Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kto mi pomoże

24.06.04, 16:43
    napisać pozew do sądu pracy.Chcę pozwać pracodawcę za dyskryminację,ponieważ
    dostałam wypowiedzenie tylko dlatego,że wyszłam za mąż
    Obserwuj wątek
      • zeos Re: Kto mi pomoże 24.06.04, 17:55
        Na niczyją pomoc nie mogę liczyć.Bardzo proszę.
      • michalek13 Re: Kto mi pomoże 24.06.04, 19:03
        Zorientuj sie w sądzie.Powinna tam być osoba,która pomoże sformuować pozew.
        Ja mimo szczerych chęci niestety nie wiem.
        • Gość: hej Re: Kto mi pomoże IP: *.miedzychod.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 09:14
          jak masz problem z szefem zgłos sie do Panstwowego inspektora pracy oni tez
          pomagaja, napewno udziela ci wskazówek , poza tym pamietaj ze musisz choc
          jakies dowody posiadac na ta dyskryminacje - mobbing, bo w sadzie trzeba to
          udowodnic, miec podstawy a jak chcesz pisac pozew to w sadzie pomoga a na koncu
          przemysl to i udaj sie po dodatkowe informacje do adwokata na jedna wizyte.
          potem zobaczysz co zrobic bedziesz miec jasny obraz . powodzenia
          • zeos Re: Kto mi pomoże 25.06.04, 10:49
            Dziękuję za odpowiedź.Właśnie w Państwowej Inspekcji Pracy pan powiedział mi,że
            to wypowiedzenie można zakwalifikować jako dyskryminację ze strony pracodawcy i
            poradził oddać do sądu.Mam problem,szukałam,ale nigdzie nie znalazłam wzoru wg
            którego mogłabym napisać ten nieszczęsny pozew.
            • anastasia27 Re: Kto mi pomoże 25.06.04, 12:16
              prawo.hoga.pl/pisma_procesowe/pozew_pracownika_przywrocenie_do_pracy.asp
              Powyżej masz wzór pozwu, który musisz zmodyfikować.
              Podstwa prawna Twojego roszczenia to przede wszystkim
              Art. 18(3d). Osoba, wobec której pracodawca naruszył zasadę równego traktowania
              w zatrudnieniu, ma prawo do odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne
              wynagrodzenie za pracę, ustalane na podstawie odrębnych przepisów.

Poniżej masz cały rozdział z kodeksu, który powinnaś znać. Poza tym roszczenia
              z tytułu mobbingu oraz roszczenia z tytułu naruszenia przez pracodawcę zasady
              równego traktowania są odrębne i nie należy tych pojęć mylić (mobbing
              regulowany jest art. 93(3) KP).

Jeżeli miałaś umowę na czas nieokreślony to masz też roszczenie z art. 45 KP.
              To ostatnie roszczenie należy wnieść w krótkim terminie.

Art. 45. § 1. W razie ustalenia, że wypowiedzenie umowy o pracę zawartej na
              czas nie określony jest nieuzasadnione lub narusza przepisy o wypowiadaniu umów
              o pracę, sąd pracy - stosownie do żądania pracownika - orzeka o bezskuteczności
              wypowiedzenia, a jeżeli umowa uległa już rozwiązaniu - o przywróceniu
              pracownika do pracy na poprzednich warunkach albo o odszkodowaniu.
              § 2. Sąd pracy może nie uwzględnić żądania pracownika uznania wypowiedzenia za
              bezskuteczne lub przywrócenia do pracy, jeżeli ustali, że uwzględnienie takiego
              żądania jest niemożliwe lub niecelowe; w takim przypadku sąd pracy orzeka o
              odszkodowaniu.
              § 3. Przepisu § 2 nie stosuje się do pracowników, o których mowa w art. 39 i
              177, oraz w przepisach szczególnych dotyczących ochrony pracowników przed
              wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy o pracę, chyba że uwzględnienie żądania
              pracownika przywrócenia do pracy jest niemożliwe z przyczyn określonych w art.
              41(1); w takim przypadku sąd pracy orzeka o odszkodowaniu.

Bardzo ważne jest by wiedzić jakie się ma roszczenia. Sąd zawsze to najpierw
              ustala, jeżeli nie wynika to jasno z pozwu.

Rozdział IIa (9)
              Równe traktowanie w zatrudnieniu
              Art. 18(3a). § 1. Pracownicy powinni być równo traktowani w zakresie nawiązania
              i rozwiązania stosunku pracy, warunków zatrudnienia, awansowania oraz dostępu
              do szkolenia w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych, w szczególności bez
              względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, religię, narodowość,
              przekonania polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne,
              wyznanie, orientację seksualną, a także bez względu na zatrudnienie na czas
              określony lub nieokreślony albo w pełnym lub w niepełnym wymiarze czasu pracy.
              § 2. Równe traktowanie w zatrudnieniu oznacza niedyskryminowanie w jakikolwiek
              sposób, bezpośrednio lub pośrednio, z przyczyn określonych w § 1.
              § 3. Dyskryminowanie bezpośrednie istnieje wtedy, gdy pracownik z jednej lub z
              kilku przyczyn określonych w § 1 był, jest lub mógłby być traktowany w
              porównywalnej sytuacji mniej korzystnie niż inni pracownicy.
              § 4. Dyskryminowanie pośrednie istnieje wtedy, gdy na skutek pozornie
              neutralnego postanowienia, zastosowanego kryterium lub podjętego działania
              występują dysproporcje w zakresie warunków zatrudnienia na niekorzyść
              wszystkich lub znacznej liczby pracowników należących do grupy wyróżnionej ze
              względu na jedną lub kilka przyczyn określonych w § 1, jeżeli dysproporcje te
              nie mogą być uzasadnione innymi obiektywnymi powodami.
              § 5. Przejawem dyskryminowania w rozumieniu § 2 jest także:
              1) działanie polegające na zachęcaniu innej osoby do naruszania zasady
              równego traktowania w zatrudnieniu,
              2) zachowanie, którego celem lub skutkiem jest naruszenie godności albo
              poniżenie lub upokorzenie pracownika (molestowanie).
              § 6. Dyskryminowaniem ze względu na płeć jest także każde nieakceptowane
              zachowanie o charakterze seksualnym lub odnoszące się do płci pracownika,
              którego celem lub skutkiem jest naruszenie godności lub poniżenie albo
              upokorzenie pracownika; na zachowanie to mogą się składać fizyczne, werbalne
              lub pozawerbalne elementy (molestowanie seksualne).
              Art. 18(3b). § 1. Za naruszenie zasady równego traktowania w zatrudnieniu, z
              zastrzeżeniem § 2-4, uważa się różnicowanie przez pracodawcę sytuacji
              pracownika z jednej lub kilku przyczyn określonych w art. 183a § 1, którego
              skutkiem jest w szczególności:
              1) odmowa nawiązania lub rozwiązanie stosunku pracy,
              2) niekorzystne ukształtowanie wynagrodzenia za pracę lub innych warunków
              zatrudnienia albo pominięcie przy awansowaniu lub przyznawaniu innych świadczeń
              związanych z pracą,
              3) pominięcie przy typowaniu do udziału w szkoleniach podnoszących
              kwalifikacje zawodowe
              - chyba że pracodawca udowodni, że kierował się obiektywnymi powodami.
              § 2. Zasady równego traktowania w zatrudnieniu nie naruszają działania
              polegające na:
              1) niezatrudnianiu pracownika z jednej lub kilku przyczyn określonych w art.
              18(3a) § 1, jeżeli jest to uzasadnione ze względu na rodzaj pracy, warunki jej
              wykonywania lub wymagania zawodowe stawiane pracownikom,
              2) wypowiedzeniu pracownikowi warunków zatrudnienia w zakresie wymiaru czasu
              pracy, jeżeli jest to uzasadnione przyczynami niedotyczącymi pracowników,
              3) stosowaniu środków, które różnicują sytuację prawną pracownika ze względu
              na ochronę rodzicielstwa, wiek lub niepełnosprawność pracownika,
              4) ustalaniu warunków zatrudniania i zwalniania pracowników, zasad
              wynagradzania i awansowania oraz dostępu do szkolenia w celu podnoszenia
              kwalifikacji zawodowych - z uwzględnieniem kryterium stażu pracy.
              § 3. Nie stanowią naruszenia zasady równego traktowania w zatrudnieniu
              działania podejmowane przez określony czas, zmierzające do wyrównywania szans
              wszystkich lub znacznej liczby pracowników wyróżnionych z jednej lub kilku
              przyczyn określonych w art. 183a § 1, przez zmniejszenie na korzyść takich
              pracowników faktycznych nierówności, w zakresie określonym w tym przepisie.
              § 4. Różnicowanie pracowników ze względu na religię lub wyznanie nie stanowi
              naruszenia zasady równego traktowania w zatrudnieniu, jeżeli w związku z
              rodzajem i charakterem działalności prowadzonej w ramach kościołów i innych
              związków wyznaniowych, a także organizacji, których cel działania pozostaje w
              bezpośrednim związku z religią lub wyznaniem, religia lub wyznanie pracownika
              stanowi istotne, uzasadnione i usprawiedliwione wymaganie zawodowe.
              Art. 18(3c). § 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za
              jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości.
              § 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, obejmuje wszystkie składniki
              wynagrodzenia, bez względu na ich nazwę i charakter, a także inne świadczenia
              związane z pracą, przyznawane pracownikom w formie pieniężnej lub w innej
              formie niż pieniężna.
              § 3. Pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od
              pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami
              przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem zawodowym,
              a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku.
              Art. 18(3d). Osoba, wobec której pracodawca naruszył zasadę równego traktowania
              w zatrudnieniu, ma prawo do odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne
              wynagrodzenie za pracę, ustalane na podstawie odrębnych przepisów.
              Art. 18(3e). Skorzystanie przez pracownika z uprawnień przysługujących z tytułu
              naruszenia zasady równego traktowania w zatrudnieniu nie może stanowić
              przyczyny uzasadniającej wypowiedzenie przez pracodawcę stosunku pracy lub jego
              rozwiązanie bez wypowiedzenia.
              • Gość: zeos Re: Kto mi pomoże IP: *.naklo.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 13:20
                anastasio serdeczne dzięki.Bardzo mi pomogłaś.
      • tropiciel_blednego_aha Re: Kto mi pomoże 25.06.04, 13:06
        hej, poradziswz sobie z tym co ci napisala anastasia27? czy ci pomoc? masz gg
        • Gość: zeos Re: Kto mi pomoże IP: *.naklo.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 13:29
          Dziękuję za dobre chęci,poradzę sobie.
        • Gość: pytająca Re: Kto mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 18:41
          znasz się na prawie pracy? mi pewien gość obiecał prace /przyzeczenie pracy/ i
          tak mi obiecywał prawie rok, mówił, ze zatrudni mnie na 100%, w między czasie
          przez to odeszlam z innego zakladu pracy, a teraz mi powiedział, ze mnie nie
          zatrudni bo nie.. jakie mam prawa? napisalam pozew do sądu pracy, mam szanse?
          • tropiciel_blednego_aha Re: Kto mi pomoże 26.06.04, 12:26
            Gość portalu: pytająca napisał(a):

> znasz się na prawie pracy? mi pewien gość obiecał prace /przyzeczenie pracy/ i
            > tak mi obiecywał prawie rok, mówił, ze zatrudni mnie na 100%, w między czasie
            > przez to odeszlam z innego zakladu pracy, a teraz mi powiedział, ze mnie nie
            > zatrudni bo nie.. jakie mam prawa? napisalam pozew do sądu pracy, mam szanse?

a masz to na pismie? ew. swiadkow? uwazam ze sad pracy tym sie nie zjamie tylko zwykly cywilny
            • Gość: pytająca Re: Kto mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 13:11
              oddałam to do sądu pracy, w jego gabinecie byliśmy sam na sam, widzieli nas
              jego pracownicy, jedna z nich zna historie, to mija kolezanka /ale wątpię by
              chciała mi pomóc/, opowiadalam też o wszystkim mężowi..
              ... nie mam dyktafonu, kolejny raz zaluje...
      • histeryczna_trzydziestka Re: Kto mi pomoże 25.06.04, 18:49
        Ty się powinnaś cieszyć, ja szukam męża bezskuteznie. Ostatnio nawet schudłam,
        ale nic nie pomaga. Wszyscy są zajęci albo są gejami.
        • tropiciel_blednego_aha Re: Kto mi pomoże 26.06.04, 12:27
          histeryczna_trzydziestka napisała:

> Ty się powinnaś cieszyć, ja szukam męża bezskuteznie. Ostatnio nawet schudłam,
          >
          > ale nic nie pomaga. Wszyscy są zajęci albo są gejami.

heh ja tez szukam i nic, chyba trzydziestek juz nikt nie chce...:-( Ostatnio nawet chodze na silke.
          Wszyscy sa albo hetero albo zajeci...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka