Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Obsługa klienta-jak zmienic pracę.

10.07.06, 12:58
    Dzień Dobry! Mam 25 lat i 5 lat doświadczenia w obsłudze klientWw jednym z
    urzędów (wraz ze szkoleniami).Chciałabym zmienić pracę ze względu na zarobki
    i mozliwośc rozwoju ale nie wiem w jakich branżach mam szukać.W swojej branży
    zajowałam się obsługa klienta w zakesie architektury, chociaż nie mam
    wykształcenia architektonicznego ani budowlanego to jest to czym się
    interesuje.Proszę o radę!
    Obserwuj wątek
      • r.richelieu Re: Obsługa klienta-jak zmienic pracę. 10.07.06, 16:20
        Obsługa klienta to taki stacjonarny handlowiec, zostań więc PHocem w branży
        budowlanej na przykład. Tyle, że ... fakt, że jakikowiek urząd zatrudnił u
        siebie osobę bez odpowiedniego wykszałcenia, świadczy o Twojej silnej tam
        pozycji (a wraz z tym silnej pozycji cioci, wujka, szwagra, kochanka, czy kogo
        tam jeszcze) lub o tym, że jest to mała miejscowość, więc i wymagania mniejsze.
        Masz pewnie wykształcenie choć trochę zbieżne, bo to dość nieprawdopodobne. Pół
        roku byłam urzędnikiem w wydziale architektury zanim zaczęłam architekturę, ale
        ile trzeba było się nagimnastykować, by udowodnić, że się znam z wykształceniem
        jakim wtedy miałam.
        Pomimo tego, że obsługa klienta nie jest specjalnie rozwojowa, to stanowisko
        urzędnicze jest jednym z najbardziej stabilnych, w przeciwieństwe do handlowca,
        który może co prawda zarobić dużo, ale większość z zarobków to prowizja. Nie
        szkoda Ci tej stabilności?
        Głupio mówić o branżach, bo pewnie nie będzie Ci się uśmiechać praca w składach
        czy marketach budowlanych, ale już w salonach łazienkowych, wyposażenia wnętrz
        jako sprzedawca. Na minus działa obsługa klienta w urzędzie, bo w urzędzie są
        petenci, a nie klienci (mimo trąbienia o zmianie stosunku do ludzi), i inaczej
        się załatwia z nimi sprawę. To oni muszą się wykazać. Jako sprzedawca jest
        dokłanie odwrotnie.
        Studia są drogie, czasochłonne i stosunkowo ciężkie. Ale może przynajmniej
        studium skończ architektoniczne lub budowlane. Nie ma chętnych na studiumy,
        dostaniesz się na pewno, a i można jeszcze się denerwować tym, czy z braku
        chętnych otworzą nam klasę. Ale porządne studium, przy jakimś porządnym
        państowym technikum. Te Żaki i inne Progressy to pic na wodę, tylko dla
        papierka, choć pracodawca głupi pewnie też nie jest i wie ile jest wart taki
        papier.
      • sirtalent Re: Obsługa klienta-jak zmienic pracę. 10.07.06, 23:33
        będąc z natury wredny i podły zapytam:
        a co rozumiesz przez możliwości rozwoju, skoro nawet nie masz pewności w jakiej
        branży chcesz pracować ?

zachęcam też do rzetelnej refleksji nad powodami, dla których chcesz zmienić
        pracę. Czy chodzi tylko o kasę, możliwości rozwoju (cokolwiek by to nie
        znaczyło). Czy nie jest też tak, że masz już dość tych okropnych,
        niedoinformowanych a za to zawsze wymagających klientów ?
        Dopiero po głębokim zastanowieniu nad przyczynami decyzji, warto się zastanowić
        w którym kierunku iść dalej. Jeżeli to praca z ludźmi jest dla Ciebie zbyt
        dużym obciążeniem, to nie warto powielać błędu bo to prosta droga do frustracji
        i niespełnienia.
        Jeżeli jednak to nie praca z klientami jest problemem, to warto się zastanowić
        nad pracą PH. Myślę, że z powodzeniem możesz próbować w branży wyposażenia
        wnętrz, dekoracyjnej, innych okołobudowlanych - tam gdzie kobieta może być mile
        widziana. W czystej budowlance raczej wątpię by się udało. Trzeba też brać pod
        uwagę, że praca handlowca oprócz niewątpliwych korzyści, niesie za sobą pewne
        niedogodności. Wymagana dyspozycyjność, nacisk na wyniki, częste wyjazdy -
        wszystko to sprawia że do czasu "ustawienia sobie" rynku, początkujący
        handlowiec musi dać z siebie naprawdę wszystko a to z kolei wypełnia niemal
        całe życie. Taka praca potrafi dać wiele satysfakcji, pod warunkiem że się jej
        poświęcisz bez reszty. Inaczej niewiele osiągniesz i w najlepszym wypadku
        będziesz "średniakiem". A przy sporej rotacji w działach sprzedaży, "średniak"
        długo się nie utrzyma.
        • astra21 Re: Obsługa klienta-jak zmienic pracę. 11.07.06, 15:22
          Wiesz ja bardzo lubie prace z ludźmi ale niestety nie mam tam szans na
          rozwój,większe zarobki a atmosfera jest do kitu.Pozatym uważam że jestem dobra
          w tym co robie i naprawde lubiłam swoja prace i kontakt z ludzmi ale moja
          szefowa mnie nie docenia, nie ma szkoleń z zakrsu architektury ale są wymagania
          znam nie mal całe prawo budowlane na pamięc ale sa rzeczy których nie jestem w
          stanie przeskoczyć.Generalnie wiedzą że żaden architekt nie będzie u nich
          pracował za marne grosze.Mnie wzieli bo byłam chętna i wcześniej pracowałm 3
          lata wywdziale architektury(wysyłałam korespondencje, obsługiwałam
          sekretariat), pozatym nikt inny niechciał przejśc do obsługi klientów.Teraz
          jest tak że dostałam podwyżkę ale koleżanki z wydziału są wściekłe i nie chcą
          udzielać mi informacji a jeszcze do tego skarża się na mnie a ja chociaż się
          staram i naprawde lubie prace z klientami i staram się im pomóc mam dosyć tej
          całej atmosfery i dlatego chce zmienić prace.Co z tego że jest stblina jak
          atmoSFERA JEST kitu.
          • r.richelieu Re: Obsługa klienta-jak zmienic pracę. 11.07.06, 17:52
            ;) Atmosfera do kitu, właśnie. U mnie było 30 bab i 2 faceto-chłopców, szkoda
            gadać jaki to rozgdakany kurnik był.
            Jeśli nie PHowiec, to inny, pokrewny urząd. Wydział gosp. komunalnej, g.
            nieruchomościami, inwestycji, remontów lub zmień miasto. Z 3 latami w urzędzie
            kwalifikujesz się na większość stanowisk urzędniczych najniższego chociażby
            stopnia.
      • patrycja.zasieczna Re: Obsługa klienta-jak zmienic pracę. 12.07.06, 14:59
        Podstawowe pytanie na jakie musi sobie Pani odpowiedzieć, to czy nadal chce
        Pani zajmować się obsługą klienta. Na pewno najłatwiej będzie Pani znaleźć
        pracę w pokrewnej branży. Proszę zobaczyć na internecie aktualne ogłoszenia o
        pracy być może na tej podstawie zorientuje się Pani na jakie stanowiska mogłaby
        Pani aplikować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka