Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chwal się! Czyli PR w CV

27.08.10, 14:02
    "data urodzenia. Można ją podać, ale nie jest absolutnie konieczne. Zwykle
    podają ją osoby wiedzące, że idealnie wpasowują się w poszukiwany przedział
    wiekowy. Jeśli jej nie podamy, pracodawca i tak może oszacować nasz wiek na
    podstawie dat wykształcenia, a być może nasze doświadczenie zainteresuje go na
    tyle, że data urodzin nie okaże się istotna."

gdyby okazała się istotna, byłaby to dyskryminacja ze względu na wiek.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Pasibrzuch Chwal się! Czyli PR w CV IP: 91.123.166.* 27.08.10, 14:26
        Bzdura.
        Po co wpisywać zainteresowania? To tak, jakbyśmy zgłaszali się do towarzystwa,
        a nie do pracy.
        • Gość: lulek Umiejętności można się nauczyć IP: 188.33.59.* 27.08.10, 14:30
          Hobby ma się na całe życie. Poza tym hobby kształtuje charakter. Często hobby
          jest czytane... Jeśli ktoś biega Maratony to wiadomo że nie pije alkoholu, etc
          • big.ot porady "eksperta" bezcenne 27.08.10, 15:16
            W tym wypadku liczy się inwencja. Ale przesadzić też nie można.
            Nie można bowiem nazwać pozytywnym PR wpisanie w tym miejscu
            głębokiego zainteresowania muzyka metalową, czy innymi
            kontrowersyjnymi sprawami.

Czyli wynika z tego, że mamy chwalić się tym co jest trendi np.
            narciarstwo wysokogórskie, wspinaczka albo narty wodne?

Pamiętam jak w czasach studiów startowałem do wakacyjnej roboty
            (taśma) na taśmie i pani z agencji rekrutacyjnej zadała mi to
            pytanie- to co ? Miałem powiedzieć, że lubię składać meble albo
            sklejać modele ? Bez jaj....

Odnoszę wrażenie, że te wszystkie czary mary mają na celu tylko
            generowanie miejsc pracy dla "ejcz arowców" - w końcu ktoś musi
            przeglądać tą kupę papierów i zdecydować czy bardziej do pracy nadaje
            się pani Zdzisia w moherowym sweterku która lubi downhill czy może
            pani Kazia która lubi survival arktyczny.

Ciekawe czy ci Rekruterzy sami posiadają odpowiednie kwalifikacje do
            rekrutowania ludzi. Proponuję ogólnopolską akcję przepytywania
            rekruterów.

Programista C# : Czy umie pani napisać choćby prostą klasę w tym
            języku?

Konstruktor: Jak się dobiera bazy wymiarowe?

Operator obrabiarek: Czym się różni tokarka od frezarki?

Jeżeli taki spec od rekrutacji nie zna odpowiedzi to wychodzimy i
            trzaskamy drzwiami bo to znaczy, że firma do której aplikujemy jest
            niepoważna...
            • Gość: programmer 10/10 IP: 78.151.218.* 27.08.10, 20:05
              Prawidłowo. Mam dość przeprowadzania rozmów kwalifikacyjnych przez osoby nie
              mające bladozielonego pojęcia o pracy, którą zatrudniona osoba będzie wykonywała.
          • Gość: W. Re: Umiejętności można się nauczyć IP: *.183.229.209.dsl.dynamic.eranet.pl 27.08.10, 17:26
            > Hobby ma się na całe życie. Poza tym hobby kształtuje charakter. >Często hobby
            jest czytane... Jeśli ktoś biega Maratony to wiadomo że >nie pije alkoholu, etc

Sorry pracodawca nie może wymagac biegania maratonów, a cóż dopiero powiedziec o
            bieganiu maratonów w nadziei, że pracodawca się zainteresuje.
          • Gość: tomeczek Re: Umiejętności można się nauczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 13:40
            Gość portalu: lulek napisał(a):

> Często hobby
            > jest czytane... Jeśli ktoś biega Maratony to wiadomo że nie pije alkoholu

... i do tego jest świetnym materiałem na gońca albo dostawcę pizzy :)
        • abalys Re: Chwal się! Czyli PR w CV 27.08.10, 18:16
          przyjmują mnie na podstawie pięknego CV czy mojego doświadczenia zawodowego?
          • popisuarka Re: Chwal się! Czyli PR w CV 27.08.10, 18:42
            Otoz to. CV ma dawac podstawowe informacje o kandydacie. A moje hobby to
            moja prywatna sprawa.
            • Gość: Kok Re: Chwal się! Czyli PR w CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.10, 01:24
              Popi - czemu brak zainteresowań/hobby nazywasz prywatną sprawa!? Bez bicia przyznaj że nie masz hobby, poza co każdy ma czyli film, muzyka, ksiazka, rower, wypad na miasto.
      • Gość: zua brednie jak zwykle w wybiórczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 14:31
        Pierdzielą bez sensu jak zwykle... Chwal się - Sraj się...

Zindywidualizowany list i CV znacznie zwiększa szanse kandydata do pracy na
        zaproszenie na rozmowę. A jeśli do tego w obu tych dokumentach umiejętnie się
        pochwalimy, wymarzoną pracę mamy właściwie w kieszeni!

Na jakim Ty świecie kobieto żyjesz??? Z księżyca spadłaś, że takie brednie
        piszesz?! Wstyd, że jeszcze Ci za to płacą.

W życiorysie zawodowym przeciętniaka jedynym co procentuje i różnoznaczne jest
        z uzyskaniem wymarzonej pracy są znajomości proszę nieżyciowej Pani!!!

• Gość: jk Re: brednie jak zwykle w wybiórczej IP: 86.47.59.* 27.08.10, 14:50
          Dlaczego chce pan otrzymac te prace?

Bo nie mam za co dzieciom kupic chleba.
          • Gość: olo a po to wszystko IP: 151.59.17.* 27.08.10, 15:18
            jak jest powiedzmy 100 miejsc pracy w gospodarce, to i tak po polepszeniu się nawet o 1.000% jakości CV , miejsc pracy nie przybędzie
            nawet o 1% ?
            A wiec i tak na nic to nie nie wpłynie, może jakiś głupszy z głupim PR
            zostanie zatrudniony bo będzie miał bardziej wypaśne CV od tego mądrzejszego.
        • Gość: xxx Re: brednie jak zwykle w wybiórczej IP: 94.254.216.* 28.09.10, 12:28
          Zanim przeczytalam ostatnie zdanie tej wypowiedzi chcialam powiedziec to samo. Przedmowca trafil w sedno. Porady typu: chwal sie, pieknie napisane cv i przekonujacy list motywacyjny mozna sobie dzis wsadzic w kieszen. Cv moze swiecic pustka albo mozna go w ogole nie miec. Jedynie, co trzeba miec, by sie jakos wepchac na w miare mozliwe stanowisko, to znajomosci.
      • rabart Kretyńskie porady 27.08.10, 16:47
        Kretyńskie porady, które zna każdy głupi. Tekst w stylu zapchaj dziurę/wierszówkę.
        W Polsce możesz mieć idealne CV ale jak nie masz znajomości to pracy nie
        znajdziesz. I podobnie-możesz mieć idiotyczne znajomości ale jak jesteś
        znajomym to ci ktoś coś załatwi.
        Kraj trzeciego świata.
        • Gość: Pracodawca Re: Kretyńskie porady IP: *.dslgb.com 27.08.10, 23:01
          Mam mala, jednosobowa firme (i nie zamierzam zatrudniac w niej nikogo). Ze
          strony internetowej wynika jednak, ze firma moze byc sporo wieksza, wiec dosc
          czesto dostaje CV, wyslane, bo a nuz sie uda.

Znaczna wiekszosc cv, ktore do tej pory dostalem byly fatalne - brzydkie, z
          bledami (ortograficznymi i literowkami), z mnostwem niepotrzebnych informacji
          (miejsce urodzenia, trzy adresy (sic!), stan cywilny).

Gdybym szukal pracownikow, zadna z tych osob nie zostalaby zaproszona na rozmowe.

A potem slychac lament: wyslalem juz 300 CV i nikt sie nie odezwal...

Moja rada: jezeli po wyslaniu 10 CV nie ma zadnego odzewu, to znaczy, ze CV jest
          do d. i trzeba cos w nim poprawic/zmienic.
          • rabart Re: Kretyńskie porady 27.08.10, 23:28

> A potem slychac lament: wyslalem juz 300 CV i nikt sie nie odezwal...

>

Akurat moje CV jest napisane według najlepszych wzorów, sprawdzane
            wielokrotnie-żadnych błędów w nim nie ma pod względem ortografii, interpunkcji.
            Wszystkie dane pokrywają się z wzorami typu Europass.

A jednak dostaję praktycznie zero odpowiedzi.

> Moja rada: jezeli po wyslaniu 10 CV nie ma zadnego odzewu, to znaczy, ze CV jes
            > t
            > do d. i trzeba cos w nim poprawic/zmienic.

Tiaa, świetne sekciarskie podejście-to nie gospodarka jest do kity, to nie
            brakuje pracy, to nie dlatego bo w Polsce wszystko załatwia się po znajomości,
            to nie dlatego bo ogłoszenia są fikcyjne.
            Nie-gospodarka, patologie HR nie mają nic do rzeczy.

Trzeba ładnie napisać CV i praca od razu się pojawi.
            Magiczne myślenie rodem z Trzeciego Świata.
          • Gość: gpść Re: Kretyńskie porady IP: *.leon.com.pl 28.08.10, 00:22
            Zgadzam się - tak zrobiłem. Wydawało mi się ze mam z....ste CV i nic. Zmieniłem je zupełnie i zacząłem być zapraszany na rozmowy - przypadek?
          • Gość: 43-latek Jak by ulepszyć CV... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 13:39
            Gość portalu: Pracodawca napisał(a):

> jezeli po wyslaniu 10 CV nie ma zadnego odzewu, to znaczy, ze CV jest
            > do d. i trzeba cos w nim poprawic/zmienic.

Niech zgadnę...
            - odmłodzić się o 20 lat?
            - dopisać sobie drugi / trzeci fakultet (albo pierwszy, gdy się ma np. tylko wykształcenie średnie)?
            - wymyślić jeszcze jeden język obcy (do tych kilku, które już "znamy" i to lepiej niż native speakerzy)?

jakieś inne pomysły?
        • Gość: euzebia Re: Kretyńskie porady IP: *.acn.waw.pl 28.08.10, 00:09
          rabart napisał:
          ----
          W Polsce możesz mieć idealne CV ale jak nie masz znajomości to pracy nie znajdziesz. I podobnie-możesz mieć idiotyczne znajomości ale jak jesteś znajomym to ci ktoś coś załatwi.
          Kraj trzeciego świata.
          ----
          Aha, nikt Ciebie nie chce zatrudnić. Cóż, widocznie jesteś kiepski w tym, co robisz. Ale nie trać nadziei - być może jeszcze trafisz na jakiegoś łosia. ;)
          (Jakoś tak wynika z mojego doświadczenia, że najbardziej na rzekomą konieczność posiadania znajomości marudzą leserzy, ofermy i inne ubóstwa umysłowe. Normalni ludzie umieją sobie radzić.)
          • rabart Re: Kretyńskie porady 28.08.10, 12:18
            Tak tak, w Polsce wszystko jest super i cudownie, gospodarka cudowna, drogi ze
            złota, a fontanny sikają mlekiem.
            Lubię tą propagandę PRL-bis kapitalizmu-system jest cudny tylko ty do kitu.
      • rabart Typowe mantry HR-owców z kosmosu 27.08.10, 16:50
        HR-owcy myślą że praca nie zależy od stanu gospodarki, ale od tego jakie masz CV.
        Napiszę CV do firmy w której nie ma stanowisk wolnych, ale tak ich zainspiruje
        że otworzą jakieś.
        A jeśli do tego w obu tych dokumentach umiejętnie się
        pochwalimy, wymarzoną pracę mamy właściwie w kieszeni!

BUAHAHAHAHAHAH. Opowieści hipisa na brownie mają więcej sensu.
      • Gość: W. Re: Chwal się! Czyli PR w CV IP: *.183.229.209.dsl.dynamic.eranet.pl 27.08.10, 17:24
        Chwal się w CV :)

Jest to jednocześnie odpowiedź dla wszystkich zdziwionych brakiem jakiejkolwiek
        reakcji na ich setki rozesłanych wyjątkowo wspaniałych CV.
      • abalys Piękne CV piękny list motywacyjny 27.08.10, 18:15
        i chamskie pytanie pracodawcy: ile ma pan/pani lat?

to by było na tyle z porad
        • Gość: rat queen Re: Piękne CV piękny list motywacyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 19:09
          "Nie można bowiem nazwać pozytywnym PR wpisanie w tym miejscu głębokiego zainteresowania muzyka metalową, czy innymi kontrowersyjnymi sprawami."
          Korposzczurze widzenie świata zawsze wyjdzie na wierzch. Tak jak słoma z butów, szydło z worka czy g.wno w przeręblu. Proszę o więcej przykładów "kontrowersyjnych spraw" i tych, które takimi nie są. Straciłam orientację, co jest trendy. Szkółki przetrwania, squash, skałki, nurkowanie, tańce latino, złoty profil to już chyba passe?
        • Gość: xixix Re: Piękne CV piękny list motywacyjny IP: 82.177.125.* 27.08.10, 19:23
          najbardziej kretyńskie pytanie pracodawcy: jakie są Pani oczekiwania finansowe?
          • Gość: asdf Re: Piękne CV piękny list motywacyjny IP: 195.82.180.* 27.08.10, 20:17
            Gość portalu: xixix napisał(a):

> najbardziej kretyńskie pytanie pracodawcy: jakie są Pani oczekiwania
            finansowe?

Prosta riposta: "właściwie to mogę pracować za darmo" :D
            Chciałbym zobaczyć reakcję rekrutera
            • Gość: xixix Re: Piękne CV piękny list motywacyjny IP: 82.177.125.* 27.08.10, 21:05
              nie omieszkam ukraść tej riposty :D

• Gość: tomeczek Re: Piękne CV piękny list motywacyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 13:42
              Gość portalu: asdf napisał(a):

> Prosta riposta: "właściwie to mogę pracować za darmo" :D
              > Chciałbym zobaczyć reakcję rekrutera

Pewnie oświadczyłby, że firma oczekuje, że dopłacisz jej za zatrudnienie ciebie :)
          • dezindoktrynator Re: Piękne CV piękny list motywacyjny 27.08.10, 20:49
            Gość portalu: xixix napisał(a):

> najbardziej kretyńskie pytanie pracodawcy: jakie są Pani
            oczekiwania finansowe?

Kretyńskie pytanie to: jakby Pan był kolorem, to jakim?

Nie widzę nic niezwykłego w pytaniu o oczekiwania finansowe, po
            warunkiem, że zadaje je się na koniec rozmowy, kiedy kandydat miał
            okazję wypytać się o szczegóły swego przyszłego stanowiska.

Starając się o pracę warto znać 2 kwoty: ile (realistycznie)
            chciałoby się dostawać oraz ile minimalnie trzeba na utrzymanie w
            danym mieście.
            • Gość: xixix Re: Piękne CV piękny list motywacyjny IP: 82.177.125.* 27.08.10, 21:03
              tak, ale byłam już na n rozmowach, gdzie podawałam swoje wygórowane oczekiwania
              (jestem elastyczna, tak mniej więcej 2k netto mnie zadowoli, nauczona
              doświadczeniem z naciskiem na mniej)

potem - standard - jakie ma Pani pytania?
              tutaj lawina pytań odnośnie przyszłego stanowiska i tego co wydało się akurat
              istotne,

a potem to ostatnie pytanie o to jaka jest płaca na stanowisku na które
              aplikuję
              , i wiecie co NIKT absolutnie na to pytanie mi właściwie nie
              odpowiedział?!
              WTF?
              • menti81 Re: Piękne CV piękny list motywacyjny 18.09.10, 22:11
                Kochani, jestem rekruterką z kulkuletnim doświadczeniem i rozumiem wasze
                rozgoryczenie. Pamiętajcie, że na początku, aby w ogóle zostać zaproszonym na
                rozmowę musicie pracodawcę czymś zainteresować, np. swoim Cv. Rekruter
                codziennie otrzymuje tysiące zgłoszeń - wierzcie mi prawie identycznych i z tymi
                samymi błędami - podstawa to profesjonalnie i ciekawie przygotowane CV i list
                motywacyjny. Jeśli nie wiecie jak je napisać zadzwońcie 516 823 331 lub napiszcie na megi.mich@interia.pl a przygotuję Wam oryginalne dokumenty
                aplikacyjne pozdrawiam
                • Gość: tomeczek rekruterka i spamerka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 13:51
                  takie "2 w 1"...
          • Gość: lady Re: Piękne CV piękny list motywacyjny IP: *.access.telenet.be 28.08.10, 08:09
            Kiedys powiedzialam na rozmowie, ze oczekuje conamniej pensji na
            poziomie prezesa NBP, BMW do prywatnego uzytku, laptopa i komorki bez
            limitu oraz 45 dni platnych wakacji w roku. Szczeny im opadaja, cisza
            jak makiem zasial. I w koncu mowie "to sa oczekiwania no ale ile
            panstwo mozecie zaplacic?"
      • sselrats Za duzo niepotrzebnego chlamu 27.08.10, 19:46
        - data urodzenia
        - zainteresowania i pasje
        - zdjecie
      • dezindoktrynator Dzięki takim artykułom 95% CV wygląda tak samo... 27.08.10, 20:36
        ...żle.

Pierwsza zasada - żeby akurat Twoje CV zwróciło uwagę, musi być
        oryginalne. Może to być unikalny szablon, układ, forma (coraz
        częściej w branży IT widzi się CV w formie strony WWW).

Choćbyś miał/a nie wiem ile doświadczenia, ogranicz CV do jednej
        strony. Jeśli Twoje kwalifikacje odpowiadają stanowisku, na pewno
        zostanie to docenione (wśród sterty 2-3 stronicowych życiorysów,
        które trzeba wertować w poszukiwaniu informacji, przyciąga uwagę).

Jeśli masz doświadczenie, umieść je PRZED wykształceniem (mało kogo
        interesują szkoły, jeśli możesz się wykazać wiedzą praktyczną).
        Idealny układ CV to Kwalifikacje -> Doświadczenie -> Wykształcenie.

Dopasowuj CV do konkretnego stanowiska - choćby wytłuszczając te
        rzeczy, o których traktuje opis stanowiska.

Jeśli masz jakieś unikalne hobby, pochwal się nim w liście
        motywacyjnym - w jednostronicowym CV nie ma na nie miejsca.

List motywacyjny nie musi być formalny (a broń Boże z szablonu) -
        swobodniejsza forma (np. treść w mailu, do którego CV jest
        załącznikem) prędzej zwróci uwagę.

Jeżeli możesz sobie na to pozwolić, unikaj jak ognia firm
        rekrutujących - szukaj ogłoszeń na stronach potencjalnych pracodawców
        i uderzaj do nich bezpośrednio.

Powyższe na podstawie doświadczenia w IT. Być może nie ma
        zastosowania, jeśli się szuka pracy na kasie lub taśmie.

BTW: mogę być staroświecki, ale list motywacyjny + CV do pracy w
        przysłowiowym Tesco wydają mi się śmieszne (bez urazy). Jeśli taka
        praca jest szczytem czyichś marzeń, to w porządku. Ale jeśli chce po
        prostu mieć na chleb, to dlaczego pisać w motywce rzeczy, które na
        kilometr "pachną" nieszczerością?
      • Gość: niepełnosprawny Chwal się! Czyli PR w CV IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.10, 22:15
        zlikwidować zakłady pracy chronionej otworzyć równe szanse dla
        wszystkich nie zatrudniac emerytów z 1500 zł emerytury netto
        zabierają prace młodym pracownikom niech pracuja do 65 lat (zawody
        uprzywilejowane np. górnictwo (2000 - 3400 netto)- selekcja komu się
        należy tylko tym ktorzy faktycznie pracują na ścianie !!!). reszta
        pózniej.
        • Gość: R Re: Chwal się! Czyli PR w CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 22:19
          Człowieku co ty chrzanisz, ja mam 29lat i nie mogę znależć pracy a co dopiero
          ludzie po 50tce.
        • losiu4 Re: Chwal się! Czyli PR w CV 26.09.10, 22:36
          Gość portalu: niepełnosprawny napisał(a):

> zlikwidować zakłady pracy chronionej

tak, bo istnienie takowych w dotychczasowej formule to wylęgarnia przekrętów i wyłudzeń

> otworzyć równe szanse dla wszystkich

jak najbardziej tak

> nie zatrudniac emerytów z 1500 zł emerytury netto

a tu to przeczysz samemu sobie. Chcesz wyeliminowania pewnych ludzi z rynku pracy, gdzie tu równość?

> zabierają prace młodym pracownikom niech pracuja do 65 lat

nikt nikomu nic nie zabiera.

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: emgie Re: Chwal się! Czyli PR w CV IP: 85.222.87.* 28.08.10, 00:11
        A kto ma oceniać , czy cv jest ładne, czy brzydkie? Przede wszystkim ma być
        czytelne. Poza tym, brak błędów ortograficznych i literówek czy stanu cywilnego
        NIE gwarantuje otrzymania pracy.
      • Gość: Art Chwal się! Czyli PR w CV IP: *.devs.futuro.pl 28.08.10, 08:33
        Tu cos podobnego
        www.adnews.pl/w_agencji/jak_budowac_swoj_wizerunek_szukajac_pracy_w_public_relations,389,i541.html
        • menti81 Re: Chwal się! Czyli PR w CV 18.09.10, 22:09
          Kochani, jestem rekruterką z kulkuletnim doświadczeniem i rozumiem wasze
          codziennie otrzymuje tysiące zgłoszeń - wierzcie mi prawie identycznych i z tymi
          motywacyjny. Jeśli nie wiecie jak je napisać zadzwońcie 516 823 331 lub napiszcie na megi.mich(małpa)interia.pl a przygotuję Wam oryginalne dokumenty
          aplikacyjne pozdrawiam
      • menti81 Re: Chwal się! Czyli PR w CV 28.08.10, 16:49
        Kochani, jestem rekruterem z kulkuletnim doświadczeniem i rozumiem wasze
        motywacyjny. Jeśli nie wiecie jak je napisać zadzwońcie 516 823 331 lub
        napiszcie info@corson.pl a przygotuję Wam oryginalne dokumenty
        aplikacyjne pozdrawiam
      • Gość: Zyx Czy ktoś zna jakieś wideo na youtube pierdzenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 23:14
        Bo mam ochotę wkleić jako komentarz tego artykułu.
        • aneta_d_83 Re: Czy ktoś zna jakieś wideo na youtube pierdzen 26.10.10, 09:53
          Bardzo proszę:

www.youtube.com/watch?v=a6Vbcy1F-kQ
      • Gość: das Re: Chwal się! Czyli PR w CV IP: 94.254.132.* 19.09.10, 13:42
        zgadza sie...
      • princessofbabylon Re: Chwal się! Czyli PR w CV 19.09.10, 14:46
        Chciałabym jakieś przykłady zobaczyć, jakiś schemat takiego CV i LM, który stanowi uzupełnienie CV. A nie tylko teoria.
      • Gość: menti Re: Chwal się! Czyli PR w CV IP: *.tvgawex.pl 20.09.10, 22:12
        Mnie cv i list napisała firma WWW.corson.pl , jestem bardzo zadowolony, polecam
      • losiu4 Chwal się! Czyli PR w CV 26.09.10, 22:39
        łojezu, znowu jakieś panienki od haeru się lansuja... Wybiórcza, szanuj sie choc troche :)

Pozdrawiam

Losiu
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka