Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pyt. do grafików komputerowych

IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.09.11, 20:06
    Idę niedługo na rozmowę w sprawie pracy na stanowisko grafika komputerowego. Znam obsługę pakietu Adobe myślę, że w stopniu dobrym, tzn co chcę zrobić to zrobię ale boję się, że jak zostanę zapytana o jakieś techniczne konkrety to zrobię z siebie kretynkę. Dlatego mam prośbę do osób pracujących na podobnych stanowiskach. Czy moglibyście mi dać jakieś wskazówki co muszę obowiązkowo wiedzieć z dziedziny np. przygotowania do druku żeby się nie spalić już na początku?
    Dodam, że potencjalnemu pracodawcy wysłałam razem z cv moje portfolio, które mam nadzieje obejrzał i na jego podstawie stwierdził, że mnie zaprosi na rozmowę. Pociesza mnie to bo myślę sobie, że może nie jest ze mną tak najgorzej ;)
    Obserwuj wątek
      • Gość: cesia Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.09.11, 20:12
        Aha, to przygotowanie do druku to tak jako pierwsze przyszło mi do głowy, ale jeśli komuś przyjdzie do głowy coś z innej tematyki to tez proszę o wskazówki.
        • Gość: lab.. Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.09.11, 23:09
          Inne do glowy.....nie wiesz gdzie bedziesz tym grafikiem ? Czym innym jest drukarnia, czym innym agencja reklamowa. Sa tworcy stron internetowych i gazetek reklamowych. Drukowac mozna na papierze ale i na plastiku roznymi technologiami w kolorze i poltonami........moze trzeba bedzie uwzglednic specyfike wypalania czegos laserem a tam problemy jakich w drukarni nie ma .....ciezko o wskazowki nie wiedzac co jest tworzone, czym, na czym, jakimi technologiami... samo operowanie programami bez wiedzy o maszynach wypuszczajacych produkt stworzony przez grafika dziala "bezproblemowo" jesli odbiorca jest tez ktos przy monitorze ( o podobnych ustawieniach jak monitor twórcy grafika ) Wszelki inne wycinanki ploterowe, laserowe, formy i wyciagi w drukarniach maja swoje niuanse ......temat zbyt szeroki na wskazowki.....odwiedz fora graficzne.....
          • Gość: cesia Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.11, 13:25
            Dzięki poszukam czegoś i poczytam.
            Na rozmowę idę do agencji reklamowej. z tego co wiem miałabym zajmować się rzeczami do druku i przygotowaniem różnych elementów stron internetowych.

Zadając pytanie myślałam, że są możne jakieś takie ogólne wiadomości, których znajomość jest obowiązkowa. Po prostu to moja pierwsza rozmowa i nie wiem czego się mogę spodziewać
          • Gość: Toxic Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.toya.net.pl 03.09.11, 13:44
            Witaj,
            Nie jestem grafikiem komputerowym z zawodu czy wykształcenia jednak wielokrotnie przygotowywałem różne materiały do offsetu - najczęściej tworzyłem ulotki, gazetki reklamowe - w zakresie fachowych operacji głównie posługiwałem się wektorami z Corela czy Illustatora. Powiem Ci że nawet do zaawansowanego składu pakiet Adobe z InDesign CS wystarcza zupełnie. Program jest kapitalny, obsługuje się intuicyjnie i na prawdę jest skuteczny. Nie wiem o jaki rodzaj druku pytasz, ale odemnie drukarnie wymagały najczęsciej tif'a i to wszystko. Jeśli do tego znasz Illustrator'a to praktycznie pracę już masz ;-)
            • Gość: cesia Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.11, 16:03
              aha, myślałam że jest więcej różnych haczyków związanych z drukiem np. jakość koloru bo wiem, że kolor przeze mnie wybrany i widoczny na ekranie może być inny na wydruku. czytałam o tym ale nie wiem jakich zasad przestrzegać.

i jeszcze jedno pytanie: czy ktoś wie w jakim formacie należy zapisać plik z photoshopa żeby przeźroczystość była przeźroczysta? jest coś takiego możliwe?
              • Gość: Anna Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.11, 17:25
                takie informacje akurat ustala sie z klientem. Rany, to jak ty wczesniej pracowalas? ;) . jak ja robilam knigi do druku to drukowalismy z pdfa, ale robienie samego pdfa, to czasem zajmowalo 20 min;). tu ps-a, potem jakis tam distiller, masa przedziwnych ustawien itd. itd.
                • Gość: cesia Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.11, 17:42
                  No właśnie ja nie pracowałam, a przynajmniej nie jako grafik tylko dorywczo tak podczas studiów.
                  Szukam pierwszej pracy, a to będzie moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna, dlatego właśnie nie wiem czego się mogę spodziewać i nie ukrywam, że trochę się stresuję.
                  Zajmowałam się grafiką komputerową ale we własnym zakresie tak dla siebie no i robiłam różne rzeczy na zaliczenie na studiach. I np. moje dotychczasowe drukowanie polegało na metodzie prób i błędów a myślałam, że są jakieś ustalone zasady których nie znam.

• Gość: Anna Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.11, 17:47
                    w takim razie to i ja poszukam pracy jako grafik ;P. moze mnie zaproszą, mimo, ze nie konczylam studiow kierunkowych, kursów etc. no nic. powodzenia!
                • Gość: cesia Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.11, 17:46
                  Chyba za szybko przeczytałam twojego posta bo jednak jest mase tych trudnych ustawień ;/

no nic zaraz poszukam na necie, jakby ktoś miał ochotę mi napisać na co zwrócić uwagę to proszę o radę
                  • Gość: Anna Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.11, 17:49
                    ustawienia ustala sie z klientem! drukarnią! rany, dziewczyno, ogarnij sie ;) przecyztac mozesz, ale tak wyjdzie na jaw, ze malo co wiesz, ze doswiadczenia to ty nie masz;) po co masz sciemniac. skup sie na swoich mocnych stronach, umiejetnosciach. jak beda chcieli to ci zagną ;P
                    • Gość: cesia Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.11, 18:01
                      Nie chce nikomu kłamać, że potrafię więcej niż jest na prawdę. Nie kłamałam też w cv co do doświadczenia zawodowego.
                      Po prostu mam jeszcze trochę wolnego czasu więc wole się czegoś dowiedzieć niż siedzieć bezczynnie bo jak nie dostane pracy (a wiem, że to bardzo prawdopodobne) to będę mieć do siebie pretensje, że nic nie zrobiłam.

A jeśli chodzi o ironię dotyczącą szukania przede mnie pracy jako grafik bez kursów to no coż... Jestem po studiach artystycznych, wiele osób takich jak ja szuka podobnej pracy.

• Gość: Kagan Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.dsl.telepac.pt 03.09.11, 18:01
        A ile ci tam obiecuja?
        • Gość: cesia Re: Pyt. do grafików komputerowych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.11, 18:03
          Nie mam pojęcia, umówiłam się tylko przez tel. na rozmowę.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka