Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Całe życie bez pracy.

28.03.11, 16:10
    Od lat bezskutecznie szukam pracy. Mimo setek wysłanych CV, prób u znajomych, sugerowania się wszystkimi radami i wzorami nigdy nie mialem żadnego w zasadzie odzewu.
    Powoli uświadam sobie, że to nigdy chyba się już nie zmieni.
    Będę zawsze bezrobotny.
    I zastanawia mnie jak wyglądać może całe życie bez pracy? Czy ktoś już tutaj od lat też bezskutecznie szuka pracy?

Przez parę dobrych lat jedzenie mam zapewnione i mieszkanie, póżniej są darmowe stołówki. Bez dochodów chyba też będę miał zapomogę na opłacenie czynszu i mieszkania.
    Jakie inne sposoby są by przeżyć całe życie bez pracy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Pytajnik Czy jesteś może niepełnosprawny fizycznie? IP: *.tpnet.pl 28.03.11, 16:14
      • Gość: w/ real sugar rabarcik... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.03.11, 16:19
        rabarcik, daj juz spokoj z tym wypisywaniem na forum, bo antysocjaliste szlag trafi
      • Gość: ANTY-SOCJALISTA [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 16:20
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: throwback Re: Jakie darmowe stołówki? Jaką zapomogę? Żryj t IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.03.11, 16:28
          a nie mowilem, ze sie anty zdenerwuje? wdech wydech....bo ci zylka peknie i nie bedziesz mial za co dzieci na uniwerek poslac. wdech wydech....kochanie, lepiej?
          • Gość: p Re: Jakie darmowe stołówki? Jaką zapomogę? Żryj t IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.11, 09:14
            Dziwne, że nie ma pretensji do więźniów którzy nic nie robią, a kosztują conajmiej 2500zł za łebka.

Jak widać to bezrobotni są ŹLI !!! Uwielbiam ten brak logiki w tym kraju.
            • annajustyna Re: Jakie darmowe stołówki? Jaką zapomogę? Żryj t 29.03.11, 09:24
              Nie bezrobotni, a bezrobotne pasozyty. Bezrobotnym moze stac sie takze uczciwy czlowiek, a pasozytnictwo to stan umyslu.
            • Gość: ANTY-SOCJALISTA Ale więźniowie nie jęczą na forum :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 11:58
      • Gość: Pomyslobiorca Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor IP: *.coopervision.eu.com 28.03.11, 16:45
        Na szczescie w tym systemie wolno nie pracowac i zgadzam sie, ze podobnie jak Ty, kazdy powinien miec swiadomy wybor.
        Gorzej, ze placi za to nie tylko Twoja rodzina ale Bogu Ducha winni inni ludzie, ale coz - to cena za brak kapitalizmu (zwany inaczej dzikim kapitalizmem).
        • rabart Re: Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor 28.03.11, 16:52
          To wybór przedsiębiorców. Nikt nie chce mnie zatrudnić. Trudno, muszę jakoś żyć.
          • Gość: ANTY-SOCJALISTA To sam zostań przedsiębiorcą, bezpański kundlu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 16:54
            UE/ZSRE ci da dotacje, jak sam nie potrafisz od zera firmy rozkręcić.
          • Gość: Zulf Re: Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor IP: *.zone5.bethere.co.uk 28.03.11, 17:37
            > To wybór przedsiębiorców.

Nie, to umowa dwoch stron. Musi chciec przedsiebiorca/pracodawca, i Ty.
            Oni zglaszaja zapotrzebowanie, zobacz sobie statystyki ile nowych umow jest podpisanych - czyli oni zatrudniac chca.
            • rabart Re: Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor 28.03.11, 22:33
              To nie mój wybór, tylko wybór pracodawcy.
              • Gość: Zulf Re: Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor IP: *.zone5.bethere.co.uk 28.03.11, 22:53
                Nie, to Twoj wybor. Wybrales bezrobocie.
                • rabart Re: Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor 28.03.11, 22:57
                  Nie. Wysyłam CV, zdobyłem certyfikaty językowe, ukończyłem studia wyższe. Wszystkie CV pisze zgodnie z najwyższymi standardami i pod ogłoszenie gdzie wysyłam.
                  To decyzja pracodawców, widocznie chcą bym żył na ich koszt.
                  • Gość: Zulf Re: Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor IP: *.zone5.bethere.co.uk 28.03.11, 23:52
                    i ile czasu zamierzasz jeszcze marnowac, zanim przyznasz sam przed soba, ze pora cos z tym zrobic?
                    ze skoro to co proboujesz do tej pory nie dziala, to cos widocznie robisz zle?

jak dlugo bedziesz oszukiwal innych - i byc moze sam siebie - ze sie stosujesz do rad innych, podczas gdy ewidentnie tego nie robisz? (nawet na tym forum to zostalo udowodnione, a co by to dopiero wyszlo, gdyby cie ktos poznal osobiscie!)

ile osob proponowalo ci ze przejrzy Twoje CV, postara sie pomoc, a potem nie moglo wyjsc ze zdziwienia tu, ze nic im nie wyslales? ja "czytalem" co najmniej trzy, akurat jedna znam, wiec wiem ze pisze prawde.
                    • rabart Re: Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor 29.03.11, 12:11
                      Cały czas korzystam z rad, swoje CV pisałem stosująć najlepsze wzory i kierując się wieloma wskazówkami ekspertów. Oczywiście nie ma to znaczenia.
                      Niestety, twoje wypowiedzi wskazują że jesteś jednym z tych nawiedzonych, którzy należą do sekty "wolny rynek" i wszystkie niepowodzenia ludzi zwalają na nich, a nigdy nie przyznają że wina może leżeć gdzie indziej.
                      • Gość: Pomyslobiorca Re: Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor IP: *.coopervision.eu.com 29.03.11, 15:26
                        Nie pierwsza nie ostatnia osoba mowi ci, ze ewidentnie nie korzystasz z rad i checi pomocy. Czyli innymi slowy nie chcesz tak naprawde znalezc pracy, chcesz moze co najwyzej zeby wszyscy tak mysleli rzucajac wymowkami na oslep.

forum.gazeta.pl/forum/w,23,121437162,121493289,Re_rabart_i_wycofany_to_na_100_ta_sama_osoba_.html
                        Skoro nie chcesz naprawde znalezc pracy, to nie masz jej z swojego wyboru.
                        Powtarzam - wolno ci.
                        • rabart Pracodawca nie chce bym pracował-jego wybór 29.03.11, 16:09
                          Zawsze korzystam z rad i pomocy. Korzystałem z wielu rad dotyczących CV i szukania pracy. Pytałem się również znajomych.
                          To że nie mam pracy jest winą pracodawców. Widocznie chcą bym żył na ich koszt-ich wybór.
                      • losiu4 Re: Nie chcesz pracowac - nie pracuj. Twoj wybor 29.03.11, 16:25
                        rabart napisał:

> Cały czas korzystam z rad, swoje CV pisałem stosująć najlepsze wzory i kierując
                        > się wieloma wskazówkami ekspertów.

jesli te "rady" to coś pokroju artykułów "doradczych" w dodatku pracowym w GW to się nie dziwię ze roboty nadal nie masz.

Pozdrawiam

Losiu
                        • rabart Pracodawca chce bym żył na jego koszt-jego wybór 29.03.11, 17:21
                          Nie. Na przykład podręczniki do pisania CV.
                  • Gość: ANTY-RABARTROLL Wybrali lepszych od ciebie. Tak trudno zrozumieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 00:51
                    Czy naprawdę jesteś aż tak tępy?
      • Gość: maciuś z klanu Sposób na kaskę dla rabarta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 16:49
        Pozwij anty-socjaliste za obrazę!
        Na forum jest mnóstwo materiału dowodowego!
        Właściwie to mógłby być pozew zbiorowy bezrobotnych. Puśćcie frajera z w skarpetkach!
        • Gość: mn Re: Sposób na kaskę dla rabarta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 17:08
          Przecież sam siebie nie będzie skarżył. Sam zakłada wątki, by za chwile je atakować jako anty-socjalista. Chyba, że ma rozdwojenie jaźni, wtedy być może oskarży sam siebie. To nie tylko troll, ale osoba mająca poważne zaburzenia i przede wszystkim bardzo dużo wolnego czasu.
          • Gość: bezrobotny Re: Sposób na kaskę dla rabarta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 17:30

> Przecież sam siebie nie będzie skarżył. Sam zakłada wątki, by za chwile je atak
            > ować jako anty-socjalista.

na jakiej podstawie tak sadzisz?

• Gość: antytroll Na podstawie adresu IP, trollu. IP: *.tpnet.pl 28.03.11, 17:33
              • Gość: bezrobotny Re: Na podstawie adresu IP, trollu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 17:36
                pol polskiego internetu korzysta z neostrady

moze jeszcze powiesz, ze rabart to ja ?
                • Gość: antytroll Rabart=wycofany=anty-socjalista=bezrobotny=troll IP: *.tpnet.pl 28.03.11, 17:44
                  • Gość: bezrobotny Re: Rabart=wycofany=anty-socjalista=bezrobotny=tr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 17:50
                    tak, a PIS, PO, SLD i PSL za rzadzone przez Zydow i masonow

eh, az zal komentowac takie teorie
      • Gość: Edek Re: Całe życie bez pracy. IP: 217.173.194.* 28.03.11, 18:49
        zacznij od stażu z PUP, jako dlugotrwale bezrobotnemu należy ci sie
      • jestem_zerem Re: Całe życie bez pracy. 28.03.11, 19:06
        Ja szukam już prawie dwa lata, więc nie jesteś sam.
      • Gość: bezrobotny najgorsze jest to, ze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 19:21
        gdy jestes dluzej, a wiec ponad rok czy dwa bezrobotny, to automatycznie masz duzo mniejsze szanse od innych

bo pracodawca mysli sobie, ze jestes leniem, nieukiem, przyglupem i skresla cie na starcie, nie dajac nawet szansy zaprezentowania sie na rozmowie kwalifikacyjnej
        • annajustyna Re: najgorsze jest to, ze... 29.03.11, 09:25
          A fakt, pracodawcy to tez czesto przyglupy i wrzucaja wszytskich do jednego worka.
        • Gość: Udokumentowac Re: najgorsze jest to, ze... IP: *.coopervision.eu.com 29.03.11, 09:57
          > gdy jestes dluzej, a wiec ponad rok czy dwa bezrobotny, to automatycznie masz d
          > uzo mniejsze szanse od innych
          >
          > bo pracodawca mysli sobie, ze jestes leniem, nieukiem, przyglupem i skresla cie
          > na starcie, nie dajac nawet szansy zaprezentowania sie na rozmowie kwalifikacy
          > jnej

O, nie tylko. Po nawet roku bezrobocia automatycznie:

- Twoja wartosc jako absolwenta spada bo:
          a) umiesz mniej bo mnal rok - tak dziala umysl, ze wiedza sie powoli traci. Umysl jest nastawiony na szukanie pracy a nie na pielegnowanie i powtarzanie wiedzy ze studiow
          b) W koncu konkurujesz z ludzmi, ktorzy dopiero teraz koncza studia albo skonczyli dopiero pare tygodni temu - oni sa w miare pewni siebie, pelni entuzjazmu, wiary w siebie, checi do dzialania. O ile nie sa to akurat ci nadmiernie przepewni siebie - lepiej wypadna niz Ty.

- kandydat widzi siebie kompletnie inaczej niz tuz po studiach; a to widac - od razu poznac, ze masz problemy z pewnoscia siebie; albo wzrok w dol, niepewnosc w glosie - ktos taki ma mniejszy posluch w grupie a wspolpracowac trzeba wiec taki kandydat jawi sie jako mniej pewny
          - na pytanie: czyli powiada pan ze przez ostatni rok pan nie pracowal? - nawet w niezlej odpowiedzi mozna sie doszukac frustracji, agresji, rozzalenia. Bardzo zly prognostyk dla nowozatrudnianych - malo kto szuka ludzi z predyspozycjami do frustracji, to zwalania na innych, agresywnych, slowem potencjalnie szukajacych problemow wszedzie wokol siebie
          - obawa, niemal fobia, ze "to moze byc moja najlepsza szansa od wielu miesiecy i moze sie juz nie powtorzyc. A co jesli zaraz glupio odpowiem? jesli nagle zbede miec pustke w glowie? " - obawa ktora po miesiacu szukania pracy by nie istniala - zdradzona w jezyku ciala, sposobie wypowiadania sie, dziala jak samospelniajaca sie przepowiednia. Kandydat boi sie wtopy - i to pomaga wtopie faktycznie nastapic.

Jednym slowem czas poszukiwan po okolo 2-3 miesiacach wprzod to rownia pochyla
          • tibarngirl Re: najgorsze jest to, ze... 04.04.11, 12:15
            Wiadomo, że fakt, że przez rok poszukiwań pracy, wysyłania CV i łażenia na rozmowy niczego się nie złapało, nie robi najlepszego wrażenia, ale pracodawcy chyba powinni się domyślać (chociażby po samej ilości otrzymywanych aplikacji), że konkurencja jest duża, bardzo dużo osób szuka pracy. I ten kandydat niekoniecznie musiał odpaść bo był leniem czy niczego sobą wartościowego nie prezentował. Wqurza mnie już nazywanie osób, które aktywnie szukają pracy leniami.
      • rabart Re: Zrozum głupcze, że jest mnóstwo lepszych od c 29.03.11, 17:55
        Maja Rostowska?
      • jestem_zerem Re: Zrozum głupcze, że jest mnóstwo lepszych od c 29.03.11, 18:00
        Od Ciebie też są pewnie lepsi, a jakoś pracujesz. Ode mnie, Rabarta, Wycofanego czy Bezrobotnego też są z pewnością lepsi. Jeśli ktoś jest słabszy to nie powinno to oznaczać, że ma w ogóle nie pracować. To powinno oznaczać, że może dostać się do jakiejś firmy, będzie dostawał mniej pieniędzy niż ci lepsi, ale będzie po prostu zdobywał doświadczenie. Problem w tym, że nie ma gdzie znaleźć pracy, w której tym gorszym płaci się mniej niż tym lepszym, bo nawet ci lepsi pracują często za minimalne wynagrodzenie.
        • losiu4 Re: Zrozum głupcze, że jest mnóstwo lepszych od c 03.04.11, 21:42
          jestem_zerem napisał:

> Problem w tym, że nie ma gdzie znaleźć prac
          > y, w której tym gorszym płaci się mniej niż tym lepszym, bo nawet ci lepsi prac
          > ują często za minimalne wynagrodzenie.

można. Dowód - a o co niby walcza np. feministki jak nie o zrównanie zarobków?

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: x Re: Całe życie bez pracy. IP: *.toya.net.pl 04.04.11, 18:55
        kilka lat po studiach, bez pracy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka