Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.the / *.west.biz.rr.com 08.10.04, 22:23
    mam pytanie.
    moj pracodawca zalegal mi z wyplaceniem pieniedzy za art.203. w koncu wszyscy
    oddali sprawe do sadu pracy i wygrali. czekalem bardzo dlugo na wyplate az w
    koncu oddalem do komornika (musialem). teraz chca mnie zwolnic z pracy. co
    robic?
    czy jest to mobbing?
    gdzie szukac pomocy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: mgrinz Re: mobbing?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:37
        jak nie wypłacał to był zwykłym oszustem i złodziejem (praca też towar) a nie mobberem...
        mobbing to znęcanie się psychiczne... czyli np. to co występowało w mojej firmie,
        - robisz dobrze, starasz się a nigdy szef nie jest zadowolony i ciągle ma pretensje i straszy zwolnieniem i wyzywa od najgorszych...
        albo gdy np. daje niewykonalne polecenia... np. maszyna robi 1000 elementów na godzinę, a on przychodzi i mówi "albo za godzinę będzie gotowe 4000, albo szukaj sobie gdie indziej roboty"...
        mobbing dotyczy najczęściej ludzi zdesperowanych, takich co np. muszą pracować... wtedy sadystyczna osobowość znęca się nad słabą osobowością...
        to jest mobbing.. to co u Ciebie , to zwykłe oszustwo, nie podlega pod definicję mobbingu...
        • Gość: zrozpaczony Re: mobbing?? IP: *.the / *.west.biz.rr.com 08.10.04, 23:01
          to co powinienem robic?
          jak sie bronic?
          • Gość: mgrinz Re: mobbing?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 23:09
            ja oddałem sprawę do sądu bo mi też nie płacił...
            ogólnie na wszystko dowody musisz mieć... jak nie płacił, to kopie umowy...
            jak płacił za mało to zestawienie umowa a wyciąg z konta...
            sprawdzić czy płacił ZUS,
            skoro inni go skarżyli to super, znaczy że twoi znajomi to nie tchórzliwe dupy z mentalnością niewolnika, ale ludzi co umieją walczyć... dołącz do nich !!!
            jak oni wygrali, a sytuacja ta sama to i Ty wygrasz... powołaj się na jego przegrane... przede wszystkim trzeba troche postudiować prawo w tym zakresie... rodzaje umów, możliwośći rozwiązania...
            • Gość: zrozpaczony Re: mobbing?? IP: *.the / *.west.biz.rr.com 08.10.04, 23:30
              ale ja wygralem juz sprawe, i wyrok juz zapadl dawno. czekalem na wyplacenie
              pieniedzy, a kiedy dalem sprawe do komornika mam wyleciec z pracy, jak paru
              innych ktorzy zrobili podobnie.
              i teraz jestem w fatalnym monencie, z jednej strony musialem to zrobic, z
              drugiej okazalo sie ze trace prace z tego powodu(oczywiscie nieoficjalnie).
              pytanie czy jakos moge sie przed tym bronic?
              co robic?
              • Gość: mgrinz Re: mobbing?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 23:48
                teraz jasne...
                czyli poprostu facet olewa prawo i wyroki...
                jak mam być szczery, to wiesz prywatnie uważam, że takiego huja tylko do lasu wywieźć i palec obciąć i nakarmić, ale niestety "prawo" wygląda tak, że tych co nas traktują źle mamy traktować dobrze, niestety...
                więc chyba Cię zmartwię... NIC !!!
                pracę i tak dziwię się, że jeszce masz... ja moją sprawę założyłem po utracie pracy... nie wyobrażam sobie pracy z kimś z kim się miało rozprawę...
                chyba poprostu zmienić pracę, a komornik niech działa... albo jak znasz odpowiednich kolesi, to "wytłumaczyć" kolesiowi, że prawomocne wyroki należy szanować , bo nasz system wymiaru sprawiedliwości tego nie robi...
                (ale to musi być ktoś godny zaufania, żeby się nie wydało)
                może jeszce ostatnią deską ratunku są dziennikarze ?
                w końcu nie może tak być że jest wyrok sądu a ktoś leje sobie na to...
                ale widać trochę takich jest :/
                może znów pozew zbiorowy, ale raczej koleś by nie dostał więzienia, a szkoda, miło by było pomyśleć, że go cwelują i np. ktoś mu gębę rozwalił :)
                ale pewnie sąd by pomarudził i tyle...
                w sytuacji gdy jest wyrok i nie ma jego egzekucji, to nie wiem co zrobić...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka