Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ciąża a likwidacja stanowiska

02.06.05, 11:22
    Prosze o pomoc. od jakiegos czasu staram sie o dziecko, mam dobra pracę i
    umowe na czas nieokreslony, ale ostatnio pojawiły sie słuchy,ze beda
    likwidowac cały nasz dział(koło 40 osób), nie wiem na jakiej zasadzie, czy
    beda to zwolnienia grupowe czy po prostu likwidacja stanowisk.Moje pytanie:
    czy w takiej sytuacji kobieta w ciązy ma jakies prawa?, jesli nie- to chyba
    musze na razie odłożyc w czasie decyzje o macieżyństwie..
    dziekuje za odpowiedz.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ania Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: .48.115.* / 80.48.115.* 02.06.05, 11:57
        W momencie zajścia w ciążę, jesteś w pełni chroniona przez Prawo Pracy.Jeżeli w
        firmie przepracowałaś ponad 6 miesięcy a umowa jest podpisana na czas
        okreslony, możesz spokojnie przynieść zaświadczenie dla pracodawcy
        zawiadamiające o Twoim stanie.Wówczas nawet gdy nastąpi likwidacja działu, ZUS
        musi wypłacać Ci świadczenia podczas ciąży i po porodzie czyli, przysługiwać Ci
        będzie macierzyński oraz później (gdy np.firma nadal istnieje ale nie ma tego
        działu, spokojnie dostaniesz przez 24 m-ce świadczenie z tytułu urlopu
        wychowaczego (24miesiące licząc po 3 miesiącach macierzyńskiego)Chyba że firma
        będzie zupełnie zlikwidowana to wówczas niestety opłaty za urlop wychowawczy
        nie dostaniesz.
        Powinnaś zgłosić się do ZUS-u anonimowo i zapyatć o dokładne procedury i
        przepisy, gdyż to bardzo szybko się zmienia. Ja byłam w podobnej sytuacji rok
        temu i obejmowały mnie przepisy, które Ci opisałam. Moje stanowisko zostało
        zlikwidowane, ale firma istnieje. Najlepiej jak jesteś przekonana co do
        zamierzeń tw.pracodawcy i będziesz pewna swojego stanu jak najszybciej zgłoś to
        szefowi. Będziesz wtedy chroniona i nawet jego wściekłość już na nic sie zda,
        bo wie, nie moze Cię zwolnić.Jeśliby si.e tak stało masz wygraną sprawę w
        sądzie pracy.
        Powodzenia zatem - pozdrawiam
        • Gość: ania Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: .48.115.* / 80.48.115.* 02.06.05, 11:59
          Ach ten pośpiech miałam na myśli 6 miesięcy pracy i umowa koniecznie na czas
          NIEOKREŚLONY.
          jeszcze raz pozdrawiam
      • Gość: gosia-29 Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: *.crowley.pl 02.06.05, 12:00
        Rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem z pracownicom w okresie ciąży
        może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.
        I w przytoczonych przez Ciebie możliwościach będąc w ciąży pracodawca jest
        zobowiązany zapewnić Ci mieksce pracy na takich samych warunkach.
        Nawet zajście w ciąże to najlepsze rozwiązanie wobec niepewności o pracę.
        Nie może Cię zwolnić a gdybyś nie była w ciąży wypowiedzenie i do widzenia.
      • sylaba_01 Re: ciąża a likwidacja stanowiska 02.06.05, 12:11
        No dobrze, a co będzie ze mną w takiej sytuacji: pracowałam w przedstawicielstwie firmy, która została przejęta przez większą. Mojego przedstawicielstwa już nie ma w moim mieście,wszyscy dostali wypowiedzenia i świadectwa pracy; centrala mojej firmy istnieje prawdopodobnie do końca czerwca br. Jestem w 5 mc, obecnie na zwolnieniu lek., które wysyłam do centrali.
        Co będzie ze mną po likwidacji centrali mojej firmy? Dostanę wypowiedzenie, automatycznie przejdę do firmy, kt. nas przejęła? Czy muszę sama regulować moją sytuację w ZUS-ie od lipca? Umowę miałam na czas nieokreślony, pracowałam tam ponad dwa lata. Czekam na jakies info z centrali, ale nadal cisza. Może pomożecie?
        • Gość: gosia-29 Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: *.crowley.pl 02.06.05, 12:21
          W takiej sytuacji firma przejmująca jest zobowiązana "zabrać Cię" ze sobą.
          Możesz spać spokojnie przynajmniej do czasu powrotu do pracy po macierzyńskim
          ew.wychowawczym.
          Pozdrawiam
          • Gość: sylaba_01 Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: *.man.bydgoszcz.pl 02.06.05, 18:59
            Gosiu, bardzo Ci dziękuję za info, ale czy możesz podac mi również podstawę prawną? Coś czuję, że zostanę z problemem sama...
            Pozdrawiam
      • Gość: gosia-29 Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: *.crowley.pl 03.06.05, 08:41
        Zgodnie z art.177 kp Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę ani
        rozwiązać umowy z prac.będącą w ciąży.par.4 rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
        w okresie ciązy lub urlopu macierz.może nastąpiż tylko w razie ogłoszenia
        upadłości lub likwidacji pracodawcy.
        A z tego co rozumiem firma zmieniła pracodawcę i nadal będzie
        funkcjonować.czyli art 23 kp"w razie przejścia zakładu pracy lub jego części na
        innego pracodawcę staje się on na mocy prawa stroną w dotychczasowych
        stosunkach pracy.
        • Gość: bee1979 Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: *.citibank.com 03.06.05, 09:27
          dziekuje za odpowiedz,pracuje juz ponad 2 lata, moim pracodawca jest bank,
          wiec likwidacji firmy na pewno nie bedzie, co w przypadku gdyby jednak ktos
          podjal decyzje o zwolnieniach grupowych?
          • Gość: gosia-29 Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: *.crowley.pl 03.06.05, 10:03
            j.w.
            • Gość: mysiam Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: 195.205.32.* 03.06.05, 10:14
              hej
              ja bylam w wlasnie takiej sytuacji
              29 maja dostałam wypowiedzenie do podpisania-1 miesieczne-podpisałam (mialam
              umowę na czas nieokreśl)
              powod wypowiedzenia-likwidacja stanowiska
              ale juz 20 czerwca leakrz potwierdził u mnie ciaże (byłam w niej w momencie
              podpisywania paierów)i wypowiedzenie cofnieto
              wiem,ze nawet gdybym zaszła dopiero w momencie wypowiedzenia ,to i tak chroni
              mnie prawo
              • Gość: bee1979 Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: *.citibank.com 03.06.05, 11:12
                dzieki, raz jeszcze,
                przepraszam blad-oczywiscie macierzynstwo przez "rz"
                • ivonn3 Re: ciąża a likwidacja stanowiska 04.08.05, 12:22
                  no to jeszcze moje pytanko - jestem na wypowiedzeniu do końca pażdziernika.
                  Powód - likwidacja stanowiska pracy. Jeżeli zajdę w ciążę dopiero w
                  październiku i dowiem sie o tym w listopadzie ( czyli już po rozwiązaniu umowy)
                  czy pracodawca rówież ma obowiązek anulowac wypowiedzenie ?
                  • egz77 do ivonn3 04.08.05, 13:23
                    Wątpisz w moje wypowiedzi?? :)) Zadajesz to pytanie już drugi raz. Może to Cię
                    przekona.

www.gazetaprawna.pl/dzialy/prezenty.html?numer=1208&dok=1208.11.9.2.8.1.0.3.htm

Wklejam cytat z tego artykułu
                    "Co jednak w sytuacji gdy o ciąży pracownica dowie się już po rozwiązaniu
                    stosunku pracy? Kwestią tą zajmował się SN, który w tezie 2 wyroku z 2 czerwca
                    1995 r. I PRN 23/95OSNP 1995/22/276 orzekł, iż powiadomienie zakładu pracy o
                    ciąży już po rozwiązaniu umowy o pracę może mieć wpływ tylko na roszczenie o
                    wynagrodzenie za okres pozostawania bez pracy, nie ma natomiast znaczenia dla
                    oceny nieprawidłowości rozwiązania umowy o pracę."

Tak więc jak pisałam umowa się rozwiąże i tak i tak. Wg ustawy zasiłkowej prawo
                    do zasiłku masz w ciągu 14 dni od rozwiązania umowy o pracę natomiast możesz
                    ewentualnie jak orzekł sąd wystąpić do zakłądu pracy z roszczeniem o
                    wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy.

Pozdrawiam :))
                    • egz77 Re: do ivonn3 04.08.05, 13:31
                      I rzyczę owocnych starań. W październiku ja już będę mamą. :))
                      • ivonn3 Re: do egz77 04.08.05, 14:12
                        absolutnie nie wątpię w Twoje wypowiedzi ale lepiej uzyskać tą samą informację
                        z różnych źródeł. A wczytując się w różne posty na ten temat wiele dziewczyn ma
                        podobne watpliwości bo nawet w PIP udzielają rozbieżnych informacji. Lepiej
                        więc dmuchac na zimno niż zajśc w ciąże a potem się okażę że nie masz prawa do
                        żadnych pieniędzy - mało konfortowa sytuacja. Gratuluje przyszłego
                        październikowego maluszka.
                        p.s już wiecej nie porusze tego tematu na forum - obiecuje :))) nie wolno
                        denerwować kobiet w ciąży
                      • ivonn3 Re: do ivonn3 26.08.05, 12:44
                        No i wracam do tematu.
                        Od ostatniej Twoje porady przeczytałam mnóstwo artykułów. Co powiesz na to: "
                        jeżeli jednak pracodawca został powiadomiony o ciąży, powodującej objęcie
                        kobiety szczególną ochroną trwałości stosunku pracy JUŻ PO ROZWIĄZANIU UMOWY,
                        wynagrodzenie przysługuje od chwili powiadomienia". Okres ochronny rozpoczyna
                        się z chwilą zajscia w ciąże a nie dostarczenia zaświadczenia.
                        Niepotrzebnie wprowadziłas mnie w bład ze muszę dostarczyć zaświadczenie
                        NAJPÓZNIEJ w ostatnim dniu wypowiedzenia, zeby mogło one być cofnięte.
                        Pozdrawiam
                        • ivonn3 Re: do egz77 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.08.05, 12:44
                          oczywiscie wcześniejsza odpowiedż była adresowana do egz77
                        • Gość: Małgoś Re: do ivonn3 IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 26.08.05, 21:15
                          Egz77 nie wprowadziła Ciebie w błąd tylko zacytowała treść wyroku
                          sądu: "powiadomienie zakładu pracy o ciąży już po rozwiązaniu umowy o pracę
                          może mieć wpływ tylko na roszczenie o wynagrodzenie za okres pozostawania bez
                          pracy, nie ma natomiast znaczenia dla oceny nieprawidłowości rozwiązania umowy
                          o pracę."

a Ty piszesz: "jeżeli jednak pracodawca został powiadomiony o ciąży,
                          powodującej objęcie kobiety szczególną ochroną trwałości stosunku pracy JUŻ PO
                          ROZWIĄZANIU UMOWY, wynagrodzenie przysługuje od chwili powiadomienia".

Widzisz tu jakąś różnicę? W artykule cytowanym przez Ciebie zapewne powołano
                          się na wyrok sądu cytowany przez egz77.

> Niepotrzebnie wprowadziłas mnie w bład ze muszę dostarczyć zaświadczenie
                          > NAJPÓZNIEJ w ostatnim dniu wypowiedzenia, zeby mogło one być cofnięte.

Gdzie w przytoczonym przez Ciebie cytacie wynika, że wypowiedzenie powinno
                          zostać cofnięte?

• Gość: Małgoś Re: do ivonn3 IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 26.08.05, 22:47
                            Zresztą w takiej sytuacji nie można mówić o cofaniu wypowiedzenia (a raczej
                            uznaniu go za bezskuteczne) bo umowa zostałaby już rozwiązana.
                            Co najwyżej można by mówić o nieprawidłowym rozwiązaniu umowy i ewentualnym
                            przywróceniu do pracy.

• zaq28 Re: ciąża a likwidacja stanowiska 04.08.05, 13:13
        Proponuje sobie poczytać praca.gazeta.pl/praca/1,47341,2826241.html
        • bee1979 Re: ciąża a likwidacja stanowiska 11.08.05, 13:14
          widzę,że mój wątek powrócił, ja już jestem w ciąży (10 tydzień) i będą u mnie
          zwolnienia grupowe(właśnie trwaja negocjacje ze zwiazkami zawodowymi). Jestem
          zła bo myślałam, że mi nic nie grozi, ale dziś po telefonie do kadr zwątpiłam,
          osoba która odebrała powiedziała, że jak najbardziej mogą mnie zwolnić. MAM
          NADZIEJE, ŻE PANIENKA BYŁA NIEDOUCZONA. Nie wiem co robic czy isc na L4 czy
          czekac aż mi zaproponują jakieś zastępcze stanowisko.
          • Gość: Małgoś Re: ciąża a likwidacja stanowiska IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 26.08.05, 18:01
            Panienka była niedouczona, chyba, że będą likwidować cały zakład albo ogłoszą
            upadłość.
            • Gość: roman [...] IP: *.chello.pl 26.08.05, 23:35
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka