Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny??

IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.10, 18:20
    mam 26 lat z poprzedniej pracy mnie wyrzuconą przez ciecia. Zwolnili
    najmłodszych pracowników. Od pół roku szukam pracy w swoim zawodzie.

Tak sobie teraz myślę, że PRL nie był taki zły. Moi rodzice dorobili się w nim
    mieszkania i samochodu. Nie byli w partii pracowali na normalnych stanowiskach
    pracy.

Ja nie widzę ostatnio szans na dorobienie się mieszkania. Nie mówie już o
    założeniu rodziny bo to science fiction.

Teraz mamy kapitalizm. Mogę być teoretycznie bogaty. Robić duże biznesy.
    Pracowac gdzie chce. I co z tego? Komunizm nie byl wydajny a kapitalizm jest ?
    Bo ja widzę same kryzysy, które objawiają się bezrobociem i zwalnianiem
    najsłąbszych ludzi.

Teraz uświadomiłem sobie , że dałem się nabrać na te wszystkie głupoty o
    sukcesie o tej niby "wolności". Moi rodzice chwalą PRL a ja zawsze ich
    wyśmiewałem i mówiłem, że są nienowocześni. Teraz weryfikuję swoje zdanie. Pan
    szacowny profesor Balcerowicz, który jak mi wmawianą jest bohaterem narodowym
    jest dla mnie już tylko szkodnikiem i facetem co dał się nabrać na
    miltonowskie brednie o "niewidzialnej ręce rynku"

Ustrój najbliższy socjalizmowi funkcjonuje w Szwecji i Norwegii. Tak nie na
    Białorusi ani w Korei Północnej. Tam jest tylko dyktatura.

Jakoś nei słyszałem aby w tej socjalistycznej Szwecji czy Norwegii ludzie
    protestowali na ulicach, aby były tam kryzysy, demostracje. Aby kraje te
    bankrutowały. Mają się dobrze. Kto nie wierzy niech spojrzy na dane
    markoekonomiczne. NORWEGIA NAJMNIEJSZE BEZROBOCIE W EUROPIE !!!!! Najbardziej
    socjalny ze wszystkich krajów Europy.

Mam już w nosie kapitalizm, upiora Balcerowicza, który skazał miliony polaków
    na biedę w imię swoich utopii o wolnosci gospodarczych, PO i "cudów
    gospodarczych". chcę żyć w kraju gdzie liczy sie człowiek.
    Obserwuj wątek
      • popisuar Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 07.05.10, 18:44
        Jest, tyle ze tylko dla garstki kapitalistow i innych oszustow i zlodziei, np.
        dla zawodowych politykow...
        • Gość: ściślak na swiecie nie ma kapitalizmu juz nigdzie IP: *.chello.pl 07.05.10, 22:32
          pl.wikipedia.org/wiki/Kapitalizm
          to by było za uczciwe
          muszą być świnie przy korycie
          • popisuar Re: na swiecie nie ma kapitalizmu juz nigdzie 14.05.10, 12:53
            I dobrze, gdyz czysty kapitalizm to nic innego jak bezwgledny wyzysk ponad
            90% ludnosci przez garstke kapitalistow
            (gora 10% ludnosci).
            • Gość: aron Re: na swiecie nie ma kapitalizmu juz nigdzie IP: 91.200.94.* 14.05.10, 22:21
              a więc nie godź się na wyzysk, wyjedź na Białoruś. Kapitalista ani
              Rydzyk ci paszportu nie zabrał. Da swidania.
              • popisuar Re: na swiecie nie ma kapitalizmu juz nigdzie 15.05.10, 10:13
                Masz kompleks na punkcie Backi...
      • Gość: gosc Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.devs.futuro.pl 07.05.10, 19:08
        A mi sie ten kapitalizm podoba. Ciezko pracowalem by sie dostac na dobre studia. Na studiach ciezko pracowalem by sie jak najwiecej nauczyc praktycznych rzeczy. I odrazu po studiach dostalem bardzo dobrze platna prace.
        • Gość: tukan Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.10, 19:31
          To chyba największy mit kapitalizmu - ciężko pracą możesz się dorobić bogactwa.
          Śmiać się chcę. Drugi mit to tylko nieroby nie pracują reszta pławi się w luksusach.

Otóż, też ciężko pracowałem. Jestem teraz bezrobotny ale pracować mi się chcę.
          Zresztą nie chodzi czy chcę czy nie ale o to że muszę. Inaczej wybiorę sznur aby
          nie żyć w biedzie i poniżeniu.

Pewnie Pan marcin Rosół O(asystent Dzrzewieckieg) też chwali kapitalizm bo na
          państwowej posadzie dorobiłe się samych premii i nagród 60 tys. Pan Kret który
          za prowadzenie prognozy pogody zarabia 20 tys miesięcznie też lubi ustrój. Nie
          mowa o "ostrym" dziennikarzu Piotrze Kraśko, który jest zatrudniony w TVP razem
          z innymi 20 Kraśkami ze swojej rodziny (jego dziadek był ministrem kultury). On
          też cieżko pracował i doszedł do celu - 40 tysiaków miesięcznie.

Są pewni wyjątki, ludzie co dorobili się uczciwie bo sa pracowici albo wybitni
          ale to procent w społeczeństwie. Jestem za tym aby więcej niż 10 % społeczeństwa
          miało szanse na przyzwoite zycie.

Dlatego mówie FUCK OFF Capitalism
          • Gość: aron Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: 91.200.94.* 07.05.10, 19:48
            to że mówisz f*** off kapitalizm to za mało. Potwierdź to czynem.
            Wyjedź na BIałoruś. Tam masz socjalny raj.

Da swidania tawariszcz. Najbliższy bus do Terespola o 16.40
            • sothink Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 10.05.10, 10:24
              a ty co? sam jesteś lewus na dotacjach i wyborca socjalistycznego
              PiSu(jak większość biedaków) i jeszcze psioczysz, jesteś więc durny czy
              chory psychicznie?
              • aron2004 Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 10.05.10, 11:41
                won do angeli twoje miejsce w rzeszy
                • sothink Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 10.05.10, 13:10
                  "Czy się stoi czy się leży, tysiąc złotych się należy" - mentalność
                  komunisty arona, won na Kubę!
          • wispipik.0 Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 07.05.10, 20:02
            Kolego Tukan w Polsce nie od 1939 nie było żadnego kapitalizmu.
            Jak pisze popisuar :

> Oczywscie, ze w PRLu nie bylo ani komunizmu, ani tez socjalizmu, a jedynie
            > bolszewicki model kapitalizmu panstwowego!:
            forum.gazeta.pl/forum/w,23,111012197,111070798,Re_Owszem_byl_lepszy.html
            Zawodowo się tym nie zajmuję, ale w szkole uczyli o Lenonowksim NEP'ie, który miał "uniemożliwić budowę socjalizmu"
            pl.wikipedia.org/wiki/NEP
            Poza tym co to za kapitalizm bez szerokiej warstwy kapitalistów. Mamy taki kapitalizm nie dla każdego. Jak nie dla każdego to dla kogo ?

"I dlatego właśnie byłem zwolennikiem przekazania prezydentowi Wałęsie projektu ustawy reprywatyzacyjnej i pamiętam trzy argumenty, przy pomocy których próbowałem go przekonać, że właśnie tę ustawę powinien wnieść do Sejmu właśnie on, jako pierwszy niekomunistyczny prezydent Polski. Po pierwsze dlatego, że ustawa ta ma charakter ustrojowy, odwracając komunistyczne stosunki własnościowe. Komunizm bowiem polegał przede wszystkim na pozbawieniu ludzi własności, zaś terror był w zasadzie narzędziem utrwalenia tego stanu rzeczy. Jeśli zatem jego prezydentura ma zapoczątkować zmianę ustroju, to od tego właśnie trzeba zacząć, a któż powinien zrobić ten początek, jeśli nie on? Po drugie – że restytucja własności doprowadzi do pojawienia się w Polsce grubej warstwy właścicieli nie pochodzących z kręgów nomenklaturowych, którzy będą stanowili naturalne zaplecze polityczne ugrupowań niekomunistycznych, bez przesądzania – których. Wreszcie – po trzecie – na wypadek reelekcji Lech Wałęsa miałby znakomity argument: komuna odbierała – ja oddałem – i nikt nie mógłby podważyć ani prawdziwości tej deklaracji, ani jej historycznej wagi. I mimo to prezydent Wałęsa nam odmówił!" - Stanisław Michalkiewicz
            www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1576
            Natomiast Państwo i piewcy rabunkowej prywatyzacji wystąpili w roli paserów, sprzedających kradzione (często przez własnych ojców). I taki w Polsce jest kapitalizm. Marks by się uśmiał. (Karol oczywiście).
      • mokos99 GRECJA 07.05.10, 19:46
        Mi się podoba Grecja i ten ich piękny nie uczciwy system typu dostaniesz się do
        budrzetówki to do emerytury masz etat nawet jak nic pożytecznego nie robisz.
        Wiec możesz siedzieć na dupie za biurkiem przez 8h i bedzie dobrze. Przychodzi
        kryzys to wczasie pracy idziesz strajkowac zeby nadal byly 13 i 14stki:))
        Emeryture tez dostajesz szybciej i wiecej niz Kowalski pracujacy np. w piekarni.
        A to ze to wszystko jest za kredyt to nikogo nie obchodzi. Potem przychodzi
        kryzys i kretyni wychodza na ulice:))) Krzycza ze wieksze podtaki dla bogatych -
        czyli bogaty zamykaj fabryke w grecji i przenos sie np do polski, albo centrale
        do raju podatkowego. Tyle naiwnosci jest w ludziach wierzacych w socjalizm ze
        szkoda gadac. Socjalizm nigdy nie zaspokoi wszystkich po rowno wiec zawsze
        bedzie niesprawiedliwy! Poza tym zrobi ludzi mentalne kaleki!:( Kapitalizm tez
        nie jest idealny w wydaniu afer w bankach i wielkich korporacjach. Podstawa w
        zyciu to nie krasc i nie kazac innym placic za nasze zycie. ps kumpel lat 23
        pracujacy za 1400zł majacy zone i dziecko nie dostaje zadnego zasilku a baba z
        jego bloku ktora wyprodukowala sobie dzieci zyje z socjalu. Do mops jezdzi
        taksówka a kumpel codziennie o 5 rano busami do roboty sie myka! To jest
        socjalizm!
        • firmabasmar Przeprowadzki 14.05.13, 08:44
          Witam, oferujemy transport i przeprowadzki z Polski, do Polski a także na teren całej Europy. Zainteresowane osoby prosimy o kontakt biuro@firmabasmar.pl lub przez formularz www.firmabasmar.pl Zapraszam!
      • Gość: aron Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: 91.200.94.* 07.05.10, 19:47
        wyjedź na Białoruś- tam twój raj. Tam jest taki PRL-bis, no może
        trochę lepszy - np. można mieć antenę satelitarną.

możesz też na Kubę, do Wenezueli, do Korei Pn. czy gdzie tam wola

Rydzyk paszportu ci nie zabrał, nikt cię w dzikim kapitaliźmie nie
        trzyma. Wyjeżdżaj już dziś

Da swidania tawariszcz.
      • mokos99 Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 07.05.10, 19:49
        Patrzcie na to wszystko racjonalnie. Sam jestem szarym pracownikiem ale wiem ze
        pensja nie bierze sie z kosmosu ani zasilki rozdawane na lewo i prawo. Myslicie
        ze socjalizm finansuja bogaci? Oni nie chca placic 40% podatku i mykaja do
        rajow. I tak bedzie zawsze! Na socjalizm placa Ci co pracuja i zarabiają zwykle
        pieniadze. Ludzie maja pensje 3000zł brutto a na reke 2000zł. 1000zł idzie na
        socalizm czyli pania co do mops jezdzi taxi.
      • Gość: menell Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.ip.netia.com.pl 07.05.10, 19:59
        Kapitalizm i socjalizm - obydwa systemy są do niczego. W obydwu systemach
        garstka żyje dobrze, a reszta bieduje.

To co wykańcza wielu ludzi w Polsce, to terapia szokowa wymyślona przez
        ekonomistów z Chicago. Wielu ludzi pochyla się nad naszą ojczyzną, i myśli sobie
        - "kurna, żyję w kraju trzeciego świata.." BINGO! Otóż to!

Neoliberalna chicagowska szkoła ekonomiczna, jej założenia i strategie są
        właśnie realizowane w Polsce. A gdzie były realizowane wcześniej?? W Chile np, w
        Argentynie, a teraz w Iraku. Jak skończyły te kraje? Polska też tak skończy.

Kapitalizm nie jest wcale wydajny ekonomicznie! Wystarczy spojrzeć na Irak.
        Wielki koncern dostał miliardy $ na wybudowanie szkół w Iraku. Zatrudnił
        podwykonawcę, który zatrudnił podwykonawcę, który zatrudnił podwykonawcę, który
        .. itd. Ile szkół wybudowano? Mniej niż na palcach jednej ręki można policzyć.

Pocieszeniem może być Argentyna - totalnie zrujnowana przez kapitalizm, bankrut
        - teraz się odradza.
        • wispipik.0 Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 07.05.10, 20:19
          Chile to był zły przykład :
          Prezentacja UPR :
          rs174l33.rapidshare.com/files/177086117/1764781/Wybierz_w__322_a__347_ciw__261__drog__281_.prezentacja.pps

Różnica między Polską a Chile jest jak między gen. Jaruzelskim a gen. Pinochetem.
          Poza tym z Chile z jednej strony ma góry a z drugiej ocean. A my Niemcy i Rosję. A
          przy władzy ich agenturę. Raz tej raz z drugiej strony.

No i reformy trzeba robić konsekwentnie. Do tego czasu największym reformatorem był
          minister Wilczek z rządu Rakowskiego.
          • wispipik.0 Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 08.05.10, 00:00
            wispipik.0 napisał:

> Poza tym z Chile z jednej strony ma góry a z drugiej ocean. A my Niemcy i Rosję.
            > A przy władzy ich agenturę. Raz tej raz z drugiej strony.

"Budowniczy nowego ładu światowego bezlitośnie depczą podkutymi butami kraje, które nie chcą podporządkować się ich samowoli. A jeśli zbrojna ingerencja jest niemożliwa, próbują zniszczyć niezależne państwo od wewnątrz." - Alaksandr Łukaszenka - pl.wikiquote.org/wiki/Alaksandr_%C5%81ukaszenka

Źle ze mną, zaczynam myśleć jak Łukaszenka. Może już czas na Białoruś... Przynajmniej wiemy dlaczego Alaksandr nie lubi Andżeliki Borys - pl.wikipedia.org/wiki/And%C5%BCelika_Borys
            • aron2004 Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 08.05.10, 05:05
              Dokładnie. Czas na Białoruś. Dziś bus do Terespola o 16.40. Do
              północy powinieneś przekroczyć granicę a potem już tylko socjal i
              opychanie się kawiorem. da swidania tawariszcz.
              • Gość: marynarz z Aurory Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.087.c86.petrotel.pl 09.05.10, 23:23

Aron, a co to za problem dla policji kontrolować aronowe busiki cały
                dzień? Żaden problem. A jak się nie podoba przestrzeganie przepisów
                i normalny kapitalizm to won na Białoruś !, da swidania
                • Gość: heartz Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 10:40
                  Po postach arona można wywnioskować, że chyba ma firmę transportową, skoro tak chętnie wszystkich wysyła na przejażdżki ;). Btw. polecam niedawno wydaną książką prof. Kieżuna - Patologia transformacji. Może niektórzy mieli okazję przeczytać, w każdym razie wszystkim Polakom, którzy chcą zrozumieć aktualną sytuację w kraju BARDZO POLECAM!!!
      • Gość: Ap Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.icpnet.pl 07.05.10, 21:36
        Bo to jest polski kapitalizm w najdzikszym wydaniu.
        Mowie fuck off polskim łajdakom i wyzyskiwaczom i lecę do Anglii szukać
        szczęścia. Mam nadzieję, że nigdy tutaj nie wrócę.

PS. Jestem w podobnej sytuacji, co ty - bez żony, dzieci, mieszkania i pracy też
        nie mogę znaleźć od stycznia, tylko że mam 32 lata i mieszkam w Poznaniu.
        • Gość: aron Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: 91.200.94.* 07.05.10, 21:52
          dlaczego do Anglii a nie na Białoruś?
          • Gość: AP Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.icpnet.pl 07.05.10, 22:10
            Żeby ciebie tam nie spotkać.
      • Gość: aron Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: 91.200.94.* 07.05.10, 21:53
        w Szwecji płaci się 70 zł za wizytę u lekarza rodzinnego (
        nie specjalisty)

to jest socjalizm?
        • Gość: koks Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 00:10
          jest bo 70zł dla szweda jak dla nas 7zł. Reszta jest dopłacana z budrzetu. To
          tak jak w Polsce chca wproawadzic oplaty 5-10zł aby ludzie nie chodzi co tydzien
          do lekarza.
          • aron2004 Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 08.05.10, 05:03
            no widzisz - u nas chcą wprowadzić, ale nie wprowadzili. A w Szwecji
            wprowadzili i to już dawno.
            Tak że zostaje Kuba, Białoruś, Korea Pn. i Wenezuela. tam wasz raj
            lewusy.
            • sothink Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 08.05.10, 15:16
              sam jesteś lewus jak każdy wyborca PiSu, heh, nawet SLD nie przyszło do
              głowy dawać kasę związkom zawodowym jak ja PRLu
            • Gość: marynarz z Aurory Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.087.c86.petrotel.pl 09.05.10, 23:28
              Aron, a co to za problem dla policji i ITD kontrolować busiki cały
              dzień? Żaden problem. A jak się nie podoba przestrzeganie przepisów
              i normalny kapitalizm to won na Białoruś !, da swidania
              • Gość: aron Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: 91.200.94.* 10.05.10, 06:09
                busiarze i tak są przewoźnikami najbardziej kontrolowanymi przez
                ITD. Widziałęś kiedyś kontrolę autobusu PKS? Ja nie. No bo gdyby ich
                skontrolować, to by półowie autobusów musieli zabrać dowody

zresztą te kontrole ITD wychodzą busiarzom na dobre, bo nie opłaca
                się dorzynać 20-letnich gratów tylko trzeba kupić coś nowszego. PKS
                dorzyna 20-letnie trupy bo nie musi bać się kontroli. A ludzie
                patrzą na rocznik i wsiadają do busów.
              • sothink Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 10.05.10, 10:03
                aronowi nie podoba się kapitalizm, bo ma mentalność roszczeniowego
                komucha
      • helena_5 bajki są piękne, ale tylko fakty prawdziwe 07.05.10, 22:36
        Socjalizm sam się nie finansuje. Trzeba komuś zabrać, żeby innemu dać.
        Komu chcesz w Polsce zabierać skoro 90% pracuje za średnią krajową lub mniej, i
        już ma za mocno obciążone daninami publicznymi zarobki.

Socjalizm za czasów naszych rodziców jechał na długu, który został do spłacenia
        na kolejne lata po 89. Tę stabilizację sztucznie finansowano długiem, którego
        nie dałoby się ciągnąć w nieskończoność nawet jakbyśmy zostali w poprzednim ustroju.

> Ustrój najbliższy socjalizmowi funkcjonuje w Szwecji i Norwegii.

Tak, ale ich na to stać!!! Oni po wojnie nie byli pod butem ZSRR,
        rozwijali się technologicznie, rodziny od pokoleń gromadzą majątek (w Szwecji
        hipotekę na kredyt mieszkaniowy dla dzieci ustawia się na WŁASNEJ nieruchomości
        rodziców - rodzice mają mniej niż 50 lat i SWOJĄ nieruchomość), po wojnie byli w
        nurcie przemian kapitalistycznych i rozwoju rynku i handlu międzynarodowego z
        Zachodem. Norwedzy fundują sobie socjal z... ropy, my nie mamy z czego.
        • 1realista Re: bajki są piękne, ale tylko fakty prawdziwe 08.05.10, 19:25
          Nie "zabrać" tylko "trzeba się złożyć". Fascynujące jest że fani kapitalizmu protestują przeciwko państwowemu a nie protestują przeciwko samorządowemu. A przecież to to samo.Cała wspólnota jest właścicielem określonych dóbr. Tylko że jak będzie silne państwowe to oznacza silne państwo. Silne państwo to regulacje które ograniczają złodziejstwo uprawiane przez ludzi pod sztandarami kapitalizmu i wolnego rynku. Firmy kapitalistyczne są nieefektywne.
          • Gość: Q800 Re: bajki są piękne, ale tylko fakty prawdziwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 10:31
            Ty jesteś po prostu idiotą... ku... dżumę chcesz leczyć jeszcze większą dawką dżumy. Co za typ...
      • helena_5 W Polsce nie ma wolnego rynku i kapitalizmu 07.05.10, 22:45
        Jakby był wolny rynek, to byś miał 10% państwa w gospodarce w stosunku do tego,
        co jest. U nas mamy w gospodarce socjalizm po liftingu, a nie kapitalizm. W
        wolnej ręce rynku to jest dobrego, że kolesiostwo i układy są minimalne, bo nie
        steruje tym polityka, tylko siły ekonomiczne.

Płacimy horrendalne ZUSy i podatki na bandę nierobów zamiast to inwestować w
        swoje biznesy. W wielu dziedzinach nie możesz otworzyć swojej konkurencyjnej
        firmy, bo tam działa państwo. I dlatego się nie możesz bogacić, a nie prze
        kapitalizm.

Płacisz co roku większą składkę zdrowotną, a kolejka do specjalisty czy na
        zabieg się wydłuża, bo... coraz więcej z tego wyciągają dla siebie lekarze.
        Niezła klika. I to oni są przeciwko prywatyzacji służby zdrowia... bo w
        prywatnej nie byłoby wpadek z pijanymi lekarzami, niemiłymi pielęgniarkami na
        porodówce, z lekarzem pracującym na pięciu etatach, który odsypia jak ma dyżur
        w... publicznym szpitalu.

Dopóki każdy nie głosuje własnym portfelem wyraźnie widząc ile płaci (a nie
        automatyczne pobrane składki i podatki na nie wiadomo co), dopóty w Polsce
        będzie jak jest. A żeby wydawać swoje pieniądze trzeba zminimalizować transfery
        socjalne.
      • Gość: inżynier Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 23:08
        Nobody cares. Ogarnij się.
        • Gość: tukan Moje argumenty IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.10, 11:32
          Zgodzę się, z głosem który padł, że w Polsce panuje neoliberalizm którego twórcą
          intelektualnym był Milton Friedman.

Nie mam nic przeciwko wolnemu rynkowi. Nie mam nic przeciwko przedsiębiorcom.

Dam wam przykład. Otóż nie marzy mi się życie z zasiłku i oglądanie cały dzień
          TV bądz granie w gry. Chcę pracować, mieć poczucie, że jestem potrzebny,
          rozwijać sie. Pracy dla mnie nie ma pomimo,iż już nie jestem w stanie policzyć
          ile wysłałem CV.

Chciałem założyć własną firmę. Konkurencja duża. Ale nic. Obczaiłem sprzęt jaki
          mi będzie potrzebny. Wyszło 100 tys na minimalne wyposażeniem. Z WUP mogę góra
          zgarnąć ok 20 tys. z funduszy unijnych max. 40. W najlepszym razie mi brakuje 60
          tys. Bank kredytu mi nie da. Jak byłem to nawet nikt ze mną gadać nie chciał.

W Polsce prawie nie ma banków, które finansują młodych przedsiębiorców. A niby
          taakie mam perspektywy !!!! Mogę robić biznesy, interesy. Tylko trzeba mieć
          kapitał, który jako osoba ze skromnej rodziny po prostu nie mam !!!!!!!!!!!!

Socjalizm nie jest dobry. Ale kapitalizm też nie. Szwecja, Norwegia, Dania
          utworzyły jakieś własne warianty, które po prostu się sprawdzają. Czemu
          neoliberalna Ameryka zachwiała się w posadach a jakoś nie słychać o kryzysie w
          socjalnej Szwecji, Norwegii czy Dani??

No proszę zwolenników neoliberalizmu, fanów Korwina Mikke i Balcerowicza o
          odpowiedz !!!! Czemu Łotwa, skąd innąd liberalny kraj cofneła się o pare lat
          gospodarczą a nie słychać aby kryzysy były w najbardziej socjalnych krajach na
          świecie.

W kapitalizmie jaki mamy w Polsce, jak i w Ameryce licza się wielkie korporacje
          i paru ludzi. Nie ma kapitalizmu dla wszystkich.

Skoro kapitalizm taki wspaniały to czemu są same kryzysy. W komunizmie rządziła
          partia a tu rządzą banki, które są w stanie doprowadzić całą gospodarkę do ruiny
          i spowodować potężne bezrobocie.

Zwykły człowiek prowadzący sklep spożywczy może zbankruować i popaść w długi.
          Potężny bank może robić co chce jak coś to państwo mu pomoże kosztem innych. TO
          JEST TA RÓWNOŚĆ ???

A i prosze bez powoływania się na UPR i Korwinna Mikke bo to taka żenada i
          wstyd. Ludzie któzy sie na ich zdanie powołują sami siebie ośmieszają. Jak ktoś
          twierdzi jak Korwin, że wojskowi powinni obalić demokracje i wprowadzić króla to
          stawia siebie po stronie egzotyki polityczno-społecznej.

W tym kapitalizmie jaki u nas panuję, ktoś kto ma kasę może szmacić innych.
          Wielkie korporacje i banki mogą pasożytować na grzbietach zwykłych ludzi.

Neomi Klein opisywała opisywany tu przypadek neoliberalizmu. Wielka amerykańska
          korporacja wygrała przetarg na budowę szkół. Zatrudniła podwykonawców ci innych
          podwykonawcóe. każdy zgarnął swoją dole. Oczywiście Irakijczyków nie zatrudniono
          tylko ściągnieto ludzi z innych krajów (najwięcej z USA). Ci oczywiście byli
          opłącani sowicie bo tylko w ten sposób jakiś amerykanin zgodziłby się pracować w
          IRaku. Do ochrony tych ludzi trzeba było wynając prywatną firmę ochroniarską
          taką jak Blackwater (byli żołnierze), która brała kolosalne pieniadze za swoje
          usługi.

Oczywiście można byłoby dac te pieniądze firmom irakijskim, które by je
          zbudowały parokrotnie tańszym kosztem ale wtedy tyle osób nie zgarneło by doli.
          Tak to masa podwykonawców, firm rektuterskich, ochroniarskich. Efekt? Na samą
          ochronę wydaną pół sumy przeznaczonej na budowę szkół. Piękny neoliberalny
          kapitalizm.

Czemu w Szwecji takie rzeczy sie nie dzieją? Czemu tam ludzie mają godne życie,
          bezrobocie jest małe (o dziwo ludzie masowo na zasiłki nie idą). Czemu ta
          Szwecja ma najwyższy poziom życia?

Kto zna jakiegoś Szweda to wie, że nawet jak jest hydraulikiem to mówi spokojnie
          po angielsku. Edukacje bowiem mają tam najlepszą na ŚWIECIE !!!! W polsce
          absolwenci UW i UJ często nie znają języka obcego.

FUCK OFF CAPITALISM. FUCK OFF LESZEK BALCEROWICZ
          • Gość: heartz Re: Moje argumenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 10:58
            Zgadzam się, cieszy mnie, że ludzie powoli zaczynają myśleć samodzielnie :). Odnosisz się do przykładu z Dokryny Szoku Klein - polecam. Niestety myślę, że jesteśmy na skraju odrodzenia skrajnych ruchów politycznych. Zastanawiam się tylko czy pójdziemy w stronę neofaszyzmu i rozpadu UE, czy neokomunizmu... Model kapitalistyczny powoli się wyczerpuje, wraz ze wzrostem świadomości społecznej coraz mniej ludzi godzi się na pracę w manufakturze z 1USD dziennie w warunkach, gdzie wyeksploatowane budynki walą im się na głowę (Bangladesz), a później posiadacze kapitału transportują produkty do UE i USA z ogromną marżą (wyprodukowanie pary jeansów kosztuje 5 USD, spodnie np. Levisa w Polsce kosztują dziś 100-130 USD. 90% dóbr na świecie należy do 10% ludzi. Dodrukowane pieniądze nie trafiają do kieszeni ludzi zatrudnionych na etacie, mimo, że ci padają ofiarą inflacji. I ostatni argument: banki zyski osiągają indywidualnie, a ich straty pokrywają wszyscy podatnicy. Czas z tym skończyć.
      • Gość: asd Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: 95.178.34.* 08.05.10, 11:50
        kapitalizm to system zbrodniczy. cwaniaczkow, zlodziei, oszustow i wyzyskiwaczy
        nazywa sie w nim ludzmi przedsiebiorczymi i zaradnymi. tych, ktorzy sobie nie
        radza, nie potrafia isc do celu po trupach, kombinowac, byc baz sumienia -
        nazywa sie leniami i nieudacznikami. nie ma wtym systemie miejsca na ludzkie
        uczucia, na wspolczucie. jest tylko konkurencja, rywalizacja, zzeranie siebie
        nawzajem. jak ktos sobie nie radzi moze zdychac - jego wina przeciez. dla
        bardziej zaradnych jest zwyklym smieciem. bogaci maja po 10 willi i 20
        samochodow, biedacy spia na dworcach. dobrze im tak - sa przeciez niezaradni,
        niech zdychaja prawda?
        • Gość: asd Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: 95.178.34.* 08.05.10, 11:58
          i jeszcze jedno - zrozumcie ludzie, ze tak dlugo jak bedziecie glosowac na
          po-pisy czy inne sld nic sie w tym kraju nie zmieni. mamy demokracje burzuazyjna
          - u wladzy sa ci, co maja wiecej pieniedzy i sa w stanie wiecej wydac na
          kampanie i caly czas byc w mediach i bilbordach. prosty mechanizm - skoro partie
          maja pieniadze od bogaczy, to musza rzadic tak by bogaczom zylo sie dobrze , a
          nie zwyklym ludziom (wg bogaczy - nieudacznikom). po i pis to jedno bagno, ktore
          stara sie tworzyc pozorna konkurencje miedzy soba (by polacy lubiacy medialne
          konflikty wlasnie ktoras z tych partii wybrali) a tak naprawde nie roznia sie
          niczym i bronia interesow bogatyhc, a sld nie ma nic wspolnego z lewica i obrona
          ludzi pracy i biedakow, tylko tak samo dba o bogatych. zainteresujcie sie
          komunistyczna partia polski, wejdzcie na jej strone, poczytajcie
          (www.kompol.org/), od razu mowie ze nie jestem jej czlonkiem tylko
          sympatykiem. to partia ktorej nie ma w mediach bo nie ma pieniedzy na promocje i
          malo kto ze w ogole istnieje. otworzcie oczy na to do czego doprowadza
          kapitalizm i jak dzieli ludzi, jak zamienia je w pozerajace sie zwierzeta. nawet
          produkty ktore dzis kupujemy sa specjalnie obliczone na to by nie sluzyly nam
          dzis zbyt dlugo, byle tylko jak najszybciej kupic nastepne. to jest chore ze
          wszystko jest podporzadkowane zyskowi, to czysta patologia. ludzie, otworzcie oczy!
          • wispipik.0 Nasz Dziennik organem KPP - Polska to dziwna kraj 08.05.10, 14:40
            Gazowy przekręt stulecia
            Tymczasem polskie elity polityczne w zdradzieckim geście, który ze względu na swą skalę można nazwać kolejnym Wielkim Przekrętem, oddały Amerykanom polskie bogactwo narodowe za symboliczną opłatę 5,63 złotych z każdego 1000 metrów sześciennych wydobytego gazu. Dla porównania, za każde 1000 metrów sześciennych gazu z Rosji płaci się obecnie 400 dolarów amerykańskich.
            www.kompol.org/start/Gaz.html
            Kto zarobi na polskich złożach? (Nasz Dziennik, 2010-04-01)
            "Ćwierć wieku od upublicznienia przez polskich geologów informacji o krajowych złożach gazu ziemnego zalegającego w łupkach rusza proces sięgania po te niekonwencjonalne kopaliny. Po sukcesie Stanów Zjednoczonych w tej dziedzinie Polska jest ogłaszana najbardziej perspektywicznym obszarem w tym zakresie. Na naszym rynku są już światowi giganci przemysłu naftowego, a Ministerstwo Środowiska udzieliło ponad 40 koncesji na kosztowne poszukiwania. W całym procesie nikły udział mają polskie koncerny. Co to może oznaczać?"
            www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=104083
          • wispipik.0 Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 08.05.10, 15:25
            Doceniamy spostrzeżenia kolegów komunistów, ale ich produktu - jako takiego - już nie
            kupimy.
            Uwaga na podróbki i "repack`i" (patrz. Ewropejskij Sujuz)

Związek Socjalistycznych Republik Europy (www.MartinLechowicz.pl)
            www.youtube.com/watch?v=Y1yoPbhG4yA
          • wispipik.0 Uważajcie na komunistyczne podróbki 08.05.10, 15:33
            Znany rosyjski dysydent, antykomunista, autor wielu książek Włodzimierz Bukowski dokonuje niezwykle ciekawego porównania między Związkiem Radzieckim a Unią Europejską. Wizja jaką przed nami roztacza jest przerażająca i niestety bardzo prawdopodobna.
            www.youtube.com/watch?v=7qcQ95d5G18
      • blablablablablaa Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 08.05.10, 13:36
        Rzygać mi się chce jak czytam te wypociny komunistów. Zero pojęcia o mikro i makroekonomii, już nie wspominając o bardziej ideologicznych kwestiach takich jak przecztanie chociażby "Capitalism and FREEDOM" Friedmana. Wieczne pretensje, postawa roszczeniowa, ZAWIŚĆ, bo zazdroscią tego nazwać nie można. Boli was że ktoś inny mógł być pracowity, a wy dłubaliście w nosie w tym czasie. Nie rozumiem jak można wstawać rano i myśleć TO TO TO I TO MI SIĘ NALEŻY BO ŻYJĘ, A TAMTYM ZABRAĆ.

Taki poziom jak koleś w gumofilcach który mówi "BALCEROWICZ MUSI ODEJŚĆ".
        • Gość: R mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 15:00
          Pan Balcerowicz jako zwolennik prywatnej działalności działał jako niezależny
          konsultant własnej firmy, czy tez pracował jako urzędnik państwowy?
          • wispipik.0 Re: mam pytanie 08.05.10, 15:13
            Gość portalu: R napisał(a):

> Pan Balcerowicz jako zwolennik prywatnej działalności działał jako niezależny
            > konsultant własnej firmy, czy tez pracował jako urzędnik państwowy?

pl.wikipedia.org/wiki/Leszek_Balcerowicz
            • Gość: R Re: mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 17:30
              Z tego co widzę, to dominuje działalność w państwowych strukturach i publicznych.
              Dziwne-taki zwolennik prywatnej własności a wygląda na to że woli pracować na
              państwowym.
      • 1realista Korekta kilku błedów się należy. 08.05.10, 19:42
        Balcerowicz jest doktorem a nie profesorem. Profesorem to jest Kołodko czy Belka.
        Balcerowicz oprócz tego jest zwykłym nieukiem. Łatwo to udowodnić. Średnie bezrobocie przez ostatnie lata oscyluje wokół 15%, naturalne bezrobocie to 5%, w PRL-u mieliśmy bezrobocie 0%. Balcerowicz sobie wykombinował że inflacje szybko stłumi zniszczeniem miejc pracy. Okazało się że to tłumienie trwało długie lata a bezrobocie będące skutkiem zniszczenia milionów miejsc pracy i majątku narodowego. Mamy bezrobocie trzykrotnie wyższe od poziomu naturalnego.Balcerowicz poniósł porażkę na całej linii. Żeby zaciemnić obraz katastrofy próbuje się wmówić że to wina podatków, nieefektywności i przeregulowanego rynku pracy.A tam gdzie bezrobocie to biznesmen nie płaci, okrada pracownika i zwalnia z dnia na dzień a nie przejmuje się prawem. Balcerowicz uczynił polaków niewolnikami i jedyne godne miejsce dla niego jest obok Stalina i Hitlera. Hitler Stalin Balcerowicz - mają identyczne "osiągnięcia" wobec Polaków. Jak są małe zarobki spowodowane bezrobociem i zapaścią technologiczną to nie ma pieniędzy z podatków na opłacenie niezbędnych zobowiązań.Zauważmy że organizacje biznesmenów zwalały winę na niskie płace również brakiem mobilności. Gdy po otwarciu rynków pracy wyemigrowało 2 miliony polaków nikt już tego argumentu o niemobilności nie śmiał użyć. Bo ta teoria to było kłamstwo. Zresztą ten cały "dorobek kapitalizmu" wypada po prostu źle jesli porównamy dowolne 20 lat poprzedniego stulecia.
        • Gość: aron Re: Korekta kilku błedów się należy. IP: 91.200.94.* 09.05.10, 10:50
          Balcerowicz zabrał ci paszport? Nie możesz wyjechać do jakiegoś
          socjalnego raju, np. na Białoruś?

Gdzie to niewolnictwo?
          • 1realista Re: Korekta kilku błedów się należy. 09.05.10, 21:59
            Ciekawe dlaczego nie proponujesz wyjazdu do komunistycznych Chin?
          • Gość: marynarz z Aurory Re: Korekta kilku błedów się należy. IP: *.087.c86.petrotel.pl 09.05.10, 23:21
            Aron, a co to za problem dla policji kontrolować aronowe busiki cały
            dzień? Żadenproblem. A jak się nie podoba przestrzeganie przepisów i
            normalny kapitalizm to won na Białoruś,bo buraczków już nie
            sprzedasz , da swidania
      • sothink Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 10.05.10, 10:08
        Balcerowicz bardzo słusznie zakładał dbanie o politykę fiskalną i walkę
        z inflacją. Co do prywatyzacji to można by się spierać, nie wszystkie
        decyzje były przemyślane, ale i tak nie jest złe. Wolałbyś żyć na
        Kubie? U nas nie ma wielkiego problemu z pracą, jak ktoś chce pracować
        to będzie.
        • wispipik.0 Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? 10.05.10, 16:22
          >Wolałbyś żyć na Kubie?
          Wolałbym być współwłaścicielem przedsiębiorstwa, stoczni, cementowni albo huty. Albo innego przedsiębiorstwa, które najpierw urzędnicy zniszczyli, aby później sprzedać za friko inkasując pod stołem swoją dolę. Dla nieuświadomionych : to się nazywa akumulacja pierwotna kapitału. Gdyż jak mówił Janusz Lewandowski : nie insteresuje mnie skąd jest kapitał

Przykład : Zakłady Radiowe "Diora" : www.youtube.com/watch?v=O7xvVc5lyUo&feature=PlayList&p=315562DDDC5B6AA6&playnext_from=PL&index=4

O dr L. Balcerowiczu :

Stanisław Michalkiewicz : Plan Sorosa zwany Planem Balcerowicza
          www.youtube.com/watch?v=VXHIqgMiXj4
          Prof.dr hab. Jerzy Robert Nowak : Plan Sorosa-Sachsa (Balcerowicza)
          www.youtube.com/watch?v=EPGpVXPRlMI
          Janusz Korwin Mikke : 05.XI.2009 Prof. Balcerowicz- czyli sposób, jak wydrenować potężną gotówkę z Polski
          www.youtube.com/watch?v=G-T7tX1l8yY
          Janusz Korwin Mikke o Balcerowiczu, Skrzypku i PO. Sens wypowiedzi JKM jest taki, że Balcerowicz w końcu się douczył.
          www.youtube.com/watch?v=rojOgaDiV3U
          Korekta kilku błedów się należy. - o Balcerowiczu :
          forum.gazeta.pl/forum/w,23,111127169,111171234,Korekta_kilku_bledow_sie_nalezy_.html
          > U nas nie ma wielkiego problemu z pracą, jak ktoś chce pracować to będzie.
          Najlepiej bez świadczeń (na które i tak pracuje zatrudniony ), na umowę zlecenia, dzieło albo najlepiej za darmo ( praktyka, staż ).
          A może posłowie, by tak zadowolili się dietą 1317 brutto.

Z Kuby ludzie uciekają, z Polski też. Polacy to tacy Chinese Volunteers (chińscy ochotnicy) dobrowolnie opuszczający kraj. W pewnym sensie kubańczycy też doborowolnie opuszczają Kubę; nikt ich nie zmusza.

A pracę można znaleźć. Tu można sobie zobaczyć ile jest ofert na stanowisko :
          www.najpraca.pl - tu można, o ile są to oferty z "najpracy", a nie z innych serwisów,
          www.infopraca.pl
          A pracę można znaleźć, tylko że w szczególe diabeł siedzi. Czyli, nikt nie przyjmuje do "pracy ogólnej" tylko do pracy wymagającej kwalifikacji. A te ma się jedne (pomijając inne pomocnicze umiejętności, które mają wszyscy).
      • Gość: obiektywny za 100 lat kapitalizm bedzie historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 18:32
        bedziemy zyli w swiecie uporzadkowanym, przyjaznym

dzieci w skolach sie beda z niedowierzaniem uczyc o czasach w
        ktorych panowal wyzysk spoleczny i wysci szczurow i pogarda dla
        biednych
      • Gość: Piotr Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 10:50
        kapitalizm jest bezwzględny - bezwzględnie pokazuje, kto ma łeb na karku, a kto jest leniem, głąbem i nieudacznikiem.
        • Gość: heartz Re: Kapitalizm, czy naprawdę taki piękny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 12:13
          Raczej która rodzina ma wpływy, a która nigdy nie wyrwie się ze swojej pozycji. Obudź się, to nie american dream, tu nie ma karier "od pucybuta do milionera" tu jest kariera spod szyldu "dziadek był kolegą jaruzelskiego" i "dzięki wpływom z byłego kc pzpr mam lepszą pozycję do przetargów"
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka