Gość: fizolof IP: *.ghnet.pl 12.04.10, 11:24 opamietajcie sie! Polska to oboz pracy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jan Kran Poza statystyką IP: *.64-127.202.173.217.in-addr.arpa 12.04.10, 12:08 noale o sssso chodzi? wskaźnik zatrudnienia wynosi 50%, zatem 50% zdolnych do pracy tej pracy nie ma. tylko studiujący dziennie mają uzasadnienie niepracowania, co z resztą? urzędy skutecznie walnczą z bezrobocie, np. podając kłamliwe informacje o tym jakoby każdy przychód, obojętnie z jakiego źródła, stwarzał obowiązek wyrejestrowania. tymczasem można uzyskać przychód wys. 50% najniższego wynagrodzenia, czyli jakieś 450 zł i dalej być bezrobotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: Poza statystyką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.10, 14:22 przykro mi ale jestes kompletnym ignorante....nie znasz tematu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agas Re: Poza statystyką IP: *.eurolot.com.pl 12.04.10, 14:31 oj, chyba brak podstawowych info nt definicji wskaźników. Wskaźnik zatrudnienia jest liczony jako liczba pracujących przez liczbę ludności w wieku 15-64 lata Więć w mianowniku są również osoby uczące się i będące na emeryturze. Nie można wyciągać wniosków żę skoro wsk zatrudnienia = 50% to drugie 50% zdolnych do pracy jej nie ma i tylko będący na studiach dziennych mają uzasadnienie. Rozumiem że już gimnazjaliści już zrozumienia u autora wpisu nie mają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Kran Re: Poza statystyką IP: *.64-127.202.173.217.in-addr.arpa 12.04.10, 18:20 Gość portalu: agas napisał(a): > oj, chyba brak podstawowych info nt definicji wskaźników. > Wskaźnik zatrudnienia jest liczony jako liczba pracujących przez > liczbę ludności w wieku 15-64 lata > Więć w mianowniku są również osoby uczące się i będące na emeryturze. Kiciu, skoro wiesz w jaki sposób jest wyliczany wskaźnik aktywności zawodowej to zapewnie wiesz również, że w pl jest on (niemal?) najniższy w całej UE www.rynekpracy.pl/monitor_rynku_pracy_1.php/wpis.2 młodzi emeryci to też bezrobotni, tylko ich utrzymanie drożej kosztuje podatnika > > Nie można wyciągać wniosków żę skoro wsk zatrudnienia = 50% to > drugie 50% zdolnych do pracy jej nie ma i tylko będący na studiach > dziennych mają uzasadnienie. Rozumiem że już gimnazjaliści już > zrozumienia u autora wpisu nie mają :) Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 12.04.10, 18:36 Polska gospodarke zniszczyly strajki z lat 1980-81, pozniej blokada ekonomiczna ze strony Zachodu i wreszcie "reformy" Balcerowicza. Nic dziwnego wiec, ze mamy jeden z najnizszych w Europie wskaźnikow aktywności zawodowej, Dowodzi on, lacznie z wysokim wskaznikiem bezrobocia, jak marnuja sie w Polsce talenty i zdolnosci Polakow, i jak nieracjonalnym systemem jest kapitalizm, szczegolnie w jego polskim wydaniu, gdyz marnuje on, i to na olbrzymia skale, najwazniejszy czynnik produkcji jakim jest praca ludzka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Chcieć to móc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 19:21 > Nic dziwnego wiec, ze mamy jeden z najnizszych w Europie wskaźnikow aktywności > zawodowej, Dowodzi on, lacznie z wysokim wskaznikiem bezrobocia, jak marnuja si > e w Polsce talenty i zdolnosci Polakow, i jak nieracjonalnym systemem jest k > apitalizm, szczegolnie w jego polskim wydaniu, gdyz marnuje on, i to na olb > rzymia skale, najwazniejszy czynnik produkcji jakim jest praca ludzka... A u mnie w domu (w Polsce) jest wysoki wskaźnik zatrudnienia bo z żoną chemy i pracujemy. Nie marnujemy swoich (polskich) talentów ani naszego najwazniejszego czynnika produkcji jakim jest praca ludzka. Chemy to możemy. Życzę wszystkim żeby mogli. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Chcieć to móc 12.04.10, 19:45 I co z tego? Ja tez pracuje. Ale nie w Polsce, bowiem w Polsce dla mnie pracy nie ma, z woli nia rzadzacych... I nic nie pomoglo, ze chcialem pracowac w Polsce, skoro tam nie bylo dla mnie pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rektor Re: Chcieć to móc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 19:51 Doktorze Kagan, ale my nie chcemy takich pracowników w Polsce. Żegnamy cie... Alleluja. Żegnamy cię alleluja... A to co ty chcesz to się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhh O cześć Wam Panowie, Prałaci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 21:33 itd. znacie - to zanućcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek O cześć Wam Panowie = Magnaci = IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 17:34 Gość portalu: hhhh napisał(a): > znacie - to zanućcie! A jak nie znacie to sprawdźcie tekst :) "O cześć wam, panowie magnaci..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (Dy)rektor Re: Chcieć to móc IP: *.102.222.237.rev.optimus.pt 12.04.10, 21:53 Otoz to. Kto mu pozwolil na wypowiadanie sie w imieniu "nas"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przepis na sukces Re: Chcieć to móc IP: 109.243.188.* 13.04.10, 09:36 Dr Kagan - chcesz pomóc Polsce wiec pomagaj sobie bo jesteś podstawową jednostką która tworzy państwo. Nie ważne na jakiej ziemii będziemy żyć bo to tylko ziemia , ważne jak będą żyli obywatele . Im lepiej tym więcej dobrego zrobiłeś dla siebie i kraju. Świat obecnie jest globalną wioską , skurczył się niesamowicie i naprawdę kontakt z rodakami jest bardzo prosty dzięki internetowi. Polska przez wiele lat nieistniała ale istnieli polacy i zgodnie z pierwszymi słowami hymnu obywatele są najważniejsi. Odbudowa kraju potrwa latami , można go budować nawet za granicami udzielając się na forum , wspierając szczytne inicjatywy , wnosić do polskiej nauki zachodnie osiągnięcia i zaszczyty. Mimo że jesteśmy w UE zarobki mamy 4 razy niższe oraz przepisy bardzo niedoskonałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Chcieć to móc IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:35 Nie rozumiesz, ze ja sie czuja Polakiem, w odroznieniu od czlonkow elit rzadzacych dzis Polska, a wiec chce zyc i pracowac w Polsce. A tego mi wlsnie owe zdradzieckie elity odmawiaja. Polska nauka zas broni sie rekami i nogami przed takimi jak ja, gdyz rzadza w niej wciaz te same, PRLowskie elity. Skandalem jest wrecz, ze w Polsce wciaz jest habilitacja i "belwederska" profesura, a nie uznaje sie wciaz w Polsce doktoratow z najlepszych uniwerytetow swiata. Czyim interesom to sluzy? Na pewno nie interesom Polski! lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przestroga Re: Chcieć to móc IP: *.opera-mini.net 13.04.10, 12:09 Nie rób nic na siłę , polska w chwili obecnej niewiele jest w stanie tobie zaoferować , wręcz przeciwnie wróciłeś i pojawiły się wyłącznie problemy . Polska nie jest taką polską o jakiej myślisz , nie zamieszkują ją wyłącznie polacy ale w głównej mierze wychowankowie komunizmu. Bezrobotni też chcieliby dla niej pracować ale poprostu nie ma pracy ani możliwości. Od 20 lat tylko powierzchownie polska dojrzała w środku jest zgniłym jabłkiem z robakami drążącymi tunele. Nie ma pracy dla polaków więc dlaczego miałaby być praca dla emigrantów powracających z emigracji. Na dodatek jest kryzys a ty przyjeżdżasz i dziwisz się że nie ma dla ciebie odpowiedniej pracy . Czyżbyś uwierzył w cuda PO ? Naprawdę urzędnicy niszczą firmy polakom i utrudniają życie jak się da . Pozostała biurokracja PRLowska więc ciesz się że ciebie tu nie ma. Materiał z 18.01.2010 pokazuje emigrantów którzy płaczą po powrocie do kraju i żałują swojej decyzji. Zastanów sie bo życie masz tylko 1 i szkoda czas marnować w Polsce bo nawet jak coś dostaniesz to nie będzie warunków do pracy i rozwoju . Zresztą już fakt że liczyłeś na to że UP coś ci znajdzie świadczy o tym że jesteś bardzo naiwny. Oni tam za 1000 zł podostawali pracę po znajomości i myślisz że znaleźli by ci lepszą jak sami mają taką marną i zdobytą w niezbyt prawy sposób chociaż to oni za prawo mają odpowiadać w Polsce. Zastanów się 100 razy co za głupote chcesz zrobić wracając tutaj...www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/celownik/wideo/18012010 Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Chcieć to móc 13.04.10, 12:17 Jesli elity, rzadzace Polska od roku 1989 nie sa w stanie zapewnic pracy Polakom, to niech one odejda, i niech wlacza Polske np. do Niemiec, aby wreszcie w Polsce zapanowal porzadek i dobrobyt. Bowiem nie panstwo jest wazne, a jego obywatele. Jesli Polakom lepiej zyje sie poza Polska, to po co nam ta cala Polska, po co nam te doszczetnie skorumpowane a nieudolne elity, jelsi obcy lepiej by nami rzadzili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Chcieć to móc IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 09:28 Bozia dała czytelny i jasny sygnał co sądzi o naszej elycie . Szkoda i żal tych im towarzyszących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Chcieć to móc IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:50 "My", to znaczy kto? I czemu chwalisz zydowskiego bozka Jahwe (Alleluja = chwala Jehowie)? Odpowiedz Link Zgłoś
guino Re: Poza statystyką 12.04.10, 22:41 Przepraszam, ale nie mogę zdzierżyc! Jak w latach 80' zdawałam mature, to na egzaminie z propedeutyki wiedzy o społeczeństwie odpowiedź o zniszczeniu gospodarki przez strajki była poprawna politycznie, ale dziś z perspektywy czasu.... litości!!! przecież były to czasy gospodarki nakazowej, a nakazy szły z Kremla, a wyprodukowane w PRLu kurczaki jechały koleją do Moskwy... Kreml przydzielił nam przemysł ciężki, w tym zbrojeniówkę i z taką schedą było nam dużo gorzej na starcie niżnp. Czechom... A gdyby Balcerowiczowi nie bruździła postkomunistyczna lewica wtedy, kiedy chciał wprowadzi niskie osobiste podatki liniowe, ale za to skasowac wszystkie ulgi, to byc może dziś byłoby u nas drugie Chile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ambasada Prusakow Re: Poza statystyką IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.10, 23:19 Nawet gdyby prof. Balcerowiczowi nikt nie wkladal kijaszka w szprichi to i tak nic by nie bylo gdyz na jakis sensowny kapitalizm w Polsce bylo juz za pozno i tak tez doradzili panu Lewandowskiemu doradcy angielscy w swym raporcie aby Polska poniechala gonitwy za wiatrem i zajela sie ekologiczna zywnoscia oraz turystyka gdyz na jakis nowoczesny przemysl juz nie ma szans albowiem raz ze ni dogna czolowki to dwa nikt tego nie kupi inawet Polcy kupuja zachodnie produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:46 Ciekawe, ze caly swiat ochoczo kupuje chinska tandete... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:49 I coz zlego bylo w tym, ze polskie wyroby mialy dostep na rynek rosyjski? W zamian dostawialismy tania energie, glownie w postaci ropy naftowej. A drugie Chile? Dziekuje, ale nie chce mieszkac w Ameryce Poludnowej, z jej skrajnosciami w podziale dochodow i majatku... Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Poza statystyką 12.04.10, 15:24 > wskaźnik zatrudnienia wynosi 50%, zatem 50% zdolnych do pracy tej > pracy nie ma. tylko studiujący dziennie mają uzasadnienie > niepracowania, co z resztą? Poczytaj jeszcze raz w artykule są podane liczby: - 14,1 mln - grupa biernych zawodowo. - 6,3 mln - emeryci - 3,2 mln - studenci i uczniowie - 2,1 mln - niepełnosprawni i chorzy (renciści) - 1,5 mln - kury domowe Wg. artykułu zostaje 463 tys takich co by chcieli a nie mogą. Czyli nie 50%, a jakieś 2% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 12.04.10, 15:45 Te statystyki maja tyle wspolnego z rzeczywistoscia, co mialy one za czasow PRLu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a propos Re: Poza statystyką IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.10, 12:10 Wyjaśnijcie jeszcze co kryje się pod pojęciem ,,zdolny i gotowy do podjęcia zatrudnienia". Był jeden bałwan - kierownik PUP - który nie rozumiał tego zdania, więc jak ktoś by zachorował pierwszego dnia to według niego nie byłby ,,zdolny i gotowy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrobig Poza statystyką IP: *.centertel.pl 12.04.10, 12:13 Z mojego doświadczenia wynika, że robi się tak, aby ta grupa się powiększała zmniejszając wskaźnik bezrobocia. Przez 12 m-cy zasiłkowych nie dostałem żadnej oferty pracy. Znalazłem pracę kilkadziesiąt km od swojej miejscowości, ale po 9 mc- ach nie przedłużono mi angażu. UB (Urząd Bezrobocia) w mojej małej miejsowości zarejestrował mnie, bez prawa do zasiłku, oczywiście nie mając dla mnie ofert pracy. Znalazłem jednorazową pracę zleconą za 1000 zł. i co? Natychmiast mnie wyrejestrowano. Jeden bezrobotny mniej - sukces Urzędu! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracujacy Re: Poza statystyką IP: *.cec.eu.int 12.04.10, 12:37 Wybaczcie albo jesli ktos jest bezrobotny: - nie ma checi sie zarejestrowc - nie ma checi pracowac bo mu sie nie oplaca albo dlatego ze bedzie mial odciski na rekach lub tez pracuje na czarno to zadne swiadczenie mu sie nie nalezy.Co w tym dziwnego To zadna tragedia poprostu swiadomy wybor tychze osob. Jak ktos jest niezdolny do pracy to powinnien byc na rencie. Jesli nie jest to znaczy ze jednak jest zdolny do pracy. Dlaczego pracujacy maja utrzymywac lenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Poza statystyką IP: 80.48.239.* 13.04.10, 08:41 a co w przypadku osoby ktora skonczyła studia wyzsze, pracowała 20 lat w swoim zawodzie, zna biegle 2 jezyki obce, ale ..... jest po 45 roku zycia? Takich osob w Polsce sie nie zatrudnia bo "sa za stare". Czy taka osoba ma podjąc sie pracy za 1310 zl brutto 50 km od miejsca zamieszkania i w porze nocnej? Po odliczeniu podatkow, składek na ZUS i kosztow dojazdu pozostanie jej 700 zl czyli tyle ile wyda w miesiacu na jedzenie ale na nocleg juz nie sytarczy. W dawnych czasach niewolnik za swoja prace dostawał jedzenie i miejsce do spania, czy w obecnych podobno cywilizowanych czasach, w kraju bedacym członkiem UE człowiek po studiach i z doswiadczeniem zawodowym ma sie godzic pracowac za kwote ktora nie pozwoli mu na pokrycie miesiecznych kosztow jedzenia i noclegu? Ile jeszcze mln ludzi musi z Polski wyjechac by w tym kraju człowiek nie mial gorzej od niewolnika 2000 lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:39 Ja jestem wlasnie taka osoba, ktora skonczyła studia wyzsze, pracowała ponad 20 lat w swoim zawodzie, zna biegle 2 jezyki obce, ale jest po 45 roku zycia. W Polsce pracy dla mnie nie ma w prywatnym sektorze (mimo iz przepracowalem na zachodzie w finansach, dokladnie w bankowosci i ubezpieczeniach, ponad 15 lat), a na wyzszej uczeni mnie tez nie zatrudnia, gdyz moj australijski doktorat nie jest w Polsce uznawany. Ciekeawe, ze zatrudnili mnie na zachodzie Europy, na uniwersytecie, i to jako pracownika naukowego... lech.kelelr@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Poza statystyką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 14:58 Gość portalu: hrobig napisał(a): > Znalazłem jednorazową pracę zleconą za > 1000 zł. i co? Natychmiast mnie wyrejestrowano. Bo podejmując zajęcie zarobkowe przestałeś być bezrobotnym. Ale przecież po ustaniu tego zatrudnienia możesz znów się zarejestrować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 12.04.10, 15:46 A wiesz ile to zachodu, aby sie znow zarejestrowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KG Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 12:38 Bezrobocie ukryte – uwaga W tekście poruszone jest bezrobocie ukryte ale jak ktoś nie wie o co chodzi to ten opis IMHO mu tylko namiesza. Cytowana pani Jabłońska mówi: „W statystyce istnieje także pojęcie bezrobocia ukrytego.” No... zupełnie nie tak.. Bezrobocie ukryte to pojęcie EKONOMICZNE. W statystyce właśnie NIE występuje. Dlatego to jest zjawisko dość przewrotne... „Przykładowo, w gospodarstwie rolnym pracuje dziesięć osób, przy czym wystarczyłoby tylko sześć” To prawda. To dobry przykład „Dodatkowe cztery osoby nie przyczyniają się do wzrostu produkcji, mogłyby pracować wyłącznie poza gospodarstwem.” Prawie prawda (gdyby nie słowo „wyłącznie”). Jak widać z samego przykładu NIE MUSZĄ pracować WYŁĄCZNIE poza przykładowym gospodarstwem. „W rzeczywistości są bezrobotne” No właśnie to najbardziej może zamieszać. Właśnie nie są bezrobotne bo przecież pracują. Ale to właśnie przewrotność terminu „bezrobocie ukryte”. Można powiedzieć, że one są „bezrobotne w ukryciu” albo „na ukrytym bezrobociu”. No i trudno się zgodzić, że bezrobocie ukryte występuje głównie na wsi i „stąd inna jego nazwa - bezrobocie agrarne”. Bezrobocie ukryte występuje i występować może wszędzie. A tzw. „tworzenie miejsc pracy” i „finansowanie tworzenia miejsc pracy” to pierwsze w kolejce działania które przyczyniają się do wzrostu „bezrobocia ukrytego”. --- Podsumowując, z tym bezrobociem ukrytym (jako ekonomista) sugeruję poszukać jeszcze gdzie indziej poza tym artykułem. Pozdrawiam, P.S. Tu krótka udźwiękowiona prezentacja nt. rodzajów bezrobocia. analiza-ekonomiczna.blogspot.com/2009/04/jakie-mamy-rodzaje-bezrobocia.html Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości 12.04.10, 14:03 NP. w urzedzie pracuje tysiac osob, a ten urzad tylko utrudnia dzialanie gospodarki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agas Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości IP: *.eurolot.com.pl 12.04.10, 14:20 dlaczego cały czas jest tu mowa o bezrobociu rejestrowanym? (tj. spis urzędów PuP)? Inne podejście do definicji bezrobotnego ma BAEL Aby osoba została uznana za bezrobotną wg BAEL, musi spełniać 3 warunki: 1. nie pracowała w okresie badanego tygodnia 2. Przez 4 tygodnie (wliczając jako ostatni tydzień badany) poszukuje aktywnie pracy 3. jest gotowa do podjęcia pracy w badanym lub następnym tygodniu Czyli nie mowy o rejestracji w urzędzie. Tak więc niezarejestrowana w pup osoba może być bezrobotną wg tej definicji a zarejestrowana jak bezrobotna ale pracująca na czarno już tym bezrobotnym nie jest. Autor tego artykułu potraktował temat trochę powierzchownie. Owszem osoby opisane w artyjkule wypadają z systemu np ubezpieczeniowego, ale to nie oznacza, że wypadają ze statystyki - cóż kolejny przykład na niedouctwo dziennikarzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości 12.04.10, 14:31 BAEL to skompromitowana metoda ILO (MOP). Bezrobotny musi spelniac w niej takie warunki jak: 1. Nie pracowac w okresie badanego tygodnia. 2. Przez 4 tygodnie (wliczając jako ostatni tydzień badany) poszukiwac aktywnie pracy. 3. Byc gotowym do podjęcia pracy w badanym lub następnym tygodniu. A co jak: 1. Ktos przepracowal godzine w okresie badanego tygodnia i zarobil np. 10 zl na czysto? Utrzyma sie z tego przez tydzien? 2. A jak pracy nie ma, np. w okresie depresji, to jaki sens jej szukac? 3. A jak ktos np. z wzgledow rodzinnych czy zdrowotnych moze podjac prace dopiero za 3 tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agas Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości IP: *.eurolot.com.pl 12.04.10, 14:36 nie ma idealnej definicji żeby złapać obraz rzeczywistości. Poza tym jest to badanie panelowe a nie pełne. Ja uwazam że badanie BAEL jest lepsze od bezrobocia rejestrowanego. (Akurat miałam okazję pracować przy tym badaniu i jego założeniach). Z drugiej strony jeżeli ktoś jest na umowę zlecenie na miesiąc i zarabia 200 zł to nie może się zarejstrować w pup, żeby urząd mógł chociaż pomóc w szukaniu stałej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości IP: 193.136.157.* 12.04.10, 15:36 Oczywiscie, ze BAEL (MOP czyli ILO) jest lepszy niz statystyki urzedow pracy. Ale to tak samo jak Tusk: jest on bez watpienia lepszym premierem niz brat niezyjacego b. prezydenta RP, co nie znaczy, ze jest on premierem dobrym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agas Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości IP: *.eurolot.com.pl 12.04.10, 15:44 odniesienie opini nt. metodologii statystyki do własnej opinii politycznej. to jest dość daleko idące i już wykracza daleko poza temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości 12.04.10, 16:16 Dalem aktualny przyklad z Polski, krju, ktory znow nierzadem stoi, jak pod koniec XVIII wieku i w latach 1930tych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości IP: *.chello.pl 16.04.10, 17:17 Akurat jest dokładnie odwrotnie jak piszesz. To nieudolny Donald Tusk jest dużo, dużo gorszym premierem od Jarosława Kaczyńskiego który był bardzo dobrym premierem i chciał coś zrobić dla Polski dobrego w przeciwieństwie do Donald Tuska i jego bandy nieudaczników. Trzeba być największym POmatołem żeby wypisywać takie bzdury. Lecz się człowieku. Donald Tusk i PO mózg ci sprali i nie myślisz już logicznie. Tusk jedyne co robi to szkodzi Polsce i rujnuje nasz kraj. Taka jest prawda. Ci co na niego głosują mają krzywo pod sufitem. PO z Tuskiem na czele puści Polaków w samych skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
drniehabil Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości 16.04.10, 20:25 J Kaczynski byl beznadziejnym premierem, tak samo jak L. Kaczynski byl bzenadziejnym prezydentem. I zauwaz, ze ja nie glosowalem ani na PO, ani tez na PiS, bo to sa silidaruchy-oszusty i oszolomy, ktore doprowadzily Polske do tego, ze jej glownym eksportem jest sila robocza, na dodatek na ogol nisko wykwalifikowana (od mopa i zmywaka). Boze, bron nas przed POPiSem! I przed Polska z ponad 20% bezrobociem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości IP: 193.136.157.* 12.04.10, 15:47 W Polsce Kaczynskich i Tuska, Urzad Pracy jest tylko od tego, aby dac prace swym wlasnym pracownikom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agas Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości IP: *.eurolot.com.pl 12.04.10, 16:03 ot i cała dyskusja :) Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości 12.04.10, 16:17 A moze tak nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości IP: *.multimo.pl 12.04.10, 18:15 Powinni zmienic nazwę na Urząd Rejestracji Bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Bezrobocie ukryte – uwaga nieścisłości 12.04.10, 18:37 Nawet ta nazwa bylaby niesluszna, gdyz wiekszosc polskich bezrobotnych omija te urzedy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Poza statystyką IP: 94.75.67.* 12.04.10, 12:53 Gość portalu: fizolof napisał(a): > opamietajcie sie! Polska to oboz pracy? Tak, dla nielicznych Polska jest obozem pracy. Jeśli miliony nie chcą lub nie mogą pracować, to KTOŚ musi ich utrzymać, na nich zapracować. Tym kimś jest nieliczna grupa Polaków pracujących w najmniejszych firemkach, bo tylko oni realnie płacą podatki. Dla nich Polska to obóz ciężkiej pracy, bez nagrody. Oni robią - miliony biorą zasiłki, dodatki, dopłaty. Obecnie wyzysk polega na tym, że górnik wyawanturował sobie przywileje, energetyk także, chłop też - a na nich wszystkich pracuje załoga małego warsztaciku. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 12.04.10, 14:09 Np. ja z doktoratem z jednej najlepszych wyzszych uczelni w Australii (z pierwszej setki swiatowych uniwersytetow, a wioec znacznie lepszy ni polskie) zdecydowalem sie wrocic z powodow rodzinnych (matka staruszka) do Polski. Zaoferowano mi w Polsce minimalna place, gdyz australijskie doktoraty sa w Polsce nie uznawane. Pisalem w tej sprawie do Prezydenta RP (wzgardliwy brak odpowiedzi) i do RPO, ktory mi odpisal, ze takie jest polskie prawo, i jak mi sie nie podoba, to nie musze siedziec w Polsce. A wiec wyjechalem z Polski, i teraz zarabiam na czysto dobrze ponad 10 razy tyle. I kto na tym traci? Przeciez nie ja... Podatki, i to spore, place przeciez nie w Polsce, a moj dorobek nie liczy sie do dorobku polskiej, a zachodnioeuropejskiej nauki... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
franz.joseph Re: Poza statystyką 13.04.10, 00:34 Można poprosić o linka z listą publikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:43 To do mnie? Prosze bardzo: I. Books, brochures and chapters in books 1. Monographs • Changes In Economic Policy of Australia and New Zealand 1983-2003 Under the Influence of Liberal Tendencies and Their Effects on Economic Competitiveness of Those Countries Warszawa: Szkoła Główna Handlowa (Warsaw School of Economics); in preparation - See also: Graham Willett (Ed.) Thinking Down Under: Australian Politics, Society and Culture in Transition, Wissenschaftlicher Verlag Trier (WVT), 2006 • Development of Manufacturing Industry in Poland Since the Late Nineteenth Century Clayton, Victoria (Australia): Monash University, 2000 • Spatial Structure of Manufacturing in Poland Clayton, Victoria (Australia): Monash University, 2000 • ANZ/ENS EFT-POS (Electronic Fund Transfer-Point of Sale) System - Technical Overview Melbourne: Australia and New Zealand Bank, Electronic Network Services, 1987 (Document for Internal Use) • Wdrażanie Systemów Zarządzania Bazami Danych (Implementation of Data Base Management Systems) Warszawa: Szkoła Główna Planowania i Statystyki (Warsaw School of Economics), 1976 2. Textbooks • Introduction to Business Ethics (Study Materials) Nicosia, Cyprus: Americanos College, (in preparation) • C Language for Tandem Computers – A Brief Introduction; Melbourne, Australia: Compaq Computer, 1999 (Document for Internal Use) • Study Materials: Programming in COBOL Language Johannesburg, Republic of South Africa: Witwatersrand University & Computer Science Corp., 1984 • Materiały Pomocnicze na Temat: Projekt Techniczny Systemu Informacyjnego Zarządzania (Study Materials: Design of the Management Information Systems) Warszawa: TNOiK (Scientific Society for Organisation & Management), 1979 • Programowanie w języku Databus (Programming in Databus Language) – editor and author of the majority of chapters; Warszawa: Instytut Organizacji Zarządzania i Doskonalenia Kadr (Management and Business Training Institute), 1979 • System Datapoint 5500; System manipulowania zbiorami tekstowymi w Datashare – Dstext (Datashare Text File Handling System), translation from English; Warszawa: Instytut Organizacji Zarządzania i Doskonalenia Kadr (Management and Business Training Institute), 1979 • Banki i Bazy Danych – Wprowadzenie (Introduction to Data Bases) in Materiały Szkoleniowe Ośrodka Doskonalenia Kadr Kierowniczych i Szkolenia Zawodowego Ministerstwa Przemysłu Chemicznego (Training Materials of the Ministry of Chemical Industry), Warszawa: Training Centre for Managers, Ministry of Chemical Industry, 1978 3. Chapters in books • Otwarte Fundusze Emerytalne - zabezpieczenie na przyszłość czy piramida finansowa? (Private Pension Funds – A Secure Future or a Financial Pyramid?) In: Tomasz Bernat (Ed.) Teoretyczne i praktyczne aspekty funkcjonowania gospodarki (Theoretical and Practical Problems of Economy) Szczecin: Szczecin University, 2009 • With Shamseddin G. Gadziyev & Yuriy Bilan Transport Corridors of TRACECA: Realities and Perspectives In: Shamseddin G. Gadziyev, Dainora Grundey, Yurij Bilan & Bruno S. Sergi (Eds) Business Development and Markets in the European Economic Area Kyiv: Foundation of International Studies, 2009 • Czynniki Poprawy Konkurencyjności Unii Europejskiej Wobec Chin, Japonii i Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej (Factors of Improvement of Competitiveness of European Union versus China, Japan and United States of America) In: Danuta Kopycińska (Ed.) Polityka Unii Europejskiej (The Policy of the EU), Szczecin: Szczecin University, 2008 • The Effects of Socio-Economic Changes in Australia, 1984-2004 In: Graham Willett (Ed.) Thinking Down Under: Australian Politics, Society and Culture in Transition Trier: WVT (Wissenschaftlicher Verlag Trier), 2006 • Nudny romans w kosmosie – recenzja filmu "Solaris" Steven'a Soderbergh'a i James'a Cameron'a (A boring love story in space – a review of film “Solaris" by Steven Soderbergh & James Cameron) In: Proza proza proza... (Prose Prose Prose...) Kraków: Związek Literatów Polskich & Wydawnictwo Pijarów, 2003 • Visions of the Future in Early Works of Stanisław Lem In: Atzert, Stephan (ed.) Literature in Times of Crisis Melbourne: Melbourne University, 1997 • Trudności i Przeszkody Występujące Podczas Wdrażania Banku Danych (Difficulties and Obstacles in Implementation of Data Bases) in: Systemy Informowania Kierownictwa (Management Information Systems) – Proceedings of Conference “Systemy Informowania Kierownictwa” (“Management Information Systems”) Kozubnik: Polska Akademia Nauk (Polish Academy of Sciences), Zakład Ogranizacji i Zarządzania (Institute of Organisation and Management) and Katowice Division of TNOiK (Scientific Society for Organisation & Management), 1980 • Efekty Ekonomiczne Zastosowania Nowych Technologii Komputerowych w Przemyśle Przetwórczym (Economic Effects of Applying New Computer Technologies in the Industry) Proceedings of Conference “Zastosowania Systemów Zarządzania Bazami Danych” (“Application of Database Management Systems”), Bydgoszcz: Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa (Scientific Society for Organisation & Management), 1980 4. Monash University (Melbourne, Australia) – Polish Studies Occasional Papers Series • Annotated and Cross-Referenced Primary and Secondary Bibliography of Stanisław Lem Melbourne: Monash University, 2000 (Polish Studies Occasional Papers Series Number 17): • The Political Science Fiction of the Strugatski Brothers Melbourne: Monash University, 1997 (Polish Studies Occasional Papers Series Number 14) • Stanisław Lem’s Theory of Science Fiction Literature Melbourne: Monash University, 1997 (Polish Studies Occasional Papers Series Number 11) • Rise and Structure of Unemployment in Poland 1990-1996 (III volumes); Melbourne: Monash University, 1996 (Polish Studies Occasional Papers Series Number 7) • Hans-Christian Trepte Polish Literature and Culture in East Germany – A Window to the West? (editor) Melbourne: Monash University, 1996 (Polish Studies Occasional Papers Series Number 5) • Is South Korean Model of Market System Appropriate for Poland as the Goal of the Transition? Melbourne: Monash University, 1996 (Polish Studies Occasional Papers Series Number 1) 5. Monash University (Melbourne, Australia) – East Europe Forum Working Papers Series • Social Consequences of Unemployment in Poland 1990-1994 Melbourne: Monash University, 1995 (East Europe Forum – Working Papers Series Number 3) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką - c.d. IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:44 II. Papers and articles 1. Social Sciences 1.1. Economics and Management • Employment Policy in the Times of Recession In: Journal of International Studies, No. 1, Vol. 2/2009 (R) • Transformation of Australian Labour Market In: Market's Behaviour of Decision Makers (Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania No. 4) Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2008 (R) www.wneiz.pl/content/view/1318/694/ • Competitiveness of Polish Economy at the Beginning of the 21st Century: Implications for Economic Policy In: International Journal of Economic Policy in Emerging Economies No.2, Vol. 1/2008 (R) www.inderscience.com/browse/index.php?journalID=219&year=2008&vol=1&issue=2/3 • Labour Market Institutions in the Transition Countries of Europe and their Influence on Labour Market Performance In: Danuta Kopycińska (Ed.) Labour Market Institutions (Economics & Competition Policy No. 6), Department of Microeconomics, Szczecin University, 2006 (R) mikro.univ.szczecin.pl/bp/index.php?a=f57f0 • Społeczne Konsekwencje Bezrobocia w Polsce 1990-1995 (Social Consequences of Unemployment in Poland 1990-1995) In: Biuletyn IGS Number 3-4 (Year XXXIX), Warszawa, Poland: Szkoła Główna Handlowa (Warsaw School of Economics), 1995 (R) 1.2. International Relations • Problem cypryjski w świetle starań Turcji o wejście do Unii Europejskiej (The Cyprus Problem in the Context of European Aspirations of Turkey) In: Stosunki Międzynarodowe (International Relations), Warszawa, Warsaw University, No. 1-2, Vol. 37/2008, (R) www.ceeol.com/aspx/issuedetails.aspx?issueid=5bded5d7-0a78-4632-86ec-4fd9d453d759&articleId=393b8aed-9645-4cd2-b0af-8f03d5ad57d5 • Bar’eri na szljachu integracji Turieczczini v EC (Barriers on the Way of Integration of Turkey with the EU) in Strategija Rozvitku Ukrajini - Ekonomika, Sociologija, Pravo (Strategy of the Development of Ukraine – Economy, Sociology, Law) No 7 of 2007, (R) • Problemy globalnej dominacji USA (Problems of American Global Domination) In: Stosunki Międzynarodowe (International Relations), Warszawa, Warsaw University, No. 3-4, Vol. 32/2005, (R) • Terrorists Turned into the Statesmen, or: Who is a Terrorist, and Who is Not? In: Stosunki Międzynarodowe (International Relations), Warszawa, Warsaw University, No. 3-4, Vol. 28/2003, (R) 1.3. Science Fiction and Stanisław Lem • Doskonałe, ale nie dla wszystkich (Excellent, but not for Everyone) - A Review of "Apokryfy” (“Apocrypha”) by Stanisław Lem (Kraków: Znak, 1998) in: www.merlin.com.pl/frontend/towar/10191 • A Review of "Solaris" the movie by Steven Soderbergh and James Cameron In: Science Fiction Nedlands (University of Western Australia), forthcoming • Stanisław Lem's Theory of Science Fiction: Structures and Sociology of the Genre In: Australian Slavonic and East European Studies Volume 17, Numbers. 1-2 of 2003 (R) • Optimistiche (utopische) Zukinftsvisionen in Lems Frühewerk (Optimistic [utopian] Visions of the Future in Early Works of Lem) In: Quarber Merkur No. 97/98 of 2003 (translated from the English language by dr. F. Rottensteiner) - www.edfc.de/frame-quarbermerkur.htm • Review of the Major Studies of Lem's Authorship In: Acta Polonica Monashiensis Volume 2 Number 2 of 2003 (R) • Recenzja książki S. Lema “Świat na krawędzi” (A Review of Lem's book “World on the Edge”) In: Acta Polonica Monashiensis Volume 2 Number 2 of 2003 (R) • Evolution of Lem's Visions of the Future In: Acta Polonica Monashiensis Volume 2 Number 2 of 2003 (R) • Short Bibliography of Lem In: Acta Polonica Monashiensis Volume 2 Number 2 of 2003 (R) • Filmography of Stanisław Lem In: Acta Polonica Monashiensis Volume 2 Number 2 of 2003 (R) • Nudny romans w kosmosie – recenzja filmu “Solaris” Steven'a Soderbergh'a i James'a Cameron'a (A Boring Romance in Space – A Review of “Solaris” the movie by Steven Soderbergh and James Cameron) In: Ulica Wszystkich Świętych No. 4 (42) of 7 April 2003 • Non-Science Fiction Prose of Stanisław Lem In: The Soviet and Post-Soviet Review Vol. 29 No. 3 of 2002 (R) www.arts.monash.edu.au/lcl/research/projects/pcpapers/pc_paper_keller.pdf • Stanisław Lem as a Political Writer In: Acta Polonica Monashiensis Volume 1 Number 1 of September 2001 (R) • Review of: Stanisław Lem “Okamgnienie” (“A Split Second”) Kraków, Poland: Wydawnictwo Literackie, 2000 In: Science Fiction # 42- Volume 15, Number 2 – 2000 Nedlands (University of Western Australia), 2000 www.labyrinth.net.au/~geoffm/sf/42.shtml • Translating Stanisław Lem's “Niezwyciężony” In: Alïtra Journal; Clayton (Victoria, Australia), Summer 1998 • Review of: Pavel Weigel “Stanisław Lem – Zivotopis” (“Stanisław Lem - A Biography”) Praha: Magnet Press, 1995 In: Science Fiction # 41 - Volume 15, Number 1 – 1988 Nedlands (University of Western Australia), 1998 - www.labyrinth.net.au/~geoffm/sf/41.shtml Translated Papers: • Wojciech Kajtoch Introduction to “Solaris” In: Acta Polonica Monashiensis Volume 2 Number 2 of 2003 (R) – translation from Polish to English 2. Transport • Pociągi na antypodach (Trains on the Antipodes) In: Świat Kolei Number 11 of November 2008 • Szynowy transport miejski w Polsce (Tramways, Metro Systems and Urban Railways in Poland) In: Transport Szynowy Number 2 of April 2008 • Polityka zakupu tramwajów w Polsce po roku 1989 (Policy of Tramways Procurement in Poland after Year 1989) In: Transport Szynowy Number 2 of April 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Jesli miliony oszukuja na podatkach 12.04.10, 15:55 Jesli miliony oszukuja na podatkach to ci placa uczciwie musza cierpiec. Cierpiec nie przez to, ze placa pdoatki, ale przez to, ze ci ktorzy ich unikaja sa dla nich nieuczciwa konkurnecja. Dopoki Polacy nie pozebda sie oszukanczej mentalnosci, to w Poslce bedzie syf. Oszukuje kazdy. Oszukuje podatnik. Oszukuje bezrobotny pracujac na czarno i wyludzajac zasilek. Oszukuje pracodawca zatrudniajac na czarno lub na umowe zlecenie. Oszukuja urzednicy. Oszukuja politycy. Oszukuja mali, oszukuja wielcy. Kazdy. Ludzie opanujcie sie i zacznijcie myslec. Jesli wszyscy bedziemy oszukiwac, to bedzie u nas tak jak w Grecji albo gorzej. Grecy sa takimi samymi oszustami jak Polacy i patrzcie co ich spoktalo. Niemcy po pierwszej wojnie swiatowej zostaly gospodarczo zrujnowane. Sytuacja gospodarcza Republiki Weimarskiej byla tragiczna, hiperinflacja i kleska glodu. Niemcy z tego wyszli i zaczeli znowu wojne. Czemu wyszli? Bo Niemcy sa spoleczenstwem a nie zbiorem jednostek z ktorych kazda kombinuje jak tu zrobic dobrze sobie i swoim kosztem innych "nie swoich". Dopoki to sie nie zmieni, dopoki nie bedzie w Polsce spoleczenstwa obywatelskiego z duzym kapitalem spolecznym to w Polsce bedzie syf. Sytuacja w Polsce nie zalezy tak naprawde od politykow. Sytuacja w Polsce zalezy od Polakow. Czemu w Polsce jest brudno w miastach? Turystow w Polsce zbyt wielu nie ma, to my robimy syf w naszych miastach. Kedy przestaniemy sami robic syf w naszych miastach to bedzie czysciej. Czemu jest tak niebezpiecznie na drogach? Bo jedzimy jak samobojcy. Jesli zaczniemy bezpiecznie jezdzic, to bedzie mniej wypadkow. Jesli nie ma warunkow, zeby jechac szybko, to jedzmy wolno. Nie potrzeba wielkiej madrosci, zeby wyjechac wczesniej. Czemu jest w Polsce korupcja? Bo my sami dajemy i bierzemy lapowki. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Jesli miliony oszukuja na podatkach 12.04.10, 16:18 No coz, po roku 1989 do wladzy w Polsce doszli ci, co za Thatcher powtarzali, ze nie ma czegos takiego jak spolecznestwo, a tylko konkurujace ze soba jednostki... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: Jesli miliony oszukuja na podatkach 12.04.10, 17:03 W historii zawsze bylo tak, ze spoleczenstwa silne i spojne wygrywaly ze spoleczenstwami podzielonymi. Spoleczenstwem podzielonym latwiej jest manipulowac i latwiej jest sie dorabiac wszelkim mentom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jesli miliony oszukuja na podatkach IP: 193.136.157.* 12.04.10, 17:38 Stad tez Zachod robi wszystko, aby Polakow sklocic, a my sie dajemy tak latwo manipulpowac, podobnie jak w latach 1980-1981... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darth vader Re: Jesli miliony oszukuja na podatkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 17:54 może i powtarzali ale ulepili co innego. Socjaldemokratyczny syf oparty na fiskalnym wyzysku i biurokratycznej bandyterce. Polsce nie jest potrzebna tresura. Potrzebna jest wolność którą ukradli biurokraci Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: Jesli miliony oszukuja na podatkach 12.04.10, 18:04 Dziwne. Anglicy ktorych znam, mieszkajacy w Danii, mowia co innego. Kiedy mowia o UK i Danii, mowia zawssze, ze pani Tacher zniszczyla UK. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Jesli miliony oszukuja na podatkach 12.04.10, 18:07 Ja tez uwazam, ze Thatcher zniszczyla UK. Zostawila po sobie zamkniete fabryki i olbrzymi dlug zagraniczny... Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Jesli miliony oszukuja na podatkach 12.04.10, 18:08 Socjaldemokratyczny syf? Moze na wzor skandynawski? O czym ty bredzisz, czlowieku? Odpowiedz Link Zgłoś
guino Re: Jesli miliony oszukuja na podatkach 12.04.10, 22:54 Święta racja! Nie każdy jednak jest w stanie nie dawac łapówek. Mówię to akurat z pozycji osoby, którą jak na razie stac na prywatne leczenie itd. ale jak kogoś nie stac i mu się sugeruje, że bez łapówki nie da rady.... Oczywiście jest też teoria ustawienia mentalnego: Tzn. mentalnie sobie ustawiam, że nie daję i nie biorę łapówek, nie zawyżam faktur dzieląc się zyskiem z pracownikiem odbiorcy itd. Potem, albo mi się nie trafiają takie sytuacje, albo nawet jeśli się trafiają, nie muszę ich akceptowac, bo i tak mam z czego życ. I na pewno jest jakaś satysfakcja, że człowiek się przyczynia do zdrowego funkcjonowania swojego małego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astroteles Poza statystyką IP: 94.75.112.* 12.04.10, 13:04 To bardzo smutny temat. Takich ludzi państwo wyrzuca poza nawias a i otoczenie często odrzuca. Bo w naszym Sraju jest jak w legii cudzoziemskiej - obowiązuje zasada - maszeruj albo giń! Z powodu braku pomocy tacy ludzie przeważnie pozostają poza nawiasem do końca życia, ale w statystykach jest ok., bo nikt ich nie widzi i nie chce zauważyć. Po prostu prymitywne podejście - nie widać problemu to go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Poza statystyką IP: 195.150.8.* 12.04.10, 18:55 Nogi trzeba masować, bo co kilka dni córka pani Bożeny budzi się i nie jest w stanie samodzielnie zejść z łóżka. Co jest tego przyczyną? Tego pani Bożena nie wie i nie ma jak sprawdzić. Jej córka, dorosła kobieta, nie ma ubezpieczenia. Nie pracuje, nie jest zarejestrowana jako bezrobotna, nikt za nią składki do NFZ nie płaci. owszem, ale do pomocy spolecznej tez sie nie pofatygowala Odpowiedz Link Zgłoś
guino Re: Poza statystyką 12.04.10, 22:58 Tez mi sie wydaje, że jakiś trefny przykład. Jeśli ktoś jest choryna bezrobociu, powiedzmy na tym pierwszym bezrobociu, to dostaje zwolnieniei nie wypada z systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 12.04.10, 14:00 NIE! Polska to dzis oboz bezrobocia, z ktorego, na szczescie, da sie uciec za granice... Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką - rodzaje bezrobocia 12.04.10, 14:19 Bezrobocie jest 'ukryte' ("hidden") wtedy, gdy ktos formalnie (de jure) pracuje, np. w urzedzie, ale jego praca nie daje zadnych pozytytwnych efektow oraz 'nieujawnione' ("disguised"), gdy ktos jest de facto bezrobotny, ale nie jest wykazywany w statystyce, gdyz np. jest z rodziny wlasciciela malej firmy badz ze wsi, albo tez zrezygnowal z szukania pracy, gdyz dobrze wie, ze nie ma sensu jej szukac w sytuacji, gdy na kazde wolne miejsce pracy przypadaja setki a nawet tysiace chetnych... Bezrobotnych pierwszego i drugiego rodzaju sa w Polsce miliony: pierwsi glownie w duzych miastach, a drudzy na prowincji... REALNA STOPA BEZROBOCIA W POLSCE TO OKOLO 25% (wliczajac "ukrytych" i "nieujawnionych" bezrobotnych oraz tych, ktorzy, tak jak ja, wyjechali z Polski za chlebem, wygonieni z niej przez Balcerowicza, Kaczynskich i Tuska)... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ezavv Re: Poza statystyką - rodzaje bezrobocia 12.04.10, 15:29 Witam, bezrobocie w Polsce jest, po części, wynikiem beztroskiej prywatyzacji pseudoliberałów. Sprzedając duży zakład zapomniano o powiązaniach logistycznych. W ten sposób sprywatyzowany zakład oddany w ręce obcego, najczęściej, inwestora realizował zadania znaną sobie metodą ścieżką - włsne powiąania logistyczne (zaopatrzenie, transport, spedycja itd.) Przykłd stoczni, które pociąnęł za sobą inne współpracujące zakłdy - małe i duże. W myśl prywatyzacji z liberalnym duchem - sprzedać wszystko za wszelką cenę. Elementów korupcjogennych, choć nasuwa się szereg firm sprzedanych dla samego rynku z pomocą polskiego "byznesu". To nie Pan Lech Kaczyński, ani nikt z jego otoczenia nie zrobili z Polski oazy bezrobocia, bantustanu a wiadoma sobie opcja polityczna. Co z tego, że jestem wykształcony, kompetentny, mobilny, dyspozycyjny, jak nie mogę znaleźć godziwej pracy - pracowałem przedtem w firmie stanowiącej własność pańtwowej firmy obcego państwa. Gdzie zyski idą obecnie tam, pozostawiane są znacznie mniejsze od możliwych dochody. Rozwój jest, jednakże w imię biznesu, tylko tam, gdzie się to opłaca. Ceny wygórowane - europejskie. Zatem czasem warto wziąć oddech i w tym czasie zastanowić się nad wypowiedzianymi andronami. Ssytem fiskalny jest kiepski, antyspołeczny w większości, mało prorodzinny, niezrozumiały. Bezrobocie sięga wielkości 30 do 40 procent śmiem twierdzić. Osoby pracujące na czarno, za marne grosze, jak w firmach ochroniarskich, sprząających (vide impel i jemu podobne), w agencjach pracy tymczasowej (outsourcing - Work, work serwice i inne)pracują, jednak system jest chory - ludzie od lat nie zmieniają się. Zmieniają się tylko nazwy firm outsorcingowych - apt, byle sprostać wymogom ustawowym (nie przekroczyć okresu zatrudnienia w jednym apt). Zwalnia się ludzi w myśl doktryny pseudorestrukturyzacji, likwidacji stanowisk, które od zaraz obsadzane są ludźmi za znacznie mniejszą pensję. To jest chore. zatem trzeba dążyć do zmiany humbugu jakim jest system fiskalny, system pomocy bezrobotnym, osobom bez pracy. należ zwalczać nepotyzm, arogancję władzy w osobie jej przedstawicieli świata biznesu (niedorosłych). Nie o taką Polskę walczono, nie o taką (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką - rodzaje bezrobocia IP: 193.136.157.* 12.04.10, 15:43 Winna jest polityka wszystkich rzadow po roku 1989, gdyz niezaleznie od formalnej opcji politycznej (postkomunisci z SLD, pseudonacjonalisci z PiS i neoliberalowie z PO), wszyscy popierali bezmyslna prywatyzacje i niszczenie miejsc pracy. Pisalem o tym np. w: Decline of manufacturing in Poland 1989-1994 cat.lib.unimelb.edu.au/search~S30/?searchtype=a&searcharg=keller%2C+lech&searchscope=30&SORT=D&extended=0&SUBMIT=Search&searchlimits=&searchorigarg=akelelr%2C+lech A ponadto dochodzi bezmyslna polityka panstwa, np. nieuznawanie zachodnich kwalifikacji, ktore powoduje, ze ja, zamiast pracowac w Polsce, zmuszony jestem do pracy na zachodzie Europy, czyli tam, gdzie uznaja moje kwalifikacje... :( lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l bezrobocie ukryte IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.04.10, 17:32 Bezrobocie jest 'ukryte' ("hidden") wtedy, gdy ktos formalnie (de jure) pracuje, np. w urzedzie, ale jego praca nie daje zadnych pozytytwnych efektow\\\\ dokładnie, dlatego dziwie się że autor artykułu pisze, że bezrobocie ukryte to głównie agrarne. Z obserwacji pracy przeróżnych urzędów w Polsce stwierdzam, że bezrobocie ukryte jest właśnie w Urzędach. Dziesięć osób w dziale, gdzie wystarczyłaby jedna, a ponadto wszystkie spokrewnione, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: bezrobocie ukryte IP: 193.136.157.* 12.04.10, 17:44 Agrane zawsze bylo w Polsce spore, przynajmniej w XX wieku, ale najwieksze jest ono dzis w roznych urzedach. Stad moj postulat, aby polaczyc stanowiska premiera i prezydenta, skasowac senat, ograniczyc iloc poslow do 100 i sprywatyzowac wyzsze uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Kran Re: Poza statystyką - rodzaje bezrobocia IP: *.64-127.202.173.217.in-addr.arpa 12.04.10, 18:35 generalnie się z tobą nie zgadza, kagan ale tu akurat REALNA STOPA BEZROBOCIA > W POLSCE TO OKOLO 25% moje szacunki są znieżne 1/4 polaków nie ma pracy, to jest katastrofalna sytuacja Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką - rodzaje bezrobocia 12.04.10, 18:52 Te 25% to bardzo ostrozny szacunek. Mysle, ze jak by dodac wszystkich zbednych urzednikow, nadmiar rolnikow i osoby, ktore z braku pracy przeszly na renty i wczesniejsze emerytury, oraz tych, co sie ucza, bo nie ma dla nich pracy, to byloby conajmniej 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Kiepsko dobrane nazewnictwo :) 12.04.10, 14:56 "Córka pani Bożeny należy do liczącej ponad 14,1 mln osób grupy biernych zawodowo. Zaliczają się do nich emeryci (ponad 6,3 mln), studenci i uczniowie (3,2 mln) (...)" Nazwać ucznia podstawówki biernym zawodowo to raczej nieszczęśliwie dobrane określenie. Może już w zerówce powinni mieć pierwsze praktyki zawodowe?! A emeryci - toż oni przez całe życie pracowali na to żeby teraz móc nie pracować (co nie zawsze się udało) - jacy oni "bierni zawodowo"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Poza statystyką IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.04.10, 15:33 Taaa, a ilu bezrobotnych jest tylko na papierze. W Polsce jest tak, że jak nie płacisz podatku, to i cię nie skontrolują... Mam znajomego, gdzie cała firma (na wsi) pracuje na czarno. Wszyscy bezrobotni... Także ciężko ocenić jak to jest z tym bezrobociem...Generalnie praca jest. Za gó....ne pieniądze, ale jest...taka gospodarka. Takie organy kontroli.... Tak jak mało który taksówkarz bierze fakturę na paliwo...mechanik wystawia rachunek.... Może najpierw się zajmijmy szarą strefą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 12.04.10, 15:44 Czarna i szara strefa jest wszedzie. Z panstw rozwinuietych chyba najwieksza jest ona w USA, i to od czasow prohibicji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Kran Re: Poza statystyką IP: *.64-127.202.173.217.in-addr.arpa 12.04.10, 18:42 > Mam znajomego, gdzie cała firma (na wsi) pracuje na czarno. Wszyscy > bezrobotni... tak, to też są ludzie wykluczeni z rynku pracy - legalnego rynku pracy - prowadzoną na czarno "firmę" tylko cienka czerwona linia dzieli od mafii. szara strefa jest takim samym zagrożeniem dla ładu w państwie jak tkanka nowotworowa dla żywego organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 12.04.10, 18:48 To niczego nie dowodzi. Np. praktycznie wszyscy moi znajomi sa Polakami, ale maja wyzsze studia (wiekszosc ma doktoraty) i wiekszosc z nich pracuje i mieszka poza Polska. Ale z tego nie wynika, ze przecietny Polak ma doktorat i pracuje naukowo na uniwerytecie na Zachodzie... A czarna i szara strefa to produkt kapitalizmu rynkowego, podobnie jak masowe bezrobocie i okresowe kryzysy. Kapitalizm rynmkowy bez kryzysow, bezrobocia oraz bez czarnej i szarej strefy jest tak samo realny jak zimne slonce czy goracy lod... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk moja mama jest od kilku lat bez pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.10, 16:30 jest nauczycielka..ale wszedzie licza sie uklady, w pewnym momencie odeszla od tego zawodu zeby swoj biznes zalozyc, potem kiedy zamknela interes nikt juz jej przyjac nie chcial..jedynie na jakies zastesptwa krotkie... przez pewien czas byla zarejestrowana, teraz moj ojciec placi ze swojej pensji na jej ubezpieczenie...w zadnych statystykach bezrobocia Ona nie wystepuje.. wiec o ile bezrobocie rzeczywiste w Polsce jest wieksze? mysle,ze dobrych pare procent!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: moja mama jest od kilku lat bez pracy IP: 193.136.157.* 12.04.10, 17:39 Ja bym tez byl bez parcy, albo zarabial minimalna place, z ktorej sie w duzym miescie, gdzie jest praca, przeciez nie wyzyje, gdybym nie wyjechal z Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota JTD TEAM Poza statystyką IP: 89.191.147.* 12.04.10, 17:08 Z pracą dziś każdy ma problem.... Na każdą rozmowę zaprasza się ok 50 osób pasujących w 100% wymaganiom i o przyjęciu decyduje znajomość bądź totalny przypadek.... Często pracodawca mówi mi że byłem na 2 miejscu hmm co mi z tego jak za rok ktoś nie przejrzy mojego cv ze względu na luki w latach pracy... i jak to się ma do zagwarantowania podstawowych praw człowieka, mam umierać za ojczyznę z głodu? ? a może tłumaczyć ludziom którzy dostali posadę po mamusi że nie jestem gorszy i mogę podjąć pracę dowolną tylko jej nie ma! Po dwa osoba bez pracy na co dzień o wiele wiele więcej pracuje... godzinami przegląda się oferty z nadzieją na sukces, rozmowy kwalifikacyjne, dojazdy i obowiązki domowe które spadają na osobę będącą w domu! Każdy który twierdzi że jest lepszy bo pracuje niech mnie odwiedzi chętnie go po prostu osikam! temat jak najbardziej na topie! bezrobocie min 30%!! dodam że i ja nie dostałem świadectwa pracy które właśnie powoduje że albo mogę wybrać drogę sądową (latami trwa)albo strzelić sobie w łep i zginąć nie za a przez OJCZYZNĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 12.04.10, 17:41 Dla ciebie, jak i dla mnie, dzisiejsza Polska nie jest matka, a wredna macocha... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżimi Re: Poza statystyką IP: *.cdma.centertel.pl 12.04.10, 18:37 jestem bezrobotny niezarejestrowany bo uważam, że po co się rejestrować. urząd pracy nie pomoże mi znaleźć pracy a żadnych świadczeń nie chce pobierać. mimo to aktywnie szukam pracy od roku, codziennie wysyłam aplikację, przeglądam ogłoszenia w lokalnej prasie i na necie, pytam po znajomych a na stronie internetowej pup są wszystkie oferty otwarte i zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 12.04.10, 18:50 A ja chcialem sprawdzic, czy jest dla mnie praca w Polsce. Przez godzine nie moglem znalezc oferty dla wykladowcy uniwersyteckiego. A w takim UK, to co tydzien oglaszaja setki takich prac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rektor Re: Poza statystyką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 19:25 > A ja chcialem sprawdzic, czy jest dla mnie praca w Polsce. Przez godzine nie > moglem znalezc oferty dla wykladowcy uniwersyteckiego. Uchowaj Panie żebyśmy mieli takich wykładowców jak dr kagan na naszych uczelniach i uczących naszych studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 12.04.10, 19:46 Boisz sie konkurencji ze strony Polakow wyksztalconych na najlepszych uczelniach Zachodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rektor Re: Poza statystyką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 19:53 > Boisz sie konkurencji ze strony Polakow wyksztalconych na najlepszych uczelniac > h > Zachodu? Jakiego zachodu? Pisałeś że uczyłeś się w australii. Toż to południowy wschód:))) Co z ciebie za doktor? Może jeszcze geografii:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: *.102.222.237.rev.optimus.pt 12.04.10, 21:55 Australia, ta z duzej litery, nalezy do kultury Zachodu. A z geografii ekonomcznej to ja mam Masters (MA by Research) z The University of Melbourne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Poza statystyką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 17:30 Gość portalu: rektor napisał(a): > Jakiego zachodu? Pisałeś że uczyłeś się w australii. > Toż to południowy wschód:))) Zależy jak się globusem zakręci - może być i południowy zachód :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 18:17 Zalezy, jaka mape sie posiada. flourish.org/upsidedownmap/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum 2% kawior zle a reszta siebie i kore z drzew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 17:31 kult chamstwa, cwaniactwa, kolesiostwa i zlodziejstwa. nie pracuje od kilku lat i nie zamierzam, pomalutku ide do bunkra glodowego zmiejszajac potrzeby, nieraz po pijoku dla rozrywki rozkwaszam buzki mientusom :P. mam znajoma ktora pracujac na piekarni wazy 34 kilo i tez nic nie je... ale ona przesadzila... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: 2% kawior zle a reszta siebie i kore z drzew IP: 193.136.157.* 12.04.10, 17:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Poza statystyką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 18:30 Czy ktoś jest w stanie sprawdzić ile osób jest nie zarejestrowanych w urzędzie pracy bo pracują za granicą na czarno ? Maja gdzieś urzędy , zarabiają forsę ślą rodzinie . Rodzina oficjalnie biedna , pomoc społeczna bo dochody niskie , żona pracuje mąż bez pracy i czworo dzieci na utrzymaniu . Mąż bezrobotny , bez prawa do zasiłku.Chata po remoncie, samochód super , dzieci na uczelniach . Na zewnątrz widać luksus . Ale oficjalnie biedna rodzina . Zazdrościć czy potępiać? Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 12.04.10, 18:31 To jest margines. Ponad 90% polskich bezrobotnych naprawde nie moze znalezc pracy... A o prace, za granica nawet, jest b. trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktus znaleźć pracę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 19:18 > Ponad 90% polskich bezrobotnych naprawde nie moze znalezc > pracy... Pracy nie można "znaleźć" bo ona się nie zgubiła:)) Do roboty to się można "zabrać". tylko trzeba chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: znaleźć pracę? 12.04.10, 19:48 Praca sie nie zgubila. To tylko Balceroweicz i ska zlikwidowali miejsca pracy w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: znaleźć pracę? IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 09:43 Praca = zajęcie za wynagrodzenie - godziwe wynagrodzenie. Praca bez tego ostatniego członu to wyzysk i kpina no chyba że zapewnia się wikt i opierunek. Ale to ostatnie wyszło z mody Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 12.04.10, 18:38 Pomoc spoleczna zaglada do swych "podopiecznych", wiec jak ktos zyje w luksusie, to jej nie dostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Gazeta.pl-swietny,realny artykul.Ukryte bezrobocie 12.04.10, 19:03 i ukryte dane.To sa realne statystyki.Przedtswione przez odwazynch dziennikarzy gazeta.pl.Przy tak malych "konurencyjnych" do zachodu,zarobkach wszystko jest mozliwe tylko aby utrzymac wartosc zlotowki.Niech kazdy mysli sam o swojej przyszlosci lacznie z emerytura czy renta.Juz zaczyna sie problem w Wielkiej Brytanii czy w Niemczech z prywatnymi ubezpieczeniami,polisami ktore gwarantuja minimalne emerytury czy renty.Pomimo odpowiednich wplat czy oplat miesiecznych.To samo jest juz w Polsce tylko nikt nie odwazy sie na ten temat napisac.Zloto,diamenty,platyna juz jest w wielkich ilosciach wykupywane.Wcale sie nie dziwie ze statystyka jest "podkrecana".Ta sama sytuacja jest juz w EU.Polska nie jest wyjatkiem. Inwestycje w innych krajach,wykupowanie ziemi(Egipt,Maroko)juz ma miejsce.Globalny kryzys trwa.W tych trudnych czasach,naprawde nie ma sensu narzekac tylko dzialac.Kazdy jak moze.Transformacja trwa. www.bezrobocie.net www.bezrobocie.pl www.gov.pl www.statystyki.gov.pl www.ue.pl www.bip.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
popeye_marynarz [...] 12.04.10, 20:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:46 Gorzej, Polska to dzis Pakistan Europy, kraj, ktorego glownym eksportem jest niskowykwalifikowna i niskooplacana sila robocza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscUSA Poza statystyką IP: *.socal.res.rr.com 13.04.10, 03:54 po smierci prezydenta, cala Polska i caly swiat mowi ze to taki cudowny czlowiek, jak zyl to mial okolo 30% poparcia i wszyscy na nim wieszali psy, co to jakas schizofrenia po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscUSA Re: Poza statystyką IP: *.socal.res.rr.com 13.04.10, 03:56 ja tez place podatki ale w USA, jak najmniejsze bo ida na rakiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:41 Ja go nie chwale. Uwazam, ze znacznie wieksza tragedia niz jego smierc, byly dla Polski jego rzady! A 30% Polakow to sa jednak miliony, ktore robia sporo szumu wokol odejscia swego faszywego idola! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Poza statystyką IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 09:51 Pomijają fakt że to czytelny znak od Boga wyraz uznania dla poczynań polskiej "elyty" za ostatnie 20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
drniehabil Re: Poza statystyką 16.04.10, 12:19 Otoz to. Pan L.K. nie byl, jak widac, Panu Bogu mily... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdzięczny Poza statystyką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 06:51 dziękujemy wam kaczysci za bezrobocie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdzieczny ide sie onanizowac, bo tylko to potrafie IP: 87.105.164.* 13.04.10, 07:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:40 Dziekujemy! Gość portalu: wdzięczny napisał(a): dziękujemy wam kaczysci za bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żyje się gorzej Poza statystyką IP: 188.33.183.* 13.04.10, 08:09 Cuda PO . Urzędnicy mogą manipulować statystykami do woli odsyłając bezrobotnego z niczym. Nikt nie zajmuje się tymi którym noga się powinęła . Czy warto żyć w tym kraju ? Granic nie ma , opieka medyczna na zachodzie bywa lepsza dla bezdomnych niż w polsce dla bezrobotnych. Znacznie lepiej być bezdomnym na zachodzie niż bezrobotnym w polsce. Widzimy jak słaby jest nasz kraj którego nie stać żeby zapłacić 50 zł ubezpieczenia zdrowotnego miesięcznie na osobę bezrobotną.Ale nie zapominajmy że polacy polakom tworzą obozy pracy na zachodzie i za najniższą stawkę. Jest bardzo tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezprawie władzy Poza statystyką IP: 109.243.188.* 13.04.10, 08:31 Kolejny przykład że Polska jest krajem bezprawia , rząd nie wywiązuje się z podstawowych obowiązków a przecież pamiętamy że obiecywali wielkie cuda . Mamy do czynienia z łamaniem najwyższego aktu prawnego czyli Konstytucji RP. Art. 68. 1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. 2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa. 3. Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku. 4. Władze publiczne są obowiązane do zwalczania chorób epidemicznych i zapobiegania negatywnym dla zdrowia skutkom degradacji środowiska. 5. Władze publiczne popierają rozwój kultury fizycznej, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Poza statystyką IP: 92.64.67.* 13.04.10, 08:51 Cóż, nie dla psa kiełbasa. Konstytucja jedno, prawo drugie. Pozamykali wszelakiej maści szkoły zawodowe i technika, to i nie były potrzebne zakłady. Zakładów nie ma, ale okazało się, że my jednak potrzebujemy je. No, ale przecież już technologii nie mamy i nie ma z kim konkurować, haha. No to wpuściliśmy Zachód do nas i za miskę ryżu na umowę-zlecenie... Co do UP i bezrobocia... cóż, SKANDAL NARODOWY i tyle. Urzędy w ogóle nie spełniają swej roli. A bezrobotni będą zawsze. U nas niestety dramat, bo ta skala jest olbrzymia. Najbardziej boli, że dotknęła w ogromnym procencie ludzi młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 13.04.10, 12:19 W ogole: panstwo polskie nie spelnia swej podstawowej roli, czyli ze nie troszczy sie o Polakow. Stad po co nam ta cala Polska, jesli pod rzadami obcych Polakom byloby lepiej? Juz dzis bowiem Polacy najlepiej zyja poza Polska, pod rzadami nie-Polakow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agentura Re: Poza statystyką IP: *.opera-mini.net 13.04.10, 12:41 Nie od razu Kraków zbudowano , nie od razu Polskę odbudują. Myślisz że to takie proste ? Polityka jest skomplikowana . Mamy tylu komunistycznych agentów że głowa mała. Sam Komorowski współpracował dla WSI obecnie zastępuje prezydenta. W Polsce przeżyli ci którzy donosili. Uspokój się i rób swoje , czyli to co najlepiej umiesz. Wszystkiego od razu nie można mieć , zachowujesz się jak dziecko które nie dostało lizaka (ze zgnilizną i robakami pod słodkim cukrem). Zresztą wielu obcych królów rządziło Polską i nikt się nie sprzeciwiał. Sam widzisz jak sie skończyła walka o Polskę dla Kaczyńskiego z braku pieniędzy latał starym radzieckim samolotem , natomiast pieniądze na wojnę w Iraku i Afganistanie znajdowały się. Możesz otworzyć firmę za granicą i pracować tam bo to jest warunkiem a żyć w polsce. Po co masz płacić podatki w polsce jeżeli będą zmarnotrawione . Na twoim koncie będzie więcej pieniędzy wiec jak tak bardzo ci zależy możesz złożyć darowiznę w przyszłości krajowi. Jesteśmy w UE wiec zmiany na lepsze będą postępowały coraz szybciej...wiec cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 13:26 Daj sobie spokoj z tym "komunistycznym" spiskiem. Najwiecej szkod wyrzadzili Polsce nie ex-komunsici, a solidaruchy: Walesa, Kaczynscy, Michnik czy Kuron. Co z tego, ze niektorzy z nich (Kuron czy Michnik) byli Bolszewikami, skoro zmienili swe poglady o 180 stopni. I, jak pisalem: wole dobrego obcego krola niz zlego krola-Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.sko Poza statystyką 13.04.10, 09:31 W Polsce wystarczy być doktorantem. Jest się poza czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heliogabal Re: Poza statystyką IP: 87.199.13.* 13.04.10, 14:25 W Polsce wystarczy być freelancerem. Jest się poza czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 14:53 Freelancerem to mozna byc, jak sie ma tate na wysokim stanowisku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heliogabal Re: Poza statystyką IP: 87.199.13.* 13.04.10, 15:38 > Freelancerem to mozna byc, jak sie ma tate na wysokim stanowisku... to żeś kolego wnosek wysnuł, nie wiem z czego wzięty. Zapierdzielam czasem po 16h dziennie i nie życzę sobie takich insynuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 13.04.10, 16:13 Gdybys mial tatusia ministra, to inni by za ciebie 'zapierdzielali'. A tak, to sam sie niszczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heliogabal Re: Poza statystyką IP: 87.199.13.* 13.04.10, 16:28 lekko nie jest, fakt. Ale mam satysfakcję i zawodową i finansową. Każdemu polecam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 16:45 A ja nie. Praca to bowiem tylko srodek do zycia, a nie cel w zyciu!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heliogabal Re: Poza statystyką IP: 87.199.13.* 13.04.10, 17:39 mogę pracować tydzień w miesiącu i zarabiać średnią krajową, albo cały miesiąc i zarobić 4x tyle. Napisz mi jeszcze coś o celach i środkach w życiu, tylko tym razem coś czego nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 18:16 Rownie dobrze mozesz jutro stracic prace i zostac bez srodkow do zycia i nawet bez swiadectwa pracy, a wiec bez szansy na zasilek. Wywalczylismy to sobie strajkami w latach 1980tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heliogabal Re: Poza statystyką IP: 87.199.13.* 13.04.10, 18:25 > Rownie dobrze mozesz jutro stracic prace i zostac bez srodkow do zycia i nawet > bez swiadectwa pracy, faktycznie, o frilansie to Ty masz pojęcie... Odpowiedz Link Zgłoś
drkagan Re: Poza statystyką 13.04.10, 18:31 Mozesz stracic klientow, czyli tych, ktorzy ci placa. I to z dnia na dzien... Odpowiedz Link Zgłoś
miss.mirabelka Re: ??? 01.05.10, 11:44 A co ma jedno do drugiego? Tata na wysokim stanowisku to najwyżej może załatwić jakąś ciepłą posadkę i tyle.A co to ma do pracy freelancera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu1 Frellancer czyli podczłowiek IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 10:14 Freelancer to podczłowiek! Śmieć niegodny szacunku ze strony PUP i pracodawców, znienawidzony przez ustawodawców!!! Nie wierzycie? Mam zawód. Wyuczony! Tyle, że w nim NIGDY nie pracowałem, bo inaczej się wszystko ułożyło. Skorzystałem jak OSTATNI IDIOTA z samozatrudnienia JAKO FREELANCER i całkiem dobrze mi szło. Do czasu. Wymyśliliśmy niewolnictwo pod nazwą BEZPŁATNE PRAKTYKI, i bardzo wielu samozatrudnionych pozostało na lodzie. Ja też. Wziąłem więc dokumenty jakie potrzeba, poszedłem JAK OSTATNI IDIOTA do PUP i chciałem się zarejestrować jako bezrobotny. Okazało się to niemożliwe! Owszem, mogłem zostać wpisany do rejestru, ale zasiłek to powinienem sobie ciężkim młotkiem raz na zawsze wybić z głowy! Podobno nie należy się! Bo byłem BYZNESMENEM!!! a takich w Polsce się nie szanuje od 1945 roku, więc jako były BYZNESMEN mam prawo umrzeć z głodu! Albo - mogę np. kraść lub wyłudzać kredyty. Ale zasiłek nie dla mnie! Jeszcze jedno: spróbujcie zarejestrować się na którymś z portali dla szukających pracy! Konia z rzędem i całe złoto z Fort Knox temu, kto potrafi to zrobić! W przebiegu PRACY musisz podać nazwy pracodawców, zajmowane stanowiska itd. Jak napiszesz, że pracowałeś na UMOWY O DZIEŁO albo UMOWY ZLECENIA dla kilkunastu lub kilkudziesięciu klientów??? Jak napiszesz, że sam dla siebie byłeś pracodawcą? Formularze są tak skonstruowane, że tego NIJAK w nich nie wpiszesz!!! A więc będąc samozatrudnionym możesz jedynie podawać się za BEZROBOTNEGO, czyli za wrzód na zdrowym organizmie społeczeństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
drniehabil Re: Frellancer czyli podczłowiek 16.04.10, 12:16 Otoz to. Statystyki dowodza niezbicie, ze samozatrudniajacy sie, poza nielicznymi wyjatkami takimi jak np. lekarze czy prawnicy, osiagaja wszedzie zarobki nizsze niz przecietne, gdyz operuja oni na niemalze doskonalym rynku, co oznacza, ze nie moga osiagnac realnych, czyli ekonomicznych zyskow. Polecam lekture dobrego wstepu do (mikro)ekonomii, najlepiej w angielskojezycznym oryginale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Poza statystyką IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 09:37 kiedyś byłem zarejestrowany w PUPie. Chodziłem i nic dla mnie nie mieli. Poszedłem na szkolenie na temat szukania pracy. Byłem tam chyba jedyną osobą z wyższym wykształceniem znającą języki. Wszyscy mówili, że z takim CV to pracę wszędzie znajdę. Pracy nadal nie było. Znalazłem robotę jako naganiacz. Dzwoniłem po firmach i trułem im, żeby coś kupili. Nie miałem do tego serca i po miesiącu dałem sobie spokój. Do urzędu już nie wróciłem. Po co? Żeby mi powiedzieli, że nic nie ma? Albo żeby mi dali robotę komiwojażera? Dzięki, ale nie. Szukam sam i widzę, że jest bardzo ciężko. Co mi po wykształceniu, certyfikatach czy znajmości języków jak na pracę przydupasa chcą kilka lat doświadczenia? Jakbym poszedł do zawodówki to miałbym łatwiej. Bez pleców nic się nie znajdzie. Kolega ma kiepską racę, ale sam mówi, że tylko dzięki rodzicom. Bez nich nie miałby nawet tego. Chory kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Poza statystyką IP: 193.136.157.* 13.04.10, 11:30 Gdyby nie masowa emigracja Polakow, to w Polsce byloby dzis ponad 35% stopa bezrobocia. I ciekawe, ze zatrudnia sie w Polsce cudzoziemcow, a dla Polakow to w Polsce pracy nie ma. Ja mam np. australijski doktorat (PhD), ktory nie jest jednak uznawany w Polsce, wiec pracy musialem poszukac za granica, czyli na zachodzie Europy, gdyz tam uznaja automatycznie moj australijski doktorat. Pisalem w tej sprawie nieuznawania mych australijskich kwalifikacji do b. prezydenta Kaczynskiego i do b. RPO Kochanowskiego. Kaczynski w ogole nie odpowiedzial na moje listy, a Kochanowski mi powiedzial, ze takie jest prawo w Polsce, i ze nie jest widac w interesie Polski pozwolic na uznawanie w Polsce zachodnich doktoratow. Tak wiec mieszkam, pracuje i place podatki na zachodzie Europy a nie w Polsce, a moj dorobek naukowy liczy sie do dorobku kraju, w ktorym mieszkam, a nie do dorobku nauki polskiej. Kto widzi w tym jakikolwiek sens? lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnag Re: Poza statystyką IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 09:56 oJakbym poszedł do zawodówki to miałbym łatwiej. ???????? Wymagane doświadczenie i pensja 1315 brutto Faktycznie płaca doskonała Odpowiedz Link Zgłoś