Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

hello rusycyści wpisujcie się!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 10:41
    piszcie czy macie pracę czy nie?? i ile zarabiacie pracując z tym językiem,
    ciekawa jestem waszych opinii, bo z tym ruskim to ostatnio jedno wielkie
    halo!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: kasia Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:26
        małe zarobki o ile wiem, dużo większe na stanowiskach specjalistycznych, w
        biurach pośrednictwo śladowe ilośći ofert pracy z tym językiem.
        • antidotumm Re: hello rusycyści wpisujcie się!! 01.08.05, 14:30
          Z mojego roku nikt nie znalazl pracy w zawodzie.
          Owszem, czasami poszukuja osob ze znajomoscia jezyka rosyjskiego, ale
          specjalistow (np. inzynier budownictwa itp)
          • Gość: krycha Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 15:39
            otóż to specjalistów (budownictwo, telekomunikacja, informatyka) albo do
            eksportu ze znajomością danego rynku,
        • Gość: Hmmm... Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:43
          A my od miesiąca szukamy specjalisty ds. eksportu z biegłym rosyjskim -
          niestety kandydatów brak.
          • Gość: gipsek Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 11:29
            do hmmm, bo gdybyście szukali filologa to moglibyście przebierać, a jak
            szukacie specjalisty ds. eksportu to niestety studia filologiczne w tym nie
            pomogą, bo trzeba mieć ku temu inne wykształcenie plus znajomość procedur
            eksportu plus znajomość rynków wschodnich
            • Gość: zuza Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:20
              Bo firmy mają strasznie wygórowane wymagania.A wystarczy dać pracownikowi czas na oswojenie sie z pewnymi zagadnieniami i jeśli ma predyspozycje , to szybko sie wciągnie.Sama wczoraj byłam na rozmowie w dużej firmie, która poszukuje osoby do spraw handlowych, branża spedycyjna. I prezes sam mi powiedzial, ze zdaje sobie sprawę, że jestem zielona z zagadnień spedycyjnych, ale że mam doświadczenie w różnych innych dziedzinach, to widać ,że jestem aktywna, łatwo się uczę i oni właśnie stawiają na takich ludzi.Po to jest okres próbny, by mnie przyuczyć. A to że jestem po filologii...To w tym przypadku tylko moj plus.Drodzy pracodawcy, dajcie szansę mlodym filologom, nawet nie zdajecie sobie sprawy, że wielu z nich ma dryg do rzeczy zupełnie niefilologicznych. A młodą osobę, tu cytat z prezesa ww firmy, "można ukształtować na sposób, jaki jest dla firmy najkorzystniejszy".ozdrawiam.Filolożka
              • Gość: tomcio Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:58
                i co dostałaś tę pracę?
                może akurat trafiłasz na tolerancyjnego pracodawcę, bo co jak co ale w spedycji
                to jest ciągle praca i chyba pracodawcy nie mają czasu na wdrażanie, tylko chcą
                takiego, co wejdzie i będzie działał jak najszybciej, i po to właśnie jest im
                to doświadczenie, przy którym się tak upierają, bo zupełnie inaczej działa
                osoba, która rozpoczyna swoją PIERWSZĄ pracą a inaczej, która kolejną, mam
                rację?
                ukształtować młodą osobę w sposób, która jest dla firmy najkorzystniejsza?
                a starszego stażem to już się nie ukształtować :)

• Gość: zuza Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 17:22
                  Mój przyszły pracodawca twierdzi, że woli przyuczyć młodego niż oduczać złych nawyków starego.No cóż, może jestem szczęściarą ,że trafiłam na taką firmę, ale taki jest fakt - chcą mnie zatrudnić, mnie, absolwentke rusycystyki. Zaznaczam też, że to nie jest moja pierwsza praca, bo pracowałam już na studiach i tam też przyjęli mnie kompletnie zieloną, i jakos bardzo szybko wkręciłam się w machine funkcjonowania firmy. Widocznie doceniono również fakt, że nie jestem bierna tylko cały czas szukam czegoś nowego i lubie się uczyć.więc nie mówcie,że po rusycystyce tylko ręce złożyc i czekac na cud. Moi znajomi w większości pracuja w prywatnych firmach, koleżanka od roku siedzi w Moskwie w przedstawicielstwie zagranicznej firmy i jest tylko!!! po rusycystyce, żadnych marketingów czy handlów zagranicznych. I dostała prace pod koniec studiow. Jak widac sa wiec firmy, które stawiaja na młodych świetnie znających język i wychodzące z założenia, że młody ukształtuje się jak plastelina pod dyktando firmy
                  • r.richelieu Re: hello rusycyści wpisujcie się!! 02.08.05, 19:06
                    gratuluję, bardzo dobry jest rusycysta jako tłumacz-sekretarka.
                  • Gość: krycha Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:21
                    pytanie brzmiało o pracę z rosyjskiem, a nie pracę po rusycystyce w ogóle w
                    prywatnych firmach beż używania tego języka, każdy znajdzie gdzieś pracę w
                    prywatnej firmie po bibliotekoznawstwie, socjologii i tak dalej, ale mi tutaj
                    chodziło o przydatność tego języka,
                    ja osobiście kiedyś miałam więcej propozycji pracy z tym językiem ale
                    podkreślam to były małe pieniądze, dużo mniejsze niż ci co pracują na tych
                    samych stanowiskach z angielskim czy niemieckim, teraz owszem ogłoszenia się
                    pojawiają ale nikt się do mnie nie odezwał ...
            • r.richelieu Re: hello rusycyści wpisujcie się!! 02.08.05, 13:54
              to chyba oczywiste, że lepszy spejalista ds. eksportu z dobrym, a nie biegłym
              językiem, niż rusycysta (nie daj boże po szkołach, gdzie na wstępnym z ruskiego
              był jak zielony groszek), który chce trochę czasu aby się "wkręcić". Co za
              bzdury, handlowiec miał 5 lat na naukę tematu, a rusycysta myśli, że opanuje to
              w tydzień. Kawałek słownictwa być może opanuje, ale i tak będzie miał problem,
              bo nie będzie znał znaczenia tego co przetłumaczył
            • Gość: nadia Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:16
              Jestem filologiem, bez dodatkowych studiów i jakoś daję sobie radę. Zajmuję
              się eksportem i rynkami wschodnimi. Oczywiście ze znajomością procedur celnych
              nikt się nie rodzi, ale wszystko jest do przejścia i do nauczenia się (tym
              bardziej, że czasem rodzaj branży zlależy od papierów, jakie trzeba zrobić na
              eksport). Moim zdaniem wszystko zależy od człowieka, jego zaradności i chęci.
        • Gość: Nika pytanie do Kasi? IP: *.chello.pl 03.08.05, 10:50
          czy ta Kasia, która startowała do Baltic Comp. jakiś rok temu?Wyszukałam na
          forum, dlatego że sama się interesuje pracą w tej firmie. Bardzo Cię proszę o
          jakiś konstruktywny komentarz, czy warto i w ogóle, jeśli to Ty...

Co do rosyjskiego - to coraz więcej ofert się pojawia z wymogiem tego języka,
          przeważnie polskie firmy handlujące ze wschodem, myślę, że można znaleźć fajną
          i dobrze płatną pracę. Miałam kilka propozycji tylko dlatego, że znam język...
        • Gość: Nika Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.chello.pl 03.08.05, 10:56
          czy ta Kasia, która startowała do Baltic Comp. jakiś rok temu?Wyszukałam na
          forum, dlatego że sama się interesuje pracą w tej firmie. Bardzo Cię proszę o
          jakiś konstruktywny komentarz, czy warto i w ogóle, jeśli to Ty...

Co do rosyjskiego - to coraz więcej ofert się pojawia z wymogiem tego języka,
          przeważnie polskie firmy handlujące ze wschodem, myślę, że można znaleźć fajną
          i dobrze płatną pracę. Miałam kilka propozycji tylko dlatego, że znam język...

• Gość: kasia Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:59
            nie, nigdy nie aplikowałam do tej firmy, o ile wiem ta firma jest w Gdańsku, a
            jestem z Warszawy,
            pozdrawiam i życzę powodzenia, pa.
            Kasia
            • Gość: kasia Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:15
              tzn, tobie chyba chodzi o kosmetyki, to Gdynia, w Warszawie też jest, ale
              pomyliłaś mnie z kimś, to nie ja,
      • Gość: greg Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 16:02
        Zdziwieni jestescie, zawsze na rusycystyke latwo bylo sie dostac i szly tam
        najwieksze gląby. To czego teraz oczekujecie?
        • Gość: gość Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 17:11
          ałaaaaa!!!
      • kol.3 Re: hello rusycyści wpisujcie się!! 01.08.05, 19:43
        Filologia, jaka by nie była, to dziś trochę mało. Chociaż tylko filologia
        zapewnia naprawdę dobrą znajomość języka, żadne kursy językowe jej nie
        dorównają. Do tego oczywiście praktyka za granicą. Tłumacz przysięgły to
        nienajgorszy kawałek chleba, praca w handlu zagranicznym rownież.
        • Gość: gość Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:14
          nie zgadzam się z opinią kolegi kol.3, że tylko filologia daje dobrą znajomość
          języka, to bzdura, znam ludzi po filologiach, którzy nie mają takich sukcesów i
          nie znają tak dobrze języka, jak ci nie po filologiach, którzy uczyli się
          prywatnie lub za granicą, to wszystko to INDYWIDUALNA SPRAWA tj. zdolności i
          umiejętności językowe czyli predyspozycje, a uniwersytety, to tylko tu jedzie
          się na opinii, że to szkoła wyższa, jak nie masz drygu do danej branży to mimo
          wielu starań nie osiągniesz zamierzonego rezultatu, nawet spotkałem się z
          ogłoszeniem biura tłumaczeń (znanym), którzy nie wymagali obowiązkowo
          skończenia filologii, bo mają doświadczenia z ludźmi, którzy takowe pokończyli
          ale się nie sprawdzili (chodzi o angielski).
          Znam dziewczynę, ktora po fil. ros. trzy lata szukała pracy i mogła znaleźć
          żadnej, więc musiała zrobić podyplomowe z bibliotekoznawsta, żeby iść do
          biblioteki, ale to smutna refleksja.
          • Gość: gość Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:17
            nie mogła znaleźć (zgubiło się nie)
      • Gość: Richelieu* Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 01.08.05, 19:50
        tłumaczyłam z przemysłu ciężkiego i kopalin, potem dłuugo z branży rolno-
        spożywczej, a dziś właśnie spadła mi na łeb propozycja powrotu do przemysłu
        ciężkiego
        spoko
        a na filologii nawet roku nie byłam
        Żałuję tylko, że z wyższej informy, ze wszystkich jej dziedzin, jestem cienka,
        bo co tam mechanika i kopaliny kiedy największy popyt jest na informatyków z
        biegłym ruskim
        na filologów w ogóle popytu nie ma, chyba, że są i rusycystami, i
        informatykami, wtedy kurcze, to są dopiero "goście"
      • kol.3 Re: hello rusycyści wpisujcie się!! 02.08.05, 20:05
        Trudno o ideał, inżynierowie ze znajomością języka znają słownictwo ale z
        gramatyką i ortografią jest trudniej, i często wychodzi im bełkot semantycznie
        zbliżony do języka obcego. Z kolei filogowie nie są specjalistami i czasem
        technicznie wychodzą im androny a nie tłumaczenie. Natomiast do handlu
        zagranicznego filolog nie filolog, każdy musi się przyuczyć. Nikt nie kończy
        studiów dających pełną wiedzę dot. spraw celnych, spedycji, rynków
        zagranicznych, wystawiennictwa itd. Stosunki międzynarodowe na ekonomii też nie
        dają pełnej wiedzy.
        • Gość: Richelieu* Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 02.08.05, 20:54
          Jeśli inżynier ma trudności z gramatyką i ortografią to nie zabiera się za
          tłumaczenia. Można zatrudnić sinologa czy arabistę nie znającego ni w ząb
          tematyki, aby się przyuczył, ale nie rosycystę czy innego germanistę, bo to nie
          są języki egzotyczne
          • kol.3 Re: hello rusycyści wpisujcie się!! 02.08.05, 21:00
            Ależ zabiera się zabiera miły Panie i to jakże często. Zarobić każdy lubi. A że
            wciska ludziom kit to inna sprawa.
            • Gość: gość11 Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:24
              richelieu to pani a nie pan :)
              • Gość: gość11 Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 16:13
                i fajnie, ze ktoś ma pracę w Moskwie ale chodzi o rynek polski, bo nie sztuka
                używać rosyjskiego w kraju rosyjskojęzycznym.
              • Gość: kol.3 Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:02
                Kol. 3 to też pani.
      • Gość: nadia Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:25
        Skończyłam filologię rosyjską 3 lata temu. Pracę dostałam juz na studiach -
        praca z językiem, w dziale importu. Po pół roku zmieniłam firmę ze względu na
        korzystniejsze warunki. Pracuję z językiem, kieruję działem handlowym, nie
        narzekam na zarobki, po rosyjsku rozmawiam do woli, jeżdżę na Wschód, robię to
        co lubię i mam nadzieję, że będzie tak jak najdłużej. Są rusycyści i rusycyści.
        Tacy z pasji i zamiłowania, i tacy w przymusu - bo miejsc na innych kierunkach
        nie było. Generalnie wszystko zależy od człowieka, jego chęci i podejścia. Ot
        co.
        • Gość: zuza Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:31
          Ciesze sie, ze nie tylko ja mam tak dobre doświadczenia jako rusycystka bez dodatkowych kierunków. Chcieć to móc, do zdobycia dobrej pracy wystarczy naprawde sama filologia. Trzeba tylko mieć trochę chęci i wiary w siebie i nie zakładać, że w dziale eksportu sobie nie poradzę, bo nie jestem po handlu zagranicznym. Guzik prawda, jak widać po załączonych wyżej wypowiedziach.
          • Gość: idealistka Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:15
            Nadia w jakim mieście pracujesz? Nie szukacie kogoś do pomocy w dziale
            handlowym :)?
            A co robią ludzie z twojego rocznika, używają języka w firmach?
            • Gość: grenlandia Re: hello rusycyści wpisujcie się!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:17
              oczywiście predyspozycje osobowościowe to połowa sukcesu, nie każdy się nadaje,
              żeby zarządzać, organizować pracę, kierować działem handlowym, DOBRZE
              NEGOCJOWAĆ W OBCYM JĘZYKU,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka