Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmiana pracy a urlop

IP: *.gebsystem.eu / *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 08:55
    witam serdecznie,mam pewne pytanie :)
    otoz, niedlugo zmieniam prace - (3 lipca) i w chwili obecnej nie wiem co
    zrobic. Wiem,ze musze zlozyc podanie o rozwiazanie umowy o prace z moim
    obecnym pracodawca (za porozumieniem stron rzecz jasna), ale co z pozostalym
    urlopem? (ponad 3 tygodnie)??? Czy odczekac do poczatku lipca i wtedy dopiero
    zlozyc podanie? w tym przypadku bedac juz niejako na urlopie zaczne prace w
    drugiej firmie, a i za urlop otrzymam wynagrodzenie. Obawiam sie po prostu,ze
    jak zloze podanie teraz to OD RAZU beda mi kazali isc na urlop, ktory
    przeciez i tak trzeba wykorzystac, bo firma nie daje ekwiwalentu w
    gotowce :))) sama nie wiem, poradzcie cos! :)))
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: Zmiana pracy a urlop 20.06.06, 08:59
        O ile nie chodzi o urlop zalegly, to masz prawo jedynie do urlopu za okres przepracowany - a nie za do konca roku. - tamten obchodzi juz nastepna firme.
        jesli jeszcze nie zlozyles wypowiedziena, to nie wiem jak sobie wyobrazasz podjecie pracy 1 - lipca - chyba tylko za porozumieniem stron lub pracujesz ponizej roku i masz wypowiedzenie tygodniowe czy 2tygodniowe.
        • onlyou Re: Zmiana pracy a urlop 20.06.06, 09:45
          zostalo mi do wykorzystania dokladnie 17 dni urlopu. Nie skladam wypowiedzenia,
          bo w tym przypadku dotyczylby mnie okres wypowiedzenia, ktory moze trwac nawet
          3 miesiace. Skladam wniosek o rozwiazanie umowy, a to zupelnie inna kwestia :)
          i rzeczywiscie, za porozumieniem stron.
          Ok, wyjasnie to na przykladzie... moja znajoma, ktorabyla wpodobnej sytuacji,
          rowniez znalazla sobie inna prace, a w poprzedniej nalezal sie jej jeszcze
          tydzien urlopu. No wiec zlozyla rezygnacje z umowy za porozumieniem stron i
          automatycznie, bedac jeszcze na urlopie z poprzedniej pracy, rozpoczela
          nastepna... i dostala jeszcze wynagrodzenie za przebyty urlop + pensje juz z
          nowej pracy.
          I moje pytanie jest nastepujace, czy mozna w ten sposob zrobic? Nie chce,zeby
          bylo to niezgodne z prawem... wiec wole sie upewnic :)))
          • krzysztofsf Re: Zmiana pracy a urlop 20.06.06, 09:54
            onlyou napisała:

> zostalo mi do wykorzystania dokladnie 17 dni urlopu.

Czyli masz urlop zalegly za 2005 r?
            Bo za biezacy nalezy ci sei najwyzej 12 dni.(2 dni za przepracowany miesiac przy najwyzszym wymiarze urlopu)

>Nie skladam wypowiedzenia,
            >
            > bo w tym przypadku dotyczylby mnie okres wypowiedzenia, ktory moze trwac nawet
            > 3 miesiace. Skladam wniosek o rozwiazanie umowy, a to zupelnie inna kwestia :)
            > i rzeczywiscie, za porozumieniem stron.

To juz wszystko zalezy jak sie dogadasz.
            W skrajnym przypadku WYPOWIEDZENIE (a nie jakis tam wniosek) bedzie nieprzyjete i zostaniesz poproszony o zlozenie wypowiedzenia w noormalnym ustawowym terminie lub dalsza prace - czyli pracujesz do konca lipca.

> Ok, wyjasnie to na przykladzie... moja znajoma, ktorabyla wpodobnej sytuacji,
            > rowniez znalazla sobie inna prace, a w poprzedniej nalezal sie jej jeszcze
            > tydzien urlopu. No wiec zlozyla rezygnacje z umowy za porozumieniem stron i
            > automatycznie, bedac jeszcze na urlopie z poprzedniej pracy, rozpoczela
            > nastepna... i dostala jeszcze wynagrodzenie za przebyty urlop + pensje juz z
            > nowej pracy.

To jest jasne. Oczywiscie ze mozna w czasie urlopu placonego przez poprzednia firme pracowac juz w nastepnej, jak mozna rowniez pracujac w jednej firmi pracowac (np wieczorem na pol etatu) w innj, o ile nie ma podpisanych osobnych uzgodnien z glownym pracodawca.

> I moje pytanie jest nastepujace, czy mozna w ten sposob zrobic? Nie chce,zeby
            > bylo to niezgodne z prawem... wiec wole sie upewnic :)))

Twoja sprawa jak spedzasz urlop - w przeciwienstwie do zwolnienia lekarskiego, jak niektorym sie wydaje( nie chca zwolnic z firmy, idzie na zwolnienie lekarskie i sadzi ze w tym samym czasie bedzie mogl legalnie ztrudnic sie u nowego pracodawcy.)
            • krzysztofsf Re: Zmiana pracy a urlop 20.06.06, 09:56
              - czyli pracujesz do konca lipca.

Piszesz o 3-miesiecznym - czyli nawet praca do konca wrzesnia i w tym czasie wykorzystanie naleznej czesci rocznego urlopu.
              • onlyou Re: Zmiana pracy a urlop 20.06.06, 10:18
                Sorki,cos tu chyba sama namieszalam... i powoli sie gubie, chyba sie nie
                zrozumielismy, wiec sprobuje wyjasnic jeszcze raz (notabene bardzo dziekuje za
                porady)
                1. Umowe mialam zawarta w 1998 roku na czas nieokreslony,wiec zaden okres
                wypowiedzenia mnie nie dotyczy. Zadne 3 miesiace, miesiac,2tygodnie czy
                tydzien... po prostu rozwiazuje umowe i juz :)

2. Zostalo mi 17 dni urlopu za rok 2006 (bo zalegly z 2005 roku ustawowo trzeba
                bylo wykorzystac do konca marca 2006).

3. Umowe z przyszlym pracodawca bede miec zawarta od 3 lipca 2006

4. czyli w poprzedniej pracy pracuje do 2 lipca 2006, dodaje do tego 17 dni
                nalezytego urlopu, czyli tym samym umowe rozwiazuje za porozumieniem stron z
                dniem 19 lipca 2006.

5. a od 3 lipca juz rozpoczynam prace w nowej firmie (jeszcze przez 17 dni
                wykorzystaujac urlop z poprzedniej pracy),tak jak napisales, to moj urlop i
                robie z nim co chce :)))

mam nadzieje,ze teraz sie troche rozjasnilo...

• krzysztofsf Re: Zmiana pracy a urlop 20.06.06, 10:26
                  onlyou napisała:

> mam nadzieje,ze teraz sie troche rozjasnilo...

rozjasnilo.
                  Wklep w google "kodeks pracy" i poczytaj o rozwiazaniu umowy o prace, bo szczerze4 mowiac, nie masz o tym pojecia.
                  Praktycznie kazda twoja wypowiedz jest bledna.

>
                  • onlyou Re: Zmiana pracy a urlop 20.06.06, 10:31
                    nocoz, to biore sie za czytanie :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka