Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak zdobyć papiery tłumacza?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 07:48
    Hej.Jestem po filologii rosyjskiej i chciałabym się troszkę rozwijać jako tłumacz. Na razie robię tłumaczenia na zlecenie prywatnych osób, ale chciałąbym w przyszłości nawiązać współpracę z jaką firmą tłumaczeniową.Tam jednak nie przyjmują takich laików po studiach, tzreba mieć jakieś papierki pewnie, no i doświadczenie. Tylko gdzie ja to doświadczenie , które będzie można udokumentować, mam zdobyć?Proszę o podpowiedź.Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: agulha Re: Jak zdobyć papiery tłumacza? IP: *.aster.pl 23.07.05, 14:01
        Firmy tłumaczeniowe zwykle nie żądają papierków, tylko same sprawdzają
        delikwenta. Skąd wziąć tłumaczenia z rosyjskiego albo na rosyjski, nie wiem, bo
        mnie się przez 12 lat żadne nie trafiło. Polecam Ci specjalistyczne polskie
        grupy dyskusyjne na Yahoo - "Praca dla tłumaczy" (To visit your group on the
        web, go to:
        groups.yahoo.com/group/praca_dla_tlum/) i drugą "Płatności, problemy,
        tłumacze" (pl-p-t). Obie moderowane. Pozdrawiam.

• verena2891 Re: Jak zdobyć papiery tłumacza? 23.07.05, 15:31
          ja studiuje lingwistyke stosowana w wiedniu i bardzo chcialabym nawiazac
          kontakt z jakas polsko-niemiecka firma dla ktorej moglabym robc tlumaczenia czy
          zalatwiac sprawy na terenie austrii , moze ktos wie jak zabrac sie do szukania ?
          moze cos mozecie podpowiedziec , bylabym bardzo wdzieczna
          pozdr.
          • Gość: up up IP: *.tuwien.ac.at 24.07.05, 11:54
            • krutikow Praca tlumacza c.d. 24.07.05, 12:30
              Trzeba po prostu szukac, reklamowac sie, zdobywac doswiadczenie, a przede
              wszystkim doskonalic jezyk i technike tlumaczenia. Z rosyjskim jest bardzo
              ciezko, tzn. malo pracy, a do tego Rosjanie stanowia powazna konkurencje
              cenowa. Aby wykonywac tlumaczenia /poza przysieglymi/ zadne papierki nie sa
              potrzebne, tylko ogromna wiedza, jezyki i doswiadczenie, ktore przychodzi z
              czasem. Pozdrawiam .
      • Gość: kret Re: Jak zdobyć papiery tłumacza? IP: 193.16.229.* 24.07.05, 15:00
        OD 1 stycznia sa nowe perzepisy odnosnie zdobycia tlumacza i tlumacza
        przysi.eglego nalezy skonczyc studia podyplowowe dla tłumaczy i wtedy masz
        papier tłumacza a pozniej zdac egzamin w Ministerstwie Sprawiedliwosci na
        tłumacz przysieglego .pozdrawiam
        • krutikow Re: Jak zdobyć papiery tłumacza? 25.07.05, 11:30
          Kret, co Ty opowiadasz, cale masy ludzi prawie co dzien zostaja tlumaczami,
          biora teksty i delegacje z agencji tlumaczeniowych i nie maja zadnych dyplomow,
          zwiazanych z jezykiem, sa np. architektami czy muzykami z doskonala znajomoscia
          jezyka, po praktyce budowlanej, czy praktyce w szkole muzycznej poza Polska,
          przyjezdzaja i zaczynaja procz swojego zawodu wykonywac tlumaczenia dla
          zarobku. To samo native, tlumaczą, a sa z zawodu filozofami, lekarzami,
          chemikami...
          • krutikow Re: Jak zdobyć papiery tłumacza? 25.07.05, 11:31
            I przepraszam Cie, Kret, jeszcze drobna uwaga, zeby zostac tlumaczem , trzeba i
            jezyk ojczysty znac nie najgorzej.....
        • jsolt nie 25.07.05, 16:23
          Gość portalu: kret napisał(a):

> OD 1 stycznia sa nowe perzepisy odnosnie zdobycia tlumacza i tlumacza
          > przysi.eglego nalezy skonczyc studia podyplowowe dla tłumaczy i wtedy masz
          > papier tłumacza a pozniej zdac egzamin w Ministerstwie Sprawiedliwosci na
          > tłumacz przysieglego .pozdrawiam

co to jest 'papier tłumacza'?

• jsolt Re: nie 25.07.05, 16:28
            jsolt napisała:

> Gość portalu: kret napisał(a):
            >
            > > OD 1 stycznia sa nowe perzepisy odnosnie zdobycia tlumacza i tlumacza
            > > przysi.eglego nalezy skonczyc studia podyplowowe dla tłumaczy i wtedy ma
            > sz
            > > papier tłumacza a pozniej zdac egzamin w Ministerstwie Sprawiedliwosci
            > na
            > > tłumacz przysieglego .pozdrawiam
            >
            > co to jest 'papier tłumacza'?

na przysięgłego potrzebna jest sama filologia; ewentualnie inny kierunek - mgr
            + wtedy podyplomowe z tłumaczeń, i następnie egzamin na przysięgłego

osobiście jestem zdania, że młody człowiek po filologii nie może równać się ze
            specjalistą z danej branży pod względem znajomości języka.
            dlatego też głupotą jest dla mnie dopuszczanie do egzaminu na przysięgłego
            ludzi po filologii (którzy tak naprawdę pojęcia nie mają co to jest i jak
            przetłumaczyć wyrażenia specjalistyczne), natomist specjalistom po innych
            studiach, świetnie znających język, kazanie dokształcania się na
            podyplomowych...

• grazynak11 Re: Jak zdobyć papiery tłumacza? 24.07.05, 19:16
        Werona ciekawa jestem jak sie studiuje w Austrii, czy jest bardzo ciężko, ja
        studiuję germanistyke. Czy na wakacjach mogłabym znależć pracę, aby
        podszlifować język. Czy są trudności.
        • verena2891 Re: Jak zdobyć papiery tłumacza? 25.07.05, 10:22
          poczatki sa trudne , ale to chyba wszedzie.ja nie mam za bardzo porownania bo
          nigdy nie studiowalam w polsce ,zaraz po maturze przyjechalam do austrii.ale
          ogolnie jest ok .

z praca to jest raczej kiepsko , bo polscy studenci nie moga tu pracowac
          legalnie. ale probowac warto , zawsze moze sie przeciez poszczescic.tu masz
          link do strony z ogloszeniami dla studentow:

www.unijobs.at/data/index.php
          pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka