Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca na emeryturze

18.04.17, 11:47
    W jaki sposob zmienią się koszty mojej pracy po przejściu na emeryturę ? Konkretnie chodzi mi o wysokość składki na ZUS - zarówno po stronie mojej,jak i pracodawcy.[umowa o pracę i umowa-zlecenie]
    Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: praca na emeryturze 21.04.17, 11:08
        Dzień dobry. Okoliczność przejścia na emeryturę nie ma wpływu na wysokość składek do ZUS, tzn. fakt ten nie powoduje ani zmniejszania podstawy wymiaru składek, ani też ich stopy procentowej. Co więcej, składkę na ubezpieczenie zdrowotne opłaca się z każdego tytułu odrębnie, tj. 1) z tytułu emerytury, i 2) z tytułu osiąganego przychodu ze stosunku pracy i z umowy zlecenia (zakładam, że umowa o pracę i umowa zlecenia jest podpisana z tym samym pracodawcą).
        • psi-arz Re: praca na emeryturze 22.04.17, 18:51
          To znaczy,że zatrudnienie emeryta,dla pracodawcy,nie daje żadnej możliwości zaoszczędzenia na kosztach pracy ? - pomijając oczywiście, ew.niższe wynagrodzenie .
          • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: praca na emeryturze 24.04.17, 16:18
            Jeśli ukończył Pan 60 lat, to jedyna korzyść pracodawcy jest taka, że nie musi już odprowadzać za Pana składek na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych - ale to nie jest typowa składka ZUS, tylko składka pobierana za pośrednictwem ZUS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka