Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy należy się odprawa?

IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 27.04.04, 18:34
    Miałam umowę na stałe, teraz jestem na wypowiedzeniu. Pracodawca zaproponował
    coś takiego - nowa umowa na 2 lata i nizsza pensja, ale nie ma odpraw.
    Twierdzi że jak mnie zwolni w przeciągu tych dwóch lat to wtedy będzie mi sie
    należała odprawa bo te lata pracy jakoś się sumują. Nie chce mi się w to
    wierzyc, ze dostanę potem odprawe , a w ogóle czy taka umowa na czas
    określony po umowie bezterminowek u tego samego pracodawcy jest w ogóle
    mozliwa? Prosze o poradę!
    Obserwuj wątek
      • anastasia27 Re: Czy należy się odprawa? 28.04.04, 14:28
        Obawiam się, że pracodawca może tak zrobić, nie odwołałaś się przecież do sądu
        pracy w ustawowym terminie 7 dni od wypiedzenia. Nie wiem o co Ci chodzi z tym
        steżem pracy, który się sumuje (choć rzeczywiście się sumuje), bo jeżeli chodzi
        o tzw. zwolnienia grupowe to odprawa się należy nawet przy minimalnym stażu
        pracy u danego pracodwcy;

Art. 8. 1. USTAWY
        z dnia 13 marca 2003 r.
        o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn
        niedotyczących pracowników

"Pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego
        zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości:
        1) jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u
        danego pracodawcy krócej niż 2 lata;"
        • Gość: ewika Re: Czy należy się odprawa? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 28.04.04, 20:53
          Nie zrozumiałaś pracowałam niecałe 3 lata (umowa bezterminowa) więc odprawa
          dwumiesięczna mi się należy. Tylko termin mojego miesięcznego wypowiedzenia
          kończy sie 30 kwietnia więc za dwa dni. Pracodawca chce wreczyć nam nowe umowy -
          na czas określony - dwa lata. Pytam czy po umowie bezterminowej (więc
          korzystniejszej ) może nastąpić terminowa - czyli niekorzystna dla pracownika?
          Nowa umowa miałaby obowiązywać od 4 maja. Słyszałam że w takim wypadku i tak
          należy się odprawa, bo z winy pracodawcy została rozwiązana umowa
          bezterminowa!...?
          • alaska31 Re: Czy należy się odprawa? 28.04.04, 22:59
            Gość portalu: ewika napisał(a):

> Nie zrozumiałaś pracowałam niecałe 3 lata (umowa bezterminowa) więc odprawa
            > dwumiesięczna mi się należy. Tylko termin mojego miesięcznego wypowiedzenia
            > kończy sie 30 kwietnia więc za dwa dni. Pracodawca chce wreczyć nam nowe
            umowy
            > -
            > na czas określony - dwa lata. Pytam czy po umowie bezterminowej (więc
            > korzystniejszej ) może nastąpić terminowa - czyli niekorzystna dla
            pracownika?
            > Nowa umowa miałaby obowiązywać od 4 maja. Słyszałam że w takim wypadku i tak
            > należy się odprawa, bo z winy pracodawcy została rozwiązana umowa
            > bezterminowa!...?

W każdym przypadku rozwiązania umowy z przyczyn dotyczących pracodawcy należy
            się odprawa z ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach
            rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących
            pracowników. Prawa do odprawy nie mozna się zrzec. Ponowne zatrudnienie ale na
            czas określony pozbawia prawa do odprawy z ww. ustawy, umowę na czas określony
            rozwiązuje się za 2 tygodniowym wypowiedzeniem bez podania przyczyny
            wypowiedzenia.

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka