Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

LOGISTYKA teoria i praktyka

IP: 195.94.210.* 24.10.01, 09:25
    pytanie do ludzi, którzy są z wykształcenia logistykami i pracują w swoim
    zawodzie. Czy uważacie, że uczelnia dobrze przygotowała was do tego zawodu.
    Jeżeli tak to z jaką uczelnie kończyliście.
    Z góry dziękuje
    Obserwuj wątek
      • Gość: stefan Re: LOGISTYKA teoria i praktyka IP: 212.244.106.* 24.10.01, 10:20
        Gość portalu: IB napisał(a):

> pytanie do ludzi, którzy są z wykształcenia logistykami i pracują w swoim
        > zawodzie. Czy uważacie, że uczelnia dobrze przygotowała was do tego zawodu.
        > Jeżeli tak to z jaką uczelnie kończyliście.
        > Z góry dziękuje

Czesc,

jestem logistykiem i oto moje 2 grosze.

Logistyka to bardzo szeroka dzialka, poziom ksztalcenia logistykow jest niski, a
        program przestarzaly. Jeszcze kilka lat temu bylo kilka uczelni, glownie AE
        (kierunki Transport lub Transport i Logistyka) i SGH.
        Ich programy sa bardzo wyspowe lub marketingowe (SGH).

W chwili obecnej powstaja nowe uczelnie - Wyzsza Szkola Logistyki w Poznaniu i we
        Wroclawiu.

Moim zdaniem teoria jest zle wykladana (zle ulozony program) a sama dziedzina ma
        sie nijak w wiekszosci przedsiebiorstw do rzeczywistosci.

Oczywisciejest grupa przedsiebiorstw handlowych i produkcyjnych, gdzie najwyzsze
        kierownictwo zrozumialo, ze logistyka jest kluczem do sukcesu. Zatrudnili tam,
        logistyka w randze dyrektora, ktory ma tyle samo do powiuedzenia co gosc z
        finansow i sprzedazy.

Takich firm jest malo. Wiekszosc traktuje logistyke jako centrum kosztow i w
        rezultacie logistyka znajduje sie w pionie dyr. technicznego lub sprzedazy.

Ale to sie zmieni. Musie zmienic bo nie maja innego wyjscia.
        Pozdrawiam brac logistyczna.
        • Gość: IB Re: LOGISTYKA teoria i praktyka - do Stefana IP: 195.94.210.* 25.10.01, 06:54
          No to gdzie można się wyedukaować w dziedzinie logistyki?
          Pytam ponieważ zaczęłam od praktyki - pracuję w firmie logistycznej, a ponieważ
          interesuje mnie ten temat chciałabym teraz pogłębić wiedzę w tej dziedzinie.
          Pozdr
          • Gość: stefan Re: LOGISTYKA teoria i praktyka - do Stefana IP: *.sap-ag.de 25.10.01, 09:44
            SGH - polroczne, ale nie polecam bo sa to teksty marketingowe
            AE Poznan - 2xpodyplomowe
            pierwsze to sa katedry loistyki i transportu
            drugie katedry systemow logistycznych
            obydwa programy sa nieaktualne

powyzsze bardziej tycza sie logistykie przedsiebiorstwa produkcytjnego/handlowego
            niz providera logistycznego

Ty moim zdaniem jesli chcesz sie specjalizowac w swojej dzialce powinnas szukac
            podyplomowych z transportu z elementami logistyki, natomiast jesli chcesz to
            mozesz wybrac cos szerszego - moze Kozminskiego oferuje szeroki program?

Opisz ich program a powiem Tobie male co nieco.

Pozdrawiam

> No to gdzie można się wyedukaować w dziedzinie logistyki?
            > Pytam ponieważ zaczęłam od praktyki - pracuję w firmie logistycznej, a ponieważ
            >
            > interesuje mnie ten temat chciałabym teraz pogłębić wiedzę w tej dziedzinie.
            > Pozdr

• Gość: IB Re: LOGISTYKA teoria i praktyka - do Stefana IP: 195.94.210.* 25.10.01, 12:18
              Ich program to kolejno: 1. Podstawy zarządzania logistycznego
              przedsiębiorstwem, 2.zarządzanie zapasami, 3. zarządzanie przepływem
              materiałów, 3. zarządzanie transportem, 4. zarządzanie systemem magazynowym, 5.
              zarządzanie zasobami przediębiorstwa, 6. rachunkowość zarządcza.
              Co o tym myślisz? jeszcze jedno, twierdzisz, że wiekszość programów
              realizowanych na uczelniach jest nieaktualna, jaką mogę mieć pewność, że
              program realizowany u Koźmińskiego jest na czasie.
              Pozdrawiam
              • Gość: stefan Re: LOGISTYKA teoria i praktyka - do Stefana IP: *.sap-ag.de 25.10.01, 13:00
                nie wiem, nie znam w szczegolach tego programu
                dobrze, ze jest rachunkowosc zarzadcza, tak aby moc podejmowac decyzje dotyczace
                logistyki

program ponizszy wyglada tez wyspowo, ale jesli mieszkasz w wawie to bierz ten i
                juz
                w kazdym razie nie bierz SGh bo drogi i marketingowy

szkoda ze nie ma dzialu o systemach wspierajacych zarzadzanie logistyczne
                opartych na koncepcji MRPII/ERP oraz nowe rozwiazania klasy APS
                W Twoim przypadku wazne byloby WMS (warehouse management systems) plus TMS
                (transportation management system), ktore czasami (przynajmniej w czesci
                funkcjonalnosci) sa czescia niektorych wiekszych lub zorinetowanych na logistyke
                aplikacji ERP.

Bo jedno jest pewne logistyka bez systemu to juz nie jest logistyka a wyspy
                problemow.

Bierz Kozminskiego - z tego co wiem szkola ma dobra opinie.

Pozdrawiam!

> Ich program to kolejno: 1. Podstawy zarządzania logistycznego
                > przedsiębiorstwem, 2.zarządzanie zapasami, 3. zarządzanie przepływem
                > materiałów, 3. zarządzanie transportem, 4. zarządzanie systemem magazynowym, 5.
                >
                > zarządzanie zasobami przediębiorstwa, 6. rachunkowość zarządcza.
                > Co o tym myślisz? jeszcze jedno, twierdzisz, że wiekszość programów
                > realizowanych na uczelniach jest nieaktualna, jaką mogę mieć pewność, że
                > program realizowany u Koźmińskiego jest na czasie.
                > Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka