Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"Wielka Czworka"

IP: *.ras14.floca.alerondial.net 23.07.04, 07:11
    Chcialabym poznac opinie na temat pracy w jednej z firm "wielkiej czworki".
    Mniej wiecej orientuje sie jak to wyglada w Stanach. Ciekawi mnie, jakie sa
    warunki i atmosfera pracy w Polsce. Czy w Polsce rowniez prowadzony jest
    ranking dla tych firm? Jezeli tak, ktora firma jest obecnie uznawana za numer
    1? Jakiekolwiek informacje na temat "wielkiej czworki" w Polsce beda mile
    widziane... Dzieki
    Obserwuj wątek
      • ol4 Re: "Wielka Czworka" 23.07.04, 13:27
        No chyba E&Y jest numerem jeden.
        A praca ? Taka jak w wielkiej czworce. Placa tak sobie a roboty duzo
      • Gość: Miszczu Re: "Wielka Czworka" IP: *.mentorg.com 23.07.04, 14:13
        Wedlug mnie ranking w Polsce jest nastepujacy
        (1) E&Y (przejal ich Andersen, ktory mial najlepsze uklady z Min. Skarbu) :-)
        (2) PwC
        (3) KBPG
        (4) Deloitte

To chyba zupelnie inaczej niz w USA... Jak tam to wyglada?
        Pracy duzo ale placa wiecej niz srednia krajowa - tak ze 2x :-) na poczatek.
        Dla absolwenta spoko, ale ludzie sie zwijaja jak zrobia ACCA albo bieglego
        • Gość: Klaudia Re: "Wielka Czworka" IP: *.ras14.floca.alerondial.net 24.07.04, 03:41
          Z tego co wiem pracy tu tez sporo. E&Y rowniez uwazaja sie za najlepsza firme,
          ale slyszlam, ze strasznie wykorzystuja mlodych pracownikow, ktorzy pracuja po
          60-70 godzin na tydzien (wyobraz sobie pracowac ok. 13 godzin na dzien) i maja
          klientow w odleglych rejonach. Deloitte i KPMG sa uznawane za
          najbardziej "ludzkie" firmy, ktore bardziej troszcza sie o swoich pracownikow i
          ich rodziny. Tu dostanie sie do jednej z tych firm graniczy z niemozliwoscia.
          Placa jest b. dobra. Student po rachunkowosci (bez doswiadczenia) zazwyczaj
          otrzymuje oferte w okolicach $45k/ rok (brutto) + pakiet... (zapomnialam jak to
          sie nazywa). Dla porownania: srednia krajowa w Stanach jest w okolicach 26-27k/
          rok. Pierwsze podejscie do egzaminu na CPA (=ACCA) jest wymagane w pierwszym
          roku pracy, co stanowi niezla poprzeczke. Z tego co wiem, mozliwosc
          umieszczenia jednej z 4 firm na swoim CV rozwiewa wszelkie obawy zwiazane z
          bezrobociem. Deloitte wyrazilo lekkie zainteresowanie moja osoba (process
          rekrutacyjny trwa min. 1 rok i sklada sie z wielu spotkan i rozmow
          kwalifikacyjnych). Trzymam kciuki, zeby sie udalo. Dostanie sie do Deloitte
          byloby spelnieniem marzen. Popracowalabym tu ze 2 latka, a ze planuje powrot do
          Polski - wiem, ze nie musialabym sie martwic o prace. Dlatego wlasnie probuje
          sie dowiedziec, jak takie doswiadczenie przetlumaczyc na nasze warunki i czego
          sie spodziewac w polskich oddzialach... Jeszcze jako ciekawostke dodam, ze
          magazyn Fortune przeprowadza rokroczny ranking "the best firms to work for" i
          Deloitte pojawilo sie na 8-mym miejscu, sposrod tysiecy firm. Ponoc zadna firma
          w tej branzy nigdy nie zajela tak wysokiej lokaty.

Ciekawa jestem, czy masz jakis kontakt z jedna z tych firm. Napisz cos wiecej...
          • Gość: Miszczu Re: "Wielka Czworka" IP: *.mentorg.com 26.07.04, 08:59
            No wiec mam kontakt :). Do niedawna pracowalem (4 lata) w Deloitte wlasnie.
            Musze cie troche rozczarowac - czasy kiedy w Polsce ktos padal na pysk jak
            kandydat mial wielka piatke w CV juz dawno minely. Dlatego nie napalaj sie
            specjalnie, ze jak bedziesz miala 2 lata doswiadczenia to zawojujesz tutaj
            rynek (majac srednie rozeznanie w standardach polskich jak rozumiem).

Prawda jest natomiast to, ze nie ma wiekszego problemu ze znalezieniem pracy.
            Co prawda nie bardzo mozna u klientow, przynajmniej z amerykanskim kapitalem
            (Sarbanes-Oxley daje w kosc), ale i tak jest stosunkowo niezle.
            • pyzapyza Re: "Wielka Czworka" 18.08.04, 16:25
              Pracowałam 2 lata w Wielkiej Czwórce. I jakoś nie jest to przepustką do
              szybkiego znalezienia szybkiej pracy. Może kiedyś tak było, ale teraz na pewno
              nie.
              • Gość: jhSAcuy Re: "Wielka Czworka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:08
                Pracowalam 4,5 roku w Wielkiej Piatce. Mam ACCA, doszlam prawie do managera,
                ale bajki skonczyly sie po powrocie z urlopu macierzynskiego - jako srednio
                dyspozycyjne, osoby takie od razu umieszczane sa na liscie do odstrzalu, bo
                przeciez w audycie jest paredziesiat osob ktorymi mozna je zastapic.
                Pracy szukalam dosyc dlugo (bedac caly czas w jednej z tych firm) - prawie rok.
                Znalazlam w znanym koncernie FMCG, wcale nie jakies bajeczne stanowisko i znowu
                wyciskano siodme poty, bo tam panuje atmosfera wyscigu szczurow.

I dopiero z takim CV (4.5 roku Big 4; ACCA, rok controllingu w duzym koncernie)
                na brak ofert nie narzekam i troche wybrzydzam head hunterom; ale od razu
                przyznaje szczerze: placa przestala byc dla mnie najwazniejszym czynnikiem przy
                wyborze oferty, w tej chwili zwracam uwage na atmosfere pracy, styl
                zarzadzania, perspektywy na przyszlosc, czy mam odpowiednia samodzielnosc i
                moge realizowac wlasne pomysly, stabilnosc zatrudnienia i ile czasu zostaje mi
                dla rodziny.
                A w tej chwili rozpatruje trudny wybor pomiedzy oferta firmy w Polsce, w ktorej
                biorac pod uwage powyzsze kryteria nie znalazlam kompletnie zadnych wad oraz
                wyjazdem za granice (gdzie pewnie wreszcie beda mnie traktowac jak czlowiek, a
                nie trybik) prawopodobnie na stale.
              • Gość: lsakcn Re: "Wielka Czworka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:10
                zapomnialkam dodac, ze powod, dla ktorego wiekszosc firm raczej odmawia
                zatrudnienia tylko po Big 4 (ja przynajmniej z takimi uzasadnieniami sie
                spotkalam wielokrotnie) jest prosty: brak czynnego doswiadczenia po stronie
                klienta, czyli udziualu w zarzadzaniu firma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka