Dodaj do ulubionych

pytanie dot. schematu 9 m-cy

17.03.12, 21:06
Witam,
Moja córka skończyła właśnie 9 miesięcy, 2 tygodnie temu przestałam ją karmić piersią. Ku mojemu zaskoczeniu całkiem dobrze to zniosła, ale mam kilka pytań dotyczących schematu żywienia. Wydaje mi się, że córka dość dużo je w dzień, a pomimo to je również w nocy i nie daje się oszukać wodą - poprostu jest głodna. Zależałoby mi, aby zaczęła przesypiać noce - mogłabym wtedy przenieść ją do pokoju starszej córki... Czy coś robię nie tak? Proszę o skomentowanie jej schematu:
6.00 - 120 ml mm
8.00 - 150 ml kaszki na gęsto (łyżeczką z miseczki)
10.30 - ok 100 ml owoców
12.00 - 120 ml mm
14.00 - obiadek/zupka mojej produkcji ok 200 ml
16.30 - 120 ml mm
19.00 - 180 ml kaszki na gęsto tak jak rano
24.00 - 150 ml mm
2.00 - 120 ml mm

Z góry dziękuję za pomoc i czekam na sugestie dot. modyfikacji schematu.
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: pytanie dot. schematu 9 m-cy 17.03.12, 23:30
      najważniejsze co powie Pani dr, ale wg mnie-gdyby to było moje dziecko to zastanowiłabym się kiedy ono czuje głód skoro posiłki są po pierwsze tak często (co 1,5-2,5 godziny; nie ma ani jednej przerwy 3 godzinnej w dzień o 4 godzinach nie wspomniwszy...) oraz czemu je takie małe porcje. albo zapytałabym na odwrót-czemu takie małe porcje a potem to już wiadomo dlaczego tak często? Przecież dziecko w wieku nawet 4-5 mcy jest gotowe na przejście na cykl 4 godzinny, a co dopiero w 10tym cmu życia.
      Może ona po prostu nie potrafi wytrzymać dłużej bez jedzenia i niestety wykształcił nam się klasyczny typ przekąsacza?
    • kondolyza Re: pytanie dot. schematu 9 m-cy 17.03.12, 23:31
      no i z tego wsyztskiego wychodzi 7 posiłków w dzień + 2 nocy czyli w sumie 9 zamaist 5 zracjonalizowanych tylko w dzień.
      • Gość: tula Re: pytanie dot. schematu 9 m-cy IP: *.cdma.centertel.pl 18.03.12, 00:28
        Czy w tych porach, w których dajesz jej mm wcześniej karmiłaś ją piersią? Bo mi to trochę wygląda na przyzwyczajenie...co do małych porcji, to być może właśnie z tego to wynika, bo moja córcia karmiona piersią też jak zaczynałam rozszerzać to nie zjadła dużo, ale w ciągu 2 tygodni zaczęła jeść normalne porcje. A synek był butelkowy po 3ms i od razu wcinał kaszę na 180ml mleka, córa dopiero po 1,5ms rozszerzania tyle zmieści.
        Ja teraz właśnie córę odzwyczajam od nocnych pobudek od kilku dni i uważam, że idzie nieźle, chociaż potrafi się jeszcze budzić we wcześniejszych porach karemienia ale udaje się zatykać ją smoczkiem- jednak od 1 we nocy w łóżeczku i budzi się co chwila po ten smoczek, wczoraj zjadła pierwszy raz te 180ml kaszy i przespała całą noc w swoim łóżeczku, tylko ze 2 razy włożyłam jej smoka.
        Ja bym radziła próbować stopniowo zwiększać jej porcje posiłków w ciągu dnia a wykluczać te nocne, jednak nawet jak 7 razy w dzień to za dużo, ale może czasem jej się tylko chce pić? bo dziecko bez piersi potrzebuje już picia:) Jeśli mała nie chce pić wody- odwracasię, pluje czy kaprysi to może po prostu jej ona nie smakuje, może trzeba zacząć od rozcieńczonego np pół na pół soczku i zmniejszać stopniowo ilość soku.
        A jeszcze na nocne karmienia jest metoda właśnie stopniowego zmniejszania miarek mleka.
    • Gość: tula Re: pytanie dot. schematu 9 m-cy IP: *.cdma.centertel.pl 18.03.12, 00:38
      wg schematów żywieniowych w 10ms jest 3x220ml mlecznego posiłku, czyli łącznie 660ml
      Twoja córka w ciągu dnia zjada:
      4x120ml
      1x150ml
      oraz kaszki- to także mleczne posiłki: 150 i 180ml

to razem 960ml czyli spoooro więcej, niż przeciętnie

Za to wchodzi drugie danie. Więc ja bym spróbowała zostawić te kaszki, 2x mm i 2 posiłki-zupka i drugie, no początkowo może 1 nocny, trzeba być konsekwentnym, nie wiesz tak naprawdę czy dziecko rzeczywiście jest głodne czy po prostu przyzwyczajone i dlatego nie daje się oszukać bo ona che mleko, bo tak było, jest i ma być- bo tak, niekoniecznie z głodu:)

Córka mimo małych posiłków je więcej niż przeciętny jej rówieśnik, więc powinna być najedzona, nawet tymi dziennymi.
    • agnieszka.lelen Re: pytanie dot. schematu 9 m-cy 19.03.12, 19:29
      Czy kaszki są na mleku albo mleczne? Bo jeśli tak to wychodzi za dużo tego mleka. Posiłków też jest dużo - to pasuje do jadłospisu dziecka karmionego piersią. Należałoby również zmniejszyć liczbę karmień (do ok.4-6) oraz zwiększyć porcje (skoro zjada 200ml zupy to i mleka mogłaby wypić 200ml na raz) i co za tym idzie wydłużyć odstępy między posiłkami. Te zmiany lepiej wprowadzać stopniowo. Owoce np.:dodać do kaszki rannej i ew. coś do picia (woda, trochę wody z sokiem). Początkowo można podać mleko do popicia zupy. Od 10 mies. wprowadzamy drugie danie obiadowe a więc zupa powinna się przesunąć np.: ok. g. 12 a drugie danie warzywne mogłoby być ok. g.16. Kolacja czyli kaszka ok. g. 20 no i póki co mleko w nocy (skoro głodna). To przykładowa modyfikacja.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • dn22 Re: pytanie dot. schematu 9 m-cy 20.03.12, 12:57
        Bardzo dziękuje za wszystkie opinie i porady, bardzo dziękuje również za poradę Pani Doktor. Myślę, że taki schemat mojej córki jest rzeczywiście wynikiem karmienia piersią, powoli będę ją więc odzwyczajała od jedzenia mało i często, na rzecz rzadziej i więcej. Na początek wyeliminowałam karmienie mlekiem ok 12. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka