Gość: zenek IP: *.nat.student.pw.edu.pl 09.01.06, 03:15 1200 chetnych na miejsce? Co tu komentowac. Po prostu polski rynek pracy jest chory. I nie jest to przeziebienie, grypa tylko stan przedzawalowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomasz Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.toya.net.pl 09.01.06, 08:43 To ludzie chca robic z siebie wielkich Mgr od marketingu i nic dziwnego ze robi sie tyle chetnych na jedno miejsce skoro prawie kazda wyzsza uczelnia w Polsce ma zawsze taki kierunek po ktorym nie ma zadnych perspektyw i z ktorego wychodza sami bezrobotni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Cogito Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.man.poznan.pl 09.01.06, 09:06 A wystarczyło isc na informatyke ;P U mnie na czwartym roku nie pracuja tylko takie osoby ktorym sie nie chce. Oczywiscie nie chodzi o zadne staze, praktyki tylko w miare normalna prace na pol etatu z placa w okolicach sredniej krajowej. A rekrutacja? Pierwszy etap przez inetrnet ;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rkpior Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr 09.01.06, 09:17 Zgadzam sie z przdmowca. Studia skonczylem 2.5 roku temu - fizyke. Od czwartego roku NIE MIALEM ZADNYCH problemow ze znaleziem pracy, praktyki, stazu. Pewnie gdybym skonczyl jakis wowczas 'trendy' (nie istnialo wtedy okreslenie 'jazzy') kierunek do dzisiaj mialbym problem. Ogladajac teraz wszystko niemal zza kulis widze takie dziwne zjawisko - ludzie niby szukaja pracy, ale tak naprawde nie ma wielu dobrych kandydatow. Ci dobrzy juz gdzies pracuja. A moze czytaj moj post w Irlandii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 10:53 ... i pewnie z trudem wystarcza Ci do pierwszego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan m Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:02 > Ogladajac teraz wszystko niemal zza kulis widze takie dziwne zjawisko - ludzie > niby szukaja pracy, ale tak naprawde nie ma wielu dobrych kandydatow. Tiaaa. Bo pracodawca szuka dzisiaj pracownik "gotowego" do natychmiastowego wyciśnięcia. Nie potrafi zainwestować w jego przygotowanie do pracy. Nie wspominam o proponowanym wynagrodzeniu które myle czesto z jałmużną. Powiem tak - nie przejmujcie się że nie znacie jezyków obcych - w cywilizowanej Europie nie ma to znaczenia - jedźcie za granice - niech "wielcy" HR-owcy i wielcy szefowie sami sobie staną przy taśmach za głodowe pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Bank Śląski - 3500 !!! podań na jedno stanowisko ! 09.01.06, 15:15 Bank Śląski - 3500 !!! podań na jedno stanowisko specjalisty !!! po 1 ogłoszeniu w ogólnopolskiej gazecie, której nazwy nie wymienię (skrót GW), w dodatku "Praca". Nasz rynek "bez-pracy" jest totalnie chory !!! Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Przecież nie tylko buraki wyjechały za granicę... 09.01.06, 15:17 Przecież nie tylko buraki wyjechały za granicę... rkpior napisał: > Zgadzam sie z przdmowca. Studia skonczylem 2.5 roku temu - fizyke. Od czwartego > > roku NIE MIALEM ZADNYCH problemow ze znaleziem pracy, praktyki, stazu. Pewnie > gdybym skonczyl jakis wowczas 'trendy' (nie istnialo wtedy okreslenie 'jazzy') > kierunek do dzisiaj mialbym problem. > > Ogladajac teraz wszystko niemal zza kulis widze takie dziwne zjawisko - ludzie > niby szukaja pracy, ale tak naprawde nie ma wielu dobrych kandydatow. Ci dobrzy > > juz gdzies pracuja. A moze czytaj moj post w Irlandii? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: 62.233.251.* 09.01.06, 09:29 Ja akurat nie miałem żadnych problemów. Dosłownie kilka dni po zdaniu magisterki, przypadkowo trafiłem na ofertę w internecie, wysłałem cv i po wakacjach miałem już pracę w dużej korporacji. I w cale nie byłem jakimś kujonem, a tym bardziej nie kończyłem renomowanej uczelni...Trzabyło jedynie kilka lat wcześniej przewidzieć, że informatyka w końcu kiedyć będzie na topie :) Odpowiedz Link Zgłoś
business3 ...i do dzisiaj nie umiesz poprawnie pisać... 09.01.06, 15:18 ...i do dzisiaj nie umiesz poprawnie pisać... Gość portalu: Kuba napisał(a): > Ja akurat nie miałem żadnych problemów. Dosłownie kilka dni po zdaniu > magisterki, przypadkowo trafiłem na ofertę w internecie, wysłałem cv i po > wakacjach miałem już pracę w dużej korporacji. I w cale nie byłem jakimś > kujonem, a tym bardziej nie kończyłem renomowanej uczelni...Trzabyło jedynie > kilka lat wcześniej przewidzieć, że informatyka w końcu kiedyć będzie na > topie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gem Re: ...i do dzisiaj nie umiesz poprawnie pisać... IP: 62.233.251.* 09.01.06, 16:36 zazdrosc przez ciebie przemawia... ja przez prace zawodowa mialem problem z praca magisterska, bo za bardzo mnie ta pierwsza pochlonela :) znalazlem prace przez internet, w zawodzie, bardzo satysfakcjonujaca, w duzej firmie, z mozliwosciami rozwoju... a o magistra walcze dopiero za 2 tygodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnesam Fachowcy - ale jakie zarobki 09.01.06, 10:02 Jak ktoś mieszka w Krakowie, to jeszcze może mówić, że fachowcy mają pracę. Mnie z rocznym stażem w księgowości proponują 700 zł na rękę ale na umowę zlecenie lub pół etatu. I dodatkową przyjmują z wielką łaską. I co z tego, że mam dobry zawód. A ostatnio proponowano mi stanowisko sekretarki w biurze doradcy podatkowego w Krakowie też za 700 zł i jeszcze musze dojechać 40km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramzes Re: Doradca zawodowy czytajcie : IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 09.01.06, 10:13 Pracy w Polsce nie ma i obojętnie co byście robili; znali 5 języków, ukończyli 6 st. podyplomowych, mieli 7 letnie doświadczenie w specjalizacji to i tak oferta najczęściej jest dla tylko 1 kandydata. A takie podnoszenie kwalifikacji przez szkolenia etc. powoduje tylko to, że ci którzy nie mają pracy jeśli już ją zdobędą to wypchną dotychczasowego pracownika. Reasunując od tytułów i dyplomów miejsc pracy nie przybywa. Szansę na poprawę sytuacji widzę w zakazie pracy dla emerytów i rencistów. Cała UE śmieje się z polskiego pracującego rencisty (jaka to obłuda!) skoro pracuje dorabiając do renty to znaczy, że nie jest chory. Emeryci, stanowią bardzo silną nieuczciwą konkurencję dla ludzi między 30 a 45 r.ż. a więc dla osób o najlepszych kwalifikacjach. Takich dinozaurów "chodują" głównie firmy państwowe, w których powinno być najwięcej miejsc pracy dla osób z wykszt. wyższym.Wcale tych emerytów nie jest mało. Politycy argumentują utrzymywanie takiego układu tym, że emerytury i renty są niskie i nie wystarcza na przeżycie. Otóż jest to bzdura. Co ma zrobić osoba, która ukończyła studia i od conajmniej 2 lat poszukuje pracy, rodzice nie mogą stale pomagać, rozwiązaniem nie jest już przyjazd do Warszawy. To był pewien mit lansowany w kampaniach wyborczych polityków. Płace w Warszawie tak drastycznie spadły, że nowi muszą coraz częściej dopłacać do pobytu.Nie należy sugerować się średnią płacą w Warszawie. Tam średnia płaca to zarobki nie tylko bibliotekarki czy pielęgniarki ale przedeszystkim prezesów i dyrektorów bo tu mają swoje prawne siedziby centrale firm takich jak: PKN Orlen -rafineria w Płocku a siedziba w stolicy. Do tego należy doliczyć urzędy centralne oraz filie firm zagranicznych np. przedstawicielstwa. Konkluzja jest taka jeśli wybierasz ludzi do rządzenia krajem to zainteresuj się nimi dużo wcześniej - sprawdź czyli wybieraj a nie tylko głosuj. Jeśli wybierasz to wybieraj kandydatów w zbliżonym wieku do twojego. Nie daj się oszukiwać 50 i 60 latkom, oni mieli już swoje 5 minut aby się wykazać na rzecz społeczeństwa. Jeśli wybierasz to tylko nie z pierwszych 3 miejsc na liście a najlepiej ze środka. Jeśli wybierasz z wierzchołka listy to zapomnij, o tym, że coś się dla Ciebie zmieni pozytywnie. 65% parlamentarzystów w RP jest nimi od prawie 16 lat, dlatego jest jak jest. Rolą doradcy zawod. nie jest dawanie ludziom pracy. W Polsce ten zawód utworzono wzorując się na Wlk. Brytani ale nie brano pod uwagę skali bezrobocia, dlatego doradca taki w Polsce sprawdza się tylko w pracy z ludźmi młodymi a w przypadku 40, 50 latków pełni rolę tzw. wentyla bezpieczeńnstwa dla polityków.Jeśli chcesz się nauczyć pływać musisz wejść do wody. Jeśli chcesz zmienić swój byt, zacznij działać i nie głosuj na tych co głosowali twoi rodzice bo powielasz ich błedy. I nie daj się manipulować mediom to kapitał polityków, zacznij czytać prasę niezależną niskonakładową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Polska jest chora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:31 System który zaczął budowac balcerowicz i oparty na zmowie okrągłego stołu jest chorym, przegniłym fundamentem. "Wzorce" które zaczerpnięto z Zachodu często maja sie do polskiej rzeczywistości jak pięść do nosa i tylko wypaczają wszystko. Najgorsze że tzw. "politykom" w tym kraju jest tak naprawdę wszystko jedno(rzad się wyżywi)-ciepłe posadki umieją sobie zapewnić a reszta ich nie obchodzi, przypominają sobie o narodzie przy wyborach i udaja że coś robią, a na pytanie: jak tu żyć? odpowiadają: przeciez możecie wyjechać do UE. Ręce opadają.Tu trzeba rewolucji i to póki nie jest za póżno. Powtórki z 80 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenin 2 Re: Polska jest chora IP: *.dsl.crchtx.swbell.net 09.01.06, 15:57 Rewolucja w ZOO...? jak mozna to prosze ja sobie organizowac..... jest juz za pozno...caly swiat jest przepelniony ....potrzeba kataklizmu ... z minus 3 miliardy lub wiecej......! AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Doradca zawodowy czytajcie : IP: *.chello.pl 09.01.06, 13:41 Bardzo dobrze, masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiazemaly Re: Doradca zawodowy czytajcie : IP: 87.207.70.* 09.01.06, 14:35 Zgadzam się z wieloma wyciągniętymi przez Ciebie wnioskami. W tej sytuacji, w jakiej obecnie znajduje się RP zakaz pracy dla rencistów to naturalne rozwiązanie, które z dnia na dzień może odczowalnie zmniejszyć bezrobocie. Co do emerytów to myślę, że taki postulatpowinien dotyczyć tych, którzy przeszli na tzw wcześniejsze emerytury. Bo przecież "pełnoprawny" emeryt, nie korzysta z żadnych przywilejów więc nie można dla dobra ogółu ograniczać jego praw. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Dobrze prawisz - dać mu wódki !!! 09.01.06, 15:20 Dobrze prawisz - dać mu wódki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalej whuj [...] IP: *.hsd1.wa.comcast.net 09.01.06, 10:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
looney1 Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr 09.01.06, 10:19 Z tym brakiem pracy to jest tak na dwoje babka wróżyła. Z jednej strony prawdziwy dramat - naprawdę nie ma pracy, i pełno ludzi, którzy szukają miesiącami, bo pokończyli jakieś nieciekawe kierunki, a z drugiej strony naprawdę trudno znaleźć dobrego pracownika. Taki dylemat naszych czasów, ot co. -- O zdjęciach. Celnie i na temat obiektywni.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adzia Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 10:30 Mam już dosyc...szukaia pracy przez internet mam dołka i nie wiem czy kiedykolwiek znajde pracę. Tylko spakować sie i wyjechać z naszego "pieknego" kraju...a co robić jeśli nie mamy znajomości czekać na cud?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedź Jedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 10:52 Naprawde. Nie zastanawiaj się jedź za granice. Olej pracodawców którzy nie widzą powodu żeby ci godziwie zapłacić i przeszkolić Ciebie (tzn. który inwestują w pracownika). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irenka Nie jestem mężczyzną! IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 09.01.06, 10:43 Szukasz pracy przez internet? To pewnie jesteś mężczyzną, masz 34 lata, znasz angielski. Jesteś na rynku od 10-ciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Nie jestem mężczyzną! IP: 195.205.200.* 09.01.06, 20:51 Niestety w warszawie jest wciąż rosnące zapotrzebowanie jedynie na prostytutki najpopularniejszy zawód w tym mieście 20 tys. i wciąż mało są poprostu oblegane przez biznesmenów warszawskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:17 Do tych co mowia: "trzeba bylo skonczyc informatyke" albo takie teksty. Skonczyliscie? Gratuluje! Ale zrozumcie ze nie kazdy jest na tyle uzdolniony. Ja studiuje zaocznie na prywatnej uczelni dlatego ze jest "lzej" niz np. na politechnice.. I wyobrazcie sobie ze ja tez chcialbym znalezsc prace... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Cogito Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.man.poznan.pl 09.01.06, 13:36 Przepraszam, ponioslo mnie. Masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yls Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.lodz.msk.pl 09.01.06, 17:10 Do tych co mowia: "trzeba bylo skonczyc informatyke" albo takie teksty. Skonczy > liscie? Gratuluje! Ale zrozumcie ze nie kazdy jest na tyle uzdolniony To nawet ni o uzdolnienia chodzi, po prostu nie każdego to bawi, nie każdy jest w tym dobry. Poza tym matołki, jakby każdy pokończył informatykę to teraz brakowałoby prawników, księgowych czy kogo tam jeszcze a za to informatycy by chodzili bez roboty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania A kobiety od pługa oderwane??? IP: 217.153.180.* 09.01.06, 11:20 Jestem 25-letnią kobietą z wyższym wykształceniem i mimo, że nie mieszcze się w statystykach podanych w artykule w taki właśnie sposób poszukiwałam pracy, z jednym wyjątkiem wysyłam aplikacje bezpośrednio do firm szukających pracownika. Mam bardzo złe doświadczenia z naszymi "profesjonalnymi" firmami rekrutacyjnymi. Poziom pracowników takich firm jest żenujący i nie chodzi o to że ja zjadłam wszystkie rozumy i uważam się za najmądrzejszą, ale jeśli np. ktoś chce sprawdzić moje umiejętności językowe to wypadałoby żeby sam mówił w danym języku, a nie testy sprawdzał po szablonie a w sprawie konwersacji kazał czekać na kolegę ;o)...mogłabym przytaczać takich przykładów z udziałem naszych agencji pracy tysiące z doświadczenia własnego i znajomych, ale artykuł jest o czym innym. Konkludując powiem tylko, że Panie też używają netu do poszukiwania pracy ;O) Pozdrawiam wszystkich niestatystycznych ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelgkar Ciekawe jak ci z rekrutacji znalezli prace? Bo ... 09.01.06, 11:28 wygladaja na niezdrowych przyglupow, skoro maja problem z odczytaniem bardziej skomplikowanego listu motywacyjnego. W mojej firmie taka dama od rekrutacji odwalajaca podanie ze wzgledu na stopien komplikacji opisu, dostalaby wymowienie ze skutkiem natychmiastowym. Te pseudoswiatowe firmy ( te sa na Manhattanie a nie na zadupiu kolo PKiN) sa obslugiwane przez dzieci PRL-u. Obowiazuje tu mentalnosc z Ludowego Wojska Polskiego, czyli ,,rownaj do szarego i najglupszego". Prace dostanie ten, ktory bedzie rownie glupi jak pracodawca ( czyli kumpel wyzszego szefa) i wykaze to w swoim liscie motywacyjnym. Czysta groza! Ten kraj naprawde jest zadupiem. Bo cecha zadupia jest, ze praca ktorej nikt na swiecie nie chce, tutaj jest obiektem porzadania ( jak niegdys dolary, kielbasa czy fiaciki). Ktory Amerykanin chce pracowac na stanowisku kierowniczym w Polsce, w wiezowcu kolo Dworca Centralnego w W-wie? Niedojda, idiota czy udajacy Jankesa Polonus? A obywatele zadupia zabijaja sie o ta posade. I znowu jak za najciemniejszego PRL emigracja jest jedynym wyjsciem, zeby miernoty w Polsce mialy wiecej powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Re: Ciekawe jak ci z rekrutacji znalezli prace? B 09.01.06, 15:22 Jeden numerek - jedna praca, 2 numerki - premia, 3 numerki - szkolenie zagraniczne; itd., itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzor Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr 09.01.06, 11:41 poszukujemy pracowników do firmy (przedstawicielstwo zagranicznej) i co, lipa. nie jest łatwo znaleźć inżyniera z interdyscyplinarnym doświadczeniem (mech, el, pneu, hyd, aut), znajomość płynna języka ang. lub niem. to oczywista sprawa. Na ogłoszenie w ogólnopolskiem dodatku wyborczej tylko kilka podań (dodam duży format ogłoszenia). Jeden nie odpowiedział na żadne pytanie zadane mu po ang., inny nie mógł odpowiedzieć na proste pytanie z zagadnień el/mech, trzeci wypadł blado, inny miał 60 lat(był doświadczony). Praca trudna, dyspozycyjność, stres, presja czasu ale za to też się płaci. Jeden się będzie nadawał, może... Dostanie oczywiście gruntowne szkolenie. Bezrobotni to może są humaniści, a inżynierowie zawsze sobie znajdą miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja` Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: 217.153.180.* 09.01.06, 11:45 To właśnie "uwielbiam" zapyziały szefuńcio, po co chcesz robić gruntowne szkolenia komuś od kogo wymagasz żeby wszystko umiał? Zastanów się może czasem warto zatrudnić jakiś młody elastyczny umysł i uformować go niż wymagać cudów a potem i tak robić sieczkę z mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś
md78 Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr 13.01.06, 11:27 trafna uwaga tez mam takie zdanie i na kazdej rozmowie probuje to przedstawic PRACODAWCY ze osoba bez doswiadczenia jest o niebo lepszym kandydatem na stanowisko niz taka z kilkuletnim dosw i praca w kilku firmach... ale coz ONI ciagle to samo :-) szanowni pracodawcy dajcie szanse tym ktorzy jeszcze nie maja kariery wypisanej na CV !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Cogito Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.man.poznan.pl 09.01.06, 13:33 > Bezrobotni to może są humaniści, a inżynierowie zawsze sobie znajdą miejsce. inna sprawa ze tak NIE POWINNO byc. ale moze kiedys... :) Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Może rolnicy też nie są potrzebni??? 09.01.06, 15:23 Może rolnicy też nie są potrzebni??? Gość portalu: Pan Cogito napisał(a): > > Bezrobotni to może są humaniści, a inżynierowie zawsze sobie znajdą miejs > ce. > > inna sprawa ze tak NIE POWINNO byc. ale moze kiedys... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.brda.net 09.01.06, 13:39 > nie jest łatwo znaleźć inżyniera z interdyscyplinarnym doświadczeniem (mech, el, > pneu, hyd, aut), znajomość płynna języka ang. lub niem. to oczywista sprawa. > Jeden nie odpowiedział na żadne pytanie zadane mu po ang. Moze znal plynnie niemiecki ? :). Uwazasz, ze myslisz w sposob scisly? Odpowiedz Link Zgłoś
sojkaj2 Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr 09.01.06, 14:26 bo u nas każdy pracodawca chce zatrudnić ludzi-orkiestry, takich, którzy wszystko umieją. Takich ludzi jest b. mało, ale jest na nich wielkie zapotrzebowanie, bo firm zwyczajnie nie stać na zatrudnienie kilku osób. Na zachodzie system kształcenia inżynierów jest taki, że każdy z nich kiedy kończy uczelnię jest specjalistą w jednej, konkretnej dziedzinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Nie rób ludzi w jajko :) IP: *.pl 09.01.06, 16:10 Kolego kadrowcu , nawet gdyby ktoś taki pofatygował się i przyszedł to ... nie stać cię by było na niego ,niestety . Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczydonpedro Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr 09.01.06, 12:20 I znów "jajogłowi" odkryli wreszcie problem, który od wielu lat jest t. zw. "tajemnicą poliszynela". Ciekawe czego teraz będą nas uczyły różne szkółki i kursidła bo wygląda na to, że umiejętność napisania pięknego CV i listu motywacyjnego oraz "sprzedania się" na rozmowie kwalifikacyjnej powoli odchodzą na "śmietnik historii"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star_sand Mam zupełnie inne doświadczenia IP: *.server.ntli.net 09.01.06, 12:35 A moje doświadczenia z wysyłaniem CV online sa jak najlepsze. Na pięć wysłanych ofert dostałam pięć telefonów z zaproszeniem mnie na rozmowę kwalifikacyjną i to na dodatek w Łodzi, w mieście, którzy wszyscy uważają za jedno z najgorszych pod wzgledem rynku pracy. Zatem można. Dodam tylko, że były to oferty na poziomie, zwykle w dużych firmach m.in. w Centralwings czy Katedrze Immunologi UŁ. Poza tym ani razu nie spotkałam się z telefonem od pracownika portalu. Zwykle przy ofercie zamieszczony jest e-mail pracodawcy i to bezpośrednio do niego kierowane są oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Mam zupełnie inne doświadczenia IP: 217.153.180.* 09.01.06, 13:03 O to właśnie chodzi jak wysyłasz bezpośrednio do firm to wtedy masz jeszcze jakieś szanse, ale jak już trafisz na agencję to umarł w butach...a często jest tak że jest ogłoszenie nie podana nazwa firmy tylko agencji a stanowisko odpowiada Twoim oczekiwaniom i doświadczeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sok-pomidowowy Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 12:48 Ja tam nie wierze w bezrobocie w Polsce. Próbujemy od miesiąca rekrutować kolesia z doświadczeniem +2 lata Java/Spring. Co na dobra sprawę oznacza kogoś ledwo po studiach. I co? I jest bardzo źle. Moja dziewczyna probuje rekrutować do swojej firmy 2 osoby na stanowiska junior manager albo cos w tym stylu. Wymagane jest pewne specjalistyczne doświadczenie ale takie do zdobycia na uczelni lub samemu. I jak jest? Fatalnie!! Z innej beczki. Znam nawet historyjkę jak laska po studiach świeżo (szacowna uczelnia) zażyczyła sobie stanowiska typu executive. Nie wiem skąd sie biorą takie aspiracje. Tak wiec, mówcie sobie co chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: 217.153.180.* 09.01.06, 13:01 To w jakimś dziwnym miejscu rekrutujecie, albo wymagacie cudów na kiju. Znam wielu inteligentnych, z doświadczeniem ludzi, któzy mają ogromny problem ze znalezzieniem pracy. Zgadzam się z Tobą, że ludzie często oczekują więcej niż sami są w stanie zaproponować , ale to już inna bajka...jednak niestety problem z pracą jest i to często nawet dla tych bardzo dobrych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mpopo2 Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr 09.01.06, 13:03 Gość portalu: sok-pomidowowy napisał(a): > Ja tam nie wierze w bezrobocie w Polsce. Próbujemy od miesiąca rekrutować > kolesia z doświadczeniem +2 lata Java/Spring. Co na dobra sprawę oznacza kogoś > ledwo po studiach. I co? I jest bardzo źle. > > Moja dziewczyna probuje rekrutować do swojej firmy 2 osoby na stanowiska junior > manager albo cos w tym stylu. Wymagane jest pewne specjalistyczne doświadczenie > ale takie do zdobycia na uczelni lub samemu. I jak jest? Fatalnie!! > > Z innej beczki. Znam nawet historyjkę jak laska po studiach świeżo (szacowna > uczelnia) zażyczyła sobie stanowiska typu executive. Nie wiem skąd sie biorą > takie aspiracje. > > Tak wiec, mówcie sobie co chcecie. I masz racje. To nie bezrobocie tylko brak ofert dla ludzi po studiach powoduje, że wysyłają oni swoje CV gdziekolwiek. Po paru miesiącach szukania i rozmów z HR robiących ci z mózgu kisiel, młody człowiek wystyła tam gdzie spełnia wymogi formalne. Czasem do prac które są poniżej jego kwalifikacji. Mamy tylko 2 typy sostępnej pracy: akwizycja, ph, spec ds sprzedaży, lub telewciskanie badziewa i to za max 1000 złotych na umowie zleceniu. Albo stanowiska dla ludzi z 10 letnim doświadczeniem, najlepiej po podstawówce lub żałośnie śmiesznych zaocznych. NIc dla ludzi po studiach dziennych. Szukacie kogos od Java/Spring znam z 10 osób które by bardzo chetnie sie do was zgłosiły, ale jakoś waszej oferty nie widziałem??/ A monitoruje dośćduzo portali i serwisów dotyczacych pracy. Ja sam szukam pracy, doświadczenie - szkolenia i bezpośrednia osbługa klienta - 2 lata, helpdesk - dls.cat 5 i wireless - 1,5 roku, podstawy sieci, angielski, doświadczenie w rozwiazywaniu problemów?Hardware i software,Bardzo dobra znajomość rynku teleinfo. i co nic. SPSS na dobrym poziomie, prawo jazdy B, + Wykształcenie i praktyki w HR i ZLL. I co znowu nic? Pracodawcy boją się wykształconych, bo zamiast w nich inwestowac i działać dla dobra firmy, trzymają sieciepłych posad. Szukacie ludzi, znaczy się raczej nieuważnie. Pozdrawiam Serdecznie Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.brda.net 09.01.06, 13:44 > Ja tam nie wierze w bezrobocie w Polsce. To nie jest sprawa wiary. Np. ludzie konczacy z (b.) dobrymi ocenami politechnike w Gliwicach nie maja pracy. Gdybys nie wiedzial przypominam, ze jest to na Slasku, najbardziej uprzemyslowionym, czyt. technicznym, miejscu w Polsce. No ale skoro swoja wiedze opierasz na wierze ... :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.man.poznan.pl 10.01.06, 13:24 pos studiach nawet z dobrymi ocenami, jesteś dopiero materiałem na inzyniera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.brda.net 10.01.06, 13:41 > pos studiach nawet z dobrymi ocenami, jesteś dopiero materiałem na inzyniera To przykre, ze nie umiesz czytac. A moze nigdy nie miales dyplomu ukonczenia politechniki w reku? Filozofowanie dotyczace tego kto i jak dlugo bedac inzynierem jest materialem na inzyniera pozostaw filozofom. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-2005 3 kierunki studiów na AE w Pniu, 2 jezyki 09.01.06, 13:31 spełniajaca absurdalne wymogi typu, wiek do 30, 3 kierunki studiów (dziennych - studiowałam w its), 10 lat stazu pracy, mloda bez zobowiązan - ale.... BEZ PLECÓW i ZNANEGO NAZWISKA, BEZ PRACY, od października - z ostatnim pracodawcą spotykam się w sądzie pracy, nie będę dla nikogo łamać prawa - szpiegować i wręczac łapówek, a tego od mnie wymagano i ..... ponieważ odrzuciałam taka propozycję, zwolniono mnie, życzliwy pracodawca poinformowal wszytkie portale internetowe, że "jest niewygodnym i kłopotliwym pracownikiem do umieszczenia na czarnej liście" tam tez sie znalazłam, za to że walcze o swoje - wiem, to od kolezanki która dla jednego z nich pracuje. Jakby kto pytał oficjalnie takich list nie ma. Ja podjełam juz decyzje, po zakończeniu procesu wyjezdżam, w tym kraju miernota zawsze bedzie miała lepiej, lepiej byc nikim z dobrym nazwiskiem, niz byc w czyms dobrym i mieć nieznane nazwisko - porazka. Gdziekolwiek czlowiek nie spojrzy wszędzie NEPOTYZM, to juz przybiera olbrzymie rozmiary i ciagle sie rozrasta... UCIEKAJMY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: 3 kierunki studiów na AE w Pniu, 2 jezyki IP: *.brda.net 09.01.06, 13:51 > Gdziekolwiek czlowiek nie spojrzy wszędzie NEPOTYZM, to juz przybiera olbrzymie > rozmiary i ciagle sie rozrasta... UCIEKAJMY Jestesmy wreszcie we wlasnym domu. Nie stoj, nie czekaj! Co robic? Uciekaj! :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: 3 kierunki studiów na AE w Pniu, 2 jezyki IP: *.brda.net 09.01.06, 14:03 Jednak wcześniej zróbmy w Polsce karnawał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: 80.55.195.* 09.01.06, 14:14 Przeczytalem te posty i wiele jest tu racji. Ja już nie szukam pracy przez internet bo jestem za stary na te bajery mam 46 lat. Powiem tylko, że znając trochę włoskiego, bo tam byłem znalazłem pracę dla żony we Włoszech dwa razy. Oczywiście nie jako dyrektor ale zwykla pokojówka. Nie było problemu. Wchodziłem do biur pracy, przeglądałem oferty. Byly tam namiary na daną firmę. Później pisałem e-mail, lub żona dzwoniła (zna włoski), wysyłalem nawet zdjęcie. W każdym razie pracę znalazła 2 razy. Nikt nie robił problemu. Oczywiście oferty dla murarzy czy innych prostych zawodów są też. Oczywiście trzeba mieć zezwolenie na pracę. Piszę o takich prostych zawodach bo wstyd mi jak Wy ludzie po studiach musicie szukać pracy. Praca powinna sama Was szukać. Dlaczego to piszę. Otóż jeśli u nas nie ma pracy to dzieje się tak, że jest 1 200 podań i nie możecie jej znaleść. Tu jest problem. U nas chwyta się już każdą pracę i się o nią bije. Jeśli jest praca to na pewno ją znajdziecie. Nie ma jej dlatego są trudności. Niestety tego nie przeskoczymy w najbliższych latach, chyba, że spora część Was młodych zdecyduje się i wyjedzie, wówczas nie będzie głupich wymagań, a jedynym będzie chęć pracy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.aster.pl 09.01.06, 14:19 W ciągu ostatnich 4 lat zmieniałam 3 razy pracę, za każdym razem szukałam jej przez internet, statystycznie na 10 wysłanych ofert na jedną rozmowę mnie zapraszano. Co ciekawe po podjęciu pracy jeszcze przez jakiś czas dzwoniono do mnie z tych 10 statystycznych ofert jeszcze statystycznie z dwóch miejsc. Sukcesem jest dobrze napisany list motywacyjny, który w pierwszym akapicie podkreśla Wasze atuty. Moim atutem jest doświadczenie i zaradność. Nie znam biegle języków obcych, więc z reguły nie odpowiadam na oferty, które wymagają posługiwania się językiem. Swoje pierwsze CV i list zerżnęłam z przykładowego CV w GW. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:44 Pojawiają się głosy, że mimo bezrobocia - ciężko jest znaleźć ludzi do pracy... To w takim razie ja się zapytam, tych którzy zamieszczają ogłoszenia i oferują pracę - czy zamieściliście np. "widełki płacowe" przy ogłoszeniu? Bardzo by się to przydało - jak przeglądam angielskie i irlandzkie ogłoszenia to w zasadzie w każdym jest podana proponowana pensja - albo w sumie na rok, albo na godzinę. Moim zdaniem jest tu przecież wolny rynek, popyt, podaż - wystarczy dać trochę wiekszą pensję i napewno dobry kandydat się znajdzie...Ale niestety... u nas pracodawcy zwykle by chcieli superfachowcam ale z pensją minimalną... Wtedy nie ma się co dziwić, że osoby z wyższym wykształceniem i doświadczeniem jadą do Anglii myć gary - przynajmniej tam pracując za pensją minimalną żyją godnie i jeszcze przywiozą oszczędności do kraju!! Odpowiedz Link Zgłoś
poradnia.dz Lubelskie - pielęgniarkę zatrudnię 09.01.06, 14:29 Poradnia prywatna zatrudni pielęgniarkę w Chełmie. Wymagany dobry kontakt z dziećmi. Zgłoszenia: doswiadczenie, kursy, kontakt - prosimy przesyłać e-mailem na adres por.dz@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:30 Przez przypadek znajomy skontaktował mnie z firmą zajmującą się tworzeniem stron www. Oferowana praca: programista, pełen etat (znajomość PHP,MySQL,CSS,XHTML,PEAR) czyli powiedzmy standardowa oferta. Poszedłem na rozmowe - po 2 dniach dostaje telefon od kiedy mogę zacząć prace - więc odpowiadam że najwcześniej za 4 tygodnie (aktualnie też mam umowę o pracę i musiałbym ją najpierw rozwiązać). Ale utrzymuje kontakt z pracodawcą. Na następny dzień dzwoni do mnie znowu i prosi mnie o pomoc w znalezieniu człowieka na już... Zgadzam się i zaczynam wertować po znajomych. Studiuje zaocznie informatyke, mam dużo znajomych wśród studentów dziennych również. Udaje mi się znaleźć z dosyć licznego grona przyszłych informatyków zaledwie 2 osoby które nadawały by się na to stanowsiko!!! Pierwszy z nich się nie zgadza bo studiuje dziennie i chce najpierw skończyć studia, 2gi z zaocznych (gośc na prawdę zna się na tym co robi) dziękuje stwierdzając że na start 1200zł (kwota była jeszcze do negocjacji) na ręke przy pełnym etacie to nie praca dla niego (choć nie ma żadnego doświadczenia zawodowego)!!! WNIOSKI... niech każdy sobie je wydedukuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracuje w Londynie Po pierwsze jest o dwiescie uczelni za duzo IP: 212.85.1.* 09.01.06, 14:39 Mamy w Polsce prawie 500 wyzszych uczelni.Dwa miliony studentow,a wiec wiecej niz Anglia,Francja,Niemcy i Rosja.Z tych dwoch milionow mniej niz milion dostanie jakas prace w najblizszych 5 latach.Reszta albo telewizja do konca zycia albo wypad z kraju.Bo pracy wszedzie w Europie jest pelno. Ja nie rozumiem goscia,ktory zamierza pracowac za 1000 zl.Tyle ja zarabiam w jeden dzien.Nie chce mi sie wierzyc,ze lobby producentow tzw.ludzi z wyzszym wyksztalceniem zaprzestanie produkowania specjalistow marketingu i zarzadzania/pol miliona rocznie/.Oni dalej beda wypuszczali w swiat analfabetow z tzw.licencjatem,czyli ludzi,ktorzy nie maja nic w glowach,tylko nic nie warty papierek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.brda.net 09.01.06, 14:47 > PHP,MySQL,CSS,XHTML,PEAR) > WNIOSKI... > niech każdy sobie je wydedukuje Po przeczytaniu dokumentacji MySQL wydedukowalem, ze umieszczanie w ogloszeniu wymagania dotyczacego znajomosci MySQL jest bzdura, chyba ze ktos nie ma tworzyc stron WWW, a ma zostac oddelegowany do pracy zdalnej albo na miejscu w Szwecji jako deweloper MySQL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: 82.139.40.* 09.01.06, 15:23 zawsze zawyżają wymagania ponad te które są rzeczywiście użyteczne podczas pracy...język angielski i niemiecki biegły a w firmie od 5 lat ani uwidzisz obcokrajowca ani do czytania dokumentów nie jest niezbędny wszystko po polsku..podobnie miał mój znajomy w ogłoszeniu pisało o znajomości języków programowania, baz danych itd a chodzi i wgrywa jedynie windowsy ewentualnie zakłada skrzynki pocztowe ;)..o wiele łatwiej młodym jednak znależć pracę przez kogoś niż dopasowując się do wymagań z ogłoszenia które są przesadnie wyśrubowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:50 Owszem wniosek prosty - ten ktoś proponuje za małą kwotę! 1200 zł zarabia zwykły robotnik po podstawówce czy zawodówce, wykonując podstawowe prace fizyczne typu kopanie rowów, załadunek, rozładunek, magazyn itp. Jak łatwo można się domyślić osobie takiej nie można powierzyż pracy programisty PHP, gdyż po prostu się na tym nie zna - zupełnie nie jej profil zawodowy - jak i czasem intelektualny - choć nie zawsze. W związku z czym jasne wydaję się, że za pracę która w większości wymaga wysilania umysłu a nie mięśni, należy po prostu więcej zapłacić. I tak się dzieje w każdym cywilizowanym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.gorzow.mm.pl 09.01.06, 15:54 > Owszem wniosek prosty - ten ktoś proponuje za małą kwotę! 1200 zł zarabia zwykł > y robotnik po podstawówce czy zawodówce, wykonując podstawowe prace fizyczne ty > pu kopanie rowów, załadunek, rozładunek, magazyn itp. No i jeszcze nauczyciele,pielegniarki,lekarze... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik pupu Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:47 Ludzie nie przejmujcie się takimi artykułami - rynek pracy w Polsce jest chory! Wymagania firm rekrutujących i pracodawców są ogromne. Jak ktoś zna język obcy i ma trochę oleju w głowie powinien wyjechać stąd do NORMALNEGO kraju. Nie chodzi tylko o zarobki ale o normalne (ludzkie) traktowanie pracowników bo w Polsce to rzadkość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kundel Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.dsl.crchtx.swbell.net 09.01.06, 15:52 praca przez internet....to wyprawa na ksiezyc, lub jak kto woli szkoda czasu...! ludzi brakuje ......ale nie tu ! gra w totolotka jest b.zblizona do tego poszukiwania pracy, najlepiej to rozwiesic CV na slupach i przystankach tramwajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
biedri Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr 10.01.06, 08:07 A czy ktos z was ma może dostęp do pełnej wersji raportu "E -rekrutacja 2005", o ktorym jest mowa w artykule? Chetnie sie zapoznam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:57 Ja uważam że to co się dzieje na rynku pracy to niedopuszczalne!!!!. Skonczyłam kierunek zdrowie publiczne na Wydziale Ochrony Zdrowia CMUJ. Uważam że powinno się cos z tym zrobić!!!. Bez znajomości nie ma szans znaleźć pracy!!!. Wiem bo sama szukam i mam juz dość!!!. Zastanawia mnie jedno: na wykształcenie młodych ludzi łozy się pieniądze z budżetu Państwa!. Średnio jeden student kosztuje budżet ok. 300.000 zł!!!. I zamiast robić wszystko żeby młodzi ludzie pracowali, kapitał się zwracał do budżetu to młodzi wyjeżdzają za granice!!!. Produkujemy tanią i dobrze wykwalifikowaną siłę robocza dla innych krajów!!!. Brak mi słów na to wszystko!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Rekrutacja przez internet: łatwiej wysłać, tr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:44 zgadzam się z tobą w 1000% Krótko zwięźle i na temat!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś