Gość: ali IP: 195.175.37.* 28.04.06, 20:19 mam staż z pupu na 9 miesięcy chciałbym skrócić do 3 z powodu wyjazdu do pracy za granicę (nie mam na to papierów, wiadomo...) czy udalo sie komus czas trwania stazu (nie przerwania)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mel Re: skrócenie stażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 21:38 Przerwanie = skrocenie jedno i to samo. Jesli bedziesz miala tam za granica podpisaną umowę o pracę to spoko.Mozesz bez zadnych konsekwencji sobie przerwać Ale jesli nie to musisz im zwrocic pieniadze za czas kiedy bylas na stazu :/ takie realia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: skrócenie stażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 22:03 jedyną konsekwencją z przerwania stażu bez podawania przyczyny jest opłacenie kosztów badań lekarskich, ok. 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleofa Re: skrócenie stażu IP: 217.197.78.* 29.04.06, 08:12 No nie za bardzo mogę się zgodzić, że skrócenie = przerwanie stażu. Można założyć przecież, że np. dyrektor urzędu pracy z uwagi na zaistniałe okolicznośi lub na prośbę zainteresowanego może ten staż skrocić. Każdą umowę przecież można zmienić wprowadzając do niej aneks. Musi być tylko zachowany minimalny termin trwania stażu tj 3 miesiące. W co mowia przepisy: § 8. 1. Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 24 sierpnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu oraz przygotowania zawodowego w miejscu pracy(Dz. U. Nr 185, poz. 1912 z 26 sierpnia 2004 r.) mówi wyraźnie: "Starosta na wniosek bezrobotnego odbywającego staż lub przygotowanie zawodowe może rozwiązać z pracodawcą umowę o odbycie stażu lub przygotowania zawodowego w przypadku nierealizowania przez pracodawcę warunków odbycia stażu lub przygotowania zawodowego, po wysłuchaniu pracodawcy". Zapraszam do PUPów i zapoznanie się z treścią waszych umów, a zobaczycie że prawie każdy staż nadaje się do przerwania. Do tego dodajmy, że pracodawca MA OBOWIąZEK: 1) zapoznaje bezrobotnego z programem stażu lub przygotowania zawodowego; 2) zapoznaje bezrobotnego z jego obowiązkami oraz uprawnieniami; 3) zapewnia bezrobotnemu profilaktyczną ochronę zdrowia w zakresie przewidzianym dla pracowników; 4) szkoli bezrobotnego na zasadach przewidzianych dla pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych oraz zapoznaje go z obowiązującym regulaminem pracy; ... Odpowiedz Link Zgłoś