie butla normalnie tak jak w innych pizzeriach i nie tylko wygląda. Pojemność 0,5l to znów nie jakaś bańka pieciolitrowa na pół stolu. Odpowiedz Link Zgłoś
buondi Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 21:06 ja nie pisałam o 1/2 litra tylko o 2 :) Odpowiedz Link Zgłoś
boryska Re: Pizzeria a stefanprawo 28.07.09, 21:14 A tam nie można kupić 2l:)A w czasach kiedy możemy kwiczeć na świńską grypę obowiązkowo powinni podawać w butelkach i jednorazowe kubki:) Odpowiedz Link Zgłoś
czesio71 Re: Pizzeria a stefanprawo 29.07.09, 15:10 Kubki, wyprodukowane w odległości co najmniej 2754 (słownie: dwa tysiące siedemset pięćdziesiąt cztery) metry od chlewni. Angole wyczaili że 2753 m stwarza zagrożenie, 1 (jeden) metr więcej chroni nas. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: knajpa przy staszica/kolejowej 05.08.09, 16:41 Bylam w sobote. Jedzenie ok, picie ok. Obsluga tez ok, z malym "ale". Na sali, tej z obrusami, pomiedzy inymi goscmi jedzacymi sobotni obiad - pojawil sie: typowo-lomiankowski-koles-bez-koszulki. I nie dosc, ze nie zostal wyproszony lub poproszony o ubranie sie - normalnie zasiadl do stolu, siedzial w toplesie, zostal obsluzony. Uwazam, ze obsluga powinna zareagowac - choc to nie jest elegancki lokal, ale tez nie jest smazalnia na plazy nad morzem. Klient na wpol rozebrany wg. mnie nie ma wstepu do takich miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenapokorska Re: knajpa przy staszica/kolejowej 10.08.09, 09:14 Byliśmy ze znajomymi wczoraj, takiego czegoś dawno nie przeżyłam. Poszliśmy na pizzę, ale o godz 18 trzebaby było czekać na nią 1,5 godz. - odpada. Decydujemy jednak się zostać: zamawiamy 4 sałaty i makaron. Podano nam 3 takie same sałaty (jak zamawialiśmy), ale jedna znich nie miała oliwek (2 pozostałe owszem), miałam brudny widelec, ale co najgorsze ruccola w sałatach była brudna (czuliśmy w niej piach). Pani kelnerka przyniosła sałaty, ale o zamówionym makaronie zapomniała, trzeba było znowu czekać. Obok ludzie próbowali zamówić pizzę i im juz powiedziano, że nie będzie już pizzy? Dziwne lokal czynny do 22, a około 19 nie ma głównego dania? W związku z tym, że makaron "nie przychodził", zdecydowaliśmy się opuścić lokal. Poprosiliśmy o rachunek i poinformowaliśmy kelnerkę o naszych uwagach. Przyszła z inną osobą, która poinformowała nas, że ruccola nie była myta, bo dostawca na opakowaniu napisał, że już jest umyta. Za sałatę nie kazano nam płacić i przeproszono nas (co jest na plus), ale fatalne wrażnie pozostało. Opuśliliśmy lokal i udaliśmy się na pyszną pizzę do sprawdzonego i lubianego przez nas lokalu Parma (gorąco polecamy). Dpo Włocha już niegdy się nie wybierzemy. Odpowiedz Link Zgłoś
calippo Re: knajpa przy staszica/kolejowej 10.08.09, 13:29 Byliśmy też wczoraj, o tej samej porze. Było potworne oblężenie. Jak sam właściciel przyznał pierwszy raz od otwarcia. Z pizzą było ciężko. Od razu nam powiedziano, że trzeba będzie czekać 40-60 minut, więc radził zamawiac makarony, ale nie przyszliśmy się najeść tylko pogadać i pośmiać się ze znajomymi, więc czekanie przeżyliśmy, tym bardziej,że byłam pierwszy raz i chciałam spróbować tej wychwalanej pizzy. W końcu doczekaliśmy sie i spędziliśmy miło czas. Bardzo wczoraj współczułam Pani kelnerce, na którą każdy krzyczał, bo każdemu się spieszyło. W końcu drożdzowe ciasto też musi miec czas na wyrośnięcie. O 19 było już pusto. Wszystko jest kwestią podejścia. Pizza była pyszna, Włoch sympatyczny, więc my zapewne tam wrócimy. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: knajpa przy staszica/kolejowej 10.08.09, 13:48 Calippo wszystko zależy od podejścia i... towarzystwa. :) Może trochę nie ogarniają na początku, ale to nie fast food tylko włoska trattoria. Odpowiedz Link Zgłoś
jojcorz Re: knajpa przy staszica/kolejowej 10.08.09, 16:22 Ten przybytek (lokal) mijam przez 14 lat chodząc "per pedes" do pracy. Po upadku hurtowni (tam mieściła się), pusty ci on pozostawał przez wiele lat. Od czasu gdy zlikwidowano przejście przez Kolejową na wysokości Równoległej, widzę także w tym rejonie z oddali Moją Wyspę wspieraną organizacyjnie (o kalorie chodzi), przez (Kolejnego Wierzącego W Zbawczą Moc Kapitalizmu czyli jak wynika z postów - Włocha, producenta pizzy). Teraz italiano pizza rulez!!!!! No i dobrze. Przyroda nie znosi próżni. Obecnie pedałuję pieszo od strony strzelistego masztu telefonii komórkowej, stąd ten punkt widzenia. Często widzę różne, niekoniecznie szczupłe sylwetki, przemieszczające się z miejsca gdzie kalorie pędzi się down, do miejsca gdzie te ostatnie podróżują up. Włoch łapki zaciera, mężowie zębami zgrzytają. :) Odpowiedz Link Zgłoś
maciejka_73 Re: knajpa przy staszica/kolejowej 10.08.09, 17:25 wypowiadam się na temat tej z oliwka na ścianie - marny wystrój, ale pyszna pizza Odpowiedz Link Zgłoś
navajo1 Re: knajpa przy staszica/kolejowej 11.08.09, 18:02 testowałam osobiście i śmiało mogę polecić makarony (z sosem śmietanowym i szynką) pycha, szynki w sosie w sam raz, dobry też jest z krewetkami. Natomiast makron z grzybami okazał się z pieczarkami więc żadne rewelacje. Sałatka z szynką parmeńską bardzo dobra, nie żałują tego dodatku jak to często bywa. Pyszne są krewetki i kalmary, pizzy nie jadłam więc nie wiem. A najważniejsze jest że jak czegoś nie ma to mówią że nie ma, a nie wciskają na siłę np. zamówiliśmy bruschetę, ale okazało się że bułka już jest nie specjalnie świeża więc zaproponowano nam foccacio. Wolę to niż gdybym miała dostać coś starego. Z deserów pana cota świetna. Atmosfera luźna, bez zadęcia jak na trattorię na wsi przystało. Odpowiedz Link Zgłoś
morela666 Re: knajpa przy staszica/kolejowej 11.08.09, 18:17 Byłam, jedzenie pyszne polecam, co do koordynacji pracy obsługi miałabym zarzuty, ale dam im szansę. Początki bywają trudne. Odpowiedz Link Zgłoś