Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co oferuje bezrobotnemu up

28.10.05, 11:38
    chciałam Was zapytać czy w Waszych urzedach pracy tez jest tak trudno dostać
    tą "slynną " pożyczkę na otwarcie działalności gospodarczej
    byłam wczoraj w naszym up i pani skutecznie mnie zniechęciła do złożenia
    potrzbnych dokumentów, by ubiegac się o to dofinansowanie pokazując jaki stos
    czeka w kolejce (nie mam tam żadnych znajomosci)
    poza tym chciałam, by up dopłacił mi do szkolenia (które pozwoli mi zdobyć
    nowy zawód zwiazany z dzialalnosci gosp), a jest zapisane w ustawie, że up
    MOŻE dofinansowywać w pewnej wysokości szkolenia wskazane przez bezrobotnych,
    na co pani leniwie odpowiedziala, ze nie maja kasy
    wogóle to oni sa zupełnie zdziwiweni ze czegio ja od nich chce skoro posiadam
    prawo do zasiłku (tzn mam sie od nich odpiepszyc, bo inni sa w gorszej
    sytuacji)
    wola wydawac na bezsensowne szkolenia typu obsługa komputera (co własciwie
    nic nie daje bo ludzi po takim kursie podstawowym i tak nie są konkurencyjni
    na rynku)
    apropo szkoleń jeszczze: ja sama (wraz z ok 20 innymi osobami) jakies dwa
    lata temu robiłam trzymiesięczny kurs specjalista ds kadr, płac i
    ubeszpieczeń społecznych - finansowany przez up (nawet koszty dojazdu
    zwracali), czyli Państawo znacznie sie wykosztowało a potem zadnemu z nas nie
    zaproponowali zadnej pracy, i z tego co wiem wiekszosci ten kurs do niczego
    sie nie przydał (bo wiedzy praktycznej z tego nie było żadnej- kurs kiepski
    merytorycznie)
    prosze o rade jak ja mam rozmawioać w tym urzedzie pracy i z kim zeby cos
    senswonego uzyskac...
    Obserwuj wątek
      • kol.3 Re: co oferuje bezrobotnemu up 29.10.05, 12:50
        Jako bezrobotna możesz skorzystać z funduszy europejskich, o ile chcesz założyć
        własną dzialalność gospodarczą i masz na to pomysł. Powinnaś się udać urzędu
        wpjewódzkiego lub marszałkowskiego do punktu informującego o funduszach
        europejskich i zasięgnąć informacji.
        Szczerze mówiąc w Polsce nie ma żadnego systemu aktywizacji bezrobotnych,
        urzędy pracy służą właściwie ich rejestracji, natomiast powinny istnieć firmy
        szkolące i aktywizujące bezrobotnych jak w państwach zachodnich.
      • Gość: bozena3911 Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.maldyty.sdi.tpnet.pl 29.10.05, 16:57
        nie wiem jak jest u mnie z pożyczkami, ale do tych kursów to też mam
        zastrzeżenia - czasami są takie , że mało kto w tym kierunku będzie pracował ,
        natomiast jak młody bezrobotny chce aby mu np. sfinansowac kurs prawa jazdy na
        przyczepy to już problem (brak kasy, ewentualnie zaświadczenie z przyszłego
        zakładu pracy , że go po kursie zatrudnią)jeżeli ktoś chce podnieśc swoje
        kwalifikacje to tez napotyka sie na problemy Może i pracodawcy nie kwapią się z
        podawaniem ofer pracy , ale życiowe kursy to powinna być podstawa pracy UP
        • Gość: Jozio Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 10:20
          Nie wiem jak gdzie indziej ale w miejscowym UP pod ktory ja podlegam nie
          przypominam sobie zadnego kursu a jestem bezrobotny od 2.5 roku.
          Pozatym masz racje po co wydawac nkase na bezsensowne kursy wystarczy te kase
          dac w formie chocby dotacji bezrobotnemu szczegololnie bezrobotnemu
          doswiadczonemu ktory kiedys prowadzil wlasna firme ale mu sie nie udalo na
          wlasna firme a nie stwarzac problemy takiej osobie.
          Potem sie slyszy ze Polska nie wykorzystuje unijnych pieniedzy.
          Przy takich problemach i wymaganiach jakie stawiaja urzednicy to mnie wcale to
          nie dziwi a przykladow jest sporo.
          • kol.3 Re: co oferuje bezrobotnemu up 30.10.05, 10:24
            Nie Polska nie wykorzystuje, tylko ludzie nie wykorzystują funduszy unijnych.
            Siedzą na forum i jojczą obwiniając wszystkich zamiast zajrzeć pod adres
            informujący o fs.
            • Gość: Jozio Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 12:41
              A prubowales sie o nie starac i czy przechodziles cała procedure jesli nie to
              soie nie odzywaj.
      • magnollia11 Re: co oferuje bezrobotnemu up 30.10.05, 13:20
        aby starac sie o dotacje z funduszy unijnych nalezy wykonac bardzo
        profesjonalne wyliczenia (odnosnie biznes planu) - a to niestety kosztuje
        • matiulek Re: co oferuje bezrobotnemu up 31.10.05, 09:42
          bzdura
      • Gość: Eternal Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.cable.mindspring.com 30.10.05, 16:32
        glosuj na PO nastepnym razem...
      • Gość: tomek Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:41
        u mnie w UP w Wągrowcu nie bylo zadnych problemow z pieniedzmi na wlasna
        dzialalnosc, pani ktora sie tym zajmuje, byla kompetentna i bardzo pomocna.
        Prowadze juz firme prawie rok, a dostalem 11600 zl, bezzwrotnej dotacji. Wkurza
        mnie ton narzekajacych ludzi tutaj... Jak wam baby w UP robia problemy to
        robcie z nimi porzadek, przeciez one tam siedza dla WAS... nie dziwcie sie ze
        tak sie zachowuja, skoro 95% ich klientow i tak nie chce pracowac.. lazi tam
        bydlo tylko po zasilek..

• Gość: Jozio Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:46
          A posiadales wklad wlasny czy bez tego dostales dotacje???

Pozatym mi jak odmawiali to nawet ze mna rozmawiac nie chcieli jak ich
          zapytalem dlaczego dotacji nie dostalem a jeszcze mnie zbluzgali ze im glowe
          glupotami zawracam.
          • Gość: tomek Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:56
            zadnego wkladu wlasnego nie potrzeba.. ale wiem, ze rozne UP rozne
            zabezpieczenia stosuja, np. 2 poreczycieli itp. ja nic takiego nie mialem...
            teraz jeszcze macie latwiej, bo nie musicie placic tyle zasranego zusu..
            przynajmniej przez pierwsze dwa lata.
            • Gość: ssssssssssssssssss Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.chello.pl 30.10.05, 17:16
              Biedne matolki jesteście....
              Kursy są po to aby jakaś grupa mogła się nachapać przy ich robieniu,
              nie żebyście zafajdaną robotę znależli
              • Gość: Jozio Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:06
                Święte słowa i szczera prawda.
            • Gość: Jozio Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:05
              ....zadnego wkladu wlasnego nie potrzeba.

To ciekawe bo moj UP twierdzil co innego.

A co do reszty to jest to do przeskoczenia.
              • Gość: Bartekpawel Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:58
                Ja wkład własny miałem tylko na papierze i nikt nie wymagał, abym się z niego
                rozliczył.
      • Gość: tomek TO NIE POZYCZKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:34
        pamietaj, ze chodzi o "jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej"
        a nie zadna pozyczke!!!! po roku te pieniadze sa Twoje i nic nie oddajesz!!!
        jedynie musisz pociagnac firme przez rok. moja rada:

- INTERNET JAKO GŁÓWNY INSTRUMENT WIEDZY I INFORMACJI
        - jak jakas baba w UP robi problemy, zglaszac skarge na urzednika do
        przelozonych, najwyzej stoi starosta.. (mowie o lokalnych wladzach, dostepnych
        dla przecietnego polaka)

gra warta swieczki.. podrawiam

• Gość: Jozio Re: TO NIE POZYCZKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:36
          Rozmawialem z dyrektorka tego UP i nie byla to przyjemna rozmowa poprostu mnie
          olali cytujac jakos tam ustawe a ze zdenerwowania nawet juz nie pamietam jaką.
          • Gość: tomek Re: TO NIE POZYCZKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:48
            rozumiem! wiem, ze czesto tak jest.. i obsrani urzedasy robia problemy... ja
            jak widze, ze urzedas zaczyna "tanczyc" mowie prosto w oczy> pan/pani pracuje
            dla mnie poniewaz ja place podatki, z ktorych pan/pani dostaje wyplate.. itp.
            itp.. jak trzeba, to zjebac urzedasa.. po czasie ma czlowiek satysfakcje a i
            moze nastepnego petenta obsluzy jak nalezy.. latwe to nie jest, ale jakos
            trzeba IV RP budowac.. to my zbudujemy.. nie jakis tam pis czy po..

to przykre, ze mlodzi ludzie musza sie o takie informacje prosic... ale
            SA TEZ FAJNI I POMOCNI PRACOWNICY WIELU URZEDOW, pozdrawiamy
            • Gość: Jozio Re: TO NIE POZYCZKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 19:03
              Ciekawy pomysl ale w naszym UP to chyba nie dziala.
              Pozatym wyslalem do nich listem poleconym zapytanie jak moga mi pomoc w
              znalezieniu pracy lub zalatwieniu dotacji na wlasna firme.

Ciekawe co odpowiedza??
      • Gość: bezrobol41 Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.net.ircam.fr 30.10.05, 20:23
        poza przyslugujacym zasilkiem komus kto niema znajomych w up-ie to nic lub 0 i
        bez sensowne podpisywanie tzw.gotowosci do podjecia pracy,ktorej i tak niema
        dla ciebie i 3milionow innych bezrobotnych!!!
        • Gość: Tomek W POLCE OK 8% bezrobocia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 07:24
          W Polsce jest ok. 8% bezrobotnych!!! reszta pracuje na czrno, lub wogole nie
          chce pracowac.( z tych niby 18%) Mamy bezrobocie jedno z najnizszych w Europie.
          Czytajcie fakty i wyciagajcie wnioski.. a nie sluchajcie glupich populistow.. z
          takim mysleniem jak oni nigdzie nie dojdziecie.
          • Gość: Seerena Re: W POLCE OK 8% bezrobocia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 23:53
            Aha, a ciekawe ilu bezrobotnych nie jest zarejestrowanych w up, podejrzewam że
            drugie tyle. Ja np nie jestem, bo po co. Jedynym sensem rejestracji jest
            ubezpieczenie, chodzę do lekarza prywatnie. Nie bądź taki hop do przodu. To, że
            ktos cośtam parcuje na czarno to nie znaczy, że ma środki wystarczające na życie.
        • Gość: loli pops Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.chello.pl 31.10.05, 14:16
          A mnie wkurza co innego mam 28 lat i chcę iść na staż do firmy urzędu itp. Nie
          bo od skończenia studiów nie można mieć więcej niż 27 lat. Chcę iśc do robót
          publicznych to tylko jak skończę 45 lat. Tu za stary tu za młody i tak robię na
          czarno.
      • Gość: emka Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.magma-net.pl 30.10.05, 20:45
        w UP nikomu nie zalezy na tym zeby pomoc bezrobotnemu w czymkolwiek co mogloby
        prowadzic do znalezienia przez niego pracy lub zalozenia dzialalnosci
        gospodarczej, poniewaz grozi to tym ze jesli liczba bezrobotnych bedzie zbyt
        mala to trzeba bedzie ograniczyc liczbe wszystkich urzedasow tam pracujacych. a
        przeciez oni sami niczego nie potrafia po za przekladaniem papierkow z miejsca
        na miejsce. stad te wszystkie bezsensowne kursy i stad bezczelnosc urzednikow.
        mojej znajomej mama chciała sie zapisac na kurs z jakiegos programu
        komputerowego, ktorego znajomosc pomogłaby jej znalezc prace w swoim zawodzie.
        a poniewaz jest po piecdziesiatce wprost usłyszała, ze jest za stara zeby sie
        jeszcze czegokolwiek w zyciu nauczyc. pomyslec ze Unia Europejska promuje
        kształcenie przez całe życie...
      • Gość: pawel Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 31.10.05, 09:35
        bylem bezrobotnym przez dwa lata.od roku nie mam prawa do zasilku.chodze tylko
        odhaczyc wizyte.nawet nie daja w up nowej kartki tylko stempluja wizyty na tej
        samej nic nie maja do zaproponowania na szczescie od 2-go zaczynam prace
        • Gość: bozienia Re: co oferuje bezrobotnemu up IP: *.maldyty.sdi.tpnet.pl 31.10.05, 20:42
          czy u was też UP karze samemu zrobic ksero świadectwa pracy - bo nie ma kasy na
          papier ?
      • Gość: Bil Ja to myślę, że trzeba znieść zasiłek dla bezrob. IP: *.server.ntli.net 01.11.05, 21:05
        Obecnie chyba tylko dziesięć procent bezrobotnych ma wypłacany zasiłek. I to
        tylko przez pół roku i do tego jakieś marne grosze 400 zł, czy cos takiego.
        Praktycznie to w Polsce tak naprawdę nie ma zasiłków dla bezrobotnych. Albo
        wprowadzić normalne zasiłki np: 1000 zł przez dwa lata, albo bezterminowo
        (odmowa podjęcia pracy powodowałaby utratę prawa do zasiłku). Albo znieść tą
        fikcje, że są jakieś zasiłki dla bezrobotnych. Jeżeli jakiś bezrobotny nie ma
        za co żyć to powinien mu być przyznawany po prostu zasiłek socjalny, i to taki
        żeby szło z tego zasiłku wyżyć. Tym co by mówili, że niektórym by sie nie
        opłacało robić tylko brać zasiłek to ja mówię, że bardzo dobrze, niech
        prywaciaże podniosą płace, tak żeby wynosiły 2000 zł, to ludzie będą woleli
        robić niż brać zasiłek. A tak prywaciaż potrafi płacić 500 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka