Dodaj do ulubionych

Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie

07.01.06, 20:59
Jaką rolę w życiu miasta powinny odegrać organizacje pozarządowe? Wg mnie ngo-
sy są wspaniałą formą aktywizacji społeczeństwa. Przy mądrym zarządzaniu
miastem korzyści z współpracy ze stowarzyszeniami mogą znacznie przyczynić
się do rozwoju i promocji gminy. Stowarzyszenia mobilizują do efektywniejszej
pracy zapewniając zdrową konkurencję. Dlaczego więc u nas za wszelką cenę
stara się utrudniać działalność ngo-sów?
Obserwuj wątek
    • obok1 Re: Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie 07.01.06, 21:14
      1. Aktywizacja poprzez wyciąganie prywaty niewygodnych osób na światło dzienne .
      2. Mądre zarządzanie za pośrednictwem plotkowania i podgrzewania atmosfery.
      3. Rozwój i promocja gminy poprzez krytykę i opluwanie.
      4. Gatki-sratki na temat MY jesteśmy CACY, WY- BE!!!
      5. P. Adamie! Kiedyś miałem o Panu naprawdę dobre zdanie... Gdzieś się Pan
      zatracił
      i pogubił.
      6. Szkoda...
      9. Stowarzyszeniu wbrew pozorom nie sprzyja DP
      • ngo1 Re: Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie 07.01.06, 21:36
        Sądzę, że zarzuty wynikają z niepełnej informacji zarówno o metodach działania
        UM wobec stowarzyszenia oraz tego czym zajmuje się Stowarzyszenie Piechowice.
        Nikt nie twierdzi, że stowarzyszenie zrzesza nieskazitelne osoby. Mam wady, ale
        mam również wiarę w to że wspólnie możemy więcej i lepiej. Mam wiarę w ludzi.
        Jestem za współpracą, ale partnerską i konstruktywną. Gdyby ogłoszono konkursy
        na realizację działań publicznych to istnieje szansa na zrealizowanie zadań
        przy udziale środków zewnętrznych. Korzyści dla miasta są więc ewidentne.
        Dziękuję za krytykę. Krytyka może być konstruktywna i zmuszająca do lepszej
        pracy.
        • bravo9 Re: Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie 07.01.06, 21:46
          Jest jeszcze inna miożliwość , stowarzyszenia mogą pisać własne programy i na
          ich podstawie szukać żródeł ich finansowania ( nie tylko w budżecie gminy) .
          Tak czynia ogólnopolskie stowarzyszenia . Może ta droga jest sprawdzona i
          lepsza.
          • ngo1 Re: Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie 07.01.06, 22:47
            Oczywiście, jest to najlepsza forma pozyskiwania środków, ale jak zauważyła
            Pani/Pan dla ogólnopolskich stowarzyszeń. Małe i nowo powstałe organizacje
            pozarządowe powinny czuć opiekę urzędu, tym bardziej, że chcą realizować
            zadania dla społeczeństwa lokalnego. Stowarzyszenie Piechowice działając od
            roku nie "wyciągało ręki" po miejskie pieniądze, a mimo to może poszczycić się
            kilkoma całkiem udanymi imprezami. Być może wcale nie planujemy aplikować po
            miejskie środki. Może po prostu chcemy pomóc w tworzeniu przejrzystego prawa
            miejscowego.
            • bravo9 Re: Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie 07.01.06, 22:51
              Obawiam się że z tym może mieć Pan problem.
              • inferno_m Re: Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie 07.01.06, 22:57
                Stowarzyszenie ma wspomagać gminę w zadaniach, współpracować z nią i razem
                zdobywać środki na różne zadania. Władza w naszej gminie tego nierozumie.
                Ale jak ma rozumieć skoro sama o nic się nie stara z własnej inicjatywy.
                • bravo9 Re: Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie 07.01.06, 22:59
                  Na to pytanie niestety nie ma odpowiedzi.
                  • inferno_m Re: Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie 07.01.06, 23:01
                    W budżecie są pewne przesunięcia, jakieś kwoty gdzieś nikną.
                    Poźniej pojawiają się w innych wydatkach gminy.
              • ngo1 Re: Org. pozarządowe w Piechowicach - tak czy nie 07.01.06, 22:58
                Ale przecież to jest budżet mieszkańców. Budżet z naszych podatków. Budżet na
                nasze wspólne warunki życia. Czy niedoszacowanie planu dochodów usprawiedliwić
                może późniejsze przedwyborcze inwestycje?
      • inferno_m obok1 07.01.06, 21:50
        Pani/e P. może jeszcze ja nie sprzyjam Stowarzyszeniu?
        Proszę mieć na tyle odwagi i podpisać się pod postem
        • obok1 Re: obok1 07.01.06, 22:02
          Po co?
          Nie mam kompleksów na żadnym ze swoich punktów!!!
          • inferno_m Re: obok1 08.01.06, 00:24
            obok1 napisał:

> Po co?
            > Nie mam kompleksów na żadnym ze swoich punktów!!!

Hehe.
            • ngo1 Re: I jeszcze jedno pytanie 08.01.06, 10:01
              Kto decyduje w mieście o tym które organizacje pozarządowe są dobre, a które
              należy tępić? I wg jakiego "klucza" dokonuje się tej oceny?
              • inferno_m Re: I jeszcze jedno pytanie 08.01.06, 11:24
                Sądzę, że trzeba by zadać pytania podstawowe:
                Czy w Piechowickim Urzędzie są osoby które wiedzą jak pozyskać pieniądze z Unii?
                Widzą jak przygotować odopowiednie wnioski starając się o fundusze? Ile takich
                pozyskano/napisano?
                Czy są osoby, które mają chociaż by podstawowe wiadomości o NGO'sach?
                Jeśli tak, to jak wytłumaczą srategię współpracy gminy z nimni na najbliższy rok?
                Czy są osoby, które z własnej inicjatywy szukają możliwych inwestorów którzy
                zechcieliby w Piechoiwcach stworzyć miejsca pracy?
                Dlaczego gmina nie posiada planu rozwoju na najbliższe 4 do 6 lat?
                Jak bez takiego planu jest przygotowywany budżet na następny rok?
                Dalczego Piechowicee nie uczestniczą w imprezach promocyjnych dla naszego
                turystycznego regionu?
                Dalczego gmina nie przystąpiła do programu przejrzysta Polska?
                Dlaczego w tak wściekły sposób są atakowani mieszkańćy którzy korzystają z
                przywileju jakim jest dostęp do pełnej informacji na temat dziłalności
                Piechowickiego samorządu?
                ....
                • urzednik13 Re: I jeszcze jedno pytanie 08.01.06, 14:46
                  Prawo jest po stronie wszystkich stowarzyszeń istniejących i działających w
                  Piechowicach.Moim zdaniem wszystkie te organizacje dojdą w końcu do
                  porozumienia i wyegzekwują od władz miasta ,aby odbyło się jakieś spotkanie i
                  poważne omówienie zasad współpracy.Jak do tej pory ,takiej inicjatywy ze strony
                  władz nie było.KS Lechia,OSP i SP i wszystkie pozostałe maja chyba taki sam
                  cel:praca dla dobra mieszkańców Piechowic, co nie zawsze musi oznaczać praca
                  dla dobra sprawujących władzę.Im prędzej dojdzie do rozmów między wszystkimi
                  organizacjami w Piechowicach tym lepiej.
                  • stan.col Re: I jeszcze jedno pytanie 09.01.06, 16:40
                    Ja też mam jedno pytanie;
                    czy władze Piechowic w ogóle orientują się jakie mają na swoim terenie
                    organizacje pozarządowe.
                    Bo w protokole sesji burmistrz mówi,że są 3 takie:OSP.Lechia i Stowarzyszenie
                    Piechowice,taki sam zapis jest na komisji oświaty.
                    A w Informatorze Piechowickim na str.10 -nr5/10 czytamy:"W grudniu 2002
                    r.powstał jako pierwszy w Piechowicach jako pierwszy w Polsce Karkonoski Klub
                    Curlingowy".Na stronie tego klubu są n/w dane:
                    Klub Curlingowy w Piechowicach
                    nr KRS 0000220482,organizacja pozarządowa,status prawny-stowarzyszenia,adres
                    Michalowice i td.
                    Pani przewodnicząca komisji oświaty z Michalowic i nie ma takiej wiedzy?

Może jakiś urzędnik zrobi wykaz wszystkich organizacji pozarządowych
                    działających w gminie i zamieści a str www UM?niech mieszkańcy maja wiedze o
                    swoim mieście!
                    • adam_s3 Re: I jeszcze jedno pytanie 09.01.06, 18:53
                      Jest jeszcze Związek Harcerstwa Polskiego (stowarzyszenie). Związek Kombatantów
                      i Byłych Więźniów Politycznych. Klub Emerytów i Rencistów (chyba też
                      stowarzyszenie). Stowarzyszenie Rodzin Katolickich.
                      Może jeszcze kogoś pominąłem?
                      Bardzo dobrze by było aby stworzyć porozumienie organizacji pozarządowych
                      działających w Piechowicach. Nie po to aby stanowić opozycję do władz, ale aby
                      pokazać, ze też coś robimy dla mieszkańców. Ja jestem gotowy do rozmów.
                      • omega_7 Re: I jeszcze jedna odpowiedź 09.01.06, 19:05
                        Słowo - opozycja, nie jest wstydliwe, ani negatywne w swoim znaczeniu.
                        Jeśli różne stowarzyszenia dostrzegłyby niewłaściwe, lub szkodliwe działania władz, względem społeczneństwa, które reprezentują, to dlaczego nie miałyby wystąpić razem we wspólnym sprzeciwie? Taki sprzeciw miałby większą wagę, bo reprezentowałby różne grupy, nie tylko jedną.
                        • adam_s3 Re: I jeszcze jedna odpowiedź 09.01.06, 20:25
                          Opozycja oczywiście nie jest ani wstydliwa, ani negatywna. Wręcz przeciwnie
                          jest budująca i zmuszająca do większej kreatywności. Miałem jednak coś innego
                          na myśli - część z tych organizacji które wymieniłem zrzesza sporą grupę osób w
                          wieku dojrzałym. Słowo "opozycja" może dla nich stanowić pewien problem. Są to
                          ludzie o bardzo wysokiej kulturze osobistej i "wrodzonym" szacunku dla władz.
                          Mimo, że mogą być krzywdzeni - nie powiedzą złego słowa. Szanuję to i dlatego
                          chciałbym zaoferować im pomoc w wymiarze przez nich oczekiwaną.
                          • czubb.1 Re: I jeszcze jedna odpowiedź 13.01.06, 11:22
                            W jednym z protokołow sesji rady miasta znaleźć można takie słowa burmistrza:

...tak powinno być,aby w każdym stowarzyszeniu uczestniczył przedstawiciel
                            rady.Droga została otwarta i rozpoczęta w OSP"
                            Co o tym sądzicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka