Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dyplom a praca fizyczna...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 15:27
    Witam

Czy znajdą sie ludzie na forum, którzy mimo iz posiadają dyplom jakiejs
    uczelni pracują fizycznie, i czy jestescie zadowoleni z takiej pracy? No bo
    wiadomo o prace dzisiaj cholernie ciezko, zwlaszcza ludziom po studiach, a
    nieraz praca fizyczna jest o wiele lepiej platna niz praca np. w banku na
    stanowisku doradcy klienta, gdzie niejednokrotnie proponują 800 zł netto, czy
    jakas praca w urzedzie za podobne pieniądze.
    Czy wy absolwenci potrafilibyście wrzucic dyplom gleboko do szafy i zabrac
    się za prace, ktora jednak nie da wam prestizu ale jest za to o wiele lepiej
    platna? Czekam na odpowiedzi

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • bmwariat Re: Dyplom a praca fizyczna... 13.09.06, 15:33
        Pracowałem fizycznie po skończeniu studiów. Pracowałem przy produkcji
        styropianu za około 3 tys netto:) Niestety ...Polska weszła do UE, doszedł VAT
        i facet pozwalniał połowe załogi...:(
        • Gość: Andrzej Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 16:18
          Jeszcze 2 tygodnie temu pracowałem fizycznie za 800 zł na rękę.Teraz siedzę w
          biurze za 1200.
      • absolwencina Re: Dyplom a praca fizyczna... 14.09.06, 07:07

ludzi do pracy fizycznej brakuje - więc pracownicy są szanowani i przyzwoicie
        opłacani - biorąc pod uwagę rodzaj wykonywanej pracy, do której nie potrzeba
        specjalnych kwalifikacji, uzdolnień;

natomiast chętnych do tzw pracy umysłowej, absolwentów nie uczących niczego
        studiów, jest w nadmiarze, chodzi mi oczywiście o tą najprostszą pracę
        umysłową - biurową, a nie o specjalistów, w tym przypadku pracodawcy często
        płacą nie wiele lepiej niż za najprostsze prace fizyczne i traktują pracowników
        jak śmieci - robią uprzejmość, że w ogóle raczyli zatrudnić;

• qvintesencja Prawo popytu i podazy 14.09.06, 07:45
          absolwencina napisał:

> ludzi do pracy fizycznej brakuje - więc pracownicy są szanowani i
          przyzwoicie
          > opłacani - biorąc pod uwagę rodzaj wykonywanej pracy, do której nie potrzeba
          > specjalnych kwalifikacji, uzdolnień;

Dziala prawo popytu i podazy. Poza tym posiadanie dyplomu nie swiadczy ze ktos
          ma jakies kwalifikacje i uzdolnienia. Zeby to chociaz tytul Magistra gwarantowal
          ze nie robi sie bledow ortograficznych ale przeciez jest typowe ze Magistrowie
          cierpia na dysleksje.

> natomiast chętnych do tzw pracy umysłowej, absolwentów nie uczących niczego
          > studiów, jest w nadmiarze, chodzi mi oczywiście o tą najprostszą pracę
          > umysłową - biurową, a nie o specjalistów, w tym przypadku pracodawcy często
          > płacą nie wiele lepiej niż za najprostsze prace fizyczne i traktują
          pracowników
          > jak śmieci - robią uprzejmość, że w ogóle raczyli zatrudnić;

Dziala prawo popytu i podazy. Jesli jest nadmierna podaz to wartosc pracy spada
          i pojawiaja sie patologie w traktowaniu pracownikow ("800 zeta brutto,
          dyspozycyjnosc 7x24 a jak sie nie podoba to coorva won bo za brama czekaja").
          Podobnie jest z kazdym innym towarem. Jezeli na przyklad jest nadmierny urodzaj
          kartofli to ceny spadaja ponizej kosztow produkcji i kartofle oplaca sie
          zniszczyc.
      • sandwich1 Re: Dyplom a praca fizyczna... 14.09.06, 09:21
        Jestem Informatykiem po studiach z 10-letnim stażem. Pracuję fizycznie o ponad
        dwóch lat jako robol na hali na 4 zmiany i wcale nie dlatego,że mi to odpowiada
        lub płaca jest godziwa. Mma 3-kę dzieci i nie mam innego wyjścia.
      • Gość: ### Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 10:01
        No właśnie tu jest problem .Ludzie z wykształceniem wyższym pracują na
        stanowiskach gdzie dyplom nie jest potrzebny. Przez nich osoby z wykształceniem
        srednim i zawodowym nie mają pracy, ponieważ mgr. lub inżynier wykonuje prace
        którą powinien robic technik lub osoba z wykształceniem średnim.
      • Gość: jogi Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:12
        Ciągle do ludu nie dociera fakt że ludzi z dyplomami wyższych uczelni wystarczy
        tylko 10% populacji pracujących reszcie wystarczy maksimum srednie a najlepiej
        dobre zawodowe.
        • Gość: Darek Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:55
          Tylko, że na Zachodzie ludzi z wyższym wykształceniem jest dużo więcej i takie
          wykształcenie to dla nich norma i jakoś znajdują pracę, głoiwnie w sektorze
          usług i finansów. Niestety u nas sektor ten dopiero się rozwija i jeszcze długo
          nie osiągnie zachodniego pułapu.
          • Gość: jogi Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 14:00
            Jak nie będziesz miał zwykłej produkcji to możesz zapomnieć o usługach a tym
            bardziej o finansach.
            • Gość: Darek Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 14:19
              A to już nie moja wina... I nikt mi nie zabroni się uczyć i mieć wyższego
              wykształcenia, bo gospodarka się nie rozwija...
              • Gość: jolka Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 15:38
                ucz się , bardzo dobrze.Tylko po skończeniu edukacji szukaj pracy zgodnych z
                twoimi kwalifikacjami i wykształceniem a nie szukaj "przechowalni" którą ludzie
                ze średnim wykształceniem traktowali by docelowo.
                • Gość: Andrzej Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 15:55
                  W miejscu gdzie ostatnio pracowałem kilka osób miało magistra,ale co z tego????
                • Gość: Jolek Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:27
                  To mam rozumieć, że ludzie z wyższym wykształceniem są ogólnie w Polsce
                  "zakałą", bo blokują pracę tym ze średnim wykształceniem..?
                  Ciekawe. Wobec tego Pani ze swoim wykształceniem blokuje pracę dla ludzi po
                  zawodówkach..
                  • Gość: jolka Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:23
                    mylisz się , jestem technikiem i pracuje jako technik.Osoba po zawodówce nie
                    może pracować na moim stanowisku.
                    Nie napisałam , że ktoś tu jest zakałą -to twoje słowa. Chodzi mi o to aby mgr
                    wykonywał prace dla osób z wyższym wykształceniem.
                    • Gość: Jolek Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:34
                      Ja też jestem technikiem, z wyższym wykształceniem.
                      Więc jak jestem po studiach, to już nie mogę pracować jako technik..?
                    • Gość: Sabina Re: Dyplom a praca fizyczna... IP: *.chello.pl 20.09.06, 20:18
                      to jest najgorsza chyba glupota, jaką przeczytalam na tym forum!!!
                      Mgr-y nie pracuja na odpowiednich stanowiskach, bo takich jest za malo!!!!!!!!
                      nie trzeba byc po studiach, zeby to chyba zrozumiec!!!!
                      Ja tez zamierzam isc teraz do fizycznej pracy, bo dosyc mam szukania pracy
                      przez ponad 2 miechy!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka