Forum Praca Praca
ZMIEŃ
      • Gość: położna Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.03.10, 17:34
        POŁOŻNA najlepiej (według PIELĘGNIARKI) jak by pracowała tylko na
        porodówce, przyjmie dziecko rodzącej kobiety a pielęgnacją to my PIELĘGNIARKI
        się zajmiemy bo my to najlepiej umiemy robić, bo położna to nie
        pielęgniarka, itp, itd.....
        Kierunek nie ma racji bytu, perspektyw( przy tak dużym loby pielęgniarskim
        dbającym o własny rynek pracy) ciężka praca, na rynku mało miejsc pracy,
        trudne studia(jak się nie przyłożysz do nauki to jako położna nie
        zaistniejesz), małe pieniądze, brak możliwości przekwalifikowania się, tarcia
        z pielęgniarkami, które z uporem spychają położne na margines pielęgniarstwa
        (chociaż fundamentem w ówczesnym świecie zawodu położnej jest pielęgniarstwo
        ogólne czyli licencjat pielęgniarstwa), stanowią większość i
        ograniczają dostęp do miejsc pracy położnym.

• Gość: ewa59 Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.03.10, 17:54
        POŁOŹNA ma prawo odbyć kursu dla instrumentariuszek lub anestezjologiczny- do
        pracy na bloku operacyjnym. Położna instrumentariuszka lub położna
        anestezjologiczka – jak to pięknie i dumnie brzmi. Dlaczego pielęgniarka może
        ukończyć ten kurs a położna nie, skoro wyraża potrzebę rozwoju swych
        umiejętności? Panie pielęgniarki mamy 20 wiek -nie ograniczajcie dostępu do
        wiedzy POŁOŻNYM!
        mgr położnictwa (2009-10-29 19:23)

• Gość: położna Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.03.10, 18:02
        Obecnie w XX wieku FUNDAMENTEM wiedzy położnej jest wiedza z pielęgniarstwa
        ogólnego(licencjat pielęgniarstwa). Położna dyplomowana ma umiejętności
        pielęgniarki ogólnej pomimo tego, że nie ma tytułu dyplomowanej pielęgniarki.
        Do tej pory uważano, że położna ma kwalifikacje pielęgniarki ogólnej i może
        wykonywać jej pracę, a pielęgniarka ogólna nie ma kwalifikacji położnej i nie
        wykona jej pracy.
        mgr położnictwa (2009-10-29 19:51)

• Gość: położna Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.03.10, 18:15
        Praca na porodówce położnej to praca w kontakcie z krwią, moczem, wodami
        płodowymi, kałem, wymiocinami, potem, śliną, ropą, smółką, również narażenie
        na wirusy, bakterie, grzyby, kontakt z chorymi zakaźnie(WZW, HIV, itp,itd,),
        pracują w tych warunkach w bezpośrednim kontakcie lub styczności przez 12
        godzin( przez cały dyżur), podczas wykonywania obowiązków.(ustawa z dn. 5
        grudnia 2008,Dz.U.Nr.234,poz1570)z tytułu pracy w warunkach szkodliwych lub
        uciążliwych dla zdrowia -nie dotyczy zawodu POŁOŻNEJ. Nowy wykaz chorób .
        zawodowych w służbie zdrowia po 3 lipca 2009r -nie dotyczy też.

• Gość: położna Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.03.10, 18:18
        Nie warto być POŁOŻNĄ -w dużych miastach znajdziesz jeszcze prace, ale w
        miastach powiatowych już nie będziesz miała pracy. Kiedy jesteś młoda i pełna
        zapału pracujesz na porodówce, ale kiedy już masz 25 lat stażu i jesteś chora
        nie możesz pracować na noce- pracy w ośrodku dla ciebie niema tam tylko
        zatrudnią pielęgniarkę bo położna to nie pielęgniarka. Zapomniano, że aby
        zostać położną trzeba mieć zdany egzamin z pielęgniarstwa ogólnego i bez
        pielęgniarskich umiejętności położna nie funkcjonuje, bo położna to coś więcej
        niż pielęgniarka. Chociaż nie ma dyplomu pielęgniarki położna 25 letnim stażem
        położna (2009-10-26 20:36)
      • Gość: położna Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.03.10, 18:24
        POŁOŻNA-pracuje koleżanko- w kontakcie z pacjentką, która odczuwa ból,
        niepokój, a cierpienie pacjentów udziela się osobom towarzyszącym, i praca z
        tymi osobami jest szczególnie trudna.
      • Gość: położna Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.03.10, 18:32
        Licencjonowana pielęgniarka-(poza granicami kraju) to wyższe kwalifikacje
        -pobieranie materiału do badania (nakłucie tętnicy promieniowej), -podawanie
        leków, -leczenie odleżyn, -zakładanie szwów na rany powierzchowne,
        -cewnikowanie, -wlewy do żylne, -zgłębnikowanie, -karmienie do żylne….
        Podział obowiązków między pielęgniarkę a pomoc pielęgniarską jest dobrze
        zorganizowany według kompetencji, które określa statut zawodów medycznych.
        Jako położna po –kursie np. z ratownictwa - spokojnie mogę wykonywać pracę
        pielęgniarki. Po 20 latach pracy –ja położna potrzebuję zmienić pracę, proszę
        mi to umożliwić panie pielęgniarki.

• Gość: ewa59 Położna IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.03.10, 19:24

Stwórzcie szansę do podejmowania przez pielęgniarki i położne różnych form
        wykonywania zawodu, pozostawiając ten wybór każdej z nas indywidualnie (
        poprzez kursy).

• Gość: studentka UK Położna IP: *.cos2.cable.ntl.com 07.05.10, 16:04
        witam!
        ja studiuje poloznictwo w UK i mialabym kilka pytan do studentek w
        Polsce. Chetnie rowniez podziele sie moimi doswiadczeniami!!
        Jesli jestes zainteresowana- zostaw mi swoj email !!
        Sylwia
        • Gość: polozna Re: Położna IP: *.elpos.net 18.07.10, 20:46
          nie wiem czy jeszcze tu wrócisz, nie zostawiłaś namiarów. Jakby co to napisz do
          mnie na siete@op.pl
        • Gość: midwifery UK Re: Położna IP: *.cht-bng-015.adsl.virginmedia.net 21.10.10, 18:56
          Witam,
          Ja jestem zaiteresowana studiowaniem poloznictwa w Londynie, szukam aktualnych studentek lub studentow tego kierunku aby zasiegnac porady... zupelnie nie wiem jak sie za to zabac, jak dostac sie na studia itd.. jestem po maturze (zdawalam tez biologie) i nie wiem jak obliczyc USAC points aby sie dowiedziec czy mam wystarczajaca liczbe opunktow aby aplikowac na studia. Czy jest ktos kto bedzie mogl mi wyjasnic pare rzeczy, jesli tak prosze o odpowiedz. Pozdrawiam i dziekuje :)
        • Gość: lala Re: Położna IP: *.range109-156.btcentralplus.com 17.02.11, 16:33
          czesc, mysle nad studiami polozniczymi w UK, chetnie bym porozmawiala z kims kto studiuje albo ukonczyl studia.w Anglii. prosze o kontakt:karolina.rozwarska@yahoo.com
        • Gość: Angelika Re: Położna IP: *.bb.sky.com 11.06.11, 20:28
          Witaj
          Właśnie próbuję dostać się na położnictwo w UK i bardzo mi na tym zależy ale dziś dowiedziałam się, że moje szanse są prawie żadne bo na ten kierunek w UK jest się najciężej dostać... Czy to prawda? Jakie są Twoje doświadczenia? Bardzo mi zależy na jakichkolwiek informacjach to jest mó mail angelikaL3@wp.pl albo GG 18834581
        • Gość: Ańńńń Re: Położna IP: 195.117.198.* 28.12.11, 16:27
          Sylwia, jestem studentką 3-go roku położnictwa na UM w Lublinie. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że czuję się tak świetnie w tym co robię:), mam plany wyjechać i bardzo Cię proszę o wskazówki dotyczące dostania się na studia położnicze w UK? Jakie są wymagania, jak np. Tobie się podoba? Oto mój e-mail: aniam_1990@o2.pl Z góry dziękuję
        • Gość: monika Re: Położna IP: *.play-internet.pl 02.12.13, 16:17
          Hej, czy mogłabyś podać swojego e maila? Ja studiuje położnictwo w Polsce ale chciałabym się przenieść do Uk.
      • andrzej_mily Re: Położna 08.05.10, 09:49
        nie szukajcie daleko, polecam :
        praca_wyjazd.nun.pl/
      • Gość: gość Re: Położna IP: *.ghnet.pl 10.05.10, 11:11
        zapraszam polozna
        • Gość: gość Re: Położna IP: *.ghnet.pl 10.05.10, 11:13
          polozna
          www.twoja-polozna.pl
          • aleks652 Re: Położna 13.05.10, 15:52
            Dobra położna to jest o
            wiele lepsza niż lekarz
          • Gość: reklama123 Re: Położna IP: *.ghnet.pl 19.05.10, 18:14
            poloznapoloznapoloznapoloznapoloznapoloznapolozna
      • Gość: mm Położna IP: 91.212.165.* 02.07.10, 14:53
        Rozbawiło mnie zdanie mówiące, że położna asystuje przy porodach,
        brednie,to położna odbiera porody!!! Zastanawiam się kto pisał ten
        artykół?
        • Gość: nina Re: Położna IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 13:06
          co to za definicja zawodu położnej???????????kto to napisał? 20 lat przepracowałam na sali porodowej i lekarz nie odebral nigdy fizjologicznego porodu, co najwyzej patrzył, przez 20 lat odbierałam ok 12 porodów na dyzurze a nastepna bzdura..połozna zatrudniona w szkole??? ej niedoinformowana albo niekompetentna osoba..moze jakies dziecko to pisało bo wiele sie nie zgadza w tej definicji zawodu poloznej ale powiem jedno.. studia są nie potrzebne w tym zawodzie, mieliśmy w szkole pomaturalnej wszystko to co dokładnie było potrzebne, po co podwyzszać poziom i tak połozne wiecej nie moga robic niż robiły
      • Gość: EDI Położna IP: *.akashanet.pl 21.02.11, 12:47
        ja jestem położną z 15 letnim stażem pracy po warszawskiej szkole i z kursem środowiskowo-rodzinnym. Lubie bardzo swój zawód ale w okolicach lublina gdzie obecnie mieszkam jest bardzo ciężko o pracę a jak już jest jakaś oferta to tylko od firm dla których nie liczy się zdobyte doświadczenie tylko młody wiek i dyspozycyjnośc 24 godziny na dobę i oczywiście najlepiej gdyby taka osoba nie miała rodziny i dzieci- jest to straszne ale przyjdą mam nadzieję takie czasy gdy nie bedzie miał kto pracowac a doświadczenie będzie mile widziane o dobrze opłacane.
      • Gość: Tragedia jakaś Położna IP: *.internetia.net.pl 06.04.11, 14:15
        Czytam i nie wierze! Dziwi mnie to że dzisiaj jeszcze ktoś w ogóle idzie w polsce na takie studia jak położ. To jakies samobójstwo finansowe, marnowanie 3 czt 5ciu lat kucia na cos z czego nigdy nie będzie żadnych pieniędzy. Nie wspomnę już o stresie i odpowiedzialaności. Też jestem położną, zawód oczywiście super sam w sobie ale jak sie okazuje wykonywalny tylko za granica.Chciałam wyjechać, żądna przygód i dlatego wtedy pomysł wydawał sie idealny. Pracuje za granicą gdzie jestem doceniana i przez społeczeństwo i finansowo, ale co z tego jak ciągnie do ojczyzny tak że wszystko inne blednie. Im dłużej tym wydaje się tęsknota silniejsza. I wściekła jestem że byłam taka głupia i zdecydowałam się na tez zawód, bo w Polsce nie da sie za to żyć, ja nie wiem jak wy to robicie. Nawet w prywatnych klinikach to jakaś żenada. I szczerze i całego serca odradzam ten zawód młodej kadrze no chybaże dziadowanie przez całe zycie wam odpowiada. Może jak ludzie zmądrzeja i przestaną się pchać w ta beznadzieję bez przyszłości. Rządzący zaczną więcej płacić jak im przyjdzie szukać położnej ze świecą w ręku, albo błagać by wracały z zagranicy
        • Gość: Jola Re: Położna IP: *.jmdi.pl 14.01.13, 10:40
          Witam serdecznie moge zapytac gdzie pracujesz za granica ? email. yolandarivas2009@hotmail.com dzieki chetnie bym porozmawiala na ten temat Pozdrawiam
      • Gość: Gość Położna IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 22:19
        "Samodzielnie wykonuje zabiegi polegające na rozpoznawaniu ciąży, monitorowaniu płodu, opiece nad kobietą ciężarną, badaniu noworodków i niemowląt, czy edukacji zdrowotnej kobiet w zakresie planowania rodziny Zwykle umie samodzielnie odebrać poród, choć zwykle robi to asystując lekarzowi. "

Jestem oburzona szczególnie ostatnim zdaniem. Położna nie "zwykle" umie samodzielnie odebrać poród, tylko zawsze go odbiera samodzielnie! Natomiast to lekarz asystuje położnej, jeśli oczywiście jest to poród fizjologiczny. Jeśli wystąpi jakaś patologia, poród jest zabiegowy (np. kleszcze, vacum) to wtedy owszem położna asystuje lekarzowi. Cała fizjologia ( i ciąża i poród a nawet połóg fizjologiczny), należy do położnej. Na tym polega samodzielność tego zawodu. Kto napisał te bzdury? Wg. Waszej regułki wszystkie porody są patologią. Gratuluję!
        • Gość: martiiii Re: Położna IP: *.integron.pl 11.07.11, 21:58
          Witam, mam takie pytanie..
          Zakwalifikowałam sie na studia na kierunku psychologia na Uniwersytecie Warszawskim i na położnictwo na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Nie wiem na co sie zdecydować, chciałabym studiować oba kierunki, ale nie mam takiej możliwości (finansowo). Chciałabym znaleźć, jak każdy, dobrze płatna pracę po studiach. Czy ktoś orientuje sie czy można łatwo znalezć pracę po psychologii lub położnictwie?
          Dodam, że interesuje mnie psychologia kliniczna lub w biznesie.
          Dziękuję z góry za odpowiedzi :)
      • Gość: anka Położna IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.11, 00:26
        nie rozumiem, dlaczego podkreśla się że studia na położnictwie są łatwiejsze niż na medycynie - ja uważam że należy zastanowić się nad pewnymi kwestiami. Podejmę się próby porównania:
        liczba nauki - np na medycynie z anatomii jest więcej nauki - jednak na 1 roku poło jest 18 przedmiotów a na lek tylko 9 - więc teoretycznie student medycyny ma więcej czasu wolnego i może się uczyć tej anatomii...
        liczba zajęć - wg standardów kształcenia na położnictwie jest więcej godzin niż na medycynie
        ...co z tego że student medycyny czyta "cegłę" z kardiologii skoro student położnictwa w tym czasie musi przeczytać z kilku innych przedmiotów niby mniejszy zakres ale w pewnym stopniu się to wyrównuje. poza tym na położnictwie zdarza się że wykładowcy pytają z książek dla lekarskiego bo wydaje im się że na położnictwie nie ma nauki (to wynika z ich nieznajomości standardów kształcenia)
        idąc na zajęcia w szpitalu student położnictwa musi posiadać chociaż podstawową wiedzę w danym zakresie (np rozpoznanie, leczenie najczęściej występujących chorób na tym oddziale) a student medycyny idzie się czegoś dopiero nauczyć i jak mu zadają pytanie to on ma prawo nie wiedzieć bo "przecież się dopiero uczy.." a jak stud poło nie odp to "jest debilem...przecież tylko lekarz takie rzeczy wie..."więc stud poło zawsze idzie przygotowany na zajęcia do szpitala żeby go nie traktowano jak śmiecia.więc trudno określić które studia są cięższe, pod względem obciążenia psychicznego na pewno położnictwo... ilość książek cegieł może lekarski...trzeba chyba studiować 1 i 2 kierunek żeby móc porównać:) i to chyba też zależy od człowieka...
        poza tym położna i lekarz mają różne zadania zawodowe dlatego porównywanie tych zawodów jest niepoważne- a ludzie je porównują tak, że "położna jest głupsza bo nie umie w takim stopniu jak lekarz rozpoznać choroby", to prawda że pod tym względem posiada mniejszą wiedzę ale ona ma inne zadania...więc posiada większą wiedzę w swoim zakresie (np przygotowanie do badań, pielęgnacja chorego, obserwacja pod kątem niepokojących objawów - ona musi to zauważyć żeby lekarz wyleczył...proste!) tym samym te zawody uzupełniają się i w ten sposób powstaje całościowa opieka nad pacjentem. 1 osoba nie może umieć wszystkiego - każdy zajmuje się swoją działką.
        • Gość: Domi.. Re: Położna IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.08.11, 21:40
          Przepraszam was bardzo ale ja juz nic nie rozumiem niektórzy mówią że warto inni że nie ?!
          Ale czy może mi ktoś powiedzieć (napisać) dokładnie czym zajmuje sie polożna co trzeba skąńczyć,ile to kosztuje i ogólnie co trzeba skąńczyć i ile na oko się zarabia? I czy na prawdę tak cięszko o prace
          • Gość: polozna Re: Położna IP: *.play-internet.pl 07.09.11, 12:58
            nie warto studia interesujące ale brak szacunku, brak pracy i perspektyw na nią. szukam już od dawna i nic. jeśli nie masz znajomości w tej branży nie pchaj się...
      • Gość: położna Położna IP: *.internetia.net.pl 15.09.11, 14:00
        Chciałabym sprostować jedno zdanie w tym artykule..położna zwykle umie odebrać poród?Asystuje lekarzowi?Ludzie gdzie wy żyjecie?jestem położna i pracuje jednym z wrocławskich szpitali....sama odbieram porody, a asystować to może mi lekarz, który oprócz wyłyżeczkowania i z szycia krocza nic więcej nie robi...
      • Gość: mgr położnictwa Położna IP: *.cable.smsnet.pl 18.09.11, 23:47
        Do osób chcących studiować położnictwo.

Studia trudne, dwustponiowe, interdyscyplinarne, praca bardzo odpowiedzialna, wymagająca predyspozycji, zarobki bardzo niskie (trudności w utrzymaniu rodziny), praca przeważnie zmianowa, trudności ze znalezieniem pracy, wadliwa ustawa o zawodzie, ograniczenia w dostępie do kształcenia podyplomowego, lekceważący stosunek lekarzy, często niechęć ze strony pielęgniarek, ignorowanie przez parlamentarzystów, często praca w roli rejestratorki, sprzątaczki ale pod szyldem "położna" - to tylko niektóre minusy.

Akceptacja społeczna, samodzielność (chociaż różnie czasem z tym bywa), obowiązuje etyka zawodowa, satysfakcja, można się wybić (jak w każdym zawodzie), praca na różnych odcinkach, nie tylko na porodówce (oddział ginekologiczny, położniczy, noworodkowy, wcześniaków, OIOM noworodkowy, oddziały interdyscyplinarne, izba przyjęć, blok operacyjny, przychodnie, NZOZy, firmy farmaceutyczne, medyczne i in., redagowanie artykułów do czasopism itp., itd.) można spokojnie wyjechać do pracy zagranicę (warunek - język!), można robić doktorat (jak to po studiach mgr), pracować na uczelni - to tylko kilka plusów.
        Obie listy można jeszcze uzupełnić.

Wybór pozostawiam szukającym miejsca w życiu. Ja po 10 latach pracy w tym zawodzie i wielu sukcesach zawodowych doszłam do wniosku, że minusy górują nad plusami. Doszłam do momentu, że albo zmieniam zawód albo będę niespełniona do końca życia.
        W Polsce nie warto być położną, zagranicą tak.

Pozdrawiam wszystkich wahających się i tych, którzy dokonali wyboru.
      • Gość: jadzka Położna IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.11, 14:52
        dziwny ten artykuł, pisany jakby nie w 100% kompetentną niestety.. tragiczny nie jest ale dobry też nie...
        interesuję się bardzo tym zawodem i przyznam, że w życiu nie słyszałam żeby na politechnikach kształcono położne, albo na uczelniach prywatnych - pielęgniarki tak (na tych drugich), na położnictwie sa identyczne przedmioty jak na lekarskim więc nie wiem kto na politechnice by kształcił połozne;p młotek zamiast strzykawki? poza tym uczelnie medyczne uzyskują akredytację...bez tego nie można podjąć pracy, a dla kształcenia medycznego trzeba miećodpowiednie zapleczea wątpię żeby politechniki takei miały...ale może z 1 się znalazla...chociaż wieżyćmi sie nei chce. zapraszam na stronę z wykazem Uczelni które prowadzą ksztalcenie na tym kierunku - strona wiarygodna bo z Ministerstwa
        www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=b2&ms=0&ml=pl&mi=0&mx=0&mt=&my=288&ma=7644
      • Gość: położna Re: Położna IP: *.sieradz.vectranet.pl 11.01.12, 14:05
        Koleżanko masz świętą rację, jako mniejszość bo pielęgniarek jest dużo więcej jesteśmy spychane na margines. Ja pracuję 22 lata i wiem jedno jeśli miałabym ukończonych tyle studjów co mam to bym była szanowana i zarabiała kilka razy więcej. W tym zawodzie choć byś skończyła nie wiadomo co, to i tak będziesz tylko siostrą a lekarz tuż po studiach to już jest pan doktor, któremu należy się szacunek bo skończył studia.Ja dziś wybrałabym inny kierunek, położnictwo jest piękne ale niewdzięczne.
      • Gość: polozna Położna IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.12, 11:05
        z osób które kończą ten kierunek tak naprawdę niewiele pracuje w tym zawodzie. na 50 osób które skończyło studia 3,4 osoby mają prace (w zawodzie). także powodzenia.
      • Gość: paulina Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 16:47
        mam pytanie czy po ukonczeniu studiow pielegniarskich na poziomie licencjatu mozna odbyc kurs na polozna?? czy takie cos istnieje??
        • Gość: Marysia Re: Położna IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 08:06
          Nie ma czegoś takiego, To tak jakby po skończeniu kierunku filozofia możliwe było zrobienie kursu z prawa i zostać prawnikiem.
      • Gość: Asia 18 Re: Położna IP: *.tktelekom.pl 05.11.12, 15:30
        Bardzo zainteresowal mnie ten wątek.
        Jestem w klasie maturalnej. Mam zamiar zdawac mature z biologii i chemii. W moich planach jest zawód położnej. Jednak czytajac te wszystkie opinie, nie wiem, co mam o tym myslec. Mialam zamiar studiowac na Uniwerytecie medycznym w Katowicach. Czy ktos moze skonczyl ta szkole i moze mi cos o tym powiedziec ?? Z nauka u mnie nie jest najgorzej, jednak mam slaba psychike i nie wiem, czy dam rade. Czy moglby mi ktos doradzic ? Moze zawod pielegniarki bylby odpowiedniejszy ?
        • Gość: położna Re: Położna IP: *.sileman.net.pl 08.03.13, 09:51
          Jestem położną z wieloletnim stażem i NIKOMU nie polecam tego zawodu jeżeli ma zamiar pracować w Polsce. Zdecydowanie większe pole manewru daje pielęgniarstwo. Potem wystarczy tylko kurs położnej 18 miesięczny i masz jedno i drugie i szerokie możliwości zatrudnienia. Jak jesteś położną ..... najczęściej musisz się przekwalifikować, klepać biedę lub zasilić grono bezrobotnych.
          • Gość: olga Re: Położna IP: 148.81.171.* 29.03.13, 10:47

W tym roku koncze liceum i zastanawiam sie czy moge isc na położnictwo pomostowe
          • Gość: aga Re: Położna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 16:50
            W Polsce bycie położną to NIEPOROZUMIENIE. Bardzo ciężka i odpowiedzialna praca za GROSZE. Jeżeli już, to emigracja. Tutaj zawód bez przyszłości. W życiu nie pozwoliłabym swojej córce popełnić błędu matki. Błąd w trakcie naprawy. Po 20 -tu latach pracy przekwalifikowuję się i zaczynam pracę w NORMALNOŚCI. pozdrawiam wszystkie młode nieświadome.
            • Gość: Położna Re: Położna IP: *.cable.smsnet.pl 27.05.13, 01:58
              Brawo!!! Popieram. Sama jestem położną i zgadzam się z Tobą, że w Polsce to zawód nieszanowany i bez przyszłości. Przepisy regulujące jego wykonywanie są niespójne, nielogiczne i krzywdzą nas. Położne czują się bardzo mocno ograniczane, choć drzemie w nich ogromny potencjał.
          • lekarstwo1 Re: Położna 12.08.13, 08:24
            Dla planujących być położną, dziewczyny wejście pod uwagę że stanowisk pracy na porodówce jest mało. Ja pracuje na noworodkach za 1800 zł, mam pod opieką 15 dzieci. Dzieci karmi się co 3 godziny. Jedno dziecko je około 5 minut, i co ledwo wyrabiam się sama z karmieniem a gdzie inne czynności pielęgnacyjne, leki, rozmowy z rodzicami. Dyrekcje szpitali chce aby jedna osoba pracowała za cztery.
            • Gość: Marta Re: Położna IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 23:36
              Praca na sali porodowej jest jeszcze bardziej odpowiedzialna, nieprzewidywalna i wcale nie jest lepiej płatna. Moja pensja wynosi 1900zł mam 2 lata doświadczenia jestem mgr poł.
      • Gość: Położna Położna IP: *.cable.smsnet.pl 27.05.13, 01:50
        Przy porodzie fizjologicznym to lekarz asystuje położnej, a nie na odwrót!!!
      • Gość: ola Położna IP: *.160.tronic.pl 10.06.13, 17:08
        Skończyłam położnictwo 2 lata temu, brak pracy, brak perspektyw. Nigdzie nie chcą bez doświadczenia, beznadzieja :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka