Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: 194.181.36.* 16.08.01, 13:04
    Obserwuj wątek
      • Gość: agfa Re: Logistyka IP: *.pde.philips.com 17.08.01, 08:24
        Co logistyka?
        • Gość: ajrin Re: Logistyka IP: *.polmotors.wroc.pl 17.08.01, 09:31
          Moj szef kiedys powiedzial do specj. ds. marketingu "Prosze Pania, musimy
          poprawic logistyke firmy i popracowac nad naszym logo".

Mysle, ze bylby z niego swietny logistyk....
          • Gość: Cudaczek Re: Logistyka IP: 194.181.36.* 17.08.01, 10:11
            Wlasnie co logistyka, szukam odpowiedzi, na to skromne pytanie, zdarzylo mie
            sie parokrotnie przeczytac ogloszenie: szukam logistyka. Czekam na mozliwe
            warianty co krylo sie pod tak prozaicznym ogloszeniem, oraz podpowiedz
            fachowcow, co to tak na prawde jest logistyka.
      • Gość: Greg Re: Logistyka IP: 212.187.240.* 17.08.01, 10:49
        Logistyka (francuskie logistique), w wojskowości – teoria i praktyka
        działalności wojskowej w zakresie zaopatrywania, dowozu i komunikacji,
        administracji, ewakuacji rannych itd.

Logistyka ekonomiczna, nauka o koordynacji aktywnych i pasywnych elementów
        przedsiębiorstwa przy zapewnieniu jak najniższych kosztów czynnika czasu celem
        poprawy elastyczności i zdolności adaptacyjnych przedsiębiorstwa do
        zmieniającej się sytuacji rynkowej.

Logistyka ekonomiczna jest szeroko wykorzystywana w sferach zaopatrzenia i
        zbytu przedsiębiorstwa wiążąc je z jego sferą produkcji i tworząc w ten sposób
        tzw. zintegrowane systemy logistyczne. W ramach logistyki wykorzystuje się
        różne systemy organizacji procesu produkcyjnego, m.in. Just in Time.

Logistyka wywodzi się ze sfery wojskowości, gdzie rolą jej było właściwe
        zaspokojenie potrzeb wojska w zakresie uzbrojenia i zaprowiantowania, a także
        zapewnienie optymalnego i sprawnego przemieszczania i rozlokowania kolumn
        wojskowych oraz kwater i zaplecza.

• Gość: Cudaczek Re: Logistyka IP: 194.181.36.* 17.08.01, 11:21
          Wprost rozprawa naukowa, tak dostepne proste i zrozumiale, tylko dlaczego
          debile umieszczajacy ogloszenie "logistyk poszukiwany", uwazaja, ze ktos taki
          zajmie sie np. marketingiem, sprzedaza bezposrednia, badz czymkolwiek innym co
          nie dotyczy nawet w 5% logistyki?
          • Gość: agfa Re: Logistyka IP: *.pde.philips.com 17.08.01, 13:18
            Bo logistycy to zwykle bardzo wszechstronni ludzie.
            • Gość: zizi Re: Logistyka IP: *.sap-ag.de 17.08.01, 15:29
              Gość portalu: agfa napisał(a):

> Bo logistycy to zwykle bardzo wszechstronni ludzie.

Tak, to prawda.
              Sam jestem logistykiem i mam wielu znajomych logistykow.
              Ludzie konkretni, rozumiejacy procesy, potrafiacy analizowac i rozwiazywac
              problemy, komunikatywni.
              Na Zachodzie w niektorych branzach, logistyk jest II po MD w firmie.

Taki gosc, oprocz tego, ze obejmuje calosci - zakup/planowanie/sprzedaz w sensie
              organizacyjnym/dystrybucje/magazynowanie/transport - ma systemowe podejscie
              zarzadzania. Rozumie role ERP/SCM i potrafi kilka innych rzeczy.

A Polska to juz inna bajka. Niestety.

Okolo pol roku temu pewna duza firma z branzy mat. budowlanych poszukiwala
              logistyka glownego.

Dlaczego podjeto decyzje o zatrudnieniu?

Bo zamiast zyskow firma miala delikatne straty i goscie sadzili, ze zatrudniajac
              lebskiego goscia wyjda na plus. bez uprawnien, bez narzedzi.
              Podleglosc - dyrektor techniczny. pewnie jakis Janek, starszy koles, ktory
              transport rozumie jako dzialanie z punktu A do B i nic wiecej.
              Smutne. Oczywiscie podziekowalem.

Mozna na palcach jednej reki policzyc firmy z dobrze zorganizowana bo wspierana i
              rozumiana logistyka.

Na zachodzie jest boom na SCM. U nas boom''u na logistyke nie ma jeszcze.

Ale wszystkim logistykom gratuluje trafnego wyboru!!!

Z praca pomimo recesji bedzie niezle!

Pozdrowionka!

• Gość: slaweksp Czy napewno szukasz logistyka? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 21:07
                A najdziwniejsze w tym wszystkim jest właśnie to, że wiele firm poszukując
                kandydata na stanowisku logistyka, zazwyczaj ma na myśli zwyczajnego
                zaopatrzeniowca :). Albo w tej, jak wiemy, młodej w Polsce dziedzinie, poszukują
                ludzi z kilkuletnim !!! stażem. Ewentualnie, licząc nie wiadomo na co (bo chyba
                nie na zyski), uganiają się za absolwentami, najlepiej jeszcze z papierem o
                ukończeniu jakiegoś śmiesznego kursu. Wiem, bo jestem praktykiem z ponad
                dziesięcioletnim doświadczeniem w transporcie. Na kilkanaście !!! wysłanych ofert
                nikt nawet nie odpowiedział, powód? brak wyższego wykształcenia. Mam czas,
                poczekam z rozrzewnieniem obserwując kolejne wysiłki moich "ulubieńców" mające na
                celu znalezienie prawdziwego logistyka.
                • Gość: zizi Re: Czy napewno szukasz logistyka? IP: *.sap-ag.de 30.08.01, 09:37
                  Gość portalu: slaweksp napisał(a):

> A najdziwniejsze w tym wszystkim jest właśnie to, że wiele firm poszukując
                  > kandydata na stanowisku logistyka, zazwyczaj ma na myśli zwyczajnego
                  > zaopatrzeniowca :). Albo w tej, jak wiemy, młodej w Polsce dziedzinie, poszukuj
                  > ą
                  > ludzi z kilkuletnim !!! stażem. Ewentualnie, licząc nie wiadomo na co (bo chyba
                  >
                  > nie na zyski), uganiają się za absolwentami, najlepiej jeszcze z papierem o
                  > ukończeniu jakiegoś śmiesznego kursu. Wiem, bo jestem praktykiem z ponad
                  > dziesięcioletnim doświadczeniem w transporcie. Na kilkanaście !!! wysłanych ofe
                  > rt
                  > nikt nawet nie odpowiedział, powód? brak wyższego wykształcenia. Mam czas,
                  > poczekam z rozrzewnieniem obserwując kolejne wysiłki moich "ulubieńców" mające
                  > na
                  > celu znalezienie prawdziwego logistyka.

Slawek,

zgadza sie
                  ludzie sadza, ze studia kierunkowe logistyczne plus kursy to wszystko

ja nie szukam pracy, ale zastanawiajace jest, ze Ericsson od jakiegos czasu
                  (kolezanka mowi, ze od miesiaca) szuka logistyka

trudno jest bowiem znalezc faceta na rynku, ktory:

- ma pojecie procesowe w kilku branzach, m.in. high tech, fmcg, automotive
                  - zna angielski (biznesowy plus logistyczny) i moze jakies jeszcze
                  - prawo celne
                  - prawo przewozowe
                  - troche rachunkowosc, tak aby moc pomoc zaprojektowac plan kont do analizy
                  kosztow logistycznych i sama analize finansowa
                  - systemy ERP wspomagajace zarzadzanie logistyczne
                  - wyksztalcenie wyzsze kierunkowe
                  - do tego 25 szkolen zwiazanych z logistyka

pewnie z 5 czy 7, a moze 10 letnim doswiadczeniem, w tym 4 kierownicze
                  przynajmniej w 2 firmach

takich ludzi jest niewiele

ale jedno jest pewnie, logistyka bedzie sie rozwijala
                  i pomimo recesji, dobry logistyk zawsze znajdzie dobra prace :o)))))))

nie odbierz mnie zle, ale moze warto zrobic jakies 3 letnie licencjackie?
                  moze wiele nowego one nie wniosa, niemniej jednak uwzgledniajac jakosc
                  zarzadzania procesem rekrutacyjnym, moze to Tobie pomoc

pozdrawiam!
                  • Gość: slaweksp ja się nie obrażam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 15:51
                    Jestem w trakcie zaocznych magisterskich - zarządzanie - WSPIZ (Koźminski), ale
                    to jeszcze gorzej :). pozdrawiam, slaweksp.
      • Gość: Siksa e-logistyka.pl IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 11:44
        Jest fajna strona dla logistyków i tych , którzy chcą nimi byc.
        Tam też jest forum, gdzie można zadawać pytania- szczególnie przyjazne dla
        studentów logistyki.
        www.e-logistyka.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka