Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Umowa o pracę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 21:21
    Witam, na rozmowie o pracę dostałem od pracodawcy następującą propozycję: po kilkumiesięcznym okresie próbnym (praca na umowę o dzieło) mam założyć własną działalność gospodraczą, a następnie podpisać z pracodawcą umowę (dokładnych warunków w tej chwili nie znam). Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania w stosunku do pracy na etacie?
    Dzieki za pomoc :)
    Obserwuj wątek
      • mbanaszk Re: Umowa o pracę 09.01.06, 23:28
        Umowa o dzieło to najgorsze z rozwiązań !
        W przypadku tejże umowy obowiązuje opłacenie podatku dochodowego przez
        zleceniodawcę, ale Umowa ta nie jest objęta ubezpieczeniem społecznym !
        Sam sobie będziesz musiał ZUS opłacac, a czy ci się to opłaci ? Musisz
        policzyć. Poszukaj ile kosztuje miesięcznie utrzymanie działalności
        gospodarczej.

Umowa zlecenie :
        Umowa cywilnoprawna zawierana w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, a
        obowiązek ubezpieczeń społecznych. Wykonując pracę na podstawie takich umów
        (czyli z podmiotami prowadzonymi działalność gospodarczą) nie podlegamy ani
        ubezpieczeniom społecznym, ani ubezpieczeniu zdrowotnemu. Obowiązkowymi
        ubezpieczeniami społecznymi oraz ubezpieczeniem zdrowotnym będą wyłącznie
        ubezpieczenia z tytułu prowadzonej działalności.

Praca na etacie ? Masz comiesieczną pensyjkę, zakłąd pracy rozlicz się z US i
        opłaca wszelkie należne składki.

Dlatego ja pracuję (jeszcze) na etacie, bo wygodniej mi sie zarabia niż pracuje
        na siebie.
        • Gość: Mustafa Re: Umowa o pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 00:11
          Dzieki za odpowiedź. Mam kolejne pytanie. Powiedzmy, że okaże się, że pensja wynikająca z umowy o dzieło, po odliczeniu kosztów samozatrudnienia będzie nieco wyższa, niż pensja netto w przypadku, gdybym był zatrudniony na etat. Czy mimo wszystko "etat" jest korzystniejszym rozwiązaniem? Chciałem jeszcze zaznaczyć, że do końca studiów zostało mi jeszcze pół roku... Czy to coś zmienia?
      • Gość: Mustafa Re: Umowa o pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:36
        Jakies pomysly? Czas leci ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka