Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zrobić!

27.08.04, 11:56
    Mam probel zaczelam prace w firmie X 2.08.2004 minol miesiac a ja swojej
    umowy na oczy nie widzialam, podpisalam natomiast kilk nascie zobowiazan
    materjalnych inblancko problem polega na tym ze ja chce zrezygnowac z tej
    pracy, gdyz w wyniku dzialan osob trzecich nalozono na mnie kare
    przewyzszajaca kilka krotnie moja miesieczna pensje. Moje pytanie brzmi czy
    jestem zobowiazana do uiszczenia tej kary mimo ze nie podpisalam umowy o
    prace i oficjalnie nie pracuje chodz moje nazwisko widnieje na dokumentach
    sprzedazy oraz nie ktorych umowach podpisywanych w imienu tej firmy?Oraz jak
    moge zrezygnowac z tej pracy i jakie sa tego konsekwencje?
    Prosze o szybka odpowiedz.
    Obserwuj wątek
      • Gość: marekd65 Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:02
        Zacznij chorować.
        • Gość: blabla Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:07
          > Zacznij chorować.

a w czasie zwolnienia odwiedź adwokata, bo ta sprawa wygląda poważnie
      • Gość: blabla Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:05
        stosunek pracy nawiązuje się w momencie przystąpienia do pracy, a nie w
        momencie podpisania umowy o pracę, umowa tylko potweirdza to ze stosunek pracy
        istnieje, potwierdza wynagrodzenie itp.

moim zdaniem w Twojej sytuacji pozostaje tylko albo rozwiązać problem
        polubowenie w firmie, albo po prostu w sądzie skoro jesteś niewinna, tylko
        pamiętaj, że kierując sprawę do sądu musisz się zaopatrzyc w jak najwięcej
        dowodów

poza tym zastanów się czy przeciąganie pracy w tej firmie nie narazi Cię na
        jeszce większe żadania finsowe ze strony pracodawcy

generalnie w takiej firmie pracować nie należy

i nie podpisuje sie nigdy niczego in blanco!!!

powiem Ci, że poszłabym na towim miejscu do prawnika
        • bombany_przez_mirke Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 27.08.04, 12:22
          Gratuluje. Mając 19 lat (bo tak się domyślam z Twojego nicka) nie wiesz co to
          jest in blanco i z czym "to się je"?? Mam tylko nadzieje ze kilka lat w sądzie
          nauczy Cię że zanim coś podpiszesz to pomyślisz. Ale przede wszystkim życzę
          powodzenia w Walce
          • Gość: Ania wawa Re: bombany_przez_mirke IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.08.04, 12:33
            Wiec po pierwsze wiem co to jest inblanko nie mam w zwyczaju urzywac mi nie
            znanych wyrazow ,tylko wiesz sytlacja sie komplikuje kiedy to jest firam
            rekomendowana przez bardzo dobrego znajomego, ktory sam pracuje w tej firmie
            jako twoj nie bezposredni,ale jednak przelozon.A co do reszty nie zamierzam sie
            tulac po sadach, mam kilka lebszych pomysow na rozwiazanie tej styulacji,ale
            zanim przejde do ich realizacji chcialam sie zorjentowac jekie sa prawne
            aspekty calej sytulacji.
            • krzysztofsf Re: bombany_przez_mirke 27.08.04, 12:37
              Gość portalu: Ania wawa napisał(a):

.A co do reszty nie zamierzam sie
              >
              > tulac po sadach,

Jak dostaniesz wezwanie to twoje zamiary ie maja nic do rzeczy

mam kilka lebszych pomysow na rozwiazanie tej styulacji,

Splacic roszczenia?

ale
              > zanim przejde do ich realizacji chcialam sie zorjentowac jekie sa prawne
              > aspekty calej sytulacji.

Co podpisane za to odpowiadasz.
            • Gość: o zgrozo!!! Re: bombany_przez_mirke IP: 5.1.* / 199.67.140.* 27.08.04, 12:38
              dziewczyno, ty się lepiej pisać naucz bo to co prezentujesz to porażka, nic
              dziwnego, że jak jesteś taka głupia to cię wszyscy w h** robią
              I CHYBA JESZCZE DŁUGO BĘDĄ
              jak jesteś taka głupia to płacz i płać
              HAHAHAHA
              • edytahph Re: bombany_przez_mirke 28.08.04, 16:02
                Gościu dziewczyna pisze jak pisze ale TY używasz słów, których pisowni nie
                znasz. Gdy się komuś zwraca uwagę trzeba samemu prezentować pewien poziom...
                Tak na marginesie ch... a nie h...
      • sliwka1977 Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 27.08.04, 12:39
        art. 29 paragraf 2 k.p.: "Umowę o pracę zawiera się na piśmie. Jeżeli umowa o
        pracę nie została zawarta z zachowaniem formy pisemnej, pracodawca powinien,
        najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy przez pracownika, potrwierdzić pracownikowi
        na piśmie ustalenia co do rodzaju umowy oraz jej warunków." Możesz powołać się
        na ten artykuł i powiedzieć, że zamierzasz iść do sądu pracy - sprawa wygrana.
        • krzysztofsf Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 27.08.04, 12:44
          sliwka1977 napisała:

> art. 29 paragraf 2 k.p.: "Umowę o pracę zawiera się na piśmie. Jeżeli umowa o
          > pracę nie została zawarta z zachowaniem formy pisemnej, pracodawca powinien,
          > najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy przez pracownika, potrwierdzić pracownikowi
          >
          > na piśmie ustalenia co do rodzaju umowy oraz jej warunków." Możesz powołać się
          >
          > na ten artykuł i powiedzieć, że zamierzasz iść do sądu pracy - sprawa wygrana.

Ale to sa dwie rozne rzeczy.
          Pracodawca swobodnie moze przegrac sprawe w sadzie pracy, jedoczesnie wygrywajac sprawe w sadzie cywilnym dotyczaca zobowiazan fiasowych osoby ktora podpisala mu weksle czy inne dokumenty w zwiazku z brakami fiansowymi czy materialowymi.
          • sliwka1977 Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 27.08.04, 12:49
            No dobrze, ale jak osoba nie będąca prawnie jego pracownikiem może mu
            podpisywać dokumenty?
            • krzysztofsf Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 27.08.04, 13:01
              sliwka1977 napisała:

> No dobrze, ale jak osoba nie będąca prawnie jego pracownikiem może mu
              > podpisywać dokumenty?

Sprawa jest smierdziaca.
              Jesli bede mial twoj weksel na 20 tys zl i zarzadam jego splaty, bo powierzylem ci pieniadze (obojetnie na jakiej zasadzie - pokwitowales stan kasy i poreczyles wekslem bo ja "poszedlem do toalety" a pozniej byly braki) to moge przekazac to do komornika itd, itp - ogolnie sprawa nieciekawa, wloczenie po sadach i mozliwosc przegranej .
              Za zatrudnienie przez miesiac na czarno to kara wynosi chyba 5000 zl a i to nie wiadomo, co tam jeszcze bylo w podpisywanych dokumetach - moze bezplatne przyuczenie do zawodu tez?

najlepiej kopie wszystkich podpisanych dokumetow w garsc i isc z tym do prawnika.
              • Gość: . Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 13:05
                A tak w ogóle to zorientuj sie czy nie było precedensów i czy przypadkiem nie
                będziesz mogła polubownie odpracować długu w jakimś burdelu.
                1.Do not trust anybody.
                2.Jeśli na cywilkę nie masz kasy to na podstawie tych zarzutów kręć sprawę
                karną.
              • sliwka1977 Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 27.08.04, 13:07
                No tak. :)
              • ania_wawa_85 Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 27.08.04, 17:57
                hm wiec nie bylo tam nic strasznego spokojnie nie podpisalam sie na niczym
                konkretnym,byly to oswiadczenia w wzieciu udzialu w szkoleniu bhp
                odpowiedzialnosc materialna itp itd w karzdym razie chodzi mi o to czy po
                podpisaniu nawet papieru ze odpowiadam materialnie za skradzione itp rzeczy
                jestem za nie faktycznie odpowiedzialna jesli nie mam umowy?
                • krzysztofsf Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 28.08.04, 13:31
                  ania_wawa_85 napisała:

> hm wiec nie bylo tam nic strasznego spokojnie nie podpisalam sie na niczym
                  > konkretnym,byly to oswiadczenia w wzieciu udzialu w szkoleniu bhp
                  > odpowiedzialnosc materialna itp itd w karzdym razie chodzi mi o to czy po
                  > podpisaniu nawet papieru ze odpowiadam materialnie za skradzione itp rzeczy
                  > jestem za nie faktycznie odpowiedzialna jesli nie mam umowy?

moga dochodzic sadownie roszczen przeciwko tobie.
                  Jesli nie podpisywalas weksli ani umowy o prace i nie chcesz tam dalej pracowac, to jestes stratna pensje za miesiac i brak swiadectwa pracy.
                  Jesli straty do ktorych cie "doklejono" - zakladam, ze trafilas do jakiegos zespolu pracownikow na odpowiedzialnosci materialnej i akurat ich machlojki sie wydaly w tym czasie - byly znaczene (a wynika z twojej wypowiedzi, ze byly) , to sprawa jako zgloszenie przestepstwa trafi do "organow" ( bo firma nie moze sobie zaksiegowac kradziezy jako strat, zwlaszcza, jesli np ma towar ubezpieczony) to mozesz trafic do sadu jako swiadek albo jedna z podejrzanych.
                  Mozesz zglosic sie ze swoim problemem do PIP i poprosic o porade prawna

poczytaj ten i inne linki z gogle.
                  www.google.com/search?q=odpowiedzialno%C5%9B%C4%87+materialna+przepisy&sourceid=opera&num=0&ie=utf-8&oe=utf-8

• krzysztofsf Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 28.08.04, 13:53
                    krzysztofsf napisał:

> Mozesz zglosic sie ze swoim problemem do PIP i poprosic o porade prawna

Naturalnie jesli poprosisz PIP o porade, to pracodawca bedzie mial problem , poniewaz jesli dalej nie masz umowy, to pracujesz na czarno.
                    Podpisujac umowe teraz wstecznie - bierzesz na siebie odpowiedzialnosc z KP za manko - czyli automatycznie akceptujesz ubytki w wynagrodzeniu zwiazane z pokrywaniem strat wynikajacych z odpowiedzialnosci materialnej (nie jestem pewien czy automatycznie moga je potracacw przypadku braku zgody pracownika, ale chyba tak)

szukaj prawnika - moze w ktorys zwiazkach zawodowych udzielaja darmowych porad, jesli nie zdecydujesz sie na wizyte w PIP.
                    • Gość: Ania Re:krzysztofsf IP: *.chello.pl 29.08.04, 19:57
                      Wielkie dzieki za rade, mam nadzieje ze uda mi sie to jakos zalatwic, szczerze
                      powiedziawszy wole stracic pensjie niz uiszczac kary za "cudowne pomysly"
                      innych ktore sa jak sie okzauje kilka krotne przewyzszaja moja miesieczna
                      pensje.jeszcze raz dzikei .Pozdrawiam
        • ania_wawa_85 Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 27.08.04, 17:53
          jako jedyna zamiast mnie oceniac, krytkowac i gdybac co by bylo.. dalas mi
          jakas sensowna odpowiedz.Dziekuje serdecznie i pozdrawiam.
      • Gość: K. Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr IP: *.se.com.pl 27.08.04, 13:05
        Ja mam nadzieję, że Ania jest dyslektyczką, bo zgroza mnie ogrania przy jej
        postach, a przez to w ogóle mi jej nie żal. Niestety.
        • Gość: K. Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr IP: *.se.com.pl 27.08.04, 13:06
          Ogarnia, znaczy się.
          • Gość: . Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 13:09
            Gdybyś miał takie perspektywy jak ona to być może też by ci myśli wyprzedzały
            litery, a może nie?
            • Gość: K. Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr IP: *.se.com.pl 27.08.04, 13:16
              Nie chodzi tylko o tempo myśli. Ortografia:) W sumie z reguły sie o to nie
              czepiam, mnóstwo ludzi pisze z błędami. Mimo wszystko, jesli się ma dostęp do
              netu, to i słownik się znajdzie.
              Sorry, ale cały ten obraz wybitnie świadczy o poziomie Ani. Pisze nam, że wie,
              co to jest in blanco, używając przy tym parę razy różnej pisowni.
              • ania_wawa_85 Re: K 27.08.04, 18:05
                skoro wiesz co to sa slowniki i umiesz z nich korzystac to mzoe sprawdz co
                oznacza slowo DYSLEKSJA, nie ma ona nic wspolnego z moim poziomem
                intelektualny,ani z nie douczeniem jest to wrodzony defekt, ktorego nie jestem
                mimo najszczerszych checi w stanie ukryc.
                Nie zalogowalam sie do tego forum po to zebys mnie krytykowal i poprawial moje
                bledy, a raczej doradzil co dalej mam robic, wiec jesli nie masz nic sensownego
                do powiedzenia to daj sobie spokuj i idz popisz sobie na czacie!
        • ania_wawa_85 Re: Chce zrezygnowac z pracy i nie weim jak to zr 27.08.04, 18:00
          Tak nie stety jestem DYSLEKTYCZKA kurcze to sie zdarza i nie jest to powod do
          traktowania mnie jak idiotki,ktora nie jstem poprostu zaufalam komus i to byl
          blad za ktory teraz przyjdzie mi placic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka